Как се прави домашно масло?

• 100 424
  • 413
  •   1
Отговори
# 150
  • През девет земи в десета
Не съм чела горните рецепти,не ми остана време,случайно попадам на темата.

Аз правя масло от доста време,май откакто имам деца Wink ,защото взимам от 10 до 15 литра мляко на седмица(домашно).
Каймака никой не иска да яде,затова реших да правя масло от него.Значи сварявам млякото и го оставям 2-3 дни да стои в хладилника.След което обирам каймака и го събирам в еднокилограмовите кофички от течен шоколад.Стои в камерата на хладилника докато се напълнят две кофички.При мене се пълнят за около 3 седмици и по-малко дори.
След което го вадя от фризера и го изсипвам в един пластмасов съд,в който обикновено разбивам тесто за кекс,трябва каймака да заема не повече от 2/3 от обема на съда.Разбивам с миксер,първо става на бита сметана,след това на малки гранулки масло,разбиването продължава докато млякото се отдели от чистото масло.Нама начин да се объркате и перките на миксера започват да се въртят по-трудно.С ръка се притиска маслото докато е в съда с млякото,да стане на топка и млякото се изсипва,аз го изхвърлям,става и за пиене,прецеждам през цедка защото в него има парченца масло.
Обирам маслото от съда и го правя на топка,пускам водата на чешмата да се източи и след това мачкам буцата масло по студената вода,така,че от нея да спре да излиза мляко(така маслото се измива и не се разваля),след което го слагам в кутия от сладолед или от течен шоколад и го съхранявам само в камерата на хладилника.Ето и снимков материал на готовото масло.Ако темата се задържи ще снимам и процеса на приготвяне.Ако искате да е по-трайно може да се изпържи,така,че да изкипи водата от него и се прецежда през ситна цедка.

масло,пак масло и
пак
каймак и още

Последна редакция: сб, 14 ное 2009, 15:17 от ☼ Зла Гад® ☼

# 151
  • София
Пак не ми се получи  Close
10 минути бъркам с миксера, и нищо. Стана един перфекто разбъркан иарян. Събрах най-горната част от три буркана кисело мляко, най-мазничкото, и пак не стана. Явно или миксерът ми е слаб, или нещо млякото ми не е в рад или и аз не знам ...

По снимките на barcela се ориентирах прекрасно какво трябва да се отдели, обаче тц, при мене не сте отделя нищо  #Cussing out

Айран Thinking, дори не стана гъсто като сметана.Нямам обяснение.Пробвай тогава да биеш в буркан, не с миксер.Макар, че трябва и с миксер да се получи.

Сега отидох да погледна буркана със айряна.  Laughing Станала е двуфазна смес, на дъното има 1 пръст вода (цвик), отгоре е станало нещо като много гъсто кисело мляко.
Да отделя само млякото и да пробвам пак да разбия?

Като ви гледам страхотните масълца, не мога да се примиря!!!

# 152
И аз квася мляко и досега винаги съм изхвърляла каймака,защото никой не го яде,но сега адски много ме е яд.Онзи ден вечерта сварих 4 литра и си запазих каймака.Беше малко по-малко от  1 чаша от 200 гр.Сега след дълго четене тук искам да благодаря на всички и да дам кураж на Вивиан Simple Smile.направих масълцето така-сложих каймака в буркан,2 бучки лед и лъжица кисело мляко.Затворих капачката(с винт)и почнах да бия нагоре надолу,настрани и така.По едно време вече леда се разтопи,в буркана нищо не се виждаше и взе да става трудно за биене,защото нищо не мърдаше.Имах чувството,че всичко се е залепило по стените и нищо не правя.Отворих капачката и гледам всичко се залепил по стените както предположих.Пак продължих да клатя буркана и след минута 2 някъде започна вътре пак да чувствам че става нещо.Започна да се отделя млякото и да стават зрънца.Клатих още към 10 мин и отцедих млякото в мивката.Залях със студена вода маслото и то се изми и остана на бучки доста по-големички от началните зрънца.Смачках го с ръце(много е приятно на пипане),направих го на калъпче и сега е в хладилника.Немога да повярвам направо.Не съм го солила,ще пробвам така,другия път ще го соля ако не ми хареса.Едно огромно БЛАГОДАРЯ на всички! Hug  bouquet

# 153
  • София
Аngela даваш ми надежда  Heart Eyes

Събрала съм половин купичка каймак във фризера и смятам да пробвам с буркан тези дни.

Но основното ми съмнение, е че жената от която купувам дом. мляко му вади маслото преди това.

Я да ви питам, като сварите млякото и отгоре се оформи каймака с жълти балончета ли ви е или с бели?
Моя е с бели  Rolling Eyes А имам спомен, че ако е много маслено млякото, още в каймака седи на жълти балончета...

# 154
Докато ври е с бели балончета,но аз го оставям 3-4 дни за да се събере маслото отгоре и моят каймак от 3л. мляко е дебел един пръст.Чак ми доставя удоволствие като го събирам,толкова е дебел и мазен....

# 155
Ето и снимков материал на готовото масло.Ако темата се задържи ще снимам и процеса на приготвяне.Ако искате да е по-трайно може да се изпържи,така,че да изкипи водата от него и се прецежда през ситна цедка.

За мен ще е полезно да снимаш и самия процес на правене на маслото. Както и това изпържване, ако си го правила, или поне да го обясниш как точно става. А без него колко време е трайността на маслото?

# 156
  • София

dion , по- напред в темата съм дала линк със снимков материал за претопяване на маслото, разгледай го. Hug

catty m , прясното домашно масло няма много голям срок на годност, претопено издържа повече. Ето ТУК има полезна информация за маслото. Peace

# 157
  • Монреал
уф, а пък аз предния път сложих 3 с.л. кисело мляко на каймака, разбивах половин час и повече и ншщо не стана. Т.е. стана като пресечено мляко, но така и не се събра на топка. Нещо май бърам.Обрах го с лъжица и го сложих в картофеното пюре и ми киселееше после.
Май ще разбивам само чист каймак, без кис. мл.

# 158
Не съм чела горните рецепти,не ми остана време,случайно попадам на темата.

Аз правя масло от доста време,май откакто имам деца Wink ,защото взимам от 10 до 15 литра мляко на седмица(домашно).
Каймака никой не иска да яде,затова реших да правя масло от него.Значи сварявам млякото и го оставям 2-3 дни да стои в хладилника.След което обирам каймака и го събирам в еднокилограмовите кофички от течен шоколад.Стои в камерата на хладилника докато се напълнят две кофички.При мене се пълнят за около 3 седмици и по-малко дори.
След което го вадя от фризера и го изсипвам в един пластмасов съд,в който обикновено разбивам тесто за кекс,трябва каймака да заема не повече от 2/3 от обема на съда.Разбивам с миксер,първо става на бита сметана,след това на малки гранулки масло,разбиването продължава докато млякото се отдели от чистото масло.Нама начин да се объркате и перките на миксера започват да се въртят по-трудно.С ръка се притиска маслото докато е в съда с млякото,да стане на топка и млякото се изсипва,аз го изхвърлям,става и за пиене,прецеждам през цедка защото в него има парченца масло.
Обирам маслото от съда и го правя на топка,пускам водата на чешмата да се източи и след това мачкам буцата масло по студената вода,така,че от нея да спре да излиза мляко(така маслото се измива и не се разваля),след което го слагам в кутия от сладолед или от течен шоколад и го съхранявам само в камерата на хладилника.Ето и снимков материал на готовото масло.Ако темата се задържи ще снимам и процеса на приготвяне.Ако искате да е по-трайно може да се изпържи,така,че да изкипи водата от него и се прецежда през ситна цедка.

масло,пак масло и
пак
каймак и още

ами  с вода ли го разбиваш, каква слагаш топличка или студена, или с кис. мляко. Аз разбивам като теб с миксер, но слагам малко вода  и после обирам с лъжица топките масло

# 159
  • София
Докато ври е с бели балончета,но аз го оставям 3-4 дни за да се събере маслото отгоре и моят каймак от 3л. мляко е дебел един пръст.Чак ми доставя удоволствие като го събирам,толкова е дебел и мазен....

Явно подозренията ми ще се окажат и истина ...
Абсурд е да събера един пръст каймак. Варила съм по 6 л. мляко, толкова събира най-голямата ми тенджера, и пак не е един пръст, нито е жълт. Обезмасляват го значи, аз се чудя, защо не ми се получава масло  #Cussing out

Сега ще взема от една бабичка, мъжа ми ми е обещал да ми донесе от незнам си къде. Да видим дали от нейното ще стане. Запънала съм се като магаре на мост и ще направя масло, та каквото ще да става!  Crossing Arms

# 160
не е задължително да е жълт каймака...моят е бял, пък после пожълтява леко,докато го държа в хладилника
и млякото, което взимам не  емного високо маслено, но прави каймак...не е един или два пръста, но достатъчно...

# 161
Аз искам да питам нещо.Сега като махна каймака от млякото и после го подквася,значи киселото ми мляко е с ниска масленост,така ли излиза?Всеки път заквасвам с На баба млякото и ми става идеално на вскус и гъстота,но никога после не ми се хваща с моя подквас.Разбрате ли ме какво искам да кажа?Искам следващия път да си подквася прясното мляко с вече мое квасено кисело,но не става и не става.Всеки път е на айран.Това от каймака ли е?Ама как да го подквася с каймака,то става на едни парцали и мъжа ми не го харесва и малката се цупи и незнам!
Вивиан,знаеш ли и на мен така ми носеха едно мляко от едно село и всеки път жената ми вика сварено е сварено е и аз все си казвам ей тая жена чак ми го вари милата,а тя си обирала каймака а аз така или иначе ще го изхвърля и на виж сега като почнах да правя масълце разбирам нещата.

# 162
Аз искам да питам нещо.Сега като махна каймака от млякото и после го подквася,значи киселото ми мляко е с ниска масленост,така ли излиза?Всеки път заквасвам с На баба млякото и ми става идеално на вскус и гъстота,но никога после не ми се хваща с моя подквас.Разбрате ли ме какво искам да кажа?Искам следващия път да си подквася прясното мляко с вече мое квасено кисело,но не става и не става.Всеки път е на айран.Това от каймака ли е?Ама как да го подквася с каймака,то става на едни парцали и мъжа ми не го харесва и малката се цупи и незнам!
Вивиан,знаеш ли и на мен така ми носеха едно мляко от едно село и всеки път жената ми вика сварено е сварено е и аз все си казвам ей тая жена чак ми го вари милата,а тя си обирала каймака а аз така или иначе ще го изхвърля и на виж сега като почнах да правя масълце разбирам нещата.
мисля че е от на баба млякото, пробвай с друго кис мляко

# 163
  • София
Ето и днешното ми масълце.  Hug

И намазано на филийки от содена питка със сирене. Simple Smile

За пръв път сложих и каймак от кисело мляко, досега го правех само от прясно, получи се много добре. Peace

# 164
Вивиан, веднага ли махаш каймака като си сварила млякото?Питам, защото сметаната се отделя повече когато млякото, след като се свари, престои един-два дена без да се закача - съответно така се обезмаслява повече.
Аngela, не знам защо ти се получава така.Аз си обезмаслявам млякото заквасвам с моя закваска и пак си е гъсто.От време на време ми дават козя закваска и млякото ми става още по-хубаво.

Общи условия

Активация на акаунт