Чакат тихичко в снега ,пролет нашите цветя !!

• 54 937
  • 580
  •   1
Отговори
# 195
  • Русе
Все се каня да ви питам и забравям - имам на терасата 3 ябълки, посадени в голям съд, от ниските са, точно сорта не знам, знам че стават високи метър и нещо /1.50-1.70 мисля/, сега са около метър, та въпросът ми е сега мога ли да ги разделя поотделно, почнали са да се разлистват вече и едната съм я обещала на братовчед ми?Мисля, че есента и пролетта са подходящи за засаждане, но да ви питам?Дадени са ми по-миналата есен, това ще им е втора пролет при мен, да чакам ли вече плод?Ако цъфнат, значи ще вържат, нали? newsm78

Ками,точно сега е момента.Ако са самопрашващи ще ти дадат плод,но ако не са.... не  Naughty

# 196
Имам един сангониум, и един спатифилум, и една декоративна лоза, имам и едни мушкати тънки и нежни, та се чудя тях какво да ги правя........някакви идеи? Благодаря!

Аз мисля към средата на месеца да почна да пресаждам, при нас още е студено.Мушкатата ще ги подрежеш, можеш да си ги подмладиш като вкорениш нови, но от старите ще избият нови, по-здрави стъбла, сега са хилави, защото светлината не е достатъчно.

Ками,точно сега е момента.Ако са самопрашващи ще ти дадат плод,но ако не са.... не  Naughty

Малии, лоша работа тогава.А аз не мога ли да помогна в опрашването? newsm78

Снощи се спречкахме малко с моето мъжле, не сме се карали, но ми беше криво, събудих се сутринта в никакво настроение и реших да си го оправя.Познайте как......даа, познахте - с цветенце.Времето при нас е много гадно, мрачно, студено, но излязох.Препълнили са магазините с иглики, циклами, азалии, зюмбюли.На някои места игликите са 3 лв., а на други 5 лв.Даже имаше глоксинии по 9 лв., но никак не бяха хубави, сплескани ми се видяха.Понадули са цените.А в другият форум някой си беше купил от холандците глоксинии по 2.80 лв. При нас само грудките са по 2.50-3.00 лв.Но няма кичести, знаете ли къде предлагат?
Купих си една иглика, да са ми 3 и спирам с игликите.И една много малка червена мини-розичка си взех.
Да ви кажа какво харесах, да ме посъветвате - вкоренени рози с десетина сантиметра стъбло продават в пликове, до сега не знаех, харесах си една лилава, чаено-хибридна е, достига 80-120 см. та да ми кажете дали става за саксия на балкона, много ми хареса, има и други цветове.Продавачката ми каза, че след 15 март ще заредят такива вкоренени лимон, портокал, мандарина, киви, по десетина лева били преди, дано има и сега, много искам да си имам.
И да се похваля, грудката на бегонията е избила на още едно място. Grinning Heart Eyes Grinning

# 197
Poepie,
наистина е много важно да се следят изисквнията за всяко отделно растение, но имай предвид, че купените от магазин често се налага да се пресаждат, защото са насадени в торф, който е много лек и намалява транспортните разходи със самолет, но пък не храни растението по никакъв начин и то или трябва да се пресади в нормална пръст, обогатена с тор или непрекъснато да се тори с течна тор. Освен това често са твърде много обработвани със стимулатори на растежа и/или цъфтежа и понякога от това са толкова изтощени, че не успяват да се адаптират. С повечко грижи обаче в масата от случаите би могла да си ги "спасиш",, но истината е, че се иска доста четене и не всички опити са успешни.

Мама Цоцоланка,
пресаждай смело, ако нищо не се е наканило да цъфти. Мушкатите можеш да отчупиш- върховете натопи във вода ( или направо в почвата) да се вкореняват, а долните части ще се разклонят.

Мече Пухче,
по принцип това правило важи за всички цветове и повечето пъпки. Отговорът е - ДА. Не пръскай цветовете на гарденията, особено ако са се отворили.

# 198
  • Разпиляна във въображението
Момичета, както писах малко по назад, нали си имам орхидея и ето проблем - нещо ми се отпускат пъпките и цветовете. Някак вехнат. Полях цветето като го потопих във вода за няколко минути. Пръскам листата с водичка. Температурата в стаята е около 21 градуса. Прозореца е северен. Отопляваме се на газ. Радятора е близо до мястото на орхидеята. Някакъв съвет Praynig

# 199
...Мече Пухче,
по принцип това правило важи за всички цветове и повечето пъпки. Отговорът е - ДА. Не пръскай цветовете на гарденията, особено ако са се отворили...
                        Много благодаря  Hug. Няма повече. Засега пръскам сутрин и вечер, спрях поливането и търся камъчета за под саксията, за да мога да налея вода. За да си пие самичка, колкото и е нужно. И с другите цветя ще опитам така. Чудя се дали мога да взема някакви шарени от 'Джъмбо' за тази цел  newsm78... Пръскането ми е проблем, тъй като мокря всичко наоколо  Confused.
                       Днес пипнах случайно връхчето на драцената, и то си падна. Готиното е, че са две драцени заедно, и едната е покарала почти в основата. Скоро ще сложа снимки.
                       П.П. И аз искам фурми - може ли да ги сложа заедно с драцената? Или да са самички? Костилките от сушени стават или не стават?
                       П.П.С. Боднах преди седмица и нещо две големи луковици зюмбюл, но засега никакво развитие нямам. Много ли бързам  Twisted Evil?

Последна редакция: чт, 05 мар 2009, 16:16 от Мече Пухче

# 200
Момичета, както писах малко по назад, нали си имам орхидея и ето проблем - нещо ми се отпускат пъпките и цветовете. Някак вехнат. Полях цветето като го потопих във вода за няколко минути. Пръскам листата с водичка. Температурата в стаята е около 21 градуса. Прозореца е северен. Отопляваме се на газ. Радятора е близо до мястото на орхидеята. Някакъв съвет Praynig
Не пръскай листата, само корените, защото ако се задържа вода в пазвата на булбата, може да загние.  Може и да и е тъмно на северен прозорец...Я пак снимай да видим!

# 201

Има тема "орхидея" в Хоби, там има една млада жена която е спец по орхидеите - пиши там.
Аз научих за темата благодарение на Ками  bouquet

# 202

Исках да ви споделя, че вчера видях в рекламния вестник на Кауфланд, че пак са пуснали поставки за саксии - дървени, кръгли и квадратни, с колелца, цена 9,99лв (не можах да намеря снимка, но мисля, че се сещате за какво иде реч).

Хубав ден на всички!  Hug

Furby - при нас имаше само стъклени. Дървените го чакам но нещо не се появяват ...

# 203
Пускам ви китката, която видях днес за първи път да цъфти при мен - http://i120.photobucket.com/albums/o195/rdjvl/P1040491.jpg

Направих снимка и на розовото мушкато - 2 разпукали пъпки - но не става за пред хора.....

# 204
Ето и обещаните снимки на орхидеята ми -
http://aslanovi.multiply.com/photos/album/16#18
първо са трите снимки след закупуването на цветето и след това са снимки как изглежда днес

# 205
Мда... не е никак добре положението. Изглежда като преполята или като измръзнала.
Веднага пиши и пусни снимките тук - http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=48&t=301&st … D0%B4%D0%B5%D0%B8

# 206
Аз също мисля, че я преполях, въпреки че престоя във водата много малко време. Сега ще я оставя да се засуши съвсем и да й посивеят корените Sad

# 207
Мирел наистина си я преполяла, но не се безпокой, извади я отново от саксийката, отрежи ако има корени, които са изгнили и ги напудри здраво с канела. Виждам че самият субстрат в който е не е от кори, може би и затова не би трябвало да я поливаш много, явно задържа водата. Тези цветове най-вероятно ще прецъфтят така, но нищо имаш шанс да я спасиш. Wink
Ето моята орхидея която бях отписала, беше ми подарък от моето мъжле, като я отворих беше цялата изгнила, направих тази процедура с канелата, съвзе се, после пак и стана нещо, но днес забелязах че излиза май нова издънка http://www.foto.bg/data/500/medium/DSCN4664.JPG  съжалявам за качеството на снимките, но бързах за работа и .... Но смятам се вижда http://www.foto.bg/data/500/medium/DSCN4663.JPG долу в десния ъгъл, нещо като листенца.
А ето и другата която всеки момент трябва да се разпъпи и -тук .
Аз също мисля скоро да си купя някое цветенце, все още се колебая за азалията или за едно което прилича на маранта, но е с листа във формата на сърце, не знам дали се сещате? Бях гледала в някой албум, но сега не мога да го намеря?

# 208
                      Да си покажа камелията и цикаса  Blush.

# 209
Искаш да кажеш - гарденията и цикаса Wink

Общи условия

Активация на акаунт