Как се прави домашно масло?

• 102 659
  • 413
  •   1
Отговори
# 225
  • Монреал
Аз го мачкам/разбърквам с нож за мазане на масло. Въобще не си цапам ръцете. Друг вариант на измиване не знам.
Ако го кипнеш, маслото няма да е със същата консистенция като за мазане на филия, а ще е подобно на пречистеното масло ГИ /твърдо е като лой/.

# 226
  • София
Дима, извини ме, но не ми стана ясно, как така го мачкаш с нож? Това по-различен нож ли е от обикновения?
И как става от много малки топчици една голяма топка?
Извини ме, че така идиотски питам, но наистина не разбрах ...  Embarassed

# 227
Аз съм новак в правенето на масло, но да си кажа. Аз го разбивам докато стане една голяма топка
т.е ако разбиваш по дълго ще си стане на топка само.
А за студената вода, защо не си изстудиш някакво количество в хладилника?
Аз само го плакна във вода и я изцеждам.

# 228
  • София
Ще пробвам да разбивам по-дълго, благодаря!
Как го плакнеш, в купа ли, или под течаща вода?

# 229
  • Пловдив
Маслото се плакне в купа и под течаща вода и мачкаш с дървена лъжица докато излезне всичкото мляко от него да остане бистра водата ...

# 230
  • София
 Hug Hug Hug

# 231
  • Монреал
Дима, извини ме, но не ми стана ясно, как така го мачкаш с нож? Това по-различен нож ли е от обикновения?
И как става от много малки топчици една голяма топка?
Извини ме, че така идиотски питам, но наистина не разбрах ...  Embarassed
Имам предвид широк нож, всъщност няма значение с какво /на мен така ми е удобно и не ми се цапа дървена лъжица/, а и да не е с пръсти, първо защото се мацаш и после защото маслото се топи от топлината.
Разбива се маслото докато малките бучки се съединят и станат на голяма топка.

# 232
Записвам се, да следя.
Много хубава тема./ В днешно време-до къде я докарахме Mr. Green/

# 233
Защо в днешно мила?
Аз цял живот най- харесвам домашното.Като бях малка  нямах село и баби но ,мама ми купуваше всяка седмица масло,сирене и прясно мляко от колежките си. GrinningНай обичах биволското сирене и масло Peace.Сега почти не се гледат биволици в нашия район.Но децата ми хапват всеки ден  краве кисело мляко което квася,сирене и масло което правя благодарение на темичката.  bouquet

# 234
Защо в днешно мила?
Аз цял живот най- харесвам домашното.

Защото, аз нямам възможност да си приготвям млечната  храна сама. А нямам и село.
Затова, цял живот консумирам стоките от магазина, които на времето бяха далеч по-здравословни.
А сега?...
Сега, само отрови оцветители  и консерванти.
За това "в днешно  време"
Майка ти е имала колежки от които да купува закваски или  не знам как се казва, но аз  не познавам такива хора /за съжаление/
Дет се вика:
-Имаш крава-пиеш млеко Joy /факт/

# 235
За кисело мляко не ти е необходима специална закваска. Първият път използваш за закваска кисело мляко от магазина. Може да го подържиш 1 ден извън хладилника да се размножат млечно-киселите бактерии и после действаш.

# 236
Село ли какво е това newsm78?Аз съм градско чедо без села и баби с или без крави. Grinning
Всяка сряда и събота бабите сами идват в града да си продават това което са произвели.Така сме отгледани аз и двете ми сестри.
Жалко е че ,не си имала този шанс.Но ще се поправиш.Искаме отчет докъде стигна с опитите. Laughing
Преди  за продавачите по пазарите не беше забранено да продават сирене,масло и кисело мляко.Забраната е от преди 7,8 години.
От как съм самостоятелна вече почти15г.квася мляко.Сирене признавам си купувах наготово.В много от случаите излиза по скъпо от магазинското но,кой ти гледа.Трудно но, не невъзможно.
Днешните времена които описваш са не само нездравословни, ами направо убийственно вредни.В това си абсолютно права.  bouquet
На една страна сме щом сме стигнали до извода че ,домашните продукти са подобри от отровите. Hug

# 237
За кисело мляко не ти е необходима специална закваска. Първият път използваш за закваска кисело мляко от магазина. Може да го подържиш 1 ден извън хладилника да се размножат млечно-киселите бактерии и после действаш.

Продава ли се закваска? Извинете за невежеството, сега започвам тепърва  да изучавам.
Или става въпрос да си купя мляко, което да ползвам за закваска?

Искаме отчет докъде стигна с опитите. Laughing

Наистина ще пробвам каквото мога. Peace  и ще пиша. Hug

# 238
  • На небето
И ние с мъжа ми нямаме село, но това не ни пречи да търсим други алтернативи. Разпитвах из квартала и си намерих комшии които някъде извън града имат крави, всяка вечер носят прясно изцеденото мляко и ние вечерта ходим до тях и си купуваме. А в квартала на майка ми намерих и хора които имат кокошки и от тях си купувам яйца. Като имаш желание, намираш и начин.

# 239
  • На небето
...........................
Продава ли се закваска? Извинете за невежеството, сега започвам тепърва  да изучавам.
Или става въпрос да си купя мляко, което да ползвам за закваска?
.....................

Купуваш от магазина кис. мляко (но не трябва да пише на него - рестителен продукт) и слагаш няколко лъжици в прясното мляко и ето ти закваска!

Общи условия

Активация на акаунт