Април почуква на вратата,на бебчетата вече хич не им се чака!

• 20 637
  • 292
  •   1
Отговори
# 180
  • Бургас
ronilaz, добре дошла и от мен. Simple Smile
Никого няма да подразниш не се притеснявай, просто съвсем скоро го обсъждахме секциото в предишната темичка, може доста информация да намериш в предишните темички, ако ти се чете  Hug
Даже една от маминките (не си спомням коя,   Blush но и благодаря отново   bouquet ни даде няколко полезни линка. Пускам ги отново за теб:
http://www.moetodete.bg/bremennost/p3_621_0.html
http://www.az-jenata.com/index.php?page=article&aid=2258
http://sotirmarchev.tripod.com/sectio.htm
http://www.biberonbg.com/info/karmene_sled_sekcio.htm
http://www.biberonbg.com/info/cezarovo.htm
Дано съм ти била полезна  Hug

П.П.: За маминките от Бургас.  Вижте

Последна редакция: ср, 04 мар 2009, 20:48 от ben78

# 181
Здравейте и от нас. Днес сме значително по-кротки, но не се притеснявам за това... щях да ви питам за засиленото чувство на задух, но вече разбрах, че е от притискането на диафрагмата Tired Болките ми в таза се засилиха тези дни и е много неприятно, особено когато се обръщам в леглото newsm78 охкам, пъшкам и така... до края сигурно няма да мога и да вървя, ама се успокоявам, че малко остана Peace
ben78, няма да пропусна да споделя страхотните си впечатления от олиото на ХИП Много съм доволна, като ми свърши пак ще си взема  Peace

# 182
  • Някъде там...
Здравейте.

Аничка, Вери найс, калъфите на столчетата и олекотените комплекти ще пера в пералнята. Имам си чудесна програма за бебешки дрехи - 30-40 градуса, деликатна центрофуга, пране с голямо количество вода (всъщност повече кисне дрехите отколкото да ги върти) и на бавни обороти, допълнително изплакване и опция за лесно гладене. Аз доволен.  Whistling А порт-бебетата са ми от тези испанските одеалца и на тях си пише, че се перат на ръка без изстискване.
Little-Big Girl, това не ми прилича на алергия. По-скоро стомахът ти се е раздразнил, гастритни болки са това или киселини.
Бен, аз изгладих дрешките на пара, така съм свикнала и някак глади по-добре ютията с пара. На зъболекар можеш да идеш, няма проблем да ползваш и упойка.  Peace И аз май се понацепих около пъпа.  Confused
Съни, стискай още малко.  Hug
ronilaz, добре дошла!  Hug Така като смятам за първия ден на 37 г.с. са ти назначили секциото (аз съм с ден разллика от теб, та да се ориентирам и за мен). Аз още нямам дата, вероятно утре ще разбера за кога мислят да ме планират. То уж не остана, но на края най-трудно се оказва... И аз съм с много и силни контракции, дано устискаме още 2 седмици.  Praynig
За списък за родилното - зависи от болницата, всяка си има различни изисквания. Разрови се по-напред в темата или в предишната, имаше няколко списъка за родилно, единият даже е мой и е правен точно за раждане със секцио (може да видиш в моите постинги тоест).
За след секциото си вземи дълбоки гащи, разрезът е много ниско долу, в началото на окосмената зона на пубиса, така че няма да е добре оттам да минава някой ластик. Аз залагам на памучни дълбоки гащи, а не на еднократни.
За отоците четох някъде, че се препоръчва чай от коприва.
asia_nika, аз си взех стерилизатор на Авент. Чувала съм, че и той може да се ползва впоследствие за готвене на пара.  Joy

Аз днес бях на запис на тонове, бебките се представиха добре, обаче аз съм с едни силни и регулярни контракции на 4 минути.  Sick Лекарката каза, че не са просто силни, а много силни, хеле пък за 34 седмица... Пих Гинипрал и цял ден лежах и отшумяха. Утре съм при д-р Сигридов и ще видим има ли поражения и дали трябва да влизам в болница за задържане.  Confused Иначе ми издадоха болничния за 45 дни преди термин, погледнаха бебките и на ехографа - бях похвалена, че много добре съм ги отгледала. Едната си отговаря на 34, другата вече е минала в 35 г.с. Утре следва по-подробния преглед така че очаквайте включване.

# 183
  • Бургас
Сетих се още нещо  Blush
Има ли други маминки без брак? Какво мислите да правите за имената на бебо? Знаете ли каква е процедурата?
Жабче, sunny_777, стискам ви палци  Praynig Hug
atlantica, дано ти мине по-бързичко и по-лекичко  Hug

# 184
Жабче, браво, ти си си за хвалене!Само удържай фронта още малко поне! HugДа не би пералнята да ти е канди с голям отвор за дрехите? Wink
Аз не знам какво да приготвям за болницата, не знам дали ще съм секцио или не, ама и в двата случая още нищо не съм приготвяла...
И аз едва се движа, чувствам се точно като Зеленото око, накрая няма да мога и да вървя!Вече ми отива целия ден само да се изкъпя, а останалата половина от деня ми минава в обличане и мазане с кремове против стрии!

ben78, аз не съм много наясно, но до колкото знам таткото трябва да отиде до съда май, за да признае детето, една приятелка така роди без брак с таткото и после той трябваше лично да обикаля по тези институции да признава детето, но какви документи трябват не знам, но май се чака да се издаде акта за раждане, не знам, не съм много сигурна!
момичета, искам да ви питам вие като си взимате болничния 45 дена преди термин, тогава ли ви дават всички изследвания и документи, които имате през цялата бременност?И после в следващите 45 дена, къде ходите на консултации по ЗК?Аз в петък ще ходя за този болничен и не знам какво да изисквам?Трябва ли после пак да се връщам при лекарката ми по ЗК за нещо? newsm78 Rolling Eyes

# 185
Жабче, знам какви са ти порт бебетата и затова ти казах, че пера в пералня, нищо, че пише на ръка. Толкова е качествено,че нищо му няма. Само първия път го прах на ръка и после в пералня. Знаеш, че и моето е такова испанско.

Мисис Т, такава играчка на Фишер прайс си купих за 29,99Е от mytoys.de

Вече ми отива целия ден само да се изкъпя, а останалата половина от деня ми минава в обличане и мазане с кремове против стрии!
и аз съм така. Днес като погледнах нищо не съм правила, а не ми стигна времето за нищо.
И малко минути за реклама: днес имахме празник в градината по случай Баба Марта и празника на мама.
Габриела имаше главна роля на Пенда. По едно време се просълзих  Heart Eyes
Ето една снимка на моята Пенда: http://media.snimka.bg/2318/010890479.jpg

# 186
VERY NICE голяма ти е сладурана малката Габи да ви е жива, здрава и много да ви слушка  Hug
Момичета един въпрос за прането всичко ли перете с бебешки прах за пране?

# 187
ben78признаване на дете
забележи:!!!!!!!!!
Цитат
Може и без нотариус.Поне в АГ където раждах аз.С нотариус трябва да е ако след раждането изпуснете срока за записване имената на бебето(т.е ако таткото няма възможност лично да попълни необходимите документи в определения ден и час).Нашият татко се яви в родилния дом в деня след раждането на детето(предния ден аз бях попълнила нужните данни),оформиха документите с жената която записва имената на бебетата(и която подава същите в Общината).Сина ми беше записан с имената на баща си,без даване на кръв,без предварително ходене по нотариуси,без нищо Peace.

П.п  Нито аз,нито таткото е носил документите в Общината,там отидохме само да си вземем акта за раждане след няколко дни.
Цитат
Ами в такъв случай явно навсякъде е различно и авторката да попита в есграона в града където живее, защото за Бургас мене още в 7-мия месец доктора който ми беше по ЗК ме предупреди за тази нотариално заверена декларация, и когато ме приемаха в родилното ме питаха имам ли такава и дали я нося
понеже и мен ме интересува този въпрос преди 2 дни го четох това,извода който си направих е да се пита в болницата,в която ще се ражда,защото явно навсякъде из страната е различно

# 188
Здравейте, мили мами!
Няколко дни  не бях влизала и сега докато изчета всичко ....Simple Smile
Честита Баба Марта на всички ,със закъснение. Да сте живи ,здрави ,весели ,засмени и най-щастливите мами през Април!

Балгодаря на Жабче за инфото за възглавницата за кърмене,дрешките и бебешкото спално бельо - винаги готова с полезен отговор.Жабче,стискам палци ,не остана  Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed
Силви [/b, стискам и  на теб!
Олче, много неприятни преживелици с малкия ,сладък батко.Дано скоро всичко е само лош спомен! Praynig Hug
ronilaz,добре дошла! ах,че е хубаво да имаме още една близнашка мама.Стискаме палци вс да е ок и да гушкаш две сладки пухчета.
very nice,малакта Габи е истинска принцеса. Да ви е жива и здрава:)

Ох, със сигурност изпускам много мами ,но с това скоростно изчитане на темата,всичко ми е каша в главата Simple Smile

Сега  и аз да се разпиша.Ние с бебко сме добре  ,като изключим най-новата ми екстра - прищипан нерв .Дясната половина на кръста ме боли ,ужасно и това преминава в куцане с десен крак.Едва ходя, в повечето случаи мъжа ми ме дърпа.
Относно запушения нос и аз имам този :проблем " от време на време ,но знам,че е нормално ,защото лигавицата е уголемена.
Киселини също имам ,все още почти всяка вечер,ама им свикнах вече.
Няма да се оплаквам повече:)
Днес бяхме на доктор, всичко е ок ,продължаваме да сме си големи, плацента  и води свежи.Доктора каза,че до 7 дни няма да се ражда ,но за след това ......никой не знае.
Имам и един въпрос към мамите ,които ще раждат в Тина Киркова.
Дадоха ли ви някакъв конкретен списък за нещата ,които са необходими за майката и за бебето.
Аз няколко пъти питах ,такъв не ми беше даден и си събирам багаж ,според списъците ,които публикуват мамите.
Предварително благодаря за отговорите:)
Ааа и още един въпрос изкочи - всички ли са си избрали педиатър вече?Аз още не съм и съм малко притеснена,а и с това куцане нищо не мога да свърша.
Хубава и спокойна вечер,Мамчета!
Красиви сънища

# 189
сори ,момичета,
този болд не е умишлен,просто не мога да го премахна.
Извинявам се ,ако дразни много

# 190
magdalena.savova, виждам че живееш в Надежда, аз съм в Толстой или близо до Надежда 2, аз съм записала като лична лекарка д-р Даниела Петкова от 24 ДКЦ, тя е и педиатър и мисля бебинка да е при нея.Нямам никакви наблюдения от нея, защото съм отскоро в този квартал и преди бях при друга, но тя е съпруга на колега на дядото и много я хвалят, че била свястна и добра лекарка, засега съм се спряла на нея понеже е близо, все пак е позната, а така или иначе друг вариант нямам - не познавам никой от тукашните поликлиники, така че все ще е до късмет!Но до колкото съм чувала от близки и познати, мисля че не съм сбъркала в избора.Ако нямаш друг вариант така или иначе, можеш да запишеш бебока при нея Peaceако не ти е далече, може би 8-ма поликлиника ти е по-близо?! newsm78Ако има други мами от Надежда, нека споделят мнение, че и мен ме интересува все пак!

# 191
Много благодаря ,Принцеске!
ориентирала съм към 8 или 24 п-ка,в зависимост от това ,къде педиатрите ме спечелят повече:)
Има тук подфорум ,на мамите по квартали и т.н, преди време писах и там ,но няма много отзиви.

За списъка на ТК,за който питах,намерих го в сайта им ,то си пише ,ама кой да гледа Embarassed

# 192
  • Враца
добро ви утро  Grinning

относно списъка за болницата- аз ще ви споделя нещо което ме посъветва моя позната, аз никага не бих се сетила съма а всъщност е нещо много важно- та тя ми каза да взема в багажа си нещо за хопване и ВОДА.
каза че е родила към 2 през нощта и до към 7 ч не е имало кой да й обърне внимание за това че е жадна, направо се е измъчила . а аз каквато съм жаба...
мисля да взема вафла, солети, шоколад и вода- че понякога като ми падне кръвната захар  #Crazy

жабче удържаш фронта много успешно, да ти призная, мислех че ти ще си първото ни мамче, но те изпревариха. Grinning
ето че всичко наистина е Божа работа...

# 193
Добро утро!
 petjoff задължително в багажа за болницата трябва да има водичка,шоколад и там нещо по твой вкус!Аз си бях приготвила вода,шоколад,които изядох веднага след раждането,но после не може,един кроасан и една вафличка.После вече мъжа ми носи по обилна храна и повече вода!
magdalena.savova напълно те разбирам и ти съчувствам за прищъпения нерв,аз предната бременност я имах тая екстра и един месец куцах,но след като родих и сякаш с вълшебна пръчица изчезна болката!
very nice сигурно си се чувствала много добре като гледаш детенцето ти как се справя добре Heart Eyes,много е сладка!
Жабче успех на прегледа и днес без контракций!

# 194
За ben78 и всички които се интересуват. До този "списък" стигнах, след дълго ровене и разпитване- дано да ви е полезен.
Предварително се извинявам за дължината на поста.

І. ОТПУСК ЗА РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ НА БАЩАТА
15 календарни дни отпуск (от деня на изписване) на основание Чл.163, ал.7 от КТ - пуска се молба до работодателя.
Това е отпуск "поради раждане на дете" - с обезщетение от ДОО. За получаване на обезщетението бащата подава:
-   Молба-декларация (проект на образец, приложение №13 към НИИПОПДОО)
-   Заповед за разрешаване на отпуск (заверено копие от работодателя)
-   Удостоверение за раждане (заверено копие)
-   Документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване

ІІ. БАЩИНСТВО
СЕМЕЕН КОДЕКС (действащ)
ПРОИЗХОД ОТ БАЩАТА
Чл. 32. (1) Съпругът на майката се счита за баща на детето, родено през време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.
ПРИПОЗНАВАНЕ
Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Всеки родител може да припознае своето дете. Могат да бъдат припознати и заченати деца, както и починали деца, които са оставили низходящи.
ФОРМА НА ПРИПОЗНАВАНЕТО
Чл. 36. (1) (Предишен текст на чл. 36 - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на заведението, в което се е родило детето.
(2) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Длъжностното лице по гражданското състояние съобщава припознаването на другия родител, ако той е известен, на детето, ако то е пълнолетно, и на дирекция "Социално подпомагане" в 7-дневен срок от извършването му.

ПРОЕКТ НА СЕМЕЕН КОДЕКС (приет на първо четене окт.2008)
Произход от бащата
Чл. 63.    (1) Съпругът на майката се счита за баща на детето, родено през време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

Бащинство при фактическо съпружеско съжителство
Чл. 66.    (1) За баща на детето се счита партньорът на майката, ако детето е родено през време на регистрирано фактическо съпружеско съжителство или преди да са изтекли 300 дни от прекратяването му.
(2) Предположението по ал. 1 не се прилага, когато има действие предположението за бащинство по чл. 63 за съпруга на майката.

ПРИПОЗНАВАНЕ
Чл. 67.    (1) Всеки родител може да припознае своето дете. Могат да бъдат припознати и заченати деца, както и починали деца, които са оставили низходящи.
(2) Припознаване може да се извърши и от непълнолетен родител.

ФОРМА НА ПРИПОЗНАВАНЕТО
Чл. 68.    (1) Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на лечебното заведение, в което се е родило детето.

Утвърдила се е практиката бащата да припознава с нотариално заверена декларация (подписана от двамата - може и преди раждането), която се представя в болничното заведение.
Акта за раждане се взема около10-тина дни след раждането от общината, където е адресната регистрация на майката.

ІІІ. ИМЕ
ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ
Чл. 12. (1) Собственото име на всяко лице се избира от родителите му и се съобщава писмено на длъжностното лице по гражданското състояние при съставяне на акта за раждане.
...

Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Бащиното име на всяко лице се образува от собственото име на бащата и се вписва с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейните, етническите или религиозните традиции на родителите.
Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име при сключване на граждански брак се формира съгласно правилата на Семейния кодекс.
(3) Децата от едни и същи родители се вписват с еднакво фамилно име.
(4) Когато едно лице е известно в обществото с псевдоним, същото лице може по решение на съда да прибави псевдонима към своето име.

ІV. БОЛНИЧНИ И ОТПУСКИ
1-ВИ БОЛНИЧЕН - 45 календарни дни преди термина- издава се от лекаря, следил бременността. Към него се прилага:
- Декларация за банкова сметка  от бременната / Приложение 7
-удостоверение за банкова сметка, което се издава от банката
.

2-РИ БОЛНИЧЕН – 42 календарни дни непосредствено след раждането- издава се от болничното заведение.
3-ТИ БОЛНИЧЕН „ ИЗРАВНИТЕЛЕН” – 48 календарни дни. В него се включват евентуално неизползваните дни от първия. Общо трите болнични правят 135 календарни дни. Към него се прилага:
- “Декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане” / Приложение 1

ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ ЗА ОСТАТЪКА ОТ 135 ДО 410 ДНИ:
Необходимите документи са:

1. Молба за отпуск в свободен текст до работодателя;
2. Молба-Декларация ( по образец) на основание чл.50, ал.1 и чл. 51 от КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни / приложение 2
3.Декларация по чл.163 от КТ /Приложение № 7 към чл. 45;
4. Оригинал и копие на акта за раждане на детето;

ОТПУСК ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ ДО ДВЕ ГОДИНИ
Необходими документи:
1.МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО/ Приложение 3
2. Копие от акта за раждане на детето
3. Заявление, че желаете да получавате обезщетение за отглеждане на малко дете
4. Декларация по чл. 164 от КТ и  чл. 46 от НРВПО/Приложение № 2 към чл. 46

Общи условия

Активация на акаунт