СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 70 217
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 1 020
  • София
Това с квотния принцип не противоречи ли на системата с точките се питам аз... Тоест всяка една точка, която ще получим си е предимство - тоест имащите адресна регистрация са с предимство пред нямащите, работещите са с предимство пред неработещите, многодетните са с предимство пред еднодетните и друдетните.... Тоест 30% от всички ще събират точки и ще се бутат вътре, а останалите ще се борят с равен шанс независимо дали имат адесна регистрация или не, дали работят или дали си плащат данъците... Или ще кажат кое е предимство и кое не... Странно ми е на какъв принцип ще е това, защото всяка една точка е предимство пред дете, което няма да я получи... Ще ни уморят докато не кажат каква е тайната на това велико решение, умувано цяла година  newsm78

Не така.

В 30-те% влизат тези с най-много точки-примерно до 9. За останалите 70% се редят всички, като губят точките си за предимства. Т.е. остават с 2т. за адрес, 2т. (евентуално!) за двама работещи родители и 3т. за първо желание. Това е максимумът, който можеш да имаш на опашката за 70%. И ако има 10 свободни места, всички, които са с по 7 точки, се опват на едно шезлонгче пред градината и чакат. На сутринта/след 3 сутрини-кой както реши/ директорката му дава номерче и поредността на това номерче системата, по-скоро Системата, го върти на по-нататъшни класирания.

По този начин едно дете с 1 неработещ родител би могло, теоретично, да измести друго, за които това е 2 по ред желание. И ако няма кой-знае колко , посочили я като първо. Абе разбра ме, предполагам.  Peace

След първоначалното класиране и записване, всички опашки се обединяват и пак напред излизат тези, с повече точки. И си се джуркат там за текущите класирания.

Предполагам, но не съм сигурна, че ако в един момент се стигне до чакащи с еднакви точки, то те ще са подредени по поредния номер, даден им в градината и вкаран в Системата.  Т.е. поне чакането пред градините ще е еднократно.

Аз това разбрах.  Crossing Arms И ако трябва да съм честна, не виждам как по-добре може да се измисли, освен ако не се открият нови места в градините.

А и доста се уморих , та не ми се мислят нови критерии, честно.  Whistling

# 1 021

Тукощо  прочетох това в нетинфо с вчерашна дата(25.02.2009г.):
Децата на родители с платени данъци - с предимство в детска градина
Няколко групи критерии ще класират децата за прием в детските градини в столицата заради недостига на места. Около пет хил. места не достигат, показа записването преди година.
Предстои подготвеният доклад да бъде представен за гласуване на заседание на Столичния общински съвет.
Критериите са групирани в три части - общи, социални и служебни.
При общите критерии семействата, които искат да запишат детето си в детска градина ще получават една точка, ако имат адресна регистрация на територията на София, по една точка на родител, когато той работи и се осигурява социално или е студент в столицата.
Предимство получават близнаците и децата, които кандидатстват за детската градина, в която в момента ходи техен брат или сестра. Допълнителни точки получават и семействата с друго дете под 18-годишна възраст, както и тези, на които детето е посещавало държавна ясла най-малко шест месеца преди да кандидатстват за детската градина.
При социалните критерии две точки получава дете с неизвестен родител или родител с отнети права, три точки - с починал родител. По две точки получават деца, в чието семейство има човек с над 70% нетрудоспособност, като общият брой точки зависи от броя на хората с увреждания в съответното семейство.
Ако детето е в приемно семейство или се отглежда от свои роднини, са предвидени три точки. Толкова са точките и ако детето е в риск, според Закона за закрила на детето, и ако има специални образователни потребности и може да се интегрира в обща група.
Служебните критерии, са свързани с децата, които имат родител, баба или дядо, работещи в детска градина или в училище в София.
С тези пари, които софиянци плащат за данъци всъщност се издържат детските градини, те са една силно субсидирана услуга за родителите, коментира в интервю за "Нова телевизия" зам.-кметът на София Йорданка Фандъкова.
Тя поясни, по повод подготвените критерии, че София се е съобразила до голяма степен с правилата, които съществуват във Варна, които от началото на тази година са действащи.
От родителите ще се изискват допълнителни документи, които да представят при записването. Именно там съществуват документи, доказващи дали родителят работи, дали е студент или пък безработен.
Подават се документи, удостоверяващи и че родителите не дължат данъци на държавата и на общината, заяви Йорданка Фандъкова.
Според нея е нормално родителите, които живеят постоянно и работят в София да имат предимство при изготвянето на списъците с настаняването на децата.
Фандъкова отбеляза, че всеки един от предложението критерии може да бъде тълкуван като дискриминационен, но проблемът е че няма места.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Оказва се,че точката за деца посещаващи държавните детски ясли остава.
Ако всичко това е вярно.Вече незнам на кого да вярвам и на кого не.

# 1 022
  • София
Тази информация се основава на версия 9 на проекторегламента, т. е. не е актуална.

# 1 023
Тази информация се основава на версия 9 на проекторегламента, т. е. не е актуална.

Да знам,че версия девет беше така,ама дали вече няма версия 11 Grinning,за която не са ни уведомили.Видях,че статията е с вчерашна дата.Не би трябвало да се предоставя невярна информация.Знам ли може версия 9 да я дадат за разглеждане,а след това ако нея приемат да им предложат версия 10.Вече ми пламна главата.

# 1 024
Пълно е с неинформирани журналисти..а темата за ДГ взе да става актуална напоследък..Изобщо не се учудвам, че всеки публикува каквото е подучул..

# 1 025
Пълно е с неинформирани журналисти..а темата за ДГ взе да става актуална напоследък..Изобщо не се учудвам, че всеки публикува каквото е подучул..
Абсолютно!  Peace Журналистите в голямата си част са неинформирани, некоректни и не особено интелигентни. Това е остаряла информация със сигурност.

# 1 026
  • София
Щурчо, а ти се притесняваше, че някои родители могат да не научат. Всички ще разберат, споко.

# 1 027
Критериите са групирани в три части - общи, социални и служебни.
                 Точно това са критериите като групи.На първо място са поставени социалните,като в тях влизат и "специалните " с комисия от общината от 1 до 6 т.На второ място са служебните и на трето - общите.При това новия Проект за закон ,който е публикуван в сайта на МОН задължава ДЗ да взимат 2 деца със СОП / и вероятно ще се приеме/и 3-то дете по решение на специалната комисия.Така ,че от обявените бройки задължително вадете 3 от всяка група.При текущия прием и да се освободи място,ако има дете със СОП другите да забравят,че ще се класират.Чак на четвъртото освободено място могат да се надяват.Като се има едно на ум,че групите трябва да бъдат 12 деца ,ако има дори едно дете със СОП се сещайте как ще напуска персонала от ДЗ при положение,че ги задължават да гледат 27-28 до 30 деца при това тези дечица със СОП ще са минимум 2.При съществуващия персонал това е мисия невъзможна.За платени данъци и дума няма,защото всички са наясно,че са най-дискриминационния критерии пък и противоречи на социалните .Там се очаква,че ще има най-много неплатени данъци.
                    И протестите са съмнителни като в момента има над 700 незаети места.Дори в Лозенец има градина с 23 свободни места от една възраст.Считайте,че ако не се приемат деца тази група си е заминала до март месец.

# 1 028
  • София
 Че защо ни е система като ще се редим на физически опашки. newsm78
Толкова мъка за критерии квоти и т.н., като се стигна до там да ни пуснат  всичките да се редим и да се приключи. То стана по-сложно отколкото беше преди. Хем се регистрираш чрез системата, ама тя понеже не може да свърши работа до край- после родата разпределена с термоса и столчето пред градините.
Какъв беше смисъла на тази система, че вече не мога да се сетя?

# 1 029
До преди два дни само половината от директорите на градини са отговорили на Анкетата, дали да се даде право на педагогическия съвет да определя кои от децата с равен брой точки да бъдат приети.Г-н Джонев дали ще публикува резултати те от анкетата до директорите?

# 1 030
Нова детска градина строят в ж.к „Стрелбище” http://www.ebfbusiness.tv/index.php?page=picture_news&id=268 … amp;category_id=1, да видим първо дали ще стане за 10 мес. и половина, силно се съмнявам.Няма да е нова , а ще е към ЦДГ №127"Златното пате" и има голяма вероятност вътре да се поберат многобройните и сегашни филиали, които сега са по околните блокове.Тук  http://ims.gis-sofia.bg:8080/JisofMap/jspMap.jsp?MinX=42566.0610 … c=1&Options=1  се вижда каква част от прословутия имот ще е за градина.

# 1 031
 Моля ви осветлете ме  Praynig. Наскоро питах за децата 2007 набор по кой регламент ще кандидатстват и тук ми отговорихте, че е по новия. Това чудесно. Сега искам да питам ЗА КЪДЕ всъщност ще кандидатстват при положение, че на практика втора ясленска е пълна до дупка, тъй като първа ще премине автоматично във втора? Има ли смисъл този набор изобщо да участва в лудницата? Чудя се какво да правя  newsm78?

# 1 032
Моля ви осветлете ме  Praynig. Наскоро питах за децата 2007 набор по кой регламент ще кандидатстват и тук ми отговорихте, че е по новия. Това чудесно. Сега искам да питам ЗА КЪДЕ всъщност ще кандидатстват при положение, че на практика втора ясленска е пълна до дупка, тъй като първа ще премине автоматично във втора? Има ли смисъл този набор изобщо да участва в лудницата? Чудя се какво да правя  newsm78?
Шанса да го приемат в ОДЗ не е много голям,защото за 2 яслена обявяват много малко места,но нищо не се знае.Можеш да кандидатстваш и в числа ясла с молба на място.

# 1 033
  • София
Lovi - татко.

От доста време само чета какво става в темата и чакам официални резултати от СОС.
Вече нищо не зависи от нас. Дори и квотния принцип, така както го дискутирате тук, не е първоначално предложения.
А какво ще се роди на масите и в главите на СОС е съвсем неизвестно.

# 1 034
Лови, значи ли че не си съгласен с така дискутираната квота тук, че аз нещо вече не схващам разликата с първоначалната ти идея.  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт