Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 73

• 32 838
  • 306
  •   1
Отговори
# 105
Така, първо искам да се извиня, че нахълтвам в темичката ви при положение, че до сега торта не съм правила, но въодушевена от Иван Звездев и Бялата Неделя реших да пробвам и се провалих (както се и очакваше) още на първия етап - пандишпановия блат. Значи, разбих по рецептата 7-те белтъка със 7 с. л. захар. Прибавих един по един жълтъците и бих още няколко минути. След това на най-ниските обороти на миксера прибавих постепенно и 7 с. л. брашно и 2 ч. л. какао. Реших да сложа, след като прочетох в библиотеката в едната рецепта, че се слага, и 1 ч. л. бакпулвер. Сместа стана много пухкава според мен. Сложих я да се пече на 200 градуса, като първите 10 мин. не съм отваряла (май и това беше важно). После намалих малко градусите. И като я извадих, не само, че не беше бухнала, ами така се беше слегнала, че на дебелина беше по- малко, отколкото в сурово състояние. Това е. Бих искала ако е възможно някой да ми каже къде бъркам, явно има още накоя тънкост, която не знам, пък имам приготвени всички необходими продукти и не ми се отказва толкова бързо.
Благодаря предварително.

Последна редакция: ср, 25 фев 2009, 01:19 от Na na

# 106
  • Plovdiv->Toronto
Не знам Иван Звездев какво е казал Simple Smile, ама на ТВ е много лесно, в печката винаги има един готов, изпечен блат Laughing. КОгато правя пандишпан с миксер разбивам белтъка, като се втвърди прибавям малко захар. Отделно разбивам до побеляване жълтъка със захарта, полека добавям брашното. След което със шпатула внимателно смесвам двете смеси, за да не спадне белтъка. Бакпулвер не слагам, ако слагаш първо го смеси с брашното и не го миксвай много, само колкото да стане еднородна смес. Гледам това е поне третото обяснение, в темата за Неделините торти стаси и рая вече подробно са написали инструкции. Освен това аз пандишпан не обичам да режа, пека си го на три. Той не се надува, колкото сложиш, толкова ще е дебелината, зависи от количеството продукти Grinning.
Ти пък искаш всичко от първия път да ти стане Twisted Evil. я пробвай пак, втория път винаги е успешен  Peace...

Последна редакция: ср, 25 фев 2009, 02:58 от eli_c

# 107
  • Vaudreuil Canada
Na na ако удвоиш брашното и захарта може и да стане по-добре Simple Smile

blueeye® ще взема да се пробвам и аз с шоколадовите пурички пък да видим дали ще се справя.

Последна редакция: ср, 25 фев 2009, 03:27 от shemet_neveroiaten

# 108
АЗ ПЪК ИСКАМ ДА ЧЕСТИТЯ РОЖДЕНИЯ ДЕН НА НАШАТА ДЖЕММА!
НЕКА БЪДЕ МНОГО ЗДРАВА, ВЕСЕЛА, ЩАСТЛИВА!!!!

bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 109
  • Czech Republic
Така, първо искам да се извиня, че нахълтвам в темичката ви при положение, че до сега торта не съм правила, но въодушевена от Иван Звездев и Бялата Неделя реших да пробвам и се провалих (както се и очакваше) още на първия етап - пандишпановия блат. Значи, разбих по рецептата 7-те белтъка със 7 с. л. захар. Прибавих един по един жълтъците и бих още няколко минути. След това на най-ниските обороти на миксера прибавих постепенно и 7 с. л. брашно и 2 ч. л. какао. Реших да сложа, след като прочетох в библиотеката в едната рецепта, че се слага, и 1 ч. л. бакпулвер. Сместа стана много пухкава според мен. Сложих я да се пече на 200 градуса, като първите 10 мин. не съм отваряла (май и това беше важно). После намалих малко градусите. И като я извадих, не само, че не беше бухнала, ами така се беше слегнала, че на дебелина беше по- малко, отколкото в сурово състояние. Това е. Бих искала ако е възможно някой да ми каже къде бъркам, явно има още накоя тънкост, която не знам, пък имам приготвени всички необходими продукти и не ми се отказва толкова бързо.
Благодаря предварително.

Още нещо виждам като грешка тук (освен другите неща споменати от eli_c) - на 200 градуса не се пече нищо тестяно - това е много. Пандишпана се пече на не повече от 160 - 170 градуса(особено ако фурната ти е от по-модерните). Иначе захваща бързо отвън а вътре остава суров и естествено спада. ако искаш направи някой от пандишпанените блатове в Тортената библиотека (просто замени част от брашното с какао) - поне са многократно изпитани!

Джемма, желая ти много, много здраве, щастие и успехи!  bouquet

# 110
carps чудесно си се справила с пиратския кораб. Hug

Честит рожден ден на Джема!  bouquet  bouquet  bouquet

За инструментите наистина е по-добре да имаш оригинални, но опит и в зъботехниката знам, че от комплект винаги имаш поне няколко инструмента които никога не ползваш. При това показания комплект ми се струва малко груб ( може и от снимката да е). Аз ще ви покажа някой инструменти от зъботехниката, които смятам, че са удобни и тук ( не че са много ефтини) но пък някой може да се заинтересува.
Тук първия от снимката е една много удобна шишарка - голяма и малка, метален инструмент за 6 лв
http://www.abcdenta.com/index.php?s=product&articleId=163

На тази снимка шишарката се вижда по-добре
http://www.vigotek-bg.com/images/list2_7max.jpg
втората от горе на долу. Удобни за моделаж са също щопфера ( последния най отдолу) и петия и шестия от горе на долу.
В тази фирма щопферите са по 11 лв, но могат да се намерят и по ефтино.
http://www.vigotek-bg.com/price-list2.html

Ето щопфери по 6 лв, както и гладилка ( инструмента изглежда като на другите снимки, така са илюстрирали само накрайниците)
http://www.bgdent.com/?81&02&96126

Това пък са всички форми които имат скалпелите
http://ddrk.911.bg/a2/offers.asp?p=3698501
Според мен са много удобни. Гледам и по клипчета и рисунки повечето режат със скалпели. Има еднократни, които се продават и в аптеките с пластмасова дръжка и многократни-това на снимката са сменяемите остриета, а дръжката е метална. Едно скалпелче е някакви стотинки. Ето тук например са по 30 стотинки http://www.medeos.com/?81&02&9646
 и тук http://www.bgdent.com/?81&02&96129 а има и дръжки по 5,40.

# 111
Честит рожден Джема! Нека всичко, което се пожелаеш да се случи. Хубав празник.

А не е ли по-добре, човек да си купи уреди направени точно за това? Ето тук например има разни нещица. Това е във връзка с предложенията от предните страници.
Даааааааа, по-добре е наистина. Особенно ако имаш една торба излишни пари и ги вложиш в такива играчки.
Този линк, за тази фирма която си дала се появи съвсем наскоро. Дотогава, единствено на прословутата Кадемлия имаше играчки по нашата част. Цените там са световно известни. Наистина е много хубаво да си имам оригиналната пръчка с топче отпред, /простете моето невежество, но не и знам името/ но когато лелка Костадинова ми се усмихна и ми я предложи срещу 20 лв.....  Rolling Eyes .......а, нЕма нужда, благодаря!!!! А и ако не се занимаваш професионално и нямаш възвръщаемост на средствата.... тогава вече пазаруването се превръща в безумие.....  Имам си едно правило в живота, откакто се помня: НЕ КУПУВАМ НИЩО, КОЕТО МОГА ДА СИ НАПРАВЯ САМА!!! Държа да отбележа че това си ЛИЧНО МОЕ мнение. Моля, да не се приема като нападка или повод за нов спор в темата.   bouquet

Ванче, не започвам спор искам, да се извиня, ако съм те засегнала. Просто мое лично мнение е, че и в сладкарството, като при стоматолозите материалите и инструментите са много важни за добрия краен резултат. Трябва много талант, усет и опит разбира се, без тях и най-добрите и скъпи помощни средства ще са безполезни.

А в БГ малко се размива май професионалното занимаване със сладкарство. Струва ми се, че с броя торти, които правите на ден сте не по-малко професионалисти от тези дето са в сладкарници.

Много усмихнат и спорен ден за всички и още веднъж хубав празник за Джема.

# 112
Ванче, не започвам спор искам, да се извиня, ако съм те засегнала.
Не, бе миличка! Не си ме засегнала. Писах го набързо и нямах време да наслагам човечета, за да стане ясно че иронията е към самата мен. А червената забележка беше застраховка, за да не се обиди някой. Много съм съгласна с по-горните мнения. Свикне ли човек с нещо /поне аз съм така/ трудно след това свиква с нещо друго. Накупих си доста нови играчки, ама продължавам с моите си приспособления. Въпрос на навик е......  Peace

Знаете ли какво ми казаха снощи, за бомбата - БЯЛА НЕДЕЛЯ. Това което се получава от тази рецепта, има вкус на вкусна домашна торта и няма нищо общо с вкуса на това, което се продава в сладкарницата. Ще си запазя източника, но ще кажа че АЗ му вярвам на 100%. Ще взема да се прежаля и да пробвам и аз.  newsm78 Печене на блатове... newsm34 ....  Confused - сигурно и мен ще ме дадат по тАлАвизята после като СЪБИТИЕ НА ГОДИНАТА.

# 113
  • Пловдив
Честит Рожден ден и от мен на Джемма. Много лични успехи и сбъднати мечти. Ще ти пожелая и нещо не немски: Träume nicht dein Leben, sondern lebe deinen Traum. - Не мечтай за живота си, а изживей мечтите си  Simple Smile

И да допълня за инструментите. Казвала съм го не веднъж, че в магазини Слънчоглед може да се намерят интересни и полезни неща за моделиране Wink

# 114

Още нещо виждам като грешка тук (освен другите неща споменати от eli_c) - на 200 градуса не се пече нищо тестяно - това е много. Пандишпана се пече на не повече от 160 - 170 градуса(особено ако фурната ти е от по-модерните). Иначе захваща бързо отвън а вътре остава суров и естествено спада. ако искаш направи някой от пандишпанените блатове в Тортената библиотека (просто замени част от брашното с какао) - поне са многократно изпитани!
Джемма, желая ти много, много здраве, щастие и успехи!  bouquet
Наталина абе може би затова всеки път беля блатовете когато ги пека - все стават корички ще взема да приложа довечера тази тактика към една рецепта в която е описана 175 градуса и ще рапортувам

Джема, честит рожден ден. Дай да видим с какво ще черпиш навалицата

Последна редакция: ср, 25 фев 2009, 10:01 от nandelche

# 115
  • Czech Republic
И да допълня за инструментите. Казвала съм го не веднъж, че в магазини Слънчоглед може да се намерят интересни и полезни неща за моделиране Wink

Мда, аз имам едни купени в обикновена книжарница инструменти - едно към едно с Уилтъновските (даже според това което пишат момичетата по-добре, защото нямат никакви незагладени ръбове). Испански са и се водят детски инструменти за пластелин. Другото за което вече съм споменавала, е пластмасова дъска за пластелин А5 - абсолютно гладка и чудесна за работа върху нея със захарното тесто.

nandelche опитай - това наистина е важно. както и факта, че пандишпанения блат се изважда от фурната веднага, но от формата чак когато изстине. Освен това се реже напълно изстинал (дори на другия ден). Hug

# 116
 Здравейте и ит мен! Нямам време да стигна до тук да пиша, само чета и гледам торти из подписите ви, облизвам се и ахкам:)) А любими теми са ми албумчетата с "джаджи". Някой ме питаше какво си купих от Кадемлия за 40 лв- ей този комплект:
http://www.cakedecoration.co.uk/merchant.ihtml?pid=9147&step=4
 Купих си и маргаритките за 8,20.

По отношение на зъботехническите инструменти, и аз като студентка работех с доста подобни и съм си ги купувала- и като извадих стария несесер, какво ли не си намерих вътре- и изструменти за Томас Техника, и топчета-гладилки и ножчета и тъ.н.  Даже и едни страшни клещи, с които бях решила да си огъна формичка за цветенца- не ми се вижда никак трудно, стига да имам подходящята пластинка. Ама понеже не намерих, та си купих формичките.
 Сега се задават празници и чакам вдъхновение да се пробвам пак...

Понеже явно не съм нацелила подходящата смес хем за фигурки, хем за покритие /фондан на Наталина от библиотеката/- ще се радвам, ако ми напишете кои смески са най-използваните и харесваните от вас. Знам,, че сигурно сте го дъвкали много пъти това и че е индивидуално, обаче.. Ако и следващия път не ми се получи както си го предтставям- нелепливо и некъсливо, за РД на детето ще си купя готова маса от Кадемлия, пък после има да правя торти Crazy

# 117
KikiNik Май едновременно за покритие и фигурки едно тесто ще ти е трудно едното трябва да съхне твърдо другото - не. Най малко трябва да го разделиш на 2 и да добавиш малко повече захар за да държат фигурките
Боже - 40 лв - eто  тези струваха 3-4 долара тези от Кадемлия са решили да ни одерат. Добре че сме мераклии

Наталина Още днес ще пробвам проблема е че съм на диета .... затова само подготвям цветята за бъдещата торта имам да свалям 16 кг (още от раждането)

За ножчетата и аз бих ползвала лъскав инструмент, но ... Абе за 5 лева
 eто
  а eто и други стотинки струващи инструменти, които оставят по качествени следи, ефекти от лъскавите на Фабер  които се оказаха с ръбове навсякъде като родните за пластелин а са 10 пъти по скъпи. Да не говорим че докато търсиш инструменти ти хрумват сума ти идеи

Последна редакция: ср, 25 фев 2009, 10:38 от nandelche

# 118
Момичета,благодаря ви отново за хубавите думи,искам и аз да благодаря на всички Вас,защото торти започнах да правя точно преди 1 година и всичко съм научила тук във форума  bouquet
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН ДЖЕММА!!!:  cook
carps, много хубава е станала тортата,няма начин малкият да не я е харесал,успяла си да разиграеш и сцена даже БРАВО!!! smile3501
Относно пуричките, и аз скоро се пробвах,но наистина е голяма пипкавиня,стигнах до 8-10 и се отказах smile3511
А за джаджите наистина е много забавно когато успееш да си приспособиш нещо за да го използваш за тортоправене,ето например от миналата седмица се сдобих с най-обикновен комплект строителни шпаклички, еееее няма такъв кеф така хубаво заглаждат а даже и избор на размер си имам -само за 3,50лв newsm44

# 119
А за джаджите наистина е много забавно когато успееш да си приспособиш нещо за да го използваш за тортоправене,ето например от миналата седмица се сдобих с най-обикновен комплект строителни шпаклички, еееее няма такъв кеф така хубаво заглаждат а даже и избор на размер си имам -само за 3,50лв newsm44

Трябва да опиташ цикличките за полагане на авто кит Joy

Общи условия

Активация на акаунт