Как се прави домашно масло?

  • 100 257
  • 413
  •   1
Отговори
# 135
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Смисъла е че от киселото мляко се вади двойно и тройно повече масло отколкото от прясното. Peace
По принцип от прясното мляко вадят само мандрите и то с  машини които са за тази цел  и там вече се извлича както трябва маслото от прясното мляко. Peace Докато в домашни условия за предпочитане е от кисело мляко да се бие маслото  Peace
Момичета не искам нито да споря нито да ви казвам и налагам просто исках да ви науча на нещо което знам и е по добрия вариант. Peace Аз съм на 52 г и ми позволете поне малко повече да разбирам от тези неща. Peace Hug Hug Hug  bouquet  bouquet

# 136
  • Мнения: 1 111
барсела, а слагаш ли нещо в каймака или направо него разбиваш - защото както писах по-горе, аз в каймака сложих само 1 лъж. кис. мл. и 2 бучки лед...и понеже ме беше страх да пробвам с миксер - за това пробвах с буркан....и се получи доста бързо - а може би с миксер ще е още по-бързо...
А под маслено мляко какво разбираш, понеже моето мляко прави каймак, но  не  е жълт, а бял на цвят....освен това се извлече масло, значи е маслено

За правене на масло от кисело мляко ми се струва удачен вариант само ако киселото мляко не се изконсумира /незнам отразява ли се на вкуса на маслото, ако млякото е много кисело например..../ - иначе не ми трябва масло в промишлено количество...аз просто се чудех как да си оползотворя каймака


# 137
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Не не се отразява на вкуса ако млякото е кисело много .Просто трябва накрая да го измиеш добре под течаща вода  Peace
А това айрянче което остава от млякото е страхотно.

# 138
  • Мнения: 1 111
защото имам два буркана такива, адски кисело е, незнам защо така се получи...и може да пробвам твоя метод...да оползотворя и киселото мляко... Laughing  ас коя приставка на комбайна се работи

# 139
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Когато подквасваш киселото мляко се старай да ти е много малко топличко ...
когато го подквасиш  по топло се получава така.
Също и от по голямо количество подквас се получава кисело. Peace

# 140
  • Мнения: 1 111
извинявам се, че ще "обърна" темата от масло на кисело мляко - но може ли само да кажеш - за един буркан с винт колко подкваса се слага, защото в нета четох - 1 каф. лъжица, а свеки ми каза - 3 суп. лъжици....и колко да завия буркан аслед това - в смисъл с нещо вълнено, или поне 2-3 неща...
и понеже виждам, че си "разбирач" - кажи ми как се прави сирене и кашкавал - домашни

# 141
  • Пловдив
  • Мнения: 614
УФФФФФФФ МНОГО СА 3с ЛЪЖИЦИ Shocked
За един буркан слагаш на върха на супена лъжица  или половин чаена ..но предварително с прясно мляко го разбъркваш в чашка  и го прибавяш към хладкото прясно мляко.Peace
Ако си сложила три супени лъжици за това ти е станало много кисело млякото Peace

# 142
  • Мнения: 5 001
Евала Зиче  Hug Hug Hug
Добре,че писа в темата,та да ни светнеш на тия цени знания!
Шапка ти свалям за всичко,което съм научила от теб! Цял живот  ще те благославям:love: Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 143
  • Мнения: 452
ЗИЧЕ ,благодаря ти за съветите,след като имаш по-голям опит от мен,аз естествено ще пробвам и по твоя метод.Но нали всеки като си закупи прясно мляко, гледа по някакъв начин да го оползотвори,било от кисело или от прясно,затова аз предпочитам да правя маслото от прясното и отделно да имам и кисело.А ако реша да направя по твоя начин,на млякото не трябва да обирам каймака-нали,киселото трябва да е маслено?

# 144
  • Пловдив
  • Мнения: 614
barcela   Не както е подквасено млякото така се бие с каймака заедно . Peace
Даже ако е подквасено в тенжерка и не искаш да го използваш  всичкото кисело мляко обираш всичкия каймак отгоре и с част от киселото мляко го биеш. Най добре се получава от домашно подквасено мляко. Peace Ще видите колко повече масло ще избиете от киселото. Peace
За това мляко  дето остава  си го пиете на айрян Peace или правите тараторче само че ще е по рядичко Mr. Green

# 145
  • Мнения: 452
Благодаря ти,ще пробвам непременно още другата седмица като си взема поредното мляко,че в момента киселото ми не е с каймак /събран е от прясното/.Ще прежаля 3литра мляко пък ще видим,дано остана доволна.

# 146
  • Мнения: 389
Аз съм била масло от каймака на кисело мляко, с малко от млякото, но маслото от прясно мляко ми харесва повече- по ароматно е.
barcela, сподели после какво се е получило

За закваската-на 1л пр.мляко е достатъчно една чаена лъжичка закваска.Обаче аз си слагам малко повече-около 1с.л.Тъй като квася в буркани с винт, го заквасвам доста топло, в резултат на това капачките хлътват и млякото издържа много повече.

# 147
  • София
  • Мнения: 10 858
Пак не ми се получи  Close
10 минути бъркам с миксера, и нищо. Стана един перфекто разбъркан иарян. Събрах най-горната част от три буркана кисело мляко, най-мазничкото, и пак не стана. Явно или миксерът ми е слаб, или нещо млякото ми не е в рад или и аз не знам ...

По снимките на barcela се ориентирах прекрасно какво трябва да се отдели, обаче тц, при мене не сте отделя нищо  #Cussing out

# 148
  • Мнения: 389
Пак не ми се получи  Close
10 минути бъркам с миксера, и нищо. Стана един перфекто разбъркан иарян. Събрах най-горната част от три буркана кисело мляко, най-мазничкото, и пак не стана. Явно или миксерът ми е слаб, или нещо млякото ми не е в рад или и аз не знам ...

По снимките на barcela се ориентирах прекрасно какво трябва да се отдели, обаче тц, при мене не сте отделя нищо  #Cussing out

Айран Thinking, дори не стана гъсто като сметана.Нямам обяснение.Пробвай тогава да биеш в буркан, не с миксер.Макар, че трябва и с миксер да се получи.

# 149
  • Мнения: 427
Аз повече харесвам маслото от прясно мляко.А и така или иначе за бебето го махам и изхвърлям
А иначе от кисело мляко съм чувала, че има специални машинки подобни на обикновенна пералня(но по малки)в които то се бие часове.После това което остава го наричат мътеница и е с вкус на превтасал айрян. #Crazy
Това съм го опитвала защото имах колежка която пет дни от седмицата продаваше млякото на кравичката си а останалите два правеше масло,извара,кашкавал.Та тя ме научи да квася мляко.
Като се отвари добре млякото се охлажда и обезмаслява.После се загрява до температура пръста на ръката да трае до десет вътре.В купичка се размива за всеки компотев буркан отделно една чаена лъжичка подкваса(купена) и няколко лъжички мляко.Аз давам от него с биберон затова след като го размеся го прецеждам с цедак и така улавям парченца каймак и подкваса които биха ми запушили бибката. Misc Baby Bottle
После го завивам на хладно с една хавлия и след час и половина го поглеждам.Ако лекичко се е сгъстило го отвивам и оставям да се подкваси на въздух .Става по бавно,но гарантирано по меко и благо.Приятно хапване от мен. eat

Общи условия

Активация на акаунт