Машина за хляб - 15 част

  • 75 971
  • 897
  •   1
Отговори
# 390
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Макс, аз имах и друга работа...Искаха-неискаха втасаха...То и аз търсих специално за това, но не намерих нищо конкретно.......

Аха,ясно.Малко втасване едва ли ще им навреди.
  bouquet

# 391
  • Мнения: 9 785
по тази рецепта на пина http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.45
програма 11 за хляб за сандвичи. Стана превъзходен.

Правила съм го този хляб. Обаче нещо се отвратих от самата подправка покрай едни бисквити с босилек Sick.

Мама Цоцоланка, четох малко от темата за козунаците току-що, ама май ще прескоча тази година. Не виждам как бих могла да се отдам 100% на подобно занимание ooooh!. Имам един въпрос: Този венец може ли да мине за козунак, претенциозен ли е като козунак? С тия орехчета из вътре си представям каква вкусотия е. Опита ли го вече?

# 392
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
polin_a  аз прескочих подправката Embarassed. Реших,че с нея няма да го одобрят домашните. Друго всичко спазих точно.

Да попитам типов хляб на коя програма правите. Нещо не ми се получава. Все е сбит.

# 393
  • Мнения: 11 607
Не виждам как бих могла да се отдам 100% на подобно занимание ooooh!. Имам един въпрос: Този венец може ли да мине за козунак, претенциозен ли е като козунак? С тия орехчета из вътре си представям каква вкусотия е. Опита ли го вече?

Аз също не се отдадох 100% на венеца и кифличките тази вечер. дори мога да кажа,че ги почнах късно - около 16ч. май, ако не и по-късно. Правих и вечеря, и пай...и стана ей това време.....Ама нали е вече ваканция,че търсих нещо за закуска утре на децата да направя, та затова до сега си играх...Аз направих малко кифлички с орехи също, от венеца не съм пробвала, но кифличките с орехова плънка са супер! Много сполучлива комбинация! При добро желание може да мине. А и по принцип рецептата е за козунак. Мога да кажа,че бяхме вечеряли, но първата порция кифлички успяха да ни изкушат и вече част от тях ги няма!

# 394
  • Мнения: 62
Здравейте,
най-сетне успях да го докарам този козунак.Само от 3-тия път Simple Smile
Е, то даже първия може да не го броим, че той беше по рецептата от книжката на машинката, а те май... са ала-бала.

Ето го и на мама негърчето:


Сега да ви разкажа...а после вие ще си кажете забележките.
Стъпка първа - 3 часа четене на темите за козунаци Simple Smile и най вече на инструкцийте на pina, ketti и на Тънка, Стройна Фиданка

Продуктите:
Брашно - 560гр.
Сол - 1 щипка
Захар - 150гр.
Яйца - 3бр.
Мляко - 150мл.
Свинска мас - 80гр.
Олио - 40гр.
 - общо мазнина - 140мл.
Мая - 21гр.(1/2кубче)
Ванилия - 2бр.
Кора от 1/2 лимон

Стафиди и други екстри не сложих,че не бях много обнадеждена за крайния резултат и викам поне тях да не ги прахосам.

Разтворих си маята с млакото,ч.л.захар и брашно до гъста кашичка.Втаса си горе/долу тройно, докато приготвя другите продукти.
Разбих яйцата със захарта, ванилията и щипка сол и ги сложих във формата.
Добавих 1/3 от мазнината,която разтопих и смесих с олиото.
После 450гр. брашно, което пресях 3 пъти.
Сложих и маята.

Пуснах на програмата за бърз хляб защото още от начало започва да топли, докато меси,за да не истива тестото докато добавям мазнината.
Отначало се позамазваше под бъркалките.
Добавих брашно до 500гр. и вече изглеждаше по-добре.
В продължение на 10мин.месене на отворен капак, добавих и останалата мазнина, след което ми се видя доста мекичко и добавих още 60гр брашно(до 560гр.) И след това pак си беше доста мекичко но ме достраша да слагам повече брашно, за да не стане някое "паве" както казва pina
След тези 10мин. месене го пуснах на програма 1 за основен бял хляб.
Преди последното втасване го изкарах(тестото) и го оплетох.Беше хептен меко и даже очаквах да се разлее тотално плетката.
След края на втасването се беше надигнал до половината на формата - много малко! и реших да увелича времето за втасване.Изключих от контакта(машината помни 7мин. до къде е стигнала програмата) и следващите 20мин. включвах за 4-5сек. през 3 мин.Успях да го вдигна до горния край на формата.Повече ме достраша, за да не превтаса и го оставих да си пече.
6мин. преди края на програмата го изкарах, защото замириса на изгоряло(то се вижда на снимката), това предполагам е защото го сложих на трета степен на препичане, а това май с толкова захар не е удачно.
Отвътре стана чудесен - цвят,аромат,конциии Hug

Хайде сега кажете си забележките, че Велик ден наближава и трябва да се ошлайфам до тогава.

П.П.Имам една молба към майсторките на козунаците.
       Хайде която има Moulinex 5000 или 5003 (до1.5кг) да сподели линк към изпитана рецепта за да съм спокойна, че няма разлика в програмите.

Последна редакция: ср, 01 апр 2009, 02:00 от Svilena33

# 395
  • Мнения: 11 607
Свилена, радвам се да те видя.....Първо, поздравления за търпението да изчетеш всички инструкции.....Второ - козунака ти е много добър. Аз такъв не мога да направя в машинката! Hug
Трето - спазила си всички основни изисквания за козунакоправене стриктно! Четвърто - усещам,че много си треперила на козунака и много емоции си му хвърлила! Пето - стига съм те хвалила, малко и критика......Това доста мекичко, което си писала ме притеснява......Хептен меко също не е добра диагноза за козунак.....Следователно - май брашното е било с една идея по-малко.

Забележки - другият път - не се страхувай толкова много. Давай по-смело, бъди по-уверена и не му се връзвай толкова много на козунака. Съвет - май втасването ти е било малко......Другият път - избери програма - месене и втасване. Ако не ти хареса как е втасал - довтасай навън и после мятай в обикновената фурна. Нищо,че и такъв съм яла, лично поризводство, но ми загорча тогава и от тогава - само в другата фурна. Доволна съм,че машинката е омесила. И....ако още се чудиш - ето тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382668.0 - има още четиво. Няма да бъдеш изпитана върху него,курсовата ти работа ще я чакаме около Възкресение Христово, но знам,че ще ти помогне да станеш перфектната козунакотворяща хлебарка!

И...накрая, но не последно - 1 парче козунак за съветите......

# 396
  • Мнения: 769
какво значи безглутенов newsm78.Понеже е по кратка не се извлича глутена ли що ли.
То без глутен даже е по добре за стомаха и е по диетично май а newsm78.


Това не зависи от програмата.Просто в брашното или го има, или го няма.
Бъни,това имам за глутена:
Глутена е съставен от белтъците глиадин и глутенин. Те съществуват свързани с нишесте в ендосперма на някои житни разстения - най-вече в жито, ръж и ечемик. Глиадина и глутенина съставят около 80% от белтъка в житното зърно,овес,ечемик,ръж,елда.
Протеините в царевицата и ориза не съдържат глутен, тъй като не съдържат гутенин (който при замесването образува микроскопични мрежи), поради от тяхното брашно по трудно се прави обемен и траен хляб.
Хляба който се прави от глутен не може да бухне и затова се слагат ....не мога да се сетя сега как се казва ако те интересува ще го потърся
Права си,че е диетично.Миналата година ми се наложи да спазвам стриктно такава диета и имаше ефект на килограмите,но трябва да се прави стриктно
дори и мляко си квасих,щото в купешкото знаем какво има......май се отплеснах

# 397
  • България
  • Мнения: 439
момичета да ви попитам, имате ли информация за машина за хляб bifinett  , тъй като днес ми дойде едно списание с оферта и е на 45 евро. има 12 програми, 3 нива, 850 вата и капацитет 750-1000 и 1250 , произведена в германия. според вас с тези характеристики дали ще е добра newsm78 или да си взема мулинекс както бях решила? но на мулинекс нямам голям  избор, единствената, която можах да намеря е с възможности по-малки от тези и е на два пъти по-висока цена. иска ми се ако е мулинекс да е с много възможности като вашите, но за такава трябва да изчакам да си дойда в бг.
Каква е гаранцията? Моята Аляска е с две  години, за 6 месеца ходи два пъти на ремонт.

# 398
  • Мнения: 220
в сайта на Бон апети има промоция.
Моля ако някой има клактроник да напише отзиви.

# 399
  • Пловдив
  • Мнения: 1 151
Момичета, снощи успях да направя първия си козунак. Стана много хубав, на конци, точно както си трябва. Единствено не съм доволна, че изгоряха страните. Правих го по рецепта на Пина, като добавих бадеми отгоре. За съжаление не успях да го снимам, защото .... се изяде топъл.  Embarassed Следващия път смятам да го пека във фурната.

# 400
  • Мнения: 9 785
Alisa, в момента правя твоя хляб с царевично брашно, ама нещо малко му дойде количеството течност. Наложи ми се да добавя 2 с.л. олио, за да се оформи топка. Пуснах на основната програма, спрях я, и пуснах програма месене и втасване, като си подготвих една продълговата форма, за да пека във фурната. Та поскалъпих работата. А, и сложих по една ч.л. сол и захар. А маята я разтворих с част от посоченото мляко. Ти отделно течност ли ползва?

# 401
  • Мнения: 11 607
в сайта на Бон апети има промоция.
Моля ако някой има клактроник да напише отзиви.

И тази е на добра цена ако питаш мен....Е...не е с бегетите...но какво да се прави......http://store.bonapeti.tv/index.php?main_page=product_info&products_id=87 - допада ми - като грамаж, програми.....

# 402
  • Мнения: 220
http://store.bonapeti.tv/index.php?main_page=product_info&cP … p;products_id=828 аз пък съм харесала тази

Клактроника от 70 лв също ми харесва,но грамажа ми се струва малък. Може веднъж да ми потрябва нещо по -голямо ,но хубаво е да го има. Не съм чувала коментари за Клактроник. Имаше промоция също в Бон апети мисля,че преди 2 години и мисля че бяха същите машинки. Затова питам,някой който си купи тогава/а имаше доста мами/ дали се оказаха сполучливи. Още ползват ли се .

# 403
  • Мнения: 4 358
Нордина мерси за разясненията за глутена Hug
Ще пробвам да видим кога.
Защото аз само основната програма си ползвам и за месени и втасване на тесто и нищо друго Embarassed

# 404
  • Мнения: 9 785
Ето снимка на царевичния хляб. Изглежда по-добре на външен вид на снимката, от колкото е в действителност Embarassed:

Общи условия

Активация на акаунт