ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 76 945
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Не знам дали ще се съгласите с мен, но ето една от причините поради които искам да се вдигнат таксите - искам да има повече персоналособено в яслите.
Представете си колко време на която и да било от вас и отнема обличането на детето за да излезете на разходка. Там в яслата са средно около 25, а жените са 2 една мед. сестра и една лека...ами те няма физическото време да ги преоблекат и да им сменят обувките на всички за да ги изведат на двора и затова когато не е супер слънчево, сухо и тихо времето децата изобщо не излизат, а когато пък времето е подходящо ги изкарват с пантофките с които седят вътре и после нали се сещате колко са черни и мръсни пантофите и колко прах се нанася в помещенията където децата ни играят, ядат и спят. В градините е една идея по-лесно защото повечето деца поне обувките могат да си обуят сами но в яслите е ужас...видяла съм го с очите си...аз съм много доволна от жените които са се рижили и тези които сега се грижат за дъщеря ми, но условията в които работят са отвратителни, заплатите ниски и колкото и да искам безпрекусловно да си спазват работното време и какво ли още не не ога да им се сърдя че и 5-6 часов работен ден им се струва дълъг. Пак за в яслите с малките бебоци...колко от тях могат да се хранят сами та било то и с филия а не супа с лъжица...ами ако съм аз сигурно ще ми триабват поне 2 часа за да ги нахраня всички едно по едно. Не трябва да сме толкова жестоки с персонала на детските заведения а да предложим  удачно решение...за мен то е увеличаване на таксите в яслите парите да се употребяват за повече персонал, а в градините за подобряване на условията - това за мен са нещата от които в дадената възраст имат най- много нужда децата ни, а съответно във всеки един момент когато и колкото може всеки от нас ще помага допълнително

# 541
Дидиа, защо така заядливо с мене?

Апропо, ОДЗ-та и ЦДГ-та трябва да работят до 19.00 часа, нали. ама, ако дойдеш в 18.00 да си вземеш детето, вече те гледат накриво.... По колко часа им се събира ефективен труд на ден на хората от персонала? И колко хора в София приключват в 16.00-17.00 часа работа, за да тичат до градината?  newsm78

masha,ти прочете ли внимателно това ,което съм писала??? Първо - изобщо не се заяждам , а ОБЯСНЯВАМ как стоят нещата ,които СПОРЕД ТЕБ са НЕ регламентирани. Второ - когато пишеш ,че си журналист изтъкваш едно твое качество , което е : ОБЕКТИВНО да отразяваш информацията,а не да я тълкуваш произволно.
                                  Не мисля,че след като  ДЗ са ОБЩИНСКИ те са  ЕДИНСТВЕНО грижа на общината.Това,което казвам за цял свят е така и съм го видяла.Даже родителите взимат активно участие във всичко свързано с децата им - обстановка,техника,програми,екскурзии ,дори участват в приготвянето на храната - като меню и като готвене,почистване на помещенията и т.н. Последните дейности за повечето родители са направо кощунство - как ли пък ще дойдат да помогнат при ремонт.Не ми обяснявайте ,че ВСИЧКИ,чиито деца ходят на ДГ  дават мило и драго.За съжаление мило и драго дават ЕДИНИЦИ,а другите обикновено пасуват,а някои даже мърморят по форумите защото не им стигат ....явно качества за да формулират претенциите си на място.Или умишлено не го правят! Laughing
                                  При това НЯМАМ никакви претенции КЪМ ТЕБ!Всеки сам решава за себе си и за детето си,за участието си в едно или друго събитие от престоя на детето в ДЗ.
                                  Най-малко 100 пъти казах,че не всички родители помагат финансово,но точно тези дето не са отделили минутка от времето си /да не споменавам стотинка/ най-често мърморят и обвиняват персонала в корупция.Когато обаче им кажеш да отидат до родителите ,които са в настоятелството и водят отчет на финансите те обикновено са заети.Това обаче не им пречи да злословят.
                                 Отново повтарям,че мнението ми НЕ Е НАСОЧЕНО ЛИЧНО към теб,а обяснявам как точно стоят проблемите в практиката.Елементарно е - когато няма средства за тетрадки ги купуват родителите.Ако не ги купят просто няма да се работи с тези учебни помагала, ще се справяме с това ,което има и докато го има. Laughing
                                 Лично към теб - влез в групата на дъщеря си и поеми работата за една смяна и тогава ще се убедиш "колко е ефективния труд на персонала" и като физическа величина време и като натоварване - физическо,психическо и т.н.
                                 За работното време - НЕ всички ДЗ работят от 7 до 19 ч.На вратата трябва да има табела с раб.време,ако няма поискайте да си я сложат.Задължително е!
                                 И последно - извинявам се за спама,но не ми се пише на ЛС!

Последна редакция: сб, 14 мар 2009, 13:58 от Didia

# 542
  • София
Аз не мога ви разбера, честно  Shocked. Сега и на опашка не искате да се редите?!? А какво искате - да дойде някой и да ви предложи на вратата на жилището ви място в градините? Да ви помоли да си запишете детето и после да се съобрази с всичките ви изисквания (кои от кои по безумни) за отглеждането му - едни искат детето да е с памперс до 5 г, но нито едно друго дете да не му вика бебе, други искат лелята да го научи да ходи на гърне на година и половина, едни искат всеки ден пържоли от месо с познат произход от прасе гледано с екологично чисти смески, чесано зад ухото и убито по хуманен път, други не искат мърша изобщо щото те и отрочето им са хората на новото време, едни искат детето да спи след обяд от 11 други от 15, а трети да не спи, едни искат детето му по цял ден да се учи на полезни неща, други никой да не казва на детето им изобщо какво трябва да прави, че то не е войник, едни искат детето да пее песни, друг да не карат детето му да пее щото то не обича . И най-важното да ви се кланят когато идвате да доведете сутрин от 6:30 до 10:30 детенце и като го взимате след обяд от 15:00 до 20:00. А вие да си роптаете и да сте вечно недоволни и най-важното да не давате допълнително пари и да не ви занимават допълнително с нищо. И най-важното никога да не се забравя че вие сте Родителите и по презумпция знаете кое е най-добре и всеки ден искате отчет. О и да не забравяме искате в група да са по 5 деца с 3 учителки, но сега докато не сте приети може да се раздуе групата и до 50.
Сори  Embarassed !Ама то не са претенции то не са чудеса и все сте недоволни ... ами като искате място в градина за 40 лв на месец ще се наредите 2 дни на опашка, това е начина да приемат децата ви иначе или братя/сестри или тото.
Aми след като вече повече от година ни убеждаваха, че системата ще ни спести подобно редене пред градините, не виждам причина да сме доволни от връщането му. Ако се наредя на опашка пред градината с извинние за чий ми е тогава системата? Или ще правим някакъв комбиниран прием, за да оправдаем вложените пари. И ако трябва да се редя пред три градини (минимум, защото поне за толкова желания се дават точки), незнам как физически ще стане. Особено ако едната е по местоживеене, пък другите по месторабота (все пак сме за свободното предвижване).  Пък ако деня Х е различен за различните градини, не виждам проблем да се кандидатства по време пред компютъра, а не пред самата градина.

# 543
не мисля че сменяме темата
защото се обяви критерий "спонсорство" а това казано иначе е "пари"
дали ще занесем чувала с тоалетна хартия или ще събираме пари.. все тая

то както е тръгнало, язък за регламента... 'що не вземем ДГ под крилото на фирмата... това са разходи... 20%ДДС и 10% данък...и срещу това децата на служителите с предимство пред всички други...
може и служебна кола да пуснем за извозване, и някоя рода да вземем на работа... ще го докараме таксата да е без пари...

това с критерия "спонсорство" ще излезе най-добрият от всички..какви братя, какви сестри... родителите бачкат като за последно, гърч, ама детето е на ДГ

не ме разбирайте погрешно... аз съм против този критерий спонсорство... то е ясно че пари ще се събират и ще ги даваме

# 544
Не знам дали ще се съгласите с мен, но ето една от причините поради които искам да се вдигнат таксите - искам да има повече персоналособено в яслите.

НЕ приемай ОБЯСНЕНИЯТА МИ ЛИЧНО!!! Пиша с главни букви не защото крещя,а защото вече стрес получих да не съм обвинена в заяждане при всяко изказване на мнение по разискваните проблеми!  Laughing За това държа да се види , че нямам нищо лично към цитираните постове само показвам какво искам да обясня. Laughing
                       Не помня колко пъти вече обяснявах, че ВДИГАНЕТО на таксите НЕ  решава въпроса за бройка персонал /да е повече/ .Може да плащате и по 5000 такса и жените да са 2,може и безплатна да е яслата и персонала да е 20 човека.Това зависи от Наредбите на министерствата под чиито шапки са ДЗ и от министерството на финансите.Нормативната база не се ли промени може да плащате колкото си искате и резултата да е същия.Като някои плащат огромни здравни осигуровки да не би в болниците тяхната пътека да е "по-скъпа"? Същото е и с ДЗ каквато и да е таксата наредбата определя брой на персонал,заплащане,средства за консумативи и т.н.
                       На ..1  отговарям  Laughing Като се счупи бравата или сам си я поправя учителя или някой татко помага.Общината хич не я интересува нещо толкова дребно. Mr. Green Милион пъти сме си купували ел.крушки,ключове,държачи за ТХ в тоалетните,сапуниери и ощеее много други дреболии,за които общината даже не знае,че съществуват. Mr. Green

# 545
  • София
Предлагам да си направим отделна тема в която да споделяме кой какви изисквания има за детските заведения и как предлага те да бъдат осъществени, защото и аз доста спам пуснах тук. Но ако съберем всички мнения на едно място и успеем да стигнем до някакъв консенсос накрая могат тези предложения да се представят в общината и да поставим началото на подобряването на условията и грижите за де децата ни в детските градини и ясли. Ако има още някой който мисли като мен направо да пуска нова тема и да започваме там да се заяждаме Twisted Evil

# 546
  • София

НЕ приемай ОБЯСНЕНИЯТА МИ ЛИЧНО!!! Пиша с главни букви не защото крещя,а защото вече стрес получих да не съм обвинена в заяждане при всяко изказване на мнение по разискваните проблеми!  Laughing За това държа да се види , че нямам нищо лично към цитираните постове само показвам какво искам да обясня. Laughing
                       Не помня колко пъти вече обяснявах, че ВДИГАНЕТО на таксите НЕ  решава въпроса за бройка персонал /да е повече/ .Може да плащате и по 5000 такса и жените да са 2,може и безплатна да е яслата и персонала да е 20 човека.Това зависи от Наредбите на министерствата под чиито шапки са ДЗ и от министерството на финансите.Нормативната база не се ли промени може да плащате колкото си искате и резултата да е същия.Като някои плащат огромни здравни осигуровки да не би в болниците тяхната пътека да е "по-скъпа"? Същото е и с ДЗ каквато и да е таксата наредбата определя брой на персонал,заплащане,средства за консумативи и т.н.
                       На ..1  отговарям  Laughing Като се счупи бравата или сам си я поправя учителя или някой татко помага.Общината хич не я интересува нещо толкова дребно. Mr. Green Милион пъти сме си купували ел.крушки,ключове,държачи за ТХ в тоалетните,сапуниери и ощеее много други дреболии,за които общината даже не знае,че съществуват. Mr. Green

Ето защо предлагам нова тема...както много други и аз не съм запозната съвсем със цялата документация която управлява градините но ако намерим някакво решение какво пречи пък да се промени и някоя наредба...

# 547
Защото, Анна, пред компютъра ще ви подредят по милисекунда  Wink. И ще има много недоволни, както и още съмнения за корупция. Да не говорим, че като нищо ще се започнат и приказки дали пък от Сирма не набутват някой пред друг.
Ако аз трябваше да кандидатствам сега с детето си, предпочитам да спя пред градината, не че не съм го правила, но да съм сигурна от една страна че ще влезе, от друга кой е преди или след мен и не последно място, че нещо зависи от мен.
И да, от това, че ще ограничите безбройните градини, в които  кандидатствате ще се олекотят безкрайните опашки и праз годината на класиранията е твърде вероятно децата от опашката да влязат, а не едни и същи с много точки да са на първите места в 100 градини цяла година.
Да не говорим, че който всъщност не смята да запише детето си и това му е запасен вариант няма да виси по нощите, но и няма да се набута преди вас и да си пази после мястото.
Замислете се дали пък не съм права.

# 548
Дидиа, не мисля, че спрямо заглавието на темата "спамим", тъй като обсъждаме реалността и проблемите в детските заведения... Ок, няма повече да спорим с тебе. Просто ми прозвуча дидактически... Пък и не сме се събрали да си коментираме професиите, тоест, в случая аз не публикувам информация, а си казвам свободно мнението, което не е задължително да е обективно, защото си е мое лично! и не е задължително да съвпада с твоето. Ти също свободно си го изразяваш, не е нужно да го налагш! Дай да заровим томахавките! Peace А иначе, детските заведения са грижа на общината, защото са общински. Оттам нататък другото трябва да е на доброволни начала - имам предвид родителския принос! Специално в моето ОДЗ е до 19.00 часа работното време, но още в началото директорката ми обясни, че тогава не се взимат деца, а най-късно до 18.00... Без да подценявам отговорността, но персоналът на една група работи на две смени - от обяд до 17.00 часа са някакви си четири-пет часа работно време.... Затова и повечето работят на две места. Освен това съм съгласна с едно от мненията на майките, изразено по-горе - че родителите в майчинство и неработещи определят ранните часове на вземане, защото още до 16.30-17.00 са си взели децата... И аз си смених работата и заради детето ми - защото с ненормиран работен ден съм стояла и през нощта, но понеже трябва да го вземам от яслата, а съм самотен родител, си намерих работа до 17.30. Въпреки това, пак съм сред последните родители, които си вземат децата...

Успех на всички в кандидатстването! И пак казвам - естествено е, че всички ще направим жертви за децата си, идеята е да си направим обществото, респективно правилата и регламента за кандидатстване в ОДЗ и ЦДГ по-подредени и по-справедливи! Peace Peace Peace

# 549
Да, masha, спамите! Защото това е тема за тазгодишното кандидатстване, а не за градините по принцип, нито за проблемите им в частност.
Отново ви, Моля, или спрете или се преместете или ще започна да ви трия!

# 550
  • София
Аз подкрепям напълно Ели за физическите опашки, това е единствения начин за много деца с равни точки да влезнат в ДГ, разберете го.

Друго да попитам - получихме ли категоричен отговор относно работещите студенти? Нали в проектите за регламент беше работещ ИЛИ студент? Така, както е написан регламента в момента, техните деца ще получават по още една допълнителна точка.

# 551
  • гр.София
 Няма да се въздържа и ще се отклоня и аз.
masha,мерси за включването. Излиза,че в 62-ро ОДЗ,където не приемат повече от 40 деца ясленчета-те вече са 70 !!!
 Потвърди подозренията ми напълно.

# 552
  • София
Врочем (наистина не знам дали в момента има такова ограничение) не е ли по-добре да има брой градини в които може да се кандидатства...примерно 3 или 4 не вярвам до нечие жилище или работно място (включително по пътя за работа и обратно) да има повече от 2 детски заведения...тогава на кой му е нужно ако живее в Младост и работи в центъра да кандидатства за градина в Люлин. Това до някъде ще отсее безсмислените кандидатури...или пък системата да се промени така, че като си обявиш адреса на живеене и работа да можеш да кандидатстваш за градини само в двата района...

# 553
  • София
.Ели., имаш някаква странна наклонност да генерализираш и да окачествяваш майки, които не познаваш. Но това не е мой проблем.

Аз на опашка не искам да се редя. Това, разбира се, си е мой проблем, от принципите си страдам често. Но не можеш да ме убедиш, че след всичките тези разговори, дискусии, пари и какво ли не за електронна система е нормално да се върнем към физическите опашки и подмазването на директорки и лелки.

# 554
  • София
Защото, Анна, пред компютъра ще ви подредят по милисекунда  Wink. И ще има много недоволни, както и още съмнения за корупция. Да не говорим, че като нищо ще се започнат и приказки дали пък от Сирма не набутват някой пред друг.
Ако аз трябваше да кандидатствам сега с детето си, предпочитам да спя пред градината, не че не съм го правила, но да съм сигурна от една страна че ще влезе, от друга кой е преди или след мен и не последно място, че нещо зависи от мен.
И да, от това, че ще ограничите безбройните градини, в които  кандидатствате ще се олекотят безкрайните опашки и праз годината на класиранията е твърде вероятно децата от опашката да влязат, а не едни и същи с много точки да са на първите места в 100 градини цяла година.
Да не говорим, че който всъщност не смята да запише детето си и това му е запасен вариант няма да виси по нощите, но и няма да се набута преди вас и да си пази после мястото.
Замислете се дали пък не съм права.
Ами предпочитам по милисекунда, отколкото да отида сутринта и да ми излезне някой със списък, че спал цяла вечер в колата пред градината. Аз няма на кой да си оставя децата, за да спя пред градината. Ами не ми харесва този начин, никога не съм го приемала, предполагам и доста хора. Пък и пак казвам-никой няма право да ме ограничава къде ще кандидатствам, съответно на колко места.
Така че, колкото и да се замислям, за мен не сте права.

Общи условия

Активация на акаунт