Как се прави домашно масло?

• 100 422
  • 413
  •   1
Отговори
# 255
 Laughing Все едно питам къде е морето, а вие ми обяснявате, че то е синьо и има рибки.

Зададох конкретен въпрос, защото знам, че Мама Е го прави в САЩ и като се върна там  ще пробвам и аз, но понеже и вярвам, препочитам в Бг да пробвам със сметана директно, а да не се занимавам да квася кисело мляко, което после да се чудя как да изпия на айрян.  Wink

По-скоро май трябваше да питам къде има сметана Президент, че вчера питах в 4-5 магазина и нямаше, а с Хохла не ми се рискува.

# 256
  • Пловдив
ЕВА ами това знам и това ти отговарям ..ти си прецени какво и как ще правиш .. Peace

# 257
Laughing
По-скоро май трябваше да питам къде има сметана Президент, че вчера питах в 4-5 магазина и нямаше, а с Хохла не ми се рискува.

Днес, си купих от Фантастико. Peace  около 7лв. беше

# 258
  • Бу-у-урга-а-ас
Всъщност може ли да се подкваси събрания каймак и после да се разбие, че ми стана интересно? Сигурно става и така.

# 259
Сметана има в Билла и маслото от нея също става, но не виждам смисъл да правя масло от купена сметана, ако купувам ще купя направо маслло.
Аз маслото го правя много рядко и то за филийки.
Ето моя начин по който правя масло най често.
Купувам 3 литра домашно прясно мляко и го оставям на топло, след 24 часа става прокиш, отгоре се събира сметаната.
Може да я съберете и от нея да правите масло а може мързелишката, аз правя по мързеливия начин.
Изсипвам 1/3 от прокиша заедно със метаната във миксера и на виски обороти около 5-7 мин, като видя че се оформят малки зрънца добавям 2-3 кубчета лед и оставям още за 2-3 мин.
За миксера използвам тази приставка.

След товаа прицеждам със сито.

Прехвърлям в някакъв съд за да разбъркам добре маслото.

Еми го обича с подправки, затова преди да го сложа  в масленицата, добавям билки, в случая маточина.
Маслото ухае на прясно мляко и лимон.
Хляба също беше готов, така че ето резултата.

С мътиницата която се получава в следствие на приготвяне на масллото правя няколко работи една от тях
пърленки със сирене на скара

Последна редакция: пн, 05 юли 2010, 10:37 от г-жа Стихийно бедствие

# 260
момичета и аз направих масло от 2л прясно мляко,докато ми се смяха че си играя взеха ,че го изядоха.

# 261
Направих си и аз масло за първи път, от доста време се каня. Следях темата от създаването и. Сега да споделя, как стана при мен. Пуснах в миксера събрания каймак долях с малко хладка вода, но понеже много пръскаше, преместих сместа в купата на робота с приставка  за тесто/представлява пласмасов нож. На степен 3 за няма и минута и извадих маслото на цяла топка, имах големи съмнения, как ще се справя с миенето, но се оказа доста лесно направата на домашно масло в сегашно време, а как са се мъчели бабите ни. Не е за тази тема, но си заквасих мляко, от обезмасленото домашно мляко и стана страхотно. Много съм щастлива. Благодаря ви за споделения опит.

# 262
Цитат
тази тема, но си заквасих мляко, от обезмасленото домашно мляко и стана страхотно. Много съм щастлива. Благодаря ви за споделения опит.

Точно за тази тема е, днес ми донесоха 5 литра мляко, реших че ще травя масло, но пък се чудих какво ще правя с млякото, е даде ми идея.
Ще събера каймака от прясното мляко а останолото ще го ползвам за гъбата.  bouquet

# 263
  • София
При мене празно няма от прясното мляко  Laughing
През няколко дни купувам по 4 л., сварявам ги, обирам каймака за масло, останалото разделям половината за пиене, половината заквасявам на кисело.
А цвика, останал ми след маслото, ползвам в машината за хляб, супер хлебче става!
Така че нищо от млекцето не се хвърля  Naughty

# 264
Момичета златни сте   bouquet Hug
Днес направих първото си масълце, стана невероятно! Бързо и лесно. Бих с миксера събран каймак от 5-6 л. мляко, събрах с дървена лъжица. В допълнение на написаното само ще кажа, че аз си направих вода с бучки лед в една кана и с нея мих маслото защото и при нас водата е много топла. Получих 150 гр. масло. Много съм щастлива защото това е вкус от детството ми, който мислех че е безвъзвратно изгубен. А сега и децата ми ще се насладят на него  Heart Eyes Party

# 265
  • Varna
 И аз днес си направих масло.  newsm44
Отдавна Ви чета, ама пуста лакомия, все изяждах каймака.
Та с много лишения от моя страна  Embarassed събрах каймака на 4 л. прясно мляко, каймака на 3 кофички кисело и стана около 120 гр. масло.
Благодаря за идеята за лед във водата.

# 266
Днес отново правих масло.Благодаря че, споделихте опита си момичета  bouquet  bouquet  bouquet.Метода с буркана е толкова лесен и чист че, цяло лято го използвам.
Забелязах че маслото от прясно мляко се избива по лесно от това от киселото.

# 267
Здравейте, провокирана от вашите съвети за правене на домашно масло, се регистрирах веднага.
В момента приключих с направата на около 5 супени лъжици масло.
Аз го приготвих от обраната сметана на кисело мляко .
В буркан / 0,800 л/ сипах топла вода - около 2 ч.ч. и бърках  1 час  от 19,10 до 20,30 часа с малки прекъсвания/ под бъркане имам в предвид - с двете ръце разклащаш буркана нагоре- надолу/   . Отнема доста време , но крайният резултат си заслужава . Прекрасно домашно масло от Родопите

# 268
Аз го правя със студена /ледена/вода.От кисело мляко става за около половин час.А от прясно за 20 минутки.

# 269
Здравейте, провокирана от вашите съвети за правене на домашно масло, се регистрирах веднага.
В момента приключих с направата на около 5 супени лъжици масло.
Аз го приготвих от обраната сметана на кисело мляко .
В буркан / 0,800 л/ сипах топла вода - около 2 ч.ч. и бърках  1 час  от 19,10 до 20,30 часа с малки прекъсвания/ под бъркане имам в предвид - с двете ръце разклащаш буркана нагоре- надолу/   . Отнема доста време , но крайният резултат си заслужава . Прекрасно домашно масло от Родопите
Извинявай, но на колко каймак си сложила 2 чаши вода и защо толкова много. Ако си чела темата момичетата бъркат максимум до 15 мин.
Мен не ми се е случвало повече и слагам съвсем символично количество вода.

Общи условия

Активация на акаунт