Как се прави домашно масло?

• 102 659
  • 413
  •   1
Отговори
# 240
...........................
Продава ли се закваска? Извинете за невежеството, сега започвам тепърва  да изучавам.
Или става въпрос да си купя мляко, което да ползвам за закваска?
.....................

Купуваш от магазина кис. мляко (но не трябва да пише на него - рестителен продукт) и слагаш няколко лъжици в прясното мляко и ето ти закваска!

Ааа, какво било. Супер!
Но това мляко от магазина,всъщност не е ли то, това което е пълно с консерванти и т.н.?
И ще се пречисти ли,след като го използвам само първият път.
Отново се извинявам за невежеството, и тъпите ми въпроси Hug

# 241
Ааа, какво било. Супер!
Но това мляко от магазина,всъщност не е ли то, това което е пълно с консерванти и т.н.?
И ще се пречисти ли,след като го използвам само първият път.
Отново се извинявам за невежеството, и тъпите ми въпроси Hug
Ами естествено, консервантите не са живи и не се размножават. А се слагат 2 супени лъжици все пак в 800 грама домашно прясно мляко.

# 242

...консервантите не са живи и не се размножават.

Логично! Joy
 Явно, затъпявам-може да е от ГМО-то или от консервантите. Joy

# 243
Здравейте момичета, аз често правя домашно масло за мазане на филийка, тъкмо след 3-4 дена ще ми е събран каймака и ще ви снимам целия процес.
Аз го правя със каймака от кефира http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=191239.0

# 244
  • София
Благодаря на ЗИЧЕто и dima за съветите за миенето. Работят и са чудесни! За първи път не си изцапах ръцете дори, а маслото ми стана по-хубаво от преди, явно защото по-добре съм го измила.   bouquet Жълто, твърдо, абе истинско!!!

# 245
Някоя от вас (живуща в България) пробвала ли е със сметана? Какъв беше резултата? Питам, защото прясно мляко не пия и ще ми е по-лесно да пробвам със сметана.
  bouquet

# 246
Някоя от вас (живуща в България) пробвала ли е със сметана?...
                             Аз се каня тия дни да пробвам, но с малко количество. Ще пиша за резултата.

# 247
На първите страници една мама от щатите беше писала, че ползва сметана.

# 248
  • Пловдив
Някоя от вас (живуща в България) пробвала ли е със сметана? Какъв беше резултата? Питам, защото прясно мляко не пия и ще ми е по-лесно да пробвам със сметана.
  bouquet

Виж по напред съм обяснила ...аз бия масло от кисело мляко не от прясно .Това е традиция в родопите и смея да твърдя че е много по хубаво от това бито от прясно мляко. Peace
Ако пиеш айрян ще си го ползваш когато събереш маслото от него. Peace

ето намерих го

Момичета я вземете да пробвате да си избиете масло от кисело мляко но да е пълномаслено или домашно.
Значи сипвате в киселото мляко гореща вода но не вряла и започвате да бъркате с миксер или в затворен съд лопчите .Като се получат по стените зъранца сипвате студена вода от хладилника за да се събере маслото. Така може да редувате топла ,студена вода докато се извлече маслото, но винаги накрая е студената вода.
Като е готово го събирате с дървена лъжица и го измивате със студена вода за да се махне млякото от него.
Винаги така сме правили домашното масло  от кисело мляко а не от прясно и е страхотно опитайте.

# 249
Аз го правя от прясно мляко защото така или иначе обезмаслявам млякото преди да го подквася.Няколко пъти  в месеца правя и от кисело.Много е добро това от кисело мляко но, на мен ми трябва не във вид на айрян после.Правя мляко за бебо и батковците.По принцип на малките деца им е необходимо пълномаслено мляко но, това което взимам е направо като сметана.Страх ме е ако го пият чисто да не се разболеят от прекомерното масло.
Затова преди просто го обирах каймака и сметаната и ги хвърлях.
Благодаря за хубавата тема.Сега не изхвърлям нищо.И децата пият мляко и масло мажат.Знаете ли, че след подсирване от цвика може да се извлече извара.Дори не беше ми хрумвало.Още тази седмица ще пробвам.

# 250
  • Пловдив
.Много е добро това от кисело мляко но, на мен ми трябва не във вид на айрян после. 

Аз не те и карам да го правиш Hug  просто отговорих на питането на Ева на сцена  bouquet

# 251
Разбира се Hug.Специално аз смятам че,сметаните са пълни с какви ли не боклуци и не бих давала такова масло на децата.Иначе да, става Peace.
Специално за Ева мисля че, е приложимо да прави от кисело мляко ,ако пие.Но все пак мисля мътеницата е малко по различна на вкус и не всеки харесва да я пие.Аз лично я харесвам много. Laughing

# 252
  • Пловдив
Особено когато вече реже  Wink Wink
Аз със мътеницата си правя и едни колаци тъй че не е задължително да я пият Wink Hug

# 253
Пиши им рецептата тогава.Нищо че, малко е извън темата.Мисля момичетата няма да се разсърдят на такова отклонение. Laughing

# 254
  • Пловдив
Виж блога ми в подписа там има Родопски колаци... Wink Wink

Общи условия

Активация на акаунт