Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Каква е процедурата за ставане на приемен родител и осиновяване на дете в България?
Какви са разликите между доброволен и професионален приемен родител в България?
Какви са изискванията към родителите за спешно настаняване на деца в приемни семейства в България?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Каква е процедурата за ставане на приемен родител и осиновяване на дете в България?
Процедурата за ставане на приемен родител включва подаване на документи в отдел „Закрила на детето“, преминаване на обучение и проучване за пригодност. Приемните семейства се избират от Отдела за закрила на детето, като се взема предвид емоционалната връзка, създадена с детето. Осиновяването на дете в България изисква подготовка и одобрение от компетентните институции, като процедурата може да бъде бавна. Съществуват различни видове приемни родители - доброволци и професионалисти, като за професионалните приемни родители е задължително да нямат друга работа на трудов договор.
-
Какви са разликите между доброволен и професионален приемен родител в България?
-
Какви са изискванията към родителите за спешно настаняване на деца в приемни семейства в България?
В случай на спешно настаняване на деца в приемни семейства в България, изискванията към родителите включват одобрение за приемно семейство и определяне като подходящи за съответното дете от Отдела за закрила на детето. Няма специфични изисквания, освен да са одобрени за приемно семейство, като при спешното настаняване няма време за т.нар. напасване.
-
Какви са ползите и предизвикателствата на приемните родители в България?
-
Какви са изискванията за професионален приемен родител?
Все пак ще ви разкажа малко и за мен.Ние вси4ки (аз,съпругът ми и двете ми деца) винаги сме искали да си вземем дете-живеем срещу такъв дом.Но все не се решавахме.Дъщеря ми редовно ходеше при децата да играе с тях.И един ден ми каза,4е иска да вземем за по4ивните дни едно моми4енце (тогава нямаше още действащи приемни семейства,само се говореше за тях)Разбира се се съгласих веднага.Така в къщи влезе нашето слън4ице.Беше по4ти на 3 годинки-не умееше да дъв4е храната,не говореше,клатеше се постоянно,нощем заставаше на колене и запо4ваше да се люшка......Няма да съм 4естна ако кажа,4е не се уплаших.Но не се отказахме-и как бихме могли?!Продължихме да я взимаме редовно,удължавахме престоя й у дома колкото ни беше възможно.Много бързо вси4ки негативни навици отшумяха.Запо4на да придобива навици,стана просто "домашна".Ве4е имаше първите приемни семейства и ние решихме да подадем документи.Запо4ва се от ОЗД-там ви дават списъка с необходимите документи.Ние много мудно ги направихме,защото тати пътува и не е постоянно в страната.След това минахме обу4ение и за4акахме да минат 4етири месеца проу4ване(задължително е!).Имахме малко проблеми,защото децата не се избират,но при нас се взе впредвид създалата се ве4е емоционална връзка.Когато подавах документите ме попитаха какъв вид приемно семейство искам да бъдем бях категори4на-доброволно.Но в края на миналата година присъствах на втората национална среща на приемните семейства и разбрах,4е професионалните ве4е са пове4е.Аз не работя в момента-първи клас сме и не мога да запо4на никаква работа така,4е да мога да се грижа за нея.Много мислих,даже спорихме със съпругът ми дали е редно да станем професионално.Все пак подадох документите и сега ми предстои допълнително обу4ение.В нашият град не провеждат такова и се записах във Варна.От многото,което съм про4ела най-добре работят в Стара загора и Варна.Винаги,когато съм имала нужда от информация съм я полу4авала от тях.Мога още много да разказвам,но стана и без това дълго