Здравословно хранене за децата - 2

• 111 252
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 960
аз се чудя на някои като кажат: "Тук, в Германия".. и вземат да се прехласват.
Навсякъде контролът е занижен(sparen, sparen Wink Confused ), особено в големите вериги.

Аз се чудя на подобни недомислени изказвания  ooooh!
Откак излезе скандала със кашкавала и шунката по пекарните не видях никъде да се появи каквото и да е с запечен кашкавал и шунка. Сума хлебарници съм обиколила и не в 1 град . Изчезнаха като с вълшебна пръчка.
Там е разликата - има контрол и ако излезе нещо веднага има санкции. То не може никой да не се опита да мами, но ги следят и хващат.
А в България какво не съм чела за какви ли не продукти и всички са си на пазара !
Та някои знаят защо казват "Тук, в Германия ...", други им се чудят ... ами да си се чудят щом искат. Аз нали си знам.

Да, но някой по редичката е спал, за да се случи това. Ако имаше истински контрол, нямаше да има случаи на 15- годишни меса и т.н. Това исках да кажа. Не знам защо го приемаш толкова лично.
Относно санкциите си права. Но санкционират единия, а веднага следващият е на пазара. Огромно количество стоки и не толкова огромен брой проверяващи контролни органи.
Просто уточних, да не би някой да си помисли, че само ние хрупаме боклуци от рода на "тебеширено сирене". Защото докато живеехме в Германия, буквално всеки ден четях във вестниците за фрапиращи случаи на некачествени и опасни храни. Е, да, но докато излезе във вестника, хората са опустошили магазините, защото обикновено въпросната стока е на промоция. ooooh!
Така, че пак казвам, за да не бъда неразбрана: на @входа@ контролът е слаб. И продължавам да го твърдя.

# 961
Не го приемам лично. Подразни ме сравнението.
Едно е да знаеш, че хрупаш тебеширено сирене и ще продължиш да си хрупаш таквоа, защото друго няма да получиш, освен , ако сама не си издоиш кравата и не си направиш сирене ... друго е да знаеш, че осен куп евтин боклук (който между другото си го купуват знаейки , че е боклук), можеш да вземеш и наистина качествени неща и то на добра цена ... Има контрол, има и избор.
И да допълня другата разлика е, че аз , със заплатата на най-обикновен служител , мога спокойно да си позволя да купувам от най-скъпите и контролирани марки храни без да го усетя особено. В същност хич и не го усещам. Т.е какво ядеш зависи от приоритетите ти в живота - бира, цигари, гсм и боклучива храна или хубава храна ... всичко е възможно, докато в България хората и на боклукчивата храна не могат да свържат 2 та края , камо ли да искат да нахранят децата си с нещо свястно.
Та сравнението ти е направо безсмислено.
Как да е , и спорът е безсмислен. Няма да се разберем.

# 962
Казах го само във връзка с контрола върху храните по повод мненията над моето. Домърза ме да цитирам и гледай какви недоразумения. Sad
За стандартът на живот и другите неща, спор няма. Peace

Там , където корпоративните интереси са намесени, държавата обаче постепенно губи глас. Съвсем скоро ще стане ясно на всички.
Но стига, че стана брутален оффтопик. Joy
 bouquet

# 963
Тук долу има за палмовото масло от ядка и сърцевина (цитирам).
http://pkv-15-06.blogspot.com/
Палмистово масло - това масло с бял цвят също се получава от палмово дърво от различните видове от рода Eleais, но се извлича по-скоро от самата ядка, отколкото от сърцевината на плодовете. Това масло се използва широко в производството на маргарин или на сладкарски изделия поради приятната си миризма и вкуса на лешник. То служи също така и за производството на глицерол, на шампоани, на сапуни или на свещи.
Палмовото масло е растителна мазнина, получена от сърцевината на плодовете на маслените палми. Главният източник е Африканската маслена палма (Еlaeis guineensis), която произлиза от тропическа Африка, но се отглежда и в Централна Америка, Малайзия и Индонезия. Сред другите маслени палми могат да се изброят и видовете Еlaeis melanococca и различните видове палми от рода Acrocmia, включително парагвайската палма (Coco mbocaya), произхождаща от Южна Америка. Маслата се получават чрез екстракция или пресоване, а цветът им се различава в зависимост от тяхното състояние и от това дали са били рафинирани. Те се различават от палмистовите масла, които се получават от същите маслени палми, по завишеното процентно съдържание на палмитинови и олеинови киселини. Палмовото масло се използва за производство на сапун, свещи, за козметичните и тоалетните препарати, като смазочен материал, за баните за горещо калайдисване, за производството на палмитинова киселина и други. Рафинираното палмово масло се използва в хранителната промишленост, в частност - като мазнина за готвене и за производството на маргарин.

И в България някои от частните градини (училища) позволяват храната да се внася отвън, няма лафки и кетъринг обслужва стола, но там и цените са фактор...

# 964
Почвам да ви следя. Имам нужда от идеи за разни неща за бебешко (вече детско) ядене, особено закуските са ми много трудни за измисляне.

# 965
видяхте ли новия под форум  http://www.bg-mamma.com/index.php?board=81.0
аз лично останах много приятно изненадана

Току- що видях, че препоръчват млечни с плод..

а това:
въпрос:

Цитат
Здравейте!
Моят въпрос е следният - Кога е най-разумно да се консумират пресни плодове?
Сутрин на гладно, като десерт след обедното или вечерното ястие, или самостоятелно като междинно хранене Smile

Благодаря!

отговор:

Плодовете могат да се консумират както като десерт, така и като самостоятелна закуска. При необходимост от диетичен режим, могат да се приложат като плодови разтоварителни дни един или два пъти седмично.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2009, 11:19 от СпирОлина

# 966
Този подфорум явно е продължение на разните теми тип схеми на захранване. Където аз се опитах преди месеци да дам друг поглед върху нещата, но видях, че няма смисъл. Даже 1-2 пъти ме изкараха като стряскаща майките с моите съвети, хах.  Wink

# 967
Вери, къде е онази хубава мисъл, която имаше в подписа си преди време? Нещо за крайностите.. newsm78 Много ми харесваше.

# 968
Тук си е, под снимките. Simple Smile В подписите има мини скролерче от известно време. Поне при мен е така като съм с Мозилата. С Експлоръра не е така.

# 969
Хаха, и аз съм с Мозила, ама кой да се сети да скролне. Joy Peace

# 970
  • София
Мами, моля за съвет, не успях да прочета цялата тема, затова не се сърдете, ако сте го коментирали  Hug
Марки прясно мляко, кисело мляко и сирене, на които се доверявате.
Не знам вече, какво да купувам. Особено пък прясно мляко, като правя кремчета и са толкова воднисти, че не искат да се сгъстят кремчетата  Naughty
А и ако знаете, ако замразя варено домашно прясно мляко, колко време ще издържи във фризера и ще е годно  newsm78

Предварително благодаря  Hug

# 971
Сега да кажа на природолюбителите , че ние брахме дренки  Wink
Есента иде и има страшно много нещо по дърветата .
Скоро ще има хубави шипки, орехите и те , лешници  Hug

# 972
  • Linz
С Експлоръра не е така.
Що да не е? newsm78 При мен е така.

ivka76, аз не се предоверявам вече на никоя марка. Вече гледам по-рядко да купувам мляко, сирене и кашкавал. Най-добре е био. Или поне от по-скъпите марки. Аз лично гледам да не са с голяма трайност, да няма видимо примеси, кашкавала и сиренето да са твърди и с естествен по-жълтеникав цвят. За сега Маджаров ми е фаворит.

Сега да кажа на природолюбителите , че ние брахме дренки  Wink
Есента иде и има страшно много нещо по дърветата .
Скоро ще има хубави шипки, орехите и те , лешници  Hug
Ние брахме бадеми преди седмица и децата се скъсаха да ядат. Жалко, че ги няма ноколо Confused

# 973
...oтговор:
Плодовете могат да се консумират както като десерт, така и като самостоятелна закуска. При необходимост от диетичен режим, могат да се приложат като плодови разтоварителни дни един или два пъти седмично.
Tолкова по въпроса за кадърността на отговарящите.
Съгласна съм за това, че за месото има различни, дори противоположни мнения - дали да се дава, колко е здравословно, колко е приемливо... Има и различни мнения и за млечните продукти.  Но за плодовете няма никакво различие между школите, би трябвало вече да е прието от всички, които се интересуват от здравословно хранене - никога като десерт!

# 974
На Маджаров много развалиха маслото напоследък и съответно и сирене не вземам от тяхното. Започнах да купувам сирене на Пършевица. Засега съм доволна Peace

Общи условия

Активация на акаунт