Как се прави домашно масло?

  • 100 418
  • 413
  •   1
Отговори
# 270
  • София
  • Мнения: 10 858
Здравейте, провокирана от вашите съвети за правене на домашно масло, се регистрирах веднага.
В момента приключих с направата на около 5 супени лъжици масло.
Аз го приготвих от обраната сметана на кисело мляко .
В буркан / 0,800 л/ сипах топла вода - около 2 ч.ч. и бърках  1 час  от 19,10 до 20,30 часа с малки прекъсвания/ под бъркане имам в предвид - с двете ръце разклащаш буркана нагоре- надолу/   . Отнема доста време , но крайният резултат си заслужава . Прекрасно домашно масло от Родопите

Леле, ти си се измъчила направо ...  ooooh!
Даже се изненадвам, че се е получило масло, а не е станал един хубав, топъл айрян  Laughing

Слагай ледено студена вода, и по-малко. Аз слагам вода на око, колкото да не е гъста сместа и да може да се бърка с миксер. Маслото се отделя за не повече от 7-8 мин.

# 271
  • Мнения: 0
тъй като преди около 15 години гледахме крава помня, че се слагаше топла вода. Въпреки отделеното много време  маслото ми стана много хубаво

# 272
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Здравейте, провокирана от вашите съвети за правене на домашно масло, се регистрирах веднага.
В момента приключих с направата на около 5 супени лъжици масло.
Аз го приготвих от обраната сметана на кисело мляко .
В буркан / 0,800 л/ сипах топла вода - около 2 ч.ч. и бърках  1 час  от 19,10 до 20,30 часа с малки прекъсвания/ под бъркане имам в предвид - с двете ръце разклащаш буркана нагоре- надолу/   . Отнема доста време , но крайният резултат си заслужава . Прекрасно домашно масло от Родопите

Не е нужно да се бие толкова време киселото мляко ....маслото излиза за около 4-5 мин когато сипеш топла водичка  и после  като го пресечеш със студената веднага се отделя  и го събираш  Peace

# 273
  • Мнения: 52
И аз успях да направя масло и то много лесно. В чуканчето за орехи сложих каймака малко хладка вода и след като го почуках 3-4 мин. маслото беше готово. Малко пръска но го сложих в мивката и нямаше проблем.
Успех на всички ентусиасти !!! Party

# 274
  • Мнения: 1 111
аз скоро отново направих масло, като "джурках" в буркан събраният каймак от прясно мляко...понеже беше по-голямо количество, сложих каймака на два пъти...Направи ми впечатление,че първото масло беше жълто, както досега се е получавало, а второто - снежно бяло,по-меко...все е едно сметана.
Някой да има идея защо се получи така?

# 275
  • Мнения: 427
Слагаш още водичка и продължаваш с разбиването още малко.Почти си го направила.

# 276
  • Мнения: 1 111
ами аз досложих и разбивах още няколко минути,но тъй кат  оконсистенцията като вид и цвят си остана същата и реших,че процеса на маслообразуване е приключил
сега,след като тази маса е престояла в хладилника и се е втвърдила, мога ли да я разбия отново

# 277
  • Мнения: 52
Забравих да кажа, че аз най-напред бих само каймака около 2 мин и след това му сложих вода.

# 278
  • Мнения: 427
Да можеш да продължиш. Peace

# 279
  • Мнения: 52
Вчера пробвах и с шейкъра и отново се получи. Хем е по-лесно, хем си става супер и за много кратко време. От сега нататък като си купим домашно мляко ще си правя масълце. Много е готино.

# 280
  • Мнения: 8
Благодаря на всички които са писали в тази тема!!!! Hug Днес я прочетох цялата и съответно резултата е на лице - ХУБАВО ПРЯСНО МАСЪЛЦЕ  Peace

Сварих 6 литра прясно краве мляко...В процеса на изстиване му обирах каймака...ПОнеже всяка седмица си подквасвам кисело мляко: Та обрах каймака от два буркана кисело мляко + каймака от прясното (Като количество се получи половин буркан от 720 мл смес).Сложих всичко в буркан с винт 720 мл,налях хлядка вода около 100-150 мл ,прибявих 2-3 бучки лед ,затворих буркана и започна голямото разклащане...След 20 мин маслото се събра на топка....Сложих го в купичка ( в която ще си го съхранявам) и започнах да го измивам със студена вода като го разбърквам постоянно докато водата не стана хубаво бистра...Изцедих го и си го прибрах в хладилника  Grinning

Още веднъж благодаря на всички  bouquet Hug  bouquet

# 281
  • Мнения: 427
Браво, сега ще разбереш какво значи масло.Моите хлапета са луди  по него.

# 282
  • Мнения: 63
Аз си мисля да пробвам с миксера за фрапета. Дали ще ми се получи? newsm78

# 283
  • Мнения: 427
Разбиването е толкова лесно дори на ръка че, не знам дали си заслужава да плескаш.Ако искаш пробвай и пиши резултата..Но при разбиването на ръка маслото се скупчва на топка.А с миксер,блендер,пасатор/това съм пробвала/се разпилява в течността.

# 284
  • Мнения: 63
Направих масълцето с пасатора(миксера за фрапе не е толкова мощен). Много добре се получи за 10 мин.

Сварих млекото. Оставих го в хладилника за едно денонощие. Получи се дебел каймак. Отделих каймака и част от горния слой на млякото - колкото да се напълни буркана до половината. После с пасатора. Първо стана с консистенция на кондензирана сметана, после стана като пресякано и накрая жълто масалце. Отделих маслото и в чист буркан със студена вода продължих да пасирам за 1-2 мин. По този начин "измих маслото". Водата стана бяла и после я ползвах за хляб. От 2 литра мляко само от каймака изкарах една голяма топка масло. Определено си заслужава правенето, а вкуса е неповторим. Вчера си взех кухненски робот и ще пробвам в шейкър каната. Но мисля да мина цялото масло, така ще го и обезмасля Wink.

Съвет:Най-важното е млякото да е ледено студено.  Първия път като правих реших да спра за малко и образуваното масло се разтопи  в млякото(от стайната температура млякото се беше постоплило). Сложих буркана във фризера за 3 мин( да стегне по-бързо) и когато го изкарах маслото си беше отгоре. Разбих го само малко да ми се събере на топка, за да го отделя по-лесно от млякото.

Общи условия

Активация на акаунт