Как се прави домашно масло?

• 100 275
  • 413
  •   1
Отговори
# 90
лого5ка, със студена вода го обливаш накрая в цедката нали?
Много се радвам, че намерих тази тема и в същото време много ме е яд че години наред се снабдявам с домашно мляко и винаги съм изхвърляла каймака, щото е мазен и не можем да го ядем с мъжо   smile3511 Вчера сварих млякото и след малко ще отделя каймака и ще го съхраня във фризера. И следващия път като купя ще пробвам, докато се получи. Как не се сетих по рано да се науча... Като се сетя какъв дебел каймак изхвърлях постоянно и колко често купувам от воднистото масло от магазина  уффф

# 91
  • Бу-у-урга-а-ас
Да, обливам го със студена вода, както някой по-горе написа.
... Като се сетя какъв дебел каймак изхвърлях постоянно и колко често купувам от воднистото масло от магазина  уффф

Моето масло, също стана по-воднисто. Така ми изглежда поне, но не ми пречи.

# 92
и да се получи воднисто пак няма да ме е яд, поне няма да ги има другите "химии" като в купешкото масло

# 93
Момичета да се похваля-благодарение на вас току що си направих домашно масълце-благодаря на всички за подробните обяснения   bouquet.Аз го направих от 400мл каймак/събирах го от две варенета на общо 6 л. прясно мляко/,държах го в хладилника.Разбих го с миксера в една дълбока кутия от сладолед/ако има значение/,разбивах общо 10 мин като на 8та спрях защото миксера загря,след 5 мин почивка пак отначало и след 2 мин имах масло.Измих го 2 пъти със ледена вода,отцедих го и го прибрах в хладилника.Така като гледам излезе колкото едно пакетче от 125гр.Ами това е и още веднъж благодаря.

# 94
  • София
Повдигам тази стара тема, но имам въпрос, а няма смисъл от нова такава. Значи разбих масло от събиран каймак (съхваняван във фрисера и преди да го разбиря го оставих за един едн в хладилника да се размрази). Маслото стана много бързо, отдели се течност първоначално, но аз продължих с разбиването и тя се пое, стаан много пухкаво масло, в последствие се стегна в хладилника. Но мъжа ми твърди,ч е нагарчало малко. От какво може да е? И колко време може да се съхранява в хладилника такова масло, което е без консерванти и подобрители разни?

# 95
  • София
catty m , прясното домашно масло няма много голям срок на годност, претопено издържа повече. Ето тук има полезна информация за маслото. Peace

# 96
  • София
catty m , прясното домашно масло няма много голям срок на годност, претопено издържа повече. Ето тук има полезна информация за маслото. Peace

Благодаря. Сега от това инфо, което си ми дала, се запалих да направя прясно сиренце  Laughing Sunglasses

# 97
Страхотна тема,
от много време и аз се чудя как се прави дом. масло. Познати ми носят страхотно мляко с висока масленост и все ме е яд че изхвърлям каймака, но сега и аз ще се пробвам да напавя масло  Wink

# 98
Страхотна тема,
от много време и аз се чудя как се прави дом. масло. Познати ми носят страхотно мляко с висока масленост и все ме е яд че изхвърлям каймака, но сега и аз ще се пробвам да напавя масло  Wink

И ти си като мен, аз години наред изхвърлях каймака. Е, вече 2 пъти си правих масло и се получи от първия път. Пробвай и ти  няма да съжаляваш

# 99
  • Монреал
Аз от няколко месеца правя масло от каймака на прясното мляко. Събирам го във фризер. Като събера каймака от около 15 л. пр. мляко /държа във фризер/ го разбивам с бъркалките, но без да прибавям каквато и да е вода. Сол не добавям. Става много бързо, ако е студен каймака. После обаче ми е досадно отделянето на суроватката или както там се нарича, "сеча с нож" маслото и се получава винаги превъзходно!  Laughing После се изяжда за няколко дни, ако се маже на топъл от пекарната хляб.  Joy

Никога не ми е нагарчало, само веднъж маслото имаше вкус на изгоряло, но това е защото загорих млякото когато го варих.

# 100
Свекъра ми дава мляко веднъж месечно и аз го прибирам във фризера както не е варено.После като го изваря и го охладя такова мляко отделя масло и без да се бие.Охлаждам в хладилник.Бия само сметаната от долу.Маслото от прясно мляко е по хубаво от това на киселото но по трудно излиза.

# 101
  • София
Направих днес сирене, опитах се от отделения цвик да направя извара (сложих да заври, сложих лимонтузу да се пресече) обаче нищо не стана! Не се пресече изобщо. Има ли смисъл да правя още нещо или просто да го изхвърля?  newsm78

# 102
Може да опиташ с малко кисело мляко  да ври ако не стане просто го изхвърли.Днес се сетих че бабата на мъжа ми поставяше маслото в нешо като пресичка и така го отцеждаше.Сигурно може да стане с тензух.

# 103
  • Монреал
Току що направих поредната купичка масло и този път реших да го претопя, както пише в линка даден от Гелева няколко мнения по-нагоре. Въобще не си играх да изкарвам водата предварително, на котлона тя си извря, получиха се много малко "трохи" и маслото стана с аромат като от "едно време", а не с вкус на сметана, както беше при мен досега. И се чудех какво пропускам. Няма да съжалявате, претопете го веднъж по http://vkusnoikrasivo.com/forums/viewtopic.php?p=12093#p12093 тази технология и ще започнете да го правите така, още повече, че това, което се получава е  и въпросното здравословно масло ГИ.

Хубав ден и все пак - да не прекаляваме с консумацията на масло!  Wink 

# 104
  • София
Общо взето мерак имам, но не мога да разбера технологията и това си е ...  Tired
Много ме е яд!

Общи условия

Активация на акаунт