Разликата в интелектуалният статус пречи ли на връзката/ брака?

• 16 891
  • 302
  •   1
Отговори
# 180
Не бих създала връзка,а още повече семейство с човек,много далеч от моят интелектуален и социален статус.На мен ми пречи,не мога.Дори приятелите ми са с интелект,близък до моят.

Сексуалните потребности и вкусове нямат кой знае колко голяма връзка с интелектуалното и духовното

С това мога да се съглася.Нарича се химия,...а тя не зависи от интелекта.

# 181
Интелекта, който се подразбира обикновено  и се мери с IQ, няма голямо значение за връзката, важно е да е горе-долу еднакво нивото на социалния интелект! А, още по-добре да е високо и на двамата.

Иначе интелекта е всъщност цялото развитие на мозъка и включва дори такива неща като възможност за физическа активност, музикален слух и други ...

# 182
  • В голямото море...Живот
Напротив, не е спам. Кажи Hug, темата е за това Wink

KAM  Mr. Green /защо ти е като знаеш някои подробности/
Момчето е с проблеми,създаде ми и на мен проблеми....Има извънредно развито чувство за чест и достойнство.И е умен/не висшист/,просто природно надарен.Но понеже аз не съм свикнала на такива отношения/каквито бяха,защото той много се промени/ охладнях до някаква степен.Съответно това се усеща,а и никой не може да ми затвори устата когато нещо не ми е на кеф  Mr. Green Та така малко по малко нещата стигнаха до степен да си съжителстваме почти като много добри съквартиранти.Не е ясно обаче защо сме все още заедно  newsm78
А,да спомена защо съм тъпата-според мен е защото все още не мисля с неговата бързина и по неговия начин.Мисля обаче и ми го признават от време на време  Mr. Green
И още нещо-не правете сега разсъждения относно живота ни,начин на подобряване или нещо подобно.Не мисля да разказвам повече подробности.
Дадох просто пример,че има и изключения от всички правила.
Успешна седмица  Hug

Ле Солей,никога не казвай никога!!!
Животът е странно нещо......
П.С.не сме различни или много далеч в социален и интелектуален статус.

# 183
Ние сме с еднакъв социален статус,но аз се мисля за по-интелигентна от мъжлето.От начало се дразнех,но сега му свикнах.Търси мнението ми за всяко нещо,за което много се радвам.То не че е по-глупавичък,а по- импулсивен и това го кара да прави повече грешчици,но аз съм до него и поправям каквото мога.Обичам си го такъв какъвто е  Heart Eyes

# 184
Ами аз сам любознателен човек интересувам се и се вълнувам от много неща и винаги търся запознанства и общуване с по любознателни и с много различни интереси хора .В този смисъл съпругът ми с това ме плени никога не ми е скучно с него можем да се загубим в дълги разговори по най разнообразни теми  и научавам нови и нови неща и разширявам мирогледа си .Мисля че не е важно кои знае повече а дали и на двамата им е интересно ,да не спират да се обогатяват да учат и да се учат.

# 185
Ами аз сам любознателен човек интересувам се и се вълнувам от много неща и винаги търся запознанства и общуване с по любознателни и с много различни интереси хора .В този смисъл съпругът ми с това ме плени никога не ми е скучно с него можем да се загубим в дълги разговори по най разнообразни теми  и научавам нови и нови неща и разширявам мирогледа си .Мисля че не е важно кои знае повече а дали и на двамата им е интересно ,да не спират да се обогатяват да учат и да се учат.

Интелектът не се измерва само със знания. Отдавна се уверих, че това е нещо вродено или възпитано в ранна детска възраст. Никой университет или среда няма как да те обогатят интелектуално, ако си си прост. Независимо, че мъжът ти има по-широки разностранни познания от теб това не те прави по-глупава. А ако той има познанията си без да ги използва по никакъв начин това също не го прави много умен. Следователно мисля, че тук говорим за различен интелектуален статус от този, за който споделяш. А със сигурност има голяма разлика между интелектуален и социален статус, но явно някой хора не правят такава или за тях единият непременно върви ръка за ръка с другия.

# 186
  • Варна
Пречи, разбира се. И съм абсолютно съгласна с момиче, което каза по-горе, че пречи на по-глупавият от двамата. Била съм с мъж, който не беше много умен, но за сметка на това правеше хубав секс. Като че ли го беше яд на работата, заниманията и средата ми, защото бяха доста по-различни от неговите. Когато коментирах някой политически или икономически въпрос от ежедневието, с който той естествено не беше запознат винаги ми се казваше с насмешка "е, аз не съм толкова умен като теб и не ме вълнуват такива неща". Чудя се как може да не те вълнува какво става в света, в който живееш и трябва ли да си много умен, че да четеш вестници. Чудя се сега, тогава не ми пречеше, защото целта на връзката ни беше единствено и само секс, но той успя да убие и това желание след 3 месеца с постъпки, породени от интелектуален комплекс.
О! Сякаш пишеш за мен:) Едно към едно. Да не би да сме имали връзка с един и същи мъж?Simple Smile

# 187
Ами до колкото разбрах авторката нямаше предвид само образованието,а като цяло бащата култура на човек ,а за мен общата култура е да търсиш нови и нови мирогледи така обогатяваш себе си , но ако имаш предвид образованието съпруга ми е завършил Комутативна (К-теория) математика и ядрена електроника в Ленинградския университет,а аз сам компютърен специалист.Много наши колеги ограничиха интересите си до тук и за съжаление с тях много трудно можеш да разговаряш  за теми извън професионалната им ориентация.Ние със съпруга ми предпочетохме да грабим колкото може повече знание житейски опит и т.н. така в каквато и интелектуална среда да попаднем  най малкото ще ни бъде интересно и в никакъв случаи не бих се чувствала глупаво за това че искам да науча още нещо и да питам слушайки с огромен интерес
Така аз поне разбрах въпроса на авторката.

# 188
Мисълта ми е ,че не трябва да се срамува човек от това което не знае и не разбира а от това че не иска да разбере и да знае.
Aко намериш нещо в човек не гледай моментното му интелектуално ниво, а това дали иска да се развива обогатява като личност, ако е така няма от какво да се притесняваш .
Дано сте ме разбрали правилно този път  bouquet

# 189
  • София
Глуповатите мъже ме ужасяват - както каза някой още на първа страница. Аз избирам хората, с които да контактувам и мъжа, а който да живея, това е мерило за мен самата. В този ред на мисли: според мен пречи, категорично.

# 190
Не съм чела отговорите, а само темата.
Да, пречи. Какво става ли? Първо се отчуждават, а после се развеждат. Поне при брат ми беше така. И в случая не става въпрос за тапията (и двамата имаха еднакво по степен образование), а за интелектуалния багаж, интересите и заниманията.

# 191

О! Сякаш пишеш за мен:) Едно към едно. Да не би да сме имали връзка с един и същи мъж?Simple Smile

Нищо чудно smile3521 На теб продължава ли с години да ти праща смс-и? Случката при мен е преди повече от 5 години, но продължавам да търпя последствия от "разликата в интелектуалния статус". Тогава го разкарах по малко груб начин, защото тактичните вобще не ги разбра, а то пак продължава да звъни "като приятел". Айде трябваше да разяснявам, че и приятели не сме..... Оттук насетне започнаха звънения за всеки празник (вкл. и 1ви май), защото дори и да не сме били приятели и познатите си честитяли.... Уф - пак обяснявай - не ми е приятно да ме търсиш, на мъжа ми още по-малко и умника взе та реши да мине на смс-и...........

# 192
Пречи,и още как.Изпитала съм го.Отначало влюбването ти слага едни капаци на разума,на трезвата оценка.Това било трик на природата,влюбването,за продължение на рода...,но като мине около година,започваш да се чудиш как не си се усетил/а отначало!Не съжелявам,връзките с различни хора те обогатяват,и ти помагат да добиеш ясна представа какъв точно мъж търсиш.

# 193
Мила Julianna,

Това, което описваш като отношения изобщо не е пропаст... Защото вие споделяте много общи неща - общи ценности и общи идеи за това какво трябва да бъде едно семейство и как трябва да се държат хората в него един към друг.

Пропастта в интелектуалния статус за мен не се ограничава до разлика в интелигентността, а до разлика в манталитета, начина на мислене, ограниченост - богати знания за света, интереси, семейна среда, що е то семейство и има ли то почва у нас. А това наистина пречи на връзката.

Четейки тук, виждам кои от съфорумките наистина са се сблъсквали с този проблем и кои говорят теоретично. Защото тази разлика, тази пропаст дори не може да се обясни, дори не може със сигурност да се каже, че е единият е по-умен от другия, но тя е там и се усеща всяка минута от ежедневието.

Аз писах, че моят съпруг е много интелигентен природно - ако седне на стола на богатството, може би ще се изкачи доста над мен. Знае много за историята, гледа научнопопулярни предавания и за някои неща от живота е много, много мъдър.
НО...
Пак има пропаст и тя е точно в това, което обясних и което ще обобщя с една реплика на майка му, с която той не спори:"Кой е тоя мъж, дето ще разреши на жена си да ходи на фитнес и на маникюр всяка седмица. Тя пази диета, дето е много скъпа и яде само пилешки пържоли, а той не може да си го позволи. Тя не чувства ли, че го обижда. Трябва да напусне работа и да си остане вкъщи, за да не се чувства той обиден!"

Темата е доста интересна....
Сега не мога да пиша за това но като цяло  разбирам проблема ти...
Има много истина в думите ти, но като цяло си испуснала един много важен детайл.
Ако продължаваш да расъждаваш върху това може би ще го откриеш.

# 194
Далеч не става само дума за образование. ....

Примерно единият от партнъорите е на леко по - високо ниво ( интелектуално), другия - не.

Като първо следствие предричам, различните кръгове приятели.

Този, който е в по неизгодна позиция ( образно казано), как се вписва в приятелското обкръжение на другия....?

Вярно, че това е най - малкият проблем.

А с времето, появява ли се пропаст между двамата....?

Моля, не ме молете за дефиниции и единици мярки за това и онова Wink

Споделяйте от опит, а защо не и хипотетично...?

Приятелското обкражение????
Може би имаш предвид обкражението от познати на които се стремиш да подражаваш ( copy & pase ) Wink

Живота ме е срещнал с различни хора....
И да кажа че най-мъдрите неща от живота съм ги чул от хора с доста страннен социален статус няма да ми повярвате.

Едно ще ти кажа със сигурност...
Имам  5-ма приятели... и разликата в позицията им в обществото е огромна...но това не им пречи да бъдат с мен в най-важните моменти...

Общи условия

Активация на акаунт