Български език

• 94 395
  • 746
  •   1
Отговори
# 630
Като сме тръгнали на "преди години", и при нас проф. Куцаров в ПУ правеше забележка, когато чуе дума "запетайка", но е факт, че съществува... Laughing

# 631
  • София
Какъв е адреса на този онлайн правописен речник?
Хартиен - кой бихте препоръчали (година)?

# 632
  • Бургас

"Правописен речник на съвременния български книжовен език"

Второ фототипно издание

София, 1995
Академично издателство "Проф. Марин Дринов"

# 633
  • Sofia
При кандидатстването на дъщеря ми преди 2 години, правописът на думата "донемайкъде" във всички речници беше различен и родителите се вдигнаха на бунт.  Simple Smile Тогава МОН излезе с официално изявление, че "истинският" правописен речник е единствено този на БАН.
/СУ тъкмо беше отпечатал нов речник и ни проглушиха ушите как са подарили по един екземпляр на всяко бг училище, но и в него думата беше сбъркана  Joy/

# 634
Здравейте, момичета!
Ходя на курс по български език.
Имам въпрос-
Думата зачета правилна ли е?
Защото преподавателка ни каза, че такава дума няма.
Грешно е- Може ли да зачета?
Правилно- Може ли да прочета?

# 635
Здравейте, момичета!
Ходя на курс по български език.
Имам въпрос-
Думата зачета правилна ли е?
Защото преподавателка ни каза, че такава дума няма.
Грешно е- Може ли да зачета?
Правилно- Може ли да прочета?
Мисля си, че все пак има такава дума, макар и не в търсената от теб употреба.  Wink  Как иначе ще кажеш "Зачетох се в интересна книга." (в смисъл започнах да чета, увлякох се в четене).
Но в случая мисля, че правилното е: Може ли да прочета?

# 636
  • София

"Правописен речник на съвременния български книжовен език"

Второ фототипно издание

София, 1995
Академично издателство "Проф. Марин Дринов"
Toзи речник не зная (не знам разбрах, че е грешно от темата?!) откъде ще го намеря, а 1995 не е ли старичък? Засега ще карам с онлайн - този от инстутута не успях да го намеря, някой дали знае добър онлайн правописен речник.
Относно тълковен речник - този на Наука и изкуство ли е най-добрия?

# 637
"зачета" със семантика "започвам да чета"
"зачета" като спрежение на "зачитам някого"
(но не знам дали първото го има по речниците Thinking)

# 638
Да, за първото попитах. Аз да започна, а друг да продължи.

# 639

Може би "почета" е най-подходящо.  Peace  "Да прочетем тази книжка! Малко ще почета аз, а после ще продължиш да четеш ти. Зачетох се преди малко в нея и много ми хареса."

Ако има глагол "почитам", разбира се, по речниците.  Grinning  Щото в живият език си има, ама за речниците, не знам!  Grinning

# 640
  • Варна

Може би "почета" е най-подходящо.  Peace  "Да прочетем тази книжка! Малко ще почета аз, а после ще продължиш да четеш ти. Зачетох се преди малко в нея и много ми хареса."

Ако има глагол "почитам", разбира се, по речниците.  Grinning  Щото в живият език си има, ама за речниците, не знам!  Grinning

Не е едно и също - Зачета - зачетох се в тази книга - започнах да чета, не се уточнява колко време.

Почета - почетох от тази книга - чел съм кратко време.

Прочета - тук има завършеност, прочел съм цялата книга, трябва да прочета тази книга (т.е. цялата)

# 641
Toзи речник не зная (не знам разбрах, че е грешно от темата?!) откъде ще го намеря, а 1995 не е ли старичък? Засега ще карам с онлайн - този от института не успях да го намеря, някой дали знае добър онлайн правописен речник.
От тук можеш да купиш правописния речник на БАН.

Но ако не бързаш, изчакай. Догодина ще има ново издание, допълнено:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3996491

# 642
  • София

И аз мисля, че това са 2-те форми, но скоро присъствах на спор, че в новия правопис нямало й, т.е. - четирисет?!
Дали с Й или без - все едно, нито И-то, нито Й-то се произнасят, така че има основание да отпадне Й-то, но също и предходното И. Имах една колежка от Ловеч, тя казваше "четириЙсет" и не разбираше защо всички се подхилват, та може би някой българист от онзи край е бил наложил това Й. Да уточня ударението в думата "четИрийсет" е върху първото И  Simple Smile

Наистина - при едно посещение в Ловеч ми направи впечатление, че всички - в заведения, хотели, фирми, казват "четирийсет". Явно е някаква местна особеност Simple Smile

Не знам дали е писано вече - не успях да изчета цялата тема (ама много й се зарадвах, като я видях), но наскоро открих това: http://www.ibl.bas.bg/lcons_bg.htm. Даже се обаждахме, защото в офиса често завързваме лингвистични спорове и ги използвахме като арбитър.

# 643
Здравейте, мами. Имам питанка, свързана с правилното изписване на мерни единици, в конкретния случай - кв.м. Ходила на курс по машинопис преди повече от 20 години и имам смътен спомен, че при натрупване на препинателни знаци единият не се изписва. Пример: " 20 кв.м., които са...." или "20 кв.м, които са.......". Освен това ме тормози интервалът между кв. и м. - има ли, или няма? Изобщо тая българска пунктуация е извор на ежедневни кошмари........ ooooh!

helpuu

# 644
Здравейте, мами. Имам питанка, свързана с правилното изписване на мерни единици, в конкретния случай - кв.м. Ходила на курс по машинопис преди повече от 20 години и имам смътен спомен, че при натрупване на препинателни знаци единият не се изписва. Пример: " 20 кв.м., които са...." или "20 кв.м, които са.......". Освен това ме тормози интервалът между кв. и м. - има ли, или няма? Изобщо тая българска пунктуация е извор на ежедневни кошмари........ ooooh!

helpuu
"20 кв. м, които са ..."
Има интервал и няма точка след м-то.

Това правило за натрупване на препинателни знаци не го знам. Знам, че при съкращаване на мерни единици от системата SI /км, м, с, гр, кг/ точка не се поставя.

Последна редакция: пт, 19 авг 2011, 09:20 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт