Как се прави домашно масло?

  • 100 250
  • 413
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 1 232
Здравейте!
 Сварила съм 5 литра мляко и смятам да отделя каймака отгоре и да го разбивам с миксер. Така дали ще стане или има някаква друга тайна?
Благодаря ви предварително!
Сваряваш млякото, охлаждаш го до стайна температура и го слагаш в хладилника за 12-24 часа. След това отделяш маслото. Така се отделя повече масло, а млякото е по-обезмаслено.

# 106
  • Монреал
  • Мнения: 631
Здравейте!
 Сварила съм 5 литра мляко и смятам да отделя каймака отгоре и да го разбивам с миксер. Така дали ще стане или има някаква друга тайна?
Благодаря ви предварително!
Сваряваш млякото, охлаждаш го до стайна температура и го слагаш в хладилника за 12-24 часа. След това отделяш маслото. Така се отделя повече масло, а млякото е по-обезмаслено.
А от такова обезмаслено прясно мляко ще може ли после да стане на кисело мляко?

# 107
  • Мнения: 1 232
Здравейте!
 Сварила съм 5 литра мляко и смятам да отделя каймака отгоре и да го разбивам с миксер. Така дали ще стане или има някаква друга тайна?
Благодаря ви предварително!
Сваряваш млякото, охлаждаш го до стайна температура и го слагаш в хладилника за 12-24 часа. След това отделяш маслото. Така се отделя повече масло, а млякото е по-обезмаслено.
А от такова обезмаслено прясно мляко ще може ли после да стане на кисело мляко?
Да, няма проблем.

# 108
  • Мнения: 511
И аз да се включа с един новобрански въпрос - какво ще рече да се "сече" маслото? Как се прави ?

# 109
  • Мнения: 389
И аз да се включа с един новобрански въпрос - какво ще рече да се "сече" маслото? Как се прави ?

Аз от половин година правя масло и този термин не го знам....може би и аз съм новобранка Laughing

# 110
  • Монреал
  • Мнения: 631
От месеци правя масло, не знам дали съм новобранка  Laughing, но явно трябва да обясня при мен какво се получава. След като се разбие каймака и се отдели маслото, остава една бяла течност като суроватка. Когато събера маслото в отделна чиния, започвам да го режа с нож, за да изкарам тази течност и от самото масло. Не може да се изкара цялата, поне аз не мога, но така маслото издържа повече време в хладилника. Това е въпросното "сечене". Знам го от баба ми, която е на 85 г. и която така е правила масло още като дете. Не е термин, баба ми казва "сечи с ножа, за да стане хубаво масло". В други области на България, може да не правят така. Ние сме в югоизт. България.  Peace

# 111
  • Мнения: 427
Претопих маслото по съвет от форума и резултата беше..... че сестра ми от горния етаж дойде да види какво мирише така ароматно и хубаво.Благодаря за съвета много е готино маслото и така.

# 112
  • Мнения: 221
От месеци правя масло, не знам дали съм новобранка  Laughing, но явно трябва да обясня при мен какво се получава. След като се разбие каймака и се отдели маслото, остава една бяла течност като суроватка. Когато събера маслото в отделна чиния, започвам да го режа с нож, за да изкарам тази течност и от самото масло. Не може да се изкара цялата, поне аз не мога, но така маслото издържа повече време в хладилника. Това е въпросното "сечене". Знам го от баба ми, която е на 85 г. и която така е правила масло още като дете. Не е термин, баба ми казва "сечи с ножа, за да стане хубаво масло". В други области на България, може да не правят така. Ние сме в югоизт. България.  Peace

Пробвай да го промиваш със студена вода, излиза по голяма част от суроватката. Peace

# 113
  • Монреал
  • Мнения: 631
Може ли по подробно? Сипвам студена вода върху вече изваденото масло ли?
Аз разбивам каймака почти замръзнал, т.е. маслото ми се получава студено и на твърди зрънца. Та водата трябва да ми е ледена, а не студена.

# 114
  • Мнения: 511
Благодаря! Сега разбрах номера с рязането:) Нямам търпение да събера достатъчно каймак, това е поредния продукт, който ще правя у дома и поне ще знам, че няма химия в него и други боклуци.

Да питам пак по-опитните - претопеното масло след това втвърдява ли се, в смисъл може ли да се оформи в калъпче или си стои течно?

# 115
  • София
  • Мнения: 10 858
Хубаво, че темата излезе отново, защото аз вече събрах достатъчно каймак във фризера.

Оттук нататък - разбивам с какво? С миксер или пасатор?
Може ли някой по-вещ да повтори отново стъпка по стъпка, моля  Blush Blush

# 116
  • Мнения: 427
Втвърдава се във обема в които е сипано.

# 117
  • Мнения: 221
Може ли по подробно? Сипвам студена вода върху вече изваденото масло ли?
Аз разбивам каймака почти замръзнал, т.е. маслото ми се получава студено и на твърди зрънца. Та водата трябва да ми е ледена, а не студена.

Върху вече изваденото масло, сипваш студена вода, от чешмата, процедурата с ножа е същата, както си я правиш ти, и внимателно я изцеждаш. Като при изсипването на водата внимаваш, да не изсинеш и маслото.Правиш всичко това, докато водата стане бистра. Успух  Peace

Остави маслото, на стайна температура, да поомекне малко. Защото може да го изхвърлиш с водата.

Последна редакция: вт, 29 сеп 2009, 20:21 от Джейда*

# 118
  • Мнения: 389
Аз пък не "сека" маслото.Мия го с много студена вода, като го притискам и размествам с пръсти, докато водата стане бистра.Така също добре се оцежда.

Вивиан, аз съм разбивала каймака с пасатор и приставка на пасатора за яйца.
Размрази каймака в хладилника, след което можеш да му добавиш много малко вода или 1л кис. мляко или пък нищо(аз нищо не слагам) и почваш да разбиваш на най-висока степен.Маслото се отделя различно-при мен най-често за около 5мин.(когато престои каймака по-дълго в хладилника, по-бавно се избива).Като почнеш да разбиваш постепенно каймака се сгъстява и точно преди отделянето на маслото става гъст като сметана, след което маслото се отделя на жълти гранулки и се образува цвик(бяла вода като айран).Отделям маслото от цвика и го мия както написах горе.
Успех!

# 119
  • Монреал
  • Мнения: 631
Джейда*, благодаря, следващия път ще действам по инструкциите.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт