това тук
дали е нещото което търсите ?
Да я преведа ли рецептата ?
Струва ми се че продуктите са малко по-различни, отколкото при сладките йо-йо.
Не се задълбочих да ги сравнявам много ,само така повърхностно.
Но тайната за да останат хрупкави отвън ,може да е в гъсто сварения сироп.
Рецепта от Октай уста
Сладки халки / Halka Tatlısı /
Продукти :
2 1/2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. вода
1 с.л. краве масло
3-4 яйца
1 щипка сол
1 с.л. кристална захар
1 с.л. грис
1 с.л. нишeсте
За пържене :олио
За сироп :
3 1/2 ч.ч. захар
2 1/2 ч.ч. вода
1 резен лимон
Потърсих в сайта на Октай уста.
И обясненията от предния линк за начина на приготвяне въобще не съвпадат с тези от сайта.
Изтрих ГИ.
Превод от самия сайт.
Начин на приготвяне :
Като заври водата се добавя маслото и захарта.
След като се разтопи маслото се прибавя брашното,бърка се с дървена лъжица ,внимава се да не останат топчици.
След като тестото започне да се отделя от стените на съда се отстранява от огъня.
Оставя се да се охлади.
Прибавят се яйцата едно по едно.Хубаво се разбъркват докато тестото поеме яйцата.
Добавят се нишестето и гриса.
Омесва се тесто.
Откъсват се топки с големина на орех,овалват се, прави се дупка по средата .
Слагат се в студено олио .
Пържат се до златисто
Вадят се и се слагат в студения сироп за 3-4 минути.