Кой разбира - тук се спира ... Чехия - 10.та тема

• 15 425
  • 288
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте аз пак да се обадя Simple Smile

Значи ние сме от 2 години тука, работим и двамата, т.е. жена ми има повече от 270 дни тука, здравно и социално осигурена си е. Има си валиден трудов договор. Имаме преходни побит. Предполагам трвали побит може да се извади само при определени условия. т.е. да си живал еди колко си години тука и т.н. а да да знаеш и чешки, щото при нас работата е малко зле Simple Smile разбираме почти всичко ама не говорим много много. Аз се напъвам да говоря, обаче жената категорично отказва Simple Smile както и да е.

Значи ако правилно съм разбрал. След раждането ни се издава някакъв документ с който ние трябва да отидем то посолството на БГ в Прага и да си подадем документи там за свидетелство за раждане, след това и за паспорт. след като му бъде издаден документа трябва да отидем и то чижинска полиция да го регистрираме.

Относно майчинските, до колкото знам трябва да се ходи в урад паци и там да се подават 1 куп документи. Моля ако някой има информация какво искат там да им се дава да каже.

Поздрави,
Тишо

# 196
# 197
Тишо
на първа стр. има линкове за майчинство и родичовска.
Майчинството се жада в уражд соц. забезпечени - то е вид болнични
http://www.babyonline.cz/tehotenstvi/materska-dovolena.html#materska5
сто док. не са, генеколога й дава болнични, и тя го предава в работата си - това е

а родичовската - в уржад социални подпори - то е вид социална помощ
всичко според местоживеене - регистрация

Иначе
да, като се роди в посолството трябва да отидете, но доколкото знам вече там не приемат молби за изваждане на паспорт - тук на скоро раждалите да кажат какво се прави, и после го рег. в чуждестранната полиция детето
кога е термина на жена ти?

# 198
Здравейте момичета и честит празник от мен  bouquet,

понеже Роси е сложила нещо да дам и аз:

Тишо, добре дошъл, на пръв поглед изглежда сложно, но всичко става много бързо по институциите, най-добре е да звъннете един телефон и до посолството за да ви дадат по-пресна информация, ако имат такава Peace
Леко бременеене на жена ти Hug

Дез, честити именници и от мен, на патерици - да те радват много и да ти помагат. Стискам палци да е скоро и бързо раждането ти.

При нас е почти пролет, дано да се затопля още и да се маха тая зима
Весело празнуване днес и целувки на всички

# 199
Честит празник на всички. Бъдете желани и обичани, жадувани и мечтани, щастливи и усмихнати и най - вече бъдете истински жени.

За почивката Роси - не съм си взела  Sad, но нали след 3 седмици заминавам за БГ за една седмица, и ми се стори неудобно да си взема и сега още няколко дена. Мама вика, че съм много ... като ми давали да вземам. Ама аз - пусно съзнание.

# 200
Здравейте пак,

значи аз ще звънна в посолството все пак да ги питам как става регистрацията. Иначе ние ще раждаме Юли месец, вероятно някой ще каже, че много рано съм се запритеснявал, ама все пак искаме да сме подотвени. Между другото, живеем в Бърно, някой от Бърно наоколо?

Хей по - скорошно раждали майки, има ли някоя наоколо да каже все пак много време ли отнемат регистрациите и тем подобни документации?

Иначе отноно майчински и тем подобни четох доста и там горе долу сме наясно, някой да знае точно къде мога да изровя колко парички се полагат в зависимост от продължителноста? (след болничния по майчински разбира се).

А и само да отбележа, не съм много добър с чешкия и не мога да се престраша толкова лесно да говоря, камо ли по телефон а и обикновено приказвам глупости Simple Smile. първия път като отидохме в болницата казах, че аз съм бременен Simple Smile та така.

Поздрави,
Тишо

# 201
# 202
Много щастливи мигове и преживявания на този прекрасен женски празник! newsm51

# 203
Честит празник, момичета!
  bouquet  bouquet  bouquet

Аз съм все така 2 в 1. Tired

# 204
Честит празник и от нас   bouquet Пожелавам ви да бъдете обичани и щастливи всеки ден!

# 205
Аз да се отчета, че отдавна не съм писала. Ивчо е още болен, а междувременно и аз изкарах грип.

Трейси и аз бях така до скоро с кошмари, но всичко се оправи. Може би си много притеснена за бебчето и имаш някакви бременелски страхове. Споко всичко ще е наред! Peace

Тишо и ние живеем в Бърно и аз ще раждам в началото на юли, съпруга ми също е българин.

Може ли да ви попитам какво е Породнето и за какво се получава? Явно аз нямам право на него защото откакто сме дошли аз съм в отпуск по майчинство, нямаме травалий и само съпруга ми работи.

Дези, браво! Ти го откара до термин. Направо си герой!

# 206
Здрасти банда
вчера ненадейно практически отпразнувахме този Не празник за мен  Mr. Green
Ирка ни изненада много приятно  Mr. Green Mr. Green Mr. Green децата се набесняха, ние дъра-бъра - екстра беше Mr. Green
ааа и имаме наденица 80%  Mr. Green която вчера вечер не издържахме и я опитахме... мноооого вкусна  Whistling
Ирка голямо мерси   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

Ети
що да нямаш нарок на породне??? и безработните получават такова, най-добре да се инф. - там където се подава за родичовска си подайте и за породне... пък каквото - такова...
за близнаци е 26хил. сега...  що да не се ги пожадате...

Тишо
майчинството е болнични - колкото ще получи ако е болна, толкова ще получава и майчинство... мисля 70% е в момента

# 207
70%, но не повече от 11 400 май беше, но да не говоря на изуст, ако открия ще сложа линк към закона им.
Работодателя също е в час и може да питате него.
Тишо, и аз съм в Бърно, мъжа ми също е българин Peace

Ели, Нина замези ли от наденицата Laughing
От 2 седмици открих пюретата на Сунарка, много са вкусни и с парченца месо, а в останалите не съм виждала до сега. Ванеса мн. ги хареса, особено това дето е пиле с ориз и зеленина - мирише буквално на сърмички Mr. Green.
Започвам да се убеждавам, че Херо имат едни от най-хубавите продукти, а преди бях някак си предубедена към Сунарката.

Ние изкарахме празника навън, но нищо по-специално, е купих си парфюм да не съм без хич де Mr. Green

Поздрави на всички  bouquet

# 208
Иzвинявам се, че отново се вмъквам в темата ви, но само искам да попитам каква е прогноzата zа времето zа таzи седмица zа Прага. Много ще съм ви благодарна ако имате някой иzпитан линк zа прогноzа на времето. Аz много търсих, но всички ми дават много раzлична информация. А таzи седмица евентуално трябва да пътуваме и хич не ми се иска да тръгвам ако времето е толкова лошо колкото тук. Все пак когато съм си вкъщи и времето е лошо, все имам някакви въzможности да zанимавам детето. Но ако съм в чужд град с малко дете и трябва да стоя 5 дена само в хотела, ще ми е много трудно.
Благодаря ви предварително.

# 209
Vjara погледнах прогонозата за времето, дъжд го дават http://www.praha.cz/predpoved-pocasi-v-praze/ не много студено, но мрачно и дъждовно. Само че те и за уикенда го даваха така, и по телевизията гледах, а накрая не валя изобщо. Така че може и да инате късмет и да не е чак толкова зле. Дано да се насладите на Прага.

Десиии, какво става, поржад ди ли Киндер Сюрприз???? Айде не остана, още малко и ще се гушкате.
Аз през уикенда си починах, събота изчистих и излъсках всичко и неделя - спокойствие и почивка. Та се чувствам по-добре. Сънища постоянно, но поне не са кошмари, само някакви измишльотини  Joy Joy

Общи условия

Активация на акаунт