Пролетни цветя бере ЯНУАРСКОТО дете!

• 13 166
  • 285
  •   1
Отговори
# 90
Елица, Любо е като воя син. Още няма дълги изречения и думите ги казва на половина, с изключение на някои лесни, които казва целите. 
Няма причина за притеснение все още.
А при Алекс е заради двуезичието, както казва Мопси. То забавя изговарянето на думите, но после децата проговарят и на двата езика правилно.

# 91
Привет!

Да си кажа за говоренето, защото ми е голямо притесниние.

Мони има речник от около 20 думи. От тях само няколко произнася правилно и по-лошото е че 1 дума означава 2-3  неща (ДАП е и хляб и чорап). Изречението при него е дай..... нещо си. Няма желание за цифри и букви, по никакъв начин не иска да си каже името, или моето, знае на колко е години.
Разбира абсолютно всичко, чува добре, изпълнява но не иска да говори разбираемо. На него му се говори непрекъснато, четат се книжки и то само  на 1 език.

Сериозно почнах да се шашкам, макар че има и доста нови думички, а и той по цял ден си бърбори нещо негово си.

Докторът ми каза че всичко е в рамките на нормалното и да не се тревожа, но ако продължи така още месец - два ще ходим на психолог и логопед.

Много дълго стана, но да си кажа и аз проблема.

Успешна седмица! Simple Smile Simple Smile Simple Smile

И много здраве за всички болнички!!!

# 92
Хора, успокойте се. Това, което описвате е в норма за две годишни  Simple Smile
Има някои деца, които са напред с материала, при други става по-бавно.

Ако ще сте по-спокойни, допитайте се до специалист, както Весинка е направила. Там ще ви насочат най-добре какво става с детето, но най-вероятно към този момент ще преценят, че всичко е нормално.

# 93
 Shocked Ама vessinka недей така, бре жена. Hug Психолог и логопед Rolling Eyes - много е рано за подобни мерки. Simple Smile

Ванеса също говори много, но не казва нищо  Laughing Всичките и думички са някаква смесица на бебешки. За изречения въобще няма да говоря - такива не прави.
Това да си каже името, е абсурд - не иска - когато говори за себе си, казва "мене". Да брои, и да казва цифри?! Далече сме, от такива постижения.  Laughing И така, не смятам, че има място за притеснение, все още.  Peace

# 94
Милички Анджи и Шмети!!!!! Hug Hug Hug

Повтаряйте ми това по-честичко. моля ви!!!! :

Знам че не е правилно да се сравняват децата, ама пусти майчински акъл - все да си търсим проблем.... И само като чуя децата около нашата възраст - говорят, разказват какво правят в яслата, стихчета, цифри... а Мони си бърбори неговите си чудеса

Страх ме  е да се успокоавам прекалено, за да не изпусна нещата, ако има наистина прблем.

Последна редакция: пн, 23 фев 2009, 11:14 от vessinka

# 95
  • София
Момичета, какви психолози и логопеди?
Моята дъщеря на тази възраст казваше точно 20-тина думички. Други деца правеха сложни изречения. Сега няма сила, която да я накара да млъкне. Моля ви се, щом чуват, разбират, изпълняват и все пак казват няколко думи, всичко им е наред.  Naughty Всичко друго е родителска амбиция.

Последна редакция: пн, 23 фев 2009, 11:36 от Klemy

# 96
Здравейте!
Schmetterling, Свилен също е като Ванеса и не се тревожа. Наред си е човекът. А деца като Алекс и сестрата на Селма - тях ги приемам по-скоро като изключение, радвам им се, но няма да си скубя косите, че Свилен ще научи тези неща малко по-късно.  Grinning
...
Всичко друго е родителска амбиция.

Напълно съм съгласна!

# 97
  • София/Варна
Peace
Както и разкрасяване при някои майки Wink.

Аз рядко успявам да намеря възможност да пиша във форума. Програмата ми е малко напрегната - гледам да се справям и у дома, и в офиса така, сякаш не съм бременна. Но тия дни ми биде напомнено по неприятен начин, че все пак трябва да се поспра малко.
Слава Богу, Оги няма здравословни проблеми (да не чуе дявола), аз също се държа. На последната консултация ме зарадваха, че ще връзвам панделки. Да видим на финала дали е познал доктора Wink.

# 98
Благодаря ви за милите думи момичета! Hug Hug Hug

...

Напълно съм съгласна!

За мен има една тънка граница м/у родителска амбиция с нещо, което аз наричам затваряне на очите. Не ме разбирайте, че искам детето ми да рецетира Шекспир. Искам обаче, ако наистина има нещо нередно де се обърне навреме внимание и да се вземат мерки. Явно случая при нас не е такъв, което може само да ме радва. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Благодаря пак!!!!

# 99
  • София/Варна
Искам обаче, ако наистина има нещо нередно де се обърне навреме внимание и да се вземат мерки.

В Интернет вече има достатъчно информация на български, преводна и от наши психолози, която дава информация за какви признаци трябва да се следи. Не мисля, че "сверяването на часовника" с другите мами е добра идея.

# 100
  • София; Дружбето
Весинка, недей да се шашкаш толкова. Според мен е рано за психилог и логопет. Проблем се търси ако тругодишно дете не говори, за нашите си е напълно нормално. Миша не брои, не знае букви, не рецитира стихотворения и няма никакво намерение да ме слуша как чета приказки. Единствено я интересува строителя и кубчетата. Всички деца са различни. Едни ползват гърне на година, други си пикаят в гащите до първи клас  Mr. Green

# 101
KayRenn честита новина  stork-girl !
Селма така не ми се беше преяждало нищо друго през цялата бременност както твоята торта ,по късно ако заспи Айя я почвам.
За  говоренето наистина има момент и на родителската амбиция според мен. Аз още не съм учила Айя да разпознава написаните цифри ( брой до десет като прескача четри и девет) ,но понеже съм на вълна учене на английски почнах да и говоря често на такъв език и сега знае около 10думички.
Ivonska много полезна тема за грейпфрута, аз лично не го знаех, а вкъщи почти всяка сутрин се пие фреш от грейпфрут и портокал.

Последна редакция: пн, 23 фев 2009, 14:07 от Just_VANIA

# 102
  • София
Лелееее, Ивонска, изтръпнах, като прочетох това за грейпфрута!  Shocked Shocked Shocked Момичета, прочетете линка от Ива, не е маловажно! Аз давах на Симона Цитросепт (екстракт от семена на грейпфрут), като паралелно съм давала и антихистамин и двете лекарства са се засекли за около 10-14 дни, след което тя направи поредния спазъм.  ooooh! Божееееееее! Може да няма и никаква връзка, но може и да има! Е сега вече ще побелея от ужас. Добре поне че го прочетох сега.

# 103
Ним, прочетох и доста се изненадах. Благодаря ти, ivonska, че за пореден път ни показваш нещо полезно и интересно!

KayRenn, честито!

Мисля, че няма за какво да се притеснявате, момичета! Децата са различни и според мен е важно, че ви разбират и казват някакви думи. Някой знаят стихотворения на 2 години, други на 3. Но това не е най-важния критерий за развитието им. Успокойте се! Важното е да са здрави и да се опитват да говорят.

# 104
Не се шашкайте за проговарянето! Имам деца на мои приятели , едното може да говори на 1,5г а другото/момченце/ започна да говори хубаво след 4 годинка.
Ники също почна рано да говори и сега не млъква. По цял ден само задава въпроси и като отговоря следва въпрос на отговора Rolling Eyes. Така че за тези които не са проговорили - наслаждавайте се на спокойствието. Понякога е много изнервящо с необясними въпроси като: Къде отива тока?/като се стъмни/ или Как падат жинките? /снежинките/ и така цял ден. #Crazy
Всяко дете е различно - едно брои, друго говори, трето може да танцува и т.н. Нека да не ги слагаме в един калъп и да им се радваме такива каквито са - просто различни големи деца /личности/

Общи условия

Активация на акаунт