СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 70 242
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 1 035
  • София
Да, по-различна е! Но всъщност засега няма голямо значение. Нормално е една идея да претърпи развитие, когато се обсъжда от повече хора. И е за предпочитане това да стане чрез обсъждане от повече хора.

# 1 036
Лови, вече всичко стана по-различно..
Дори аз до скоро си въобразявах,че съм наясно какво ни очаква..Сега вече изобщо не смея да твърдя дори, че имам представа..
Само дано в СОС има хора със здрав разум..

# 1 037
Не искам да правя спам в темата , но вече ми е неудобно да пиша на лични Embarassed

Въпросът ми със сигурност е обсъждан ,но не намирам отговор ( дълга е темата ) ...     Simple Smile
Дъщеря ми е родена октомври месец , а в ДГ се приемат деца септември  Thinking може и да бъркам та всъщност част от децата 2007 ще ги приемат септември  , а другите още няма да са навършили годинките и системата не ги пуска до класиране  newsm78 ще ни пусне чак ноември месец - съжалявам , че въпроса ми е объркан , но се надявам да ме разберете и отговорите     bouquet

Последна редакция: пт, 27 фев 2009, 01:58 от joremimi

# 1 038
joremimi ,класирането за септември се прави края на май, тогава също няма да е навършила годините, но това няма значение.Гледат се наборите и годините , които ще навърши детето в годината на приема, т.е. до края на декември 2009г.Можете да кандидатствате за Ясла 2 на ОДЗ в системата и за чиста ясла на място, с молба, но за второто може да се каже , че вече е късно .Но докато излезе новия регламент ще бъдете на опашката затекуща Ясла 1, защото набор 2007 е там в момента.
   От ПРОЕКТ за Новия закон  за училищното образование http://www.minedu.government.bg/opencms/opencms/
 Чл. 2. (1) Всеки гражданин има право на равен достъп до качествено
образование.
(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
(3) При осъществяване на правото на образование не се допускат ограничения
или привилегии, основани на раса, народност, пол, етнически и социален произход,
вероизповедание и обществено положение.

(4) Правото на образование се осъществява без ограничение на възрастта.
Чл. 6. (1) Децата и учениците имат право свободно да избират детската градина и
училището, профила или професията, специалността от професията, както и учебните
предмети, предвидени в училищния учебен план като избираеми съобразно личните си
предпочитания и възможности, доколкото в този закон не е предвидено друго.
Чл. 13. Детската градина е институция в системата на училищното образование и
предучилищното възпитание и подготовка, в която се отглеждат, възпитават и обучават
деца от 3-годишна възраст
до постъпването им в I клас и се осигурява подготовката им
за училище.
  Но ДГ не е задължителна и Общината не е длъжна да осигурява места Mr. Green
  И наистина там където има свободни места за набор 2002г и няма чакащи, а вече има деца навършили 3г., родени 2006г. по желание биха могли да ги приемат , нали г-жите ще са същите, тези деца повече няма да бъдат местени.Преди системата това е правено.

Последна редакция: пт, 27 фев 2009, 07:48 от Анаид

# 1 039
Дъщеря ми е родена октомври месец , а в ДГ се приемат деца септември  Thinking може и да бъркам та всъщност част от децата 2007 ще ги приемат септември  , а другите още няма да са навършили годинките и системата не ги пуска до класиране  newsm78 ще ни пусне чак ноември месец - съжалявам , че въпроса ми е объркан , но се надявам да ме разберете и отговорите     bouquet
                След излизане на регламента системата ще пусне всички деца ,които в годината на кандидатстване ще навършат 3 години.Така , че дъщеричката ти ,ако е приета ще си тръгне през септември в първа група.

И наистина там където има свободни места за набор 2002г и няма чакащи, а вече има деца навършили 3г., родени 2006г. по желание биха могли да ги приемат , нали г-жите ще са същите, тези деца повече няма да бъдат местени.Преди системата това е правено.
                 Умните хора си го правят и сега и системата хич не им пречи ,защото има текущ прием и проблем - няма. То за това има над 700 свободни места и родители,които се чудят къде да си оставят децата.Защото доста хора не знаят защо са на стола ,на който седят./да не кажа спят/  bouquet

# 1 040
  • София
Didia, как може деца 2006г. да са заедно с такива 2002г? Не можах да разбера какви схеми се предлагаха за запълване на местата?  Rolling Eyes

# 1 041
Didia, как може деца 2006г. да са заедно с такива 2002г? Не можах да разбера какви схеми се предлагаха за запълване на местата?  Rolling Eyes
А какъв е проблема?
На  някой места и до сега има САМО смесени групи..
За 16 деца в предучилищната , 6 деца на 3(навършени) години няма да са никакъв проблем - дори ще им е приятно да се правят на каки и батковци..За мъниците пък- няма какво да коментирам- те ще се чувстват много важни и големи и ...уверявам ви никак няма да скучаят ..- доста неща могат да научат, без дори да се усетят..
За учителката не е проблем да даде на дребните същите занимания, които и на големите, без разбира се да очаква от тях подобен резултат , а такъв съобразен с възрастта им..
Не знам какво се учи в предучилищната, но..почти не се съмнявам,че и дете на 3г би се забавлявало с това...
В крайна сметка, до края на годината (учебната)остават 3 месеца..След това всички са основно на двора и..там пък..големите просто ще помагат за малките по катерушките и пързалките..А наесен дребосъците си остават със същата госпожа, само дето към тях се допълва групата с още дечица от набор 2006..
..
Ако някой се интересува как може да се "прескочи" системата- ИМА НАЧИН.
Директорката, която има 6 свободни места за 2002 набор и няма желаещи деца на опашката, може да говори с майките на децата от набор 2006, които вече са на 3 навършени години и да им разкаже това, което по-горе съм написала. АКО те нямат нищо против, може да премести 6 от тия дечица при набор 2002 и..да махне обявата за този набор (или да си я остави..- все едно..- не е проблем да си висят..)
След това , като се освободят 6 места при набор 2006, вече може да си пусне 6 бройки за текущ прием в набор 2006 (не е нужно да са навършили 3г)  и..по този начин ще си напълни и двете групи..
Ако някой се интересува, мога да му разкажа как да се прескочи и системата за прием на набор 2006 или 2007 с набор 2005..и 2004 и 2003...

# 1 042
Благодаря ви мамчета   bouquet

# 1 043
Мога да кажа, че едно 3 годишно хлапе може много добре да се чувства сред деца около 6 годишна възраст, че и по големи. Личен опит Simple Smile
Та значи 3 деца на 3 години направо ще са царе в групата и ще са по добре гледани от тези в деца в техния си набор.

# 1 044
  • Нови искър
А какъв е проблема?
На  някой места и до сега има САМО смесени групи..
За 16 деца в предучилищната , 6 деца на 3(навършени) години няма да са никакъв проблем - дори ще им е приятно да се правят на каки и батковци..За мъниците пък- няма какво да коментирам- те ще се чувстват много важни и големи и ...уверявам ви никак няма да скучаят ..- доста неща могат да научат, без дори да се усетят..
За учителката не е проблем да даде на дребните същите занимания, които и на големите, без разбира се да очаква от тях подобен резултат , а такъв съобразен с възрастта им..
Не знам какво се учи в предучилищната, но..почти не се съмнявам,че и дете на 3г би се забавлявало с това...
В крайна сметка, до края на годината (учебната)остават 3 месеца..След това всички са основно на двора и..там пък..големите просто ще помагат за малките по катерушките и пързалките..А наесен дребосъците си остават със същата госпожа, само дето към тях се допълва групата с още дечица от набор 2006..
..
Ако някой се интересува как може да се "прескочи" системата- ИМА НАЧИН.
Директорката, която има 6 свободни места за 2002 набор и няма желаещи деца на опашката, може да говори с майките на децата от набор 2006, които вече са на 3 навършени години и да им разкаже това, което по-горе съм написала. АКО те нямат нищо против, може да премести 6 от тия дечица при набор 2002 и..да махне обявата за този набор (или да си я остави..- все едно..- не е проблем да си висят..)
След това , като се освободят 6 места при набор 2006, вече може да си пусне 6 бройки за текущ прием в набор 2006 (не е нужно да са навършили 3г)  и..по този начин ще си напълни и двете групи..
Ако някой се интересува, мога да му разкажа как да се прескочи и системата за прием на набор 2006 или 2007 с набор 2005..и 2004 и 2003...
Да така е ако има интерес от директорката да направи така наречената "услуга", защото  не всички са настроени към такъв вид "подскоци".  Sad

# 1 045
Мотивация, какво общо видя между моят пост за брат/сестра и твоите глупости за "селтик рейнджърс". Айде малко да си контролираме нервите, защото и други сме от София, ама не обиждаме никой на произход.  

Благодаря ти Анна   bouquet .  Аз все си мисля, че съм от провинцията въпреки, че живея в София повече от 10 години. Имам постоянна регистрация през всичките 10 години и редовно си плащам местните данъци. Та изказвания като на Мотивация за "продавачката в бакалията" за безкрайно обидни. А ако съм лекар или нещо друго, пак ли ще преча толкова ?!

# 1 046

Да така е ако има интерес от директорката да направи така наречената "услуга", защото  не всички са настроени към такъв вид "подскоци".  Sad

Това не е УСЛУГА от страна на директорката..
ТО е в НЕИН ИНТЕРЕС.
От това зависи финансирането на нейната ДГ..както и това ДАЛИ ще просъществува въпросната група, която е за набор 2002 само с 16 деца в момента..
Реално...тов аби трябвало да е нейна идея, а не на родителите..
Отделно от това, всички ще са доволни..- и директорката и родителите и децата..

# 1 047
Добре де,*щурчо*, това, което обясняваш в момента за запълването на групите при налични свободни места, регламентирано ли е някъде в нормативната уредба, съответно дали не е изрично забранено...защото казваш, това би трябвало да е идея на директорката, а не на родителите...Ако директорките не го практикуват масово този вариант, какво мислиш, че ги спира?

# 1 048

..

Учителката обикновено поставя задачи на по-малките отговарящи на тяхната възраст,но те.....много често се сърдят.При това съм убедена,че 2 годишните се чувстват доста по-добре в компанията на по-големи деца отколкото в компанията на бебетата от яслата.
                nilro  за каква точно услуга говориш и за какви "подскоци" Логически класирането става май месец ,а се тръгва от септември поради простата причина ,че големите стоят и през лятото по настояване на родителите.Преди като ги изпишеха на 31 май от 1 юни се взимаха малките.То човек не знае как да ви угоди. Sick Когато са на 3 - да влизат колкото може по-рано  в ДГ,когато са на 7 да стоят до 15 септември.Всеки мисли за себе си и хиииич не му пука за другите.
                   По нормативна уредба групата трябва да е от 22 деца и средна посещаемост 16 ако не СЕ ЗАКРИВА.Като се държат свободните места /а бъдете сигурни,че там дето са обявени групите на са по 33-35/ групите са застрашени да ги няма от септевмври.Ето примера в Лозенец 23  места свободни от ЕДИН набор.Ако не си намерят децата на септември тази група ще е аут и то по всички правила.
                  Ето и сега с приета нова наредба числеността в групите се увеличава.Персонала и помещенията остават същите.Рапортуват от общината 2000 нови места.Да,ама НЕ.Това не са нови ДЗ,а УПЛЪТНЕНИ групи.Сещайте се колко се повишава риска за здравето на децата .Едно е в помещение 100 кв.м да са 22 деца и друго 35.
                   Пък вземете и четете преди да пишете и да се възмущавате.Ядосах се вече и аз.Това ,което изчетох и в Проекта за закон и в наредбата изобщо не ми прилча на нормативен документ на демократична страна,член на ЕС.Да ми пише в закона ,че ме ЗАДЪЛЖАВАТ......Е като ме задължат да гледам 35-40 в същото помещение ....ще си търся място другаде.Вече се замислям,че ще ми е по-лесно да си открия ЧДГ отколкото да търпя какви ли не глупости и измишльотини.

Последна редакция: пт, 27 фев 2009, 11:06 от Didia

# 1 049
Добре де,*щурчо*, това, което обясняваш в момента за запълването на групите при налични свободни места, регламентирано ли е някъде в нормативната уредба, съответно дали не е изрично забранено...защото казваш, това би трябвало да е идея на директорката, а не на родителите...Ако директорките не го практикуват масово този вариант, какво мислиш, че ги спира?
В регланета има само едно изречение, което..би могло да им даде тази възможност..
В него се казва: По преценка на директорките, имат право да образуват смесени групи..т.е..групи от различни набори..
Та...няма никой да им се разсърди- споко..
Идеята на системата не е да ги ограничава, а да им помогне да си запълнят групите..
За съжаление, системата не е достатъчно гъвкава за това, но..ако директорките имат глави на раменете си..и си знаят интересите...Wink.

Общи условия

Активация на акаунт