Турската кухня *3*

  • 298 541
  • 752
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 9
често правя гьозлеми -много ги обичаме,страхотни са

# 586
  • Мнения: 335
ами не че очквам д аомекне много, просто питах д ане аз да си мисля че сам я препркла да знам за др път как да я правя, но си остана и сироп доста, може би малко повече трябваше да омекне и да поеме, но ще я правя пак и 6те кажа

 ако някои се сети за какви малки баклавички питах да сподели моля рецептата мерси много

# 587
  • Мнения: 262
 drize сециални благодарности за рецептата за текирда кюфте

# 588
  • Мнения: 1 283
Момичета, от темата с питките се зарибихме с турските симидчета и днес цял ден съм се ровила, за автентичната рецепта за симидчетата, но тези които продават по пазара в Турция /несравними са/ и техните ачми. Е, няма такъв вкус - честно. Ще ви помоля тук пускам две рецепти, може ли да ми ги преведете и ако знаете, други рецепти, които претендират за автентичност да ги постнете, побърках се с тази турска кухня, уникална е, поздравления.
АЧМА  търся точно вкуса, маслен, пухкав като памук и на конци  Thinking

Истанбулски симид

Последна редакция: пн, 01 мар 2010, 22:23 от Пепика

# 589
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Ето превода

Истанбулски симид

3 водни чаши брашно(това е около 250 мл)
1 пакет суха мая
1 водна чаша хладка вода
1 чл сол
1 чл захар
2 чаени чаши(от турските) сусам,предварително запечен в тефлонов тиган
1/2 чаена чаша пекмез(от турските)
1/2 чаена чаша вода(около 50 мл е)
В съд за месене се слага брашното,в кладенче се сипва маята,захарта,водата и солта и се замесва тесто.Оставя се да втаса.Разделя се на 22 парченца,които се оформят на фитили.Две по две се усукват и се оформят на гевреци.
Пекмеза се размива във водата .Готовите гевреци се потапят в тази смес и после се овалват в сусама.
Пекат се в предварително загрята фурна.

Последна редакция: вт, 02 мар 2010, 13:20 от max-mama

# 590
  • Мнения: 573
Ачма

Продукти:

1 водна чаша вода
1 водна чаша прясно мляко
1 водна чаша течна мазнина
2 яйца (жълтъците за намазване)
1 пакет Pakmaya /марка мая, предполагам става въпрос за прясна мая/
3-4 супени лъжици пудра захар
4 чаена лъжичка сол
6,5 водни чаши брашно
150 грама маргарин
сусам и çörek otu /челебитка, черен кимион/

Слагаме водата да заври. Разбъркваме водата, млякото, мазнината, солта, захарта и маята. Прибавяме и белтъци. Прибавя се и брашното и се замесва тесто. След като втаса / да увеличи два пъти обема си/ се късат топчета с големината на яйце като се слага по една чаена лъжичка маргарин, оставен на стайна температура, по средата на топчето. Нареждат се в тава едно по едно, докато свърши тестото. Взимат се всяко едно парче, хваща се от двата край и се овалва, придава му се формата на ачма. http://mbemine.blogcu.com/acma/71690 Намазват се с жълтък и се поръсват със сусам и челебитка. Слагат се във фурна,  предварително загрята на 100 градуса. След като се надуят фурната се увеличава на 200 градуса, докато се опекат.
Afiyet olsun!

# 591
  • Мнения: 1 283
Много ви благодаря момичета, веднага си записвам рецептите   bouquet  bouquet  bouquet

# 592
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
  • Мнения: 806
Тъй като обожавам ачма реших и аз да правя. Ето тази рецепта по моя вкус се доближава най-много до купешката ачма.

Açma
Ачма


3в.ч. брашно
1в.ч. прясно мляко
1 сладка лъжичка (5мл) махлеп
1 сладка лъжичка (5мл) захар
1 ч.л. (2мл) сол
1 пакет мая
масло и течна мазнина (олио, зехтин)
Аз го правих със зехтин и масло, но не знам по колко точно, готвя на око.

Правим тесто и го оставяме да си почине няколко минути. Не го примесвайте с много брашно, да остане меко тесто. После го нарязваме на 8-9 топчета. Разточваме всяка на много тънко. Поливаме с 1с.л. смес от маслото и течната мазнина. После го навиваме на руло, а след това на охлюв. Така с всичките топчета. Притискаме ги отгоре, намазваме с жълтък и поръсваме с чорек оту.

Да ви е сладко!   chef

# 593
  • Мнения: 1 795
Moмичета, имам бойна задача от майка ми да издиря рецепта за катмери. Баба ми едно време е правила и сега сме се амбицирали да се пробваме. Можете ли да помогнете?

# 594
  • Мнения: 293
Moмичета, имам бойна задача от майка ми да издиря рецепта за катмери. Баба ми едно време е правила и сега сме се амбицирали да се пробваме. Можете ли да помогнете?
Ако за това става въпрос и аз бих искала да науча рецептата.  Hug

ПП Открих още в Гугъл (и то в една тема във форума), има и клипче: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=378329.30

Като гледах клипчето - още от пра-баба си я зная тази рецепта, но под друго  име - тя им казваше "двапътитокано".  Grinning

Последна редакция: нд, 07 мар 2010, 09:32 от nela_66

# 595
  • Мнения: 335


от мен една турска баклава с домашни кори и мн силен сироп, директно от тавата е снимката
преди питах в темата за тази баклава и никои не можа да ми каже точно как е, та комибинирах една две рецепти и почти се получи вкуса които си спомням
ако някои сега като види снимката се сети как се казва точнио това и как се прави да ми пише Simple Smile

# 596
  • Мнения: 1
набелязала съм си за правене тестената закуска с тахан и петмез и имам няколко въпроса:
Сусамения тахан който се използва в турция сладък ли е т.к този който намерих е мого гъст и безвкусен.Да не проваля рецептата
Скоро смятам да отскоча до турция на пазар и много искам да си купя петмез, тахан, пиперково пюре, лютеница и от онзи кадаиф белия а щях да забравя и от прословутите турски кори
може ли да ми преведете на турски гореизброените продукти за да знам какво да купувам:)))

# 597
  • Мнения: 1
Днес съм започнала мантъ но ще си точа сама корите. Стискайте палци:)))

# 598
  • Мнения: 1
http://binbircesni.blogspot.com/search/label/Bal%C4%B1k%20Yemekleri

може ли превод на 2 рецепти от този линк за ципура с домати и  за лаврака

# 599
  • Мнения: 132
juli.pom

Сусамовия тахан на мен ми нагарча ,не чак ,но все пак не е приятен за директна консумация ,поне за мен .
Аз го смесвам с пекмез.

Susam Tahini /Сусам тахини/= сусамов тахан

ÜZÜM PEKMEZİ  /юзюм пекмези /= меласа от грозде
  
Dut pekmezi  /дут пекмези/= меласа  от черница

Andız Pekmezi  /андъз пекмези/= меласа от морски копър


KEÇİ BOYNUZU (HARNUP) PEKMEZİ /кечи бойнузу пекмези/=меласа от кози рог/плодове/шушулките /не знам точно какво е.


Taze Yufka / тазе юфка / = прясно точени кори
или
GÜNLÜK TAZE YUFKA /гюнлюк тазе юфка/

Biber salçası  /бибер салчасъ/ =  пиперкова паста

Domates salçası /доматес салчасъ/ =  доматена паста

Taze (çiğ) tel kadayıf /тазе ( чии)  тел кадайъф/ = пресен /суров /кадайъф на конци

Последна редакция: нд, 07 мар 2010, 14:14 от sevi_nil

Общи условия

Активация на акаунт