Ти си циганин!

• 17 006
  • 209
  •   1
Отговори
# 90
  • В средата на времето
И какво стана сега - като чуе от някой думата циганин и веднага се обръща към мен.."Мамо, мамо, той/тя каза циганин.."  Whistling..стана точно обратното на това, което исках..от дума, като дума, стана "специална" такава..

# 91
  • Вън от пространство и време
Изида, ще си позволя да споделя какво на мен ми бе обяснено по отношение на циганите.

Когато бях малка (около 4 годишна) ходехме с автобус до родното сели на баба ми и дядо ми. Автогарата се намираше в съседство с циганска махала. Та докато чакахме да се качим на автобуса постоянно наоколо се въртяха мръсни и зле облечени дечурлига, от които хората се отдръпваха, подвикваха им презрителни думички... т.е. в моето детско съзнание се беше насадила мисълта, че "циганите" са нещо лошо, от което непременно трябва да се пазя далеч и в никакъв случай да си нямам работа с тях.
Та отидохме веднъж "на село" с баба и дядо през отпуската им и не щеш ли един ден у нас се появява един циганин - черен, грозен, говори по цигански, абе... аз - шаш. А баба и дядо го канят на масата, черпят го и му дават котлите и тавите да ги "калайдисва". Изчаках го да си тръгне и: "Дядо, ама нали той е ... циганин, не те ли е страх от него, как така...?" "Защо да ме е страх? Той е честен човек, изкарва си парите с труд и храни децата и жена си, значи е достоен за уважение. Трябва да се пазиш от лошите хора, а те могат да бъдат както цигани, така и българи и всякакви други." Случвало ми се е да си играя с децата на този човек и много добре се разбирахме... като всички деца.

Chandra_Den, благодаря за хубавите думи!  Hug
За протокола - съгласна съм с мнението на Т3-М4 по темата, ако е имало някакво недоразумение - то е само привидно, така че нека повече не хабим място да го коментираме.  Simple Smile

# 92
А иначе майката на другото дете би следвало да се подготви за ситуация като описаната и то по най-лесния начин. Както се препоръчва да се привикне с осиновяването с обръщения към детето от най-ранна възраст: "На мама хубавото осиновено дете."

Иса, а да си чувала случайно, че осиновените деца и без това усещат как голяма част от обществото ги слага в графа "различни"?
В този смисъл "На мама хубавото осиновено дете"  май не е най-успешното изречение, което едно осиновено дете иска да чува, за да "привикне".
Честно казано като прочетох написаното и "чух" тези думи, почти усетих как ме сочат с пръст (да не кажа и ми лепват шамар).
Не знам кой (както казваш) го препоръчва това, но се надявам колкото се може повече мами (осиновили дечица) да разбират нелепостта на тези думи.

Извинявам се, че не пиша точно по темата, но не можах да се стърпя. Peace

# 93
И аз от време на време се изказвам неподготвена, ама това ми идва в повече.
По деликатни теми, които не ме касаят по някакъв начин пряко, се опитвам да си меря поне един път клавиатурата.

# 94
  • София
А иначе майката на другото дете би следвало да се подготви за ситуация като описаната и то по най-лесния начин. Както се препоръчва да се привикне с осиновяването с обръщения към детето от най-ранна възраст: "На мама хубавото осиновено дете." така и с: "На мама хубавото циганче." Тогава за детето й обръщението 'циганин' няма да е обида.  Peace
Това е просто бисер на бисерите на нелепите изказвания.

# 95
  • София
dudence, хъм... искаш да кажеш, че 'осиновен' е лоша дума?  newsm78
Всъщност не помня дали съм го чела или съм го гледала в по ТВ, но на мен ми звучи напълно логично. Във всеки случай далеч по-логично от това да се крие от детето за осиновяването му или за етническия му произход... докато някой хубав ден не му го сервират на улицата.

Думите носят положителен или отрицателен заряд в зависимост от контекста, в който ги чуваме. Ако едно дете е чувало 'осиновен и циганин' в положителен смисъл - няма как да подобни думи да му са 'лепнат шамар'.  Peace

# 96
  • София
Добре де, Фоксче обясни ми - явно аз не схващам нещо - кое му е лошото да кажеш: "Хубавото, осиновено дете, на мама?" - Съвсем сериозно питам.

# 97
спам
Иса,аз никога не бих казала на децата ни "на мама хубавото родно/ биологично дете",та в този контекст мисля че има редица други начини да се говори свободно и положително по темата с осиновяването,но посочения от теб ми е странноват,не за друго,а защото е много различен от "нормалното" поведение на биолог.родители.
Четох по стечение на обстоят.доста по темата и честно казано за 1 път чувам подобно нещо,не споря изобщо,само споделям мнение.

# 98
  • София
anette1104, както казах не помня къде съм го чула/чела. Отнасяше се за малки деца, с идеята думата 'осиновен' да се възприема напълно нормално. От там и аз направих връзката с 'циганин'.

# 99
Иса, ти от намеци не разбираш ли? Вземи, че се изнеси от темата! Пък ако можеш едно сконфузено извинявайте напиши!

# 100
  • София
kalina@, ако съм засегнала някой - разбира се - ще се извиня.   bouquet
Но ако това, което съм казала е толкова ужасно - бих била благодарна ако някой ми го обясни на лична. Например ти - щом си толкова ужасена.

# 101
Не смятам да обяснявам на никого нищо. Според мен, чко човек има нещо на раменете си, и ако това нещо го носи не за украса или по навик е целесъобразно да го използва.

# 102
Никъде не съм казала, че "осиновен" е лоша дума. Нито пък, че да се крие от детето истината е по-доброто.
Иса, моля те да прочетеш отново това, което съм написала. И да не го "донаписваш".
Тук дори не става въпрос за различни тълкувания- мое и твое.
Пак се изказвам не по темата Embarassed

Но все пак: Бих се извинила АЗ на майката и бих й обяснила до някъде, че детето ми не е искало да обиди нейното и че съжалявам, че тя се е засегнала. На детето си не бих казвала нищо лошо.
И кого ще излъжеш? Себе си, майката на "циганчето" или детето си? Детето е искало да обиди другото дете. Вече го казаха някои от мамите тук- това е по-притеснителното.  Не можем да си "заровим" главите в пясъка като щрауси и да решим, че с едно извинение на майката като между големи хора проблемът ще е решен.
А когато утре това се повтори?

# 103
  • Вън от пространство и време
Добре де, Фоксче обясни ми - явно аз не схващам нещо - кое му е лошото да кажеш: "Хубавото, осиновено дете, на мама?" - Съвсем сериозно питам.

Ако детето е с някакъв физически недъг, ще препоръчаш ли на майката да му казва: "Хубавото сакато дете на мама"?
Дано ме простят всички мами на прекрасни дечица с проблеми за този пост!

# 104
  • София
....Детето е искало да обиди другото дете. ...

Ето какво пише Изида :
Тогава му обясних, че циганите са хора, като нас, че не са лоши (защото той вече знаеше, че били лоши  Rolling Eyes). Преди няколко дни даже ме пита "Мамо, нали циганин не е лоша дума" и аз му казах "Да, не е лоша и обидна дума"...

Как ще му обясни сега, че въпреки че са хора като него, да казваш 'циганин' е обидно? Излиза, че преди го е излъгала.

Общи условия

Активация на акаунт