СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 743
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 690
  • Върху лъчите на Слънцето.
Ger4o, аз само казах, че някои деца са в ДЯ, а не в ОДЗ И поради причината, че не са класирани в ОДЗ.
Аз също съм за равнопоставеност на всички деца и съм се подписала под петицията, въпреки че е в мой личен ущърб.
От друга страна си мисля, че при система ДЯ, ОДЗ, ЦДГ и пр. и в създадената ситуация, не е честно яслите от ОДЗ да минават автоматично в градината, а за другите да не се предвиди никакъв подобен шанс /при кандидатстване за ЦДГ/. 
Хей сега ще те изядат! Както и мен. Защото аз съм дори на мнение, че щом няма директен прием на децата от обикновета ясла в ЦДГ, то и децата от яслените групи на ОДЗ трябва да кандидатстват наравно с останалите за градинските групи на ОДЗ.

# 691
Според отчета на Общината за отворени нови места през 2008г в 60 ОДЗ, Оборище трябва да има 1 нова група за 25 деца.
 Някой може ли да я намери? Аз-не.
 Там имаше прием през юни
                                    на 20 деца за 1-ва яслена
                                     4 деца за 2-ра яслена
                                     14 деца за 1-ва група
 Други места не са обявявани след това.

и мен ме интересува
 Как така нова група а , дефакто в сиситемата я няма

# 692
Аз катогледам таблицата, която г-н Джонев е публикуван съм ...много в голям размисъл..
Оказва се, че дори сега за набор 2005, 2004, 2003 и особено 2002 има доста свободни места..
Това означава, че реално, липсата на свободни места хич не е чак в такъв мащаб, какъвто се казва..Или греша?
Не е ли появата на системата това, което провокира в родителите стрес, че места няма и..следователно трябва да се кандидатства на всяка цена .. И точно поради това, купчина родители от набор 2006, които иначе не биха кандидатсвали, реално кандидатстваха?
И...ох..не мога да се освободя от усещането,че някой много сериозно ни манипулира с цифрата 8000 бр деца без места в ДГ...
Имам усещането,че са по-малко реално..ако са само от наборите 2006, 2007, 2008...- то верно,че имаше бум в раждаемостта и в преселението към София..ама...чак толкова ли драстично, че за 2005 има все още свободни места, пък...за следващите не само няма...ами..хич няма, че и 8000 деца извън класирането  newsm78( а тия набори дори не са още в градинска възраст..)
Направо не е за вярване.. newsm78

Щурчо, аз имам твоите съмнения от много, много дълго време. Аз обаче се базирам не само на непопълнените бройки за тези набори, подобно е  ипри набор 2006. Имам наблюдения върху две детски градини, едното е 29 ОДЗ, другото е 16 ОДЗ. В 29 ОДЗ се разкриха две групи, които бяха попълнени за почти 2 месеца. Имаше един куп приети деца, които просто така и не отидоха да се запишат. Става въпрос за около 20-ина деца. Къде са те? Вероятно са приети другаде и не са отписани от опашките. В 16 ОДЗ течаха класирания за 2006 набор до скоро. Имаше 1-2 места, за които се приемаха деца, изминаваха две седмици и никое от децата не се записваше. По същия начин - тези деца са приети другаде и не са отписани от опашката. А кой знае в колко други опашки продължават да чакат. Не ми се вижда реалистично за една група да има опашка от над 200 човека. Това е изкуствено създадено именно поради истерията, че места няма и трябва да се кандидатства на всяка цена, навсякъде.  

# 693
  • София
Мен това за неотписаните деца от опашките също ме възмущава! Как може да няма обратна връзка градина-сайт.
Писах по-напред, че тези дни лично аз отписах едно дете /по молба на майката/, което посещава ясла от септември м.г. и заради липсата на нет в дома им не са си направили труда да отпишат детето от опашките. Виждам и още едно познато дете си стои на опашките, това само на пръв поглед, вероятно са стотици неотписани деца, които посещават вече ДГ или ясла.
Информацията за чакащите е безкрайно неактуална и се създава наистина психоза сред родителите на набор 2006.

# 694
Аз пък да ви кажа, че никой не е длъжен да следи и отписва детето си.Системата е да влезнеш и да си запишеш детето.Аз лично, откак записах малката не съм и поглеждала, даже и паролата си не помня.Не съм и длъжна смятам.Това, че е недомислено не е моя грижа.

# 695
Аз пък са на мнение, че всички деца трябва да кандидатстват на ново от наборите, за които се предвижда новия регламент, та да видим в ОДЗ тези дето са предимства как биха могли на квотния принцип (изключвам социалните, сираците и т.н.) да се приемат пак по същия начин и да изместват всички деца, не зависимо от това дали на родителите  са се сетили, че трябва да набутат детето от 1.1.2009 и тогава са кандидатсвали и веднага са приети в ОДЗ, а тези дето чакат година и кусур да седят и де се молят да падне тавана на лятното кино( ама то и такива няма вече, летни кина де Laughing).
И тогава ще се види колко места има и колко деца има за статистиката, това за набор 2006, ама за набор 2007 и 2008 няма как да има места за всички желаещи, по простата причина, че те няма да са за градински групи, а за ясленски и от тук според мен идват многото раздути бройки дето ги цитират постоянно.
Че няма места, няма... ама защо да не може ако родителя желае да запише детето по рано на ДГ и има места в ДГ за предния набор да не може да го запише.  Thinking

# 696
Ники. , просто има достатъчно недобросъвестни и безотговорни хора, които ги мързи да отпишат детето си. И аз знам за едно такова на една от "нашите" опашки. Но те като са си решили проблема, защо да мислят за "спокойствието" на другите, които все още се надяват... много е трудно да се натисне един бутон, явно...

# 697
  • София
Пенелопа, ако визираш моя пост - аз смятам, че трябва да има връзка градина-сайт, така ще е най-достоверно колко деца има чакащи, не родителите да отписват, а служебно да се отписват децата.
Мисля, че това е напълно постижимо - директорите да дават информация и от фирмата, която поддържа сайта да я актуализират. Имаше и мнения, че част от децата чакат да бъдат преместени евенуално, нищо не пречи и на родителите да се пуска един стандартен мейл, че до еди колко си часа на еди коя си дата детето им ще бъде махнато от опашката, ако имат възражение да се свържат със сайта.

# 698
Пенелопа, ако визираш моя пост - аз смятам, че трябва да има връзка градина-сайт, така ще е най-достоверно колко деца има чакащи, не родителите да отписват, а служебно да се отписват децата.

Не става и така, защото има чакащи за преместване, нищо че са приети вече в друго ДЗ. Иначе ще има после пропищели, че децата са им отписани, въпреки че чакат за прием на друго място. Просто отговорността си е на родителите!

# 699
  • София
Гневна, допълних си постинга, именно с чакащите за преместване - стандартен мейл до родителите за уведомяване, че детето ще бъде махнато от опашките, защото е прието в детско заведение и някакъв срок за възражение от страна на родителите, ако искат детето да остане на опашката.

# 700
  • София
Просто да направят отделни опашки за искащите преместване. Не мисля,че са толкова много.

А и при положение,че се кандидатства с ЕГН на детето, защо не може да се даде точен брой на децата и съответно колко точно места не достигат? Нещо странно има...

# 701
Здравейте! Работя в сутрешния блок на Нова ТВ "Здравей, България". Утре ще правим темата за критериите при записване на детска градина. Ще участва Фандъкова и Златина Станкова от Асоциацията на бг майките. Искаме обаче да поканим и майка, която не плаща данъци в София, но иска да запише детето си на детска градина тук. Много ви моля да помогнете. Желаещите да участват могат да ми се обадят на 02/ 80 50 536 или 0887 21 26 70. Благодаря ви предварително!!!

# 702
  • София
И аз мисля, че искащите преместване не са много. Поне около мен няма нито едно такова, а всички, които искаха да са на детска градина - вече посещават.

# 703
На мен пък ми хрумва друго нещо, в момента може да се кандидаства набор 2006 за ЦДГ, ако е навършило 3г до сега, и тези деца се нарежда най отзад на опашката са набор 2005г чакащи деца. Когато се приеме новия регламент тези деца, които са могли да кандидастват за предния набор, защото са навършили 3 г преди да бъде приет новия регламент, ще си останат ли по опашките или системата ще ги махне автоватично. Защото за набор 2005 ще си остане стария регламент и тези допълнени деца са от набор 2006.   newsm78

# 704
  • София
Нещо се обърках....как трябва да се отпише детето? Лично аз никъде никой не съм отписвала и всичко стана автоматично. Отидох, записах детето и на следващият ден вече останалите кандидатствания бяха неактивни.
Имах си ето това съобщение, което си стои още "Нямате активни кандидатствания! 
Ако желаете да се преместите в друга детска градина, активирайте съответната кандидатура или създайте нова. Тази информация ще бъде използвана и при автоматичната оптимизация в системата, която ще се опита да открие възможни размени между градините с цел осъществяване на по-добри желания на родителите. 
Не се безпокойте! Ако сте класирани в друга градина, мястото, където сте записани, се пази, докато не се запишете в другата детска градина. "

Лично аз не съм отписвала детето.
Може би е задължение на директорката да го вкара в системата?

Общи условия

Активация на акаунт