Ти си циганин!

• 17 006
  • 209
  •   1
Отговори
# 45
  • В средата на времето
Като се замисля, всяка по-конкретна дума може да е обидна, ако те е срам (или е срамно) да си в конкретната група.

еди.
С това съм съгласна много.  Peace

Може би трябва и с учителките да разговарям, защото ОК, аз ще говоря с моето дете до припадък. Да речем, че постигна успех, но когато в групата тази дума си гравитира спокойно и децата се хильосват така сякаш са измислили най-великото нещо на света моето говорене ще бъде безсмислено..От друга страна учителките, какво, ще им забранят да използват тази дума и на края пак ще излезе, че циганин е лоша дума, щом е забранена..
На мен много ми допадна това, което една майка на такова детенце обяснила при такъв изстрелян коментар:

Въпреки всичко обаче се стигна до един момент ,в който по същия начин дете от друга група изтърси пред майката ,че "той е циганин" и тук разликата в реакцията на МАЙКАТА.Вместо да прави истерии и да раздухва фала тя най-спокойно отговори : Да,той е циганин,но също иска да ходи с децата на ДГ,да играе ,да пее ,да рисува.Ние сме му майка и баща и го обичаме за това го доведохме при вас.

# 46
С риск да стана досадна в темата, за което предварително се извинявам, ми се иска да добавя още нещо.
Струва ми се не добре да се говори непрекъснато с детето, че циганин не е обидна дума, защото това става една специална дума и то няма как да схване защо някои я смятат за обидна. Естествено, реакцията на родителите на другото дете затруднява обяснението, че да си циганин не е лошо или обидно, не ги виня, не ги упреквам, но става трудно да се обясни на детето защо са се обидили при положение, че то не е казало лоша дума. Аз просто бих го попитала защо я ползва и с каква цел и бих обяснила, че циганите са същите хора като българите, американците, негрите, индианците и така нататък. Просто измежду тях, както и измежду хората от другите групи има такива, които крадат, не се къпят, живеят в колиби и са мързеливи. Обидно е да живееш по този начин, а не да си част от тази група.  А другото дете и неговите родители са същите като нас, ходят на работа, излизат на разходка, къпят се, обличат се, като нас обичат да ядат сладолед и шоколад и ако те са цигани, значи и ние сме цигани. Не знам доколко обаче детето е в състояние да разбере едно такова обяснение.

Искам да ви кажа, за да не ме сметнете за много благородна, че на мен лично ми трябваха месеци да узрея за мисълта за осиновяване на дете, което няма да е бг произход, а на мъжа ми това му отне повече от година. Всички имаме предразсъдъци.

# 47

Може би трябва и с учителките да разговарям, защото ОК, аз ще говоря с моето дете до припадък. Да речем, че постигна успех, но когато в групата тази дума си гравитира спокойно и децата се хильосват така сякаш са измислили най-великото нещо на света моето говорене ще бъде безсмислено..От друга страна учителките, какво, ще им забранят да използват тази дума и на края пак ще излезе, че циганин е лоша дума, щом е забранена..

Мисля, че обясненията на учителките и на родителите трябва да са в синхрон. Забраната на думата просто ще я направи по-интересна, а няма и смисъл, защото това е дума като дума.  Явно те или имат предразсъдъци към детето по отношение на произход и осиновяване, или са абсолютно безхаберни за възпитанието на децата в групата, при положение, че думата се използва като обидна вече доста време и не са счели за нужно да научат децата кога да я използват.

# 48
  • София
Аз пък разбирам реакцията на майката на обиденото момиченце
Просто работя в сферата на осиновяването и знам колко много хората се притесняват от това как ще възприемат другите детето им от различен етнос.
Едва ли майката щеше да се разплаче ако бяха нарекли дъщеря й Очиларка-щото носи очила, Дебелана, Гаднярка и прочие -все бисери които чувам на нашата площадка
та всеки родител би реагирал ако му обиждат детето, но тук случая е по-специален
Не мисля за редно да се разяснява на три год. детенце за осиновяването-предвид че едва ли родителите ща са доволни Rolling Eyesмакар че май в групата това е всеизвестна и дискутирана тайна
може би майката на момиченцето е хубаво да поговори с децата

# 49
  • София
Аз пък разбирам реакцията на майката на обиденото момиченце
Просто работя в сферата на осиновяването и знам колко много хората се притесняват от това как ще възприемат другите детето им от различен етнос.
.....
може би майката на момиченцето е хубаво да поговори с децата

ти ще се обидиш ли, ако някой те посочи с пръст и каже, че си българка? защо циганчето ще се обижда от това, че е циганче. те сами така се наричат. това с "ромите" няма да припомням кой го измисли и насади...

а ако майката се притеснява как ще възприемат другите детето й от различен етнос, някой трябва да поговори с майката първо, а не тя с децата.... реакцията на родителите определено не е била адекватна.

# 50
  • В средата на времето
Не мисля за редно да се разяснява на три год. детенце за осиновяването-предвид че едва ли родителите ща са доволни Rolling Eyesмакар че май в групата това е всеизвестна и дискутирана тайна

Няма такова нещо..поне до днес аз въобще си нямах на представа. Да, учитлеките знаят, но едва ли са казали на всички други родители в групата. Все пак това не е тяхна работа.. Peace

# 51
ти ще се обидиш ли, ако някой те посочи с пръст и каже, че си българка? защо циганчето ще се обижда от това, че е циганче. те сами така се наричат. това с "ромите" няма да припомням кой го измисли и насади...

а ако майката се притеснява как ще възприемат другите детето й от различен етнос, някой трябва да поговори с майката първо, а не тя с децата.... реакцията на родителите определено не е била адекватна.

Защото всеки се обижда от различно нещо  Grinning. Не можем ние да определяме кой от какво ще се засегне. Ако аз съм в циганската махала, или в Брюксел например,  и някой ме посочи с пръст и ме нарече мръсна българка, ще се обидя да.  И то ще се обидя не от думата мръсен, а от очевидно отрицателната  оценка, която ще носи думата българка...

За теб реакцията на родителите може да не е адекватна, но аз знаеш ли как добре ги разбирам...представям си първо през какво са минали преди да осиновят, после през какво са минали докато осиновят резлично детенце, през какво минават и сега...

Ако аз видя, че някой плаче, реакцията ми е да го утеша и да видя с какво е засегнат, и да променя моето поведение, не да му обясня, че не е прав да се засяга.

# 52
Да, всеки има различен праг на поносимост. Много елементарно е да се каже, че тук виним родителите. Аз също се засегнах, когато нарекоха детето ми "мургавия", а той не е толкова мургав и е по-рус от мен, но има някои специфични черти, напомнящи етноса. Аз се обидих от негативизма в обръщението и то защото някой съди детето ми по външния вид или по някаква характеристика, която изобщо не е определяща за това какво представлява моето дете. Предполагам, че и майката затова толкова тежко е приела нещата.

Тук проблемът според мен е друг, защото детето на Изида не съзнава тези неща, използва думата за забавление и има небрежност от страна на учителите в това отношение. Ако аз съм в ситуацията на майката на другото дете бих предпочела едно просто извинение, без подробности относно произход и осиновяване и споделяне на проблема, че децата в групата напоследък използват много обидни думи и трябва да се направи нещо по въпроса.

# 53
  • София
Тук проблемът според мен е друг, защото детето на Изида не съзнава тези неща, използва думата за забавление и има небрежност от страна на учителите в това отношение.

и аз мисля така.

Фани, човек, който е решил да осинови дете от друг етнос, би трябвало да е преценил и преживял поне теоретично възможните последствия и съответно да е готов да ги понесе - иначе не би трябвало да предприеме тази стъпка. а може просто майката да е имала тежък ден, разбира се. и аз се разплаках вчера, като ме напсува един грубиян-шофьор, нищо, че не съм осиновила циганче...

и все пак, детето не е било наречено "мръсно циганче". сами натоварваме думата с негативен смисъл, а после си създаваме проблеми. ром или циганин, все тая.

# 54
  • София
Интересна тема... не се бях замислила, как бих реагирала аз в този момент...
Първо ми се ще да разчепкам проблема от малко по-различна гледна точка. Майката се е сконфузила /или не й е станало приятно/, което автоматично означава, че когато са записвали детето в градината, не са го определили като циганче. Кой определя етнически детето си, когато го записва в детската? Никой. Казали са, че е осиновено, което автоматично е навело учителката на мисълта, че е циганче. А дали е наистина, или е по-мургаво българче?
Ще кажете "Няма значение". Има - създава се нов модел в България - осиновено е, значи е циганче.
Самата учителка ти е разказала историята и ти е "доверила", че е осиновено, за да подкрепи това, че наистина е циганче, и че твоя син го е обидил.
Аз бих обяснила друго - не е ясно, дали детето е циганче или българче или арабче или американче или каквото и да е. Тя му е другарче и да използва каквито и да било думи за нея с цел да я обиди е лошо, независимо дали думите са обидни или не.
А за учителките в детската не ми се иска да говоря...

# 55
  • Вън от пространство и време
Изида, а кой ти е разказал какво се е случило и защо ти го е разказал, т.е. какво искат от теб? Ако са госпожите - защо те не са реагирали при предишните ситуации, когато и децата са се наричали един друг "циганин". Като педагози (със стаж предполагам) са били наясно, че такова нещо рано или късно ще се случи, т.е. някое дете ще направи по-дебела изцепка. Ти нищо не можеш да направиш, каквото и да обсняваш на детето си, ако не бъде поговорено с всички деца в групата и не им бъде обяснено по един и същи начин защо някой се обижда когато го наричат "циганин". Според мен трябва първо да говориш с госпожите и да се предприемат някакви комплексни мерки.

Колкото до родителите на момиченцето...

Ами притеснявам се (имам две осиновени деца от ромски произход).... защото някои деца влагат обиден смисъл в думата "циганин" научени от възрастните. И докато има такива възрастни - ще продължавам да се притеснявам. (В това число не включвам Изида, разбира се)
А как ще реагира в дадена ситуация никой не може да каже, докато не попадне конкретно в нея...

Последна редакция: пт, 27 фев 2009, 17:47 от Gankata

# 56
Тук проблемът според мен е друг, защото детето на Изида не съзнава тези неща, използва думата за забавление и има небрежност от страна на учителите в това отношение.

и аз мисля така.

Фани, човек, който е решил да осинови дете от друг етнос, би трябвало да е преценил и преживял поне теоретично възможните последствия и съответно да е готов да ги понесе - иначе не би трябвало да предприеме тази стъпка.

Ух, не е толкова лесно...
осиновявайки и аз би трябвало да съм била наясно... ама живота е по-богат от въображението  Grinning
И се обиждам и се засягам, когато някой каже на Никола "Виж какво дете пък е осиновено" И не мисля, че аз трябва да се променя и да спра да се засягам, а мисля че хората трябва да се променят и да спрат да плескат каквото им дойде на ума.

Хората осиновили деца с различен произход са достойни за уважение, а техните деца освен че също следва да бъдат уважавани, следва да бъдат третирани точно като нашите деца, а не да търпят снизхождението ни и скептицизма ни.

Джам, обичам те много, но тук не си права... абсолютно обратна ти е логиката според мен...На практика ти казваш:
"Те са осиновили циганче, значи трябва да търпят лошото отношение на другите, защото са си давали сметка"

Ами не става така...хем искаме да няма институции, хем искаме т.нар. цигани да се интегрират, хем така, хем онака, ама ние да не се променяме.... Никой не иска различно отношение към тези деца, но нека се отнасяме еднакво с тях, както с нашите

Аз също  трябва да се променя - напълно си давам сметка за това , но в посока да се науча на толерантност, така както искам да са толернтни към мен и моето дете, а не да изисквам от другите да търпят обиди и подхвърляния, защото така и така са си такива  ... - природа братче

Mr. Green обаче няма да спра да викам на Сергей Станишев - тъпак, нищо че сега си сърбам попарата и уча Никола, че "тъпак" е лоша дума и че "тъпак" е само един човек  hahaha

Последна редакция: пт, 27 фев 2009, 18:02 от Fussii

# 57
  • София
  Mr. Green обаче няма да спра да викам на Сергей Станишев - тъпак, нищо че сега си сърбам попарата и уча Никола, че "тъпак" е лоша дума и че "тъпак" е само един човек  hahaha
Ми викай му ватман  Mr. Green.
Да поясня - не е обида към ватманите, просто човекът кара трамвая.

# 58
Според мен проблемът е в това, че едно дете има желание да засегне някого, няма значение с каква дума.Утре то / или произволно дете , да предположим/ ще се обърне към някого с "дебел", грозен"ит.н. може много да се говори.Ако кажем- търся си по-дебели чоропогащи, говорим нормално, думата си е използваема и прилична, ако кажем-обичам филията да е намазана дебело с масло, пак о.к., но да се изрепчи някой"Ти си дебел", това вече е грозно и непростимо.И тук е мястото да кажа, че и аз се възхищавам на авторката на темата, че търси път към изглаждане на реакциите на детето си.Колко много на нейно място биха казали"Голяма работа".
Идеята ми е, че не трябва да заклеймяваме думата, а оценъчния характер, който е бил вложен в обръщението.И може и да не съм права, но мисля, че по-сериозна тук би трябвало да е ролята на учителите.А те май са го обърнали на махленщина.Защото, ясно, детето е осиновено, но откъде накъде те, пък и децата ще знаят от какъв етнос е детето?Ако не е коментирано м-у учителките пък на!/бих се радвала да не съм права/
Аз също съм майка на осиновено дете, виждала съм стотици снимки на осиновени деца в подфорума.Бога ми, с ръка на сърцето ви казвам, ако някоя не каже ,че детето и е от друг етнос по нищо, ама по нищо не е разпознаваемо.
Ако съм на мястото на авторката бих поднесла извинения на засегнатото семейство, но бих изисквала и обяснения от учителките за реакциите на детето ми.

# 59
Защо не намериш родителите на детето, дори вземи телефона им от учителката. Разкажи ситуацията, че синът ти те е питал обидна ли е думата и ти си казала "Не" и сега се чудиш дали по някакъв начин си предизвикала реакцията. Предложи да ти дадат идея как да поправиш нещата и покани детето да поиграе у вас с твоето. Мисля, че така ще стане ясно каква позиция заемаш.

Последна редакция: пт, 27 фев 2009, 19:59 от Анда

Общи условия

Активация на акаунт