СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 935
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 1 470
  • София
Мен само едно не ми е ясно. До преди да влезе тази система за класиране,места имаше.Е пак не беше много лесно,но и никой не се е оплаквал.Питам,какво стана от една година насам-с 5000 ли се увеличиха нуждаещите се деца(не,че не е възможно с тези темпове на разрастване на населението на София)или е някъде другаде проблема newsm78

Това е начина родителите на едно дете, дошли в последната година в столицата, живеещи сред разораната нива на Манастирски ливади да имат някаква надежда. Ако имаш друго предложение напиши го.

Е тук не съм съгласна.Не искам пак да се разрази спора на повече и по-малко софиянци,но така трябва да бъде.Защото ние нямаме избор да се върнем по родните си места,тъй като те са ТУК и е редно първо да имаме място ние(родените в София),а после всички останали.

# 1 471
Всъщност има друг относително справедлив начин, освен жребия и той е да теглим една дълга и къдрава, да си признаем, че не сме дорасли за системата и да се подредите на 1.Април на истинска опашка пред градините. Който чака дълго и търпеливо на Септември ще бере места, който го мързи и си намира извинения ще псува по форумите. Но едно е ясно - ще има няколко хиляди псуващи.
Аз съм ЗА това да си отвисим пред градините...стига да е еднократно.
Също така съм ЗА критерия време във вида в който беше миналата година, но подобрен- вече почти всички деца са регистрирани, може да се разделят по години, по градини по...каквото там им харесва на СИРМА за да се предпазят от срив като миналата година. НЕ Е ВЯРНО, че не се прави това разделяне за удобство на родителите - на никой никога не му е пукало за тях. Всичко е политика ...за съжаление..
Между жребий и физическа опашка, предпочитам физическата опашка. Там поне ще се види кой е най-мотивиран да си запише детето.

Ако чак толкова го закъсват откъм идеи СОС, да вземат да разпределят ВСИЧКИ социални случаи по ДГ по 1-2-3 желание и..... останалите, които не са социални случаи- да будуваме пред градините.
СИСТЕМАТА може да ни помогне с информация в коя градина колко места ще има и всеки да си направи сметка къде да чака и доколко си заслужава.
Поне дублажи няма да има..
...
Ако пък някой искаше справедливо разпределение на местата, да бяха се вслушвали повече в родителите и директорките по срещите на работната група..

# 1 472
А, сигирно затова се крие, за да набутат сега колкото могат "с връзки".  Peace

Като вляза в системата, не мога да проверя за ЦДГ-тата, какви и по колко са групите на 2002. Няма никакво инфо, само ми казва , че не сме навършили възрастта.

Пробвай да видиш информация за ЦДГ когато не си в системата ( преди да влезеш с ЕГН-то на детето) Peace

# 1 473

Ако децата от набор 2002 са повече..има шанс дори в ОДЗ да се открие допълнителна група с прием от септември..
Иначе...ДА...основно шанс за приемане ще имат децата от набор 2006 в ЦДГ..
           НЕ се открива нова група.Ако децата от 2002 са две групи откриват се 2 първи - 2006,ако са 3 откриват се 3.Няма помещения за откриване на нови групи. Laughing
           При това децата от яслата на ОДЗ ВИНАГИ са по-малко от местата в ДГ-ОДЗ.Какво искам да кажа : При две яслени групи от 60 деца обикновено 40 са по-големия набор / 2006/ 20 са по-малкия /2007/ .Обикновено и 2002 в същото ОДЗ са 2 групи т.с. освобождават се 60 места.Минават от яслата 40 и 20 се обябяват за външен прием /за деца,които не са ходили на ясла/.В яслата ще се приемат на освободените 40 места - 20-2007 и 20-2008.
           Така яслата на ОДЗ осигурява 2/3 от местата за ДГ.1/3 - винаги са били за външен прием.

Виж,..не ми се спори с теб. ТИ си по-навътре с вътрешния ред..
Обаче..
Говоря от системна гледна точка..
Няма как директорката да обяви 50 места текущи...
Може да обяви или 2групи х 25деца, или 1група с 30 деца и 20 текущи...
А после да си ги подрежда както иска вътре в самите групи..
(точно както набор 2007 и 2006 в яслите се приемат като първа и втора яслена група, а реално после са смесени)..
Моето тълкуване е кога има шанс да се появи цяла група (за целите на кандидатстването, което касае родителите реално)..

# 1 474
Момичета, само мен ли ме дразни факта,че Фандъкова непрекъснато нарича детските градини "ЗАБАВАЧКИ"..
Няма ли кой да й обясни разликата?
 newsm78
Или...се канят да ги превърнат верно в забавачки ooooh!

# 1 475
Момичета, само мен ли ме дразни факта,че Фандъкова непрекъснато нарича детските градини "ЗАБАВАЧКИ"..
Няма ли кой да й обясни разликата?
 newsm78
Или...се канят да ги превърнат верно в забавачки ooooh!
Права е жената.....ЗАБАВАЧКИ..... на нищо не учат децата...само да се плюят, псуват и да сърбат супата си.....
Истината е, че трябва да се  строят нови ДГ, а не да се чудят как да си наместят 300  децата в група за 30.....

# 1 476
                   Щурчо,няма място за спор  Laughing Практиката е такава.Обявените свободни места след излизането на регламента са нови групи в ДЗ или по-точно не нови,а първи групи ,защото те до момента са съществували като ПГУ-та.20 текущи места няма как да се обявят просто защото няма такива свободни.Текущите места могат да бъдат по 1-2 на напуснали или отказали се деца.
                    Аз отдавна обърнах внимание,че навсякъде се използва "Забавачка" вместо детска градина или ясла,но никой не обърна внимание в спора.Жулналистите са особено упорити в това отношение. Laughing Употребата на тази дума просто показва СЕРИОЗНОТО отношение към институцията. Mr. Green

# 1 477
  • София
Кое не е сигурно? Че не чувам добре ли? Бях и на срещата на комисията в четвъртък и среща с експерт от общината в петък. И аз и Кабо Алма чухме добре в каква посока са тръгнали нещата и кой как ги разбира. Но ще чакам да видя дали са се коригирали с варианта за гласуване във вторник. Имам някакви слаби надежди.

Просто искахме да сте информирани когато попълвате анкетата, а не да наливаме масло в огъня.

Lovi-татко.
Ели, би ли ни осведомила за тези срещи на които си присъствала? Какъв е бил състава им (какви личности са били поканени)?
За целият февруари се цитират решения на работната група, а реално такива не е имало. Поне не в състава в който аз я познавам.  На тези срещи през февруари не са присъствали обикновени родители, а както цитирах по-назад в темата, и директорите на ДГ.
Така че, е интересно да се знае какво се е случило в четвъртък и петък, така както ти си го видяла.
Също и за това, какво е предвидено за вторник?

Много неща се промениха (и изродиха) от първоначалните варианти. Ако искате да не се получават такива неразбории, както с анкетата или 30%, информирайте ни своевременно.

# 1 478
Кое не е сигурно? Че не чувам добре ли? Бях и на срещата на комисията в четвъртък и среща с експерт от общината в петък. И аз и Кабо Алма чухме добре в каква посока са тръгнали нещата и кой как ги разбира. Но ще чакам да видя дали са се коригирали с варианта за гласуване във вторник. Имам някакви слаби надежди.

Просто искахме да сте информирани когато попълвате анкетата, а не да наливаме масло в огъня.

Lovi-татко.
Ели, би ли ни осведомила за тези срещи на които си присъствала? Какъв е бил състава им (какви личности са били поканени)?
За целият февруари се цитират решения на работната група, а реално такива не е имало. Поне не в състава в който аз я познавам.  На тези срещи през февруари не са присъствали обикновени родители, а както цитирах по-назад в темата, и директорите на ДГ.
Така че, е интересно да се знае какво се е случило в четвъртък и петък, така както ти си го видяла.
Също и за това, какво е предвидено за вторник?

Много неща се промениха (и изродиха) от първоначалните варианти. Ако искате да не се получават такива неразбории, както с анкетата или 30%, информирайте ни своевременно.

В четвъртък имаше заседание на комисията по образованието към СОС. Насроченото заседание беше обявено в интернет. От познат на член на СНБМ разбрахме че е отворено за външни лица. След като публикуваха документа, решихме че е задължително някой да присъства и аз цъфнах там без покана без да знам дали ще ме пуснат и дали ще мога да се изказвам. Кабо Алма присъстваше и също беше разбрала случайно. Никоя от нас не беше поканена. Присъстваха общинските съветници, членове на комисията, Фандъкова, която представи документа, Минчева и част от отбора на дирекция Образование. Нямаше директори или поне директори които аз познавам. Имаше и други хора, които не познавам. Предполагам че част от тях са били от медии и други организации, но от тях никой не пожела да се изказва. Това не беше среща на работната група. На последната среща бяхме заедно с теб. После не е имало никакви срещи.

След като в четвъртък недвусмислено показахме че не одобряваме квотен принцип за социалните случаи и обяснихме че не това е идеята на петицията, ни поканиха на втора среща, за да се дообясняваме кой как вижда нещата. Та в общи линии си говорихме кой как разбира петицията. После се появи анкетата, за която разбрах от форума.

Как според теб да информирам някого своевременно? Между другото на заседанието Фандъкова представи проекта като базиран на работата на работната група, което също оспорих. И ако не бяхме присъствали с Кабо Алма, сега документът щеше да бъде приет в същия вид или с леки редакционни забележки.

Не че във вторник не могат да го направят.

# 1 479
Имам въпрос към Didia, защото е в системата и може би е най-запозната, на сайта има информация, че в някои градини ще има нови групи. Та тези групи първи ли ще са? Няма логика да са за по-големи деца, тъй като няма да има кой да ги запълни, ама знае ли се..
Didia, или някой друг, знаете ли нещо по въпроса?
http://kg.sofia.bg/?page=plan_2009

# 1 480
  • София
Lovi - татко.

Интересно. В четвъртък случайно сте присъствали с Кабо Алма. За петък са Ви поканили да дискутирате квотния принцип.
Можехте в четвъртък вечерта да напишете за това във форума. Или на лични да напишете на активните участници в този форум. Винаги така сме се информирали. Най-малкото за това, че като създател на идеята за квотен принцип, можех да я защитя във вида в който бе обсъдена тук.

# 1 481
                    Аз мога да кажа със сигурност за ЦДГ 114,124,136 в район "Красно село" - това са нови групи.Градините са разширени.До къде е стигнала работата не съм се интересувала,но знам,че трябва да се разширят тези градини.Така,че групите са НОВИ,каква възраст ще са децата в тези групи за сега могат да кажат само директорките им.Вероятно ще са от наборите с най-много кандидати.

# 1 482
Lovi - татко.

Интересно. В четвъртък случайно сте присъствали с Кабо Алма. За петък са Ви поканили да дискутирате квотния принцип.

Аха, поканиха ни. Мен лично - в 10 ч. сутринта за 12 на обяд. Ели също дотича запъхтяна. Нямаше как да го напишем в четвъртък вечерта, защото не го знаехме.
И, моля те, Лови-татко, не ни поставяй в позицията да се оправдаваме. Няма за какво. И двете в момента доработваме основната си работа и нощно време, и в уикенда, защото ДГ са ни в повече. Дори в момента ти пиша от офиса.

# 1 483
Lovi - татко.

Можехте в четвъртък вечерта да напишете за това във форума. Или на лични да напишете на активните участници в този форум. Винаги така сме се информирали. Най-малкото за това, че като създател на идеята за квотен принцип, можех да я защитя във вида в който бе обсъдена тук.

Мда - в интерес на истината очаквах да си там, но явно не си следиш нещата. Публикуван вариант с квотен принцип публично, публично оповестяване на заседанията на комисията по образование на която ще се внася документа и ти не си разбрал? Хайде моля те - въпрос на желание е.

А в петък нямах идея с кой ще се виждаме. Само знаех за какво е?

А във форума пиша когато имам време и възможност. Това предполагам ти е ясно.

# 1 484
  • София
Lovi - татко.

Кабо Алма - не искам да се оправдавате, ако няма за какво. Ясно ми е, че сте ангажирани с много задължения, които не са само към родителите.

Ели - не ме разсмивай. Неудобните хора не се канят.

И към двете Ви -  този форум е за това, за да се чуят мненията и на родителите, някои от които не членуват във Вашите организации.

Общи условия

Активация на акаунт