Как се прави домашно масло?

  • 100 251
  • 413
  •   1
Отговори
# 120
  • София
  • Мнения: 10 858
greta.kr , много ти благодаря за обяснението   bouquet  bouquet
Ще спазя всичко!

# 121
  • Мнения: 1 111
да се запиша, че току що питах в една друга тема какво да го правя събрания каймак и те ме пренасочиха към тази тема....
Виван, ще докладваш ли...Малко тъпо, ама може ли да ми покажете на кое казвате "приставка за яйца", че моят миксер има толкова джиджавки по него, а аз разбивам само с една...  http://1.bp.blogspot.com/_inULB3ONuPQ/SZLAUhVmiUI/AAAAAAAABZ0/WW … VuD4N8/s400/3.png

а пасотар ми е подобен на този - с нож от долу - http://bg.krups.com/NR/rdonlyres/F14744D2-501C-4BDE-B609-9CE087E … 53/GPA_3_main.jpg

та кое да ползвам за разбиване на каймака

и може ли да кажете как правите сирене и кашкавал

# 122
  • София
  • Мнения: 10 858
Ами да докладвам, ама няма какво да се докладва.
Не ми се получава  Rolling Eyes Бъркам със същите приставки на миксера, каймака е леденостуден и не ми се получава.
Все още не съм загубила тоално желанието за масло, но тези неуспехи ме обезсърчават. Явно аз не правя нещо както трябва, щом само при мен не става.

# 123
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Момичета я вземете да пробвате да си избиете масло от кисело мляко но да е пълномаслено или домашно.
Значи сипвате в киселото мляко гореща вода но не вряла и започвате да бъркате с миксер или в затворен съд лопчите с ръце.Като се получат по стените зъранца сипвате студена вода от хладилника за да се събере маслото. Така може да редувате топла ,студена вода докато се извлече маслото, но винаги накрая е студената вода.
Като е готово го събирате с дървена лъжица и го измивате със студена вода за да се махне млякото от него.
Винаги така сме правили домашното масло  от кисело мляко а не от прясно и е страхотно опитайте. Peace

# 124
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 747
Да ви се оплача. Купувахме домашно мляко от един дядо, но последните няколко пъти млякото му имаше ужасен мирис на крава и ние спряхме да вземаме от него. Остана замразения каймак в един пълен буркан. Днес реших да го направя на масло. Е, изхвърлих всичко. Гадния мирис на крава си остана. Чак започвам да се чудя, дали не ни е пробутал козе или овче мляко, без да коментирам чистотата и хигиената на животните.  Sick Опитах и с нагряването на котлона, но защо сега не намирам описанието със снимките в темата?

# 125
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Да ви се оплача. Купувахме домашно мляко от един дядо, но последните няколко пъти млякото му имаше ужасен мирис на крава и ние спряхме да вземаме от него. Остана замразения каймак в един пълен буркан. Днес реших да го направя на масло. Е, изхвърлих всичко. Гадния мирис на крава си остана. Чак започвам да се чудя, дали не ни е пробутал козе или овче мляко, без да коментирам чистотата и хигиената на животните.  Sick Опитах и с нагряването на котлона, но защо сега не намирам описанието със снимките в темата?

Не миличка ,млякото мерише когато не е измито вимето на кравата с топла вода и сапун и от там се получава тази миризма или когато кравата има мастит и и  вкарват във вимето лекарства също мериши но на лекарство. Peace
Тъй че внимавайте от къде взимате домашно мляко  newsm78 Трябва да е от сигурен човек който го познавате как дои кравите си дали хигиената е на ниво . Peace

# 126
  • Мнения: 1 111
зарибена от днешната тема, която открих - тази вечер пробвах да направя масло - и то стана Laughing Направих го по метода на Рени - с биенето в буркан....Много съм доволна....

Каймакът ми беше една пълна чаена чаша - студен, току що изваден от хладилника.Поставих го в буркан с капачка на винт, добавих лъжица кисело мляко и сложих две бучки лед - хем с тяхна помощ да се "джурка" вътре в буркана, хем да стане студено....Затворих буркана и започнах енергично да ко клатя - кат ошейкър - надолу-нагоре.Разбивах го десетина минути, а след мен щафетата пое съпругът ми - още десетина....И резултатът беше,че имахме цяла бучка масло вътре в буркана. Измих го със студена вода, като го поставих в цедка и после прибрах маслото в купичка от маргарин и сега отлежава в хладилника....
Утре ще пробваме на вкус, но мисля че ще продължа да си правя масло по този начин.

Вивиан, не се отказвай....както и всички останали на които не се е получило - трябва да стане, но пробвайте метода с буркан - не е чак толкова зле на ръцете после

# 127
  • София
  • Мнения: 10 858
ЗИЧЕ, ще пробвам и твоят метод, даже още утре.
А като събера достатъчно каймак, ще пробвам и с буркана.

Дано ми се получи тоя път.

# 128
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Ама с киселото мляко не иска да се събира каймак ... то се извлича от него  и ще видите че е много по хубаво от това което се бие от прясното мляко. Peace

# 129
  • София
  • Мнения: 10 858
ЗИЧЕ, аз се вдъхнових, затова ще ти подосаждам малко с въпроси  Heart Eyes

Сега ...
Колко кисело мляко да бъркам? Домашно ми е, аз си го квася в компотни буркани.  Та колко да бъркам, и съответно колко топла вода да сложа? Да не стане някакъв топъл айрян?

На по-нататъчен етап още ще те питам   bouquet

# 130
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Ами зависи от съда в който го бъркаш няма мярка за млякото . Peace
За топлата вода добавяш докато се одели маслото като хлопчиш в трилитров буркан например или с миксер също става в тенжерка.
Отдели ли се маслото сипваш студената вода да се събере. PeaceИзваждаш го с мокра дървена лъжица в една дълбока купичка  Peace,и го миеш на чешмата като го притискаш или разбъркваш.

# 131
  • Мнения: 1 111
ох, Виви....ти бягаш от малките буркани с винт, а сега - на три литров ше се пробваш Laughing Според мен пробвай първо по-малко количество, знам ли....чак път в три литров буркан newsm78 този термин "хлопчиш" ми  е много странен....И ако не стане - нали знаеш - малко сол, изстуден и с една ракийка...Simple Smile
И си събирай каймака, не е трудно с каймак...

# 132
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ох, Виви....ти бягаш от малките буркани с винт, а сега - на три литров ше се пробваш Laughing Според мен пробвай първо по-малко количество, знам ли....чак път в три литров буркан newsm78 този термин "хлопчиш" ми  е много странен....И ако не стане - нали знаеш - малко сол, изстуден и с една ракийка...Simple Smile
И си събирай каймака, не е трудно с каймак...


Ти пробва ли да го направиш така че да казваш че няма да стане  newsm78
Човек предлага когато е сигурен в нещо а аз съм сигурна във това и просто искам да помогна. Peace Защото първо от прясното мляко се вади много малко масло и второ когато поседи маслото започва да мелише на гранясало.
Не се натрапвам просто ви давам рецепта с която от край време се вади масло по този начин .

Много добре става също и в кухненски  Peaceкомбайн който има .

# 133
  • Мнения: 1 111
както ти даваш мнение - така и аз....Ти апелираш към правенето на масло от кисело мляко, защото така го правиш....аз пък - от каймак,защото така го правя
Не съм пробвала и не съм казвала, че няма да стане от кисело мляко....ако забелязваш пише "ако"...и е в кръга на шегата...Всеки с иизбира какъв вариант ще пробва и така....

# 134
  • Мнения: 452
Точно от тук се научих и аз да си правя дом.масло.Вече от доста време го правя,но от прясно мляко.Не виждам никакъв смисъл в това, да си подквасваш кисело мляко и от него да правиш масло,като можеш да обереш първо каймака,а млякото да си подквасиш.Аз го разбивам с миксер,около 5-10 мин. ми отнема и става страхотно масло.Разбира се, от голямо значение е дали млякото е маслено.На мен от 3л. мляко ми излиза една бучка,колкото маслото от 125гр.
Тук качих снимки,които правих преди време,може да са полезни на някого:http://barcela.snimka.bg/cooking/prigotvyane-na-domashno-krave-maslo.442602

Общи условия

Активация на акаунт