ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 76 797
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 570
  • София
... Госте,
профила на детето само ще се допълни.
Входящият номер /не се знае още дали ще се взима чрез физическа опашка или чрез системата/, ще е само за деца с равен брой точки, тези с по-големият брой точки ще си влезнат в градината.
Ще трябва спокойно да изчакаме решението по тези въпроси до другия петък.

# 571
Добре де, като има нов регламент, тази класация при стария ще бъде ли изтрита? Щото аз си активирах кандидатурата в съседската градина и сме вх.2... Виждам, че списъкът е много дълъг и дописван от деца, регистрирани през последните няколко дни. От всичко това няма смисъл, така ли? newsm78

# 572
Добре де, като има нов регламент, тази класация при стария ще бъде ли изтрита? Щото аз си активирах кандидатурата в съседската градина и сме вх.2... Виждам, че списъкът е много дълъг и дописван от деца, регистрирани през последните няколко дни. От всичко това няма смисъл, така ли? newsm78
Чакаме си инфото от сайта за яслите и се надяваме, че децата, ще ги приемат тази година.....
Въпроси много, но на тях трябва да отговори, човек, който е запознат .....

# 573
Чух ,че сега след приемането на новия регламент, трябвало на ново да се кандидатства newsm78. Има ли нещо такова или си остават досегашните кандидатствания и номера?

# 574
искам да попитам нещо-защо не са включени много от детските градини и ясли на територията на София? Пример - за квартал "Лозенец" в списъка няма нито една ясла за която да кандидатстваме, а има такива на територията на квартала. Не са включени яслите на ул."Ралица" №4,ул."Майор Томпсън",ул.Свети Наум" и др.Как да кандидатстваме за тях? Предварително благодаря ако някой ми отговори!

# 575
orka, ако яслите ,за които говориш, са чисти ясли, за тях има отделна Наредба и се кандидатства на място с молба, демек по старомодния начин.
me4o Pooh , по новия регламент ще кандидатстват всички деца родени 2006 г.и по-малки:
 1.2. Тези правила се прилагат за децата, които ще се приемат през месец септември за яслени групи и първа възрастова група в общинските ОДЗ и ЦДГ в Столична община.
Прочети си Регламента, моля!  Simple Smile

# 576

Reniris, естествено че щом имаме дете в дадено ОДЗ, ще се пънем да помагаме, с каквото можем... Само че не съм съгласна с тебе, че това е нормално - да дофинансираме ние, родителите! При такава богата община, каквато е София! Това не е нормално и не е гласувано от ОбС, доколкото ми е известно... Друг е въпросът, че се налага. Но това е явление от годините на прехода и не е регламентирано. Както и спонсорството, което цареше допреди внедряването на електронното кандидатстване. Сега как е, не знам. Аз лично предпочитам да ми увеличат вноската, но оттам нататък да не ме занимават с техните задължения.

Интересно мнение! Laughing И изобщо не е явление от прехода.Подпомагането от родители на у-ща и ДЗ е система на запад,строго регламентирана разбира се.Испания,Франция ,Шотландия  /да не изреждам още/ ми се струва ,че не са в преход,а в тези страни Настоятелството е наравно с общините в подпомагането и организирането на работата на ДЗ,че май са и малко повече защото техните деца са там. Laughing
              Ей,ти я чисто българската черта в мнението на родител при това и журналист.Увеличете ми таксата ,хвърлям ви парите и "оттам нататък да не ме занимават с техните задължения".Само,че задължението на учителите е да са в пряка връзка и контакт с родителите по всички въпроси касаещи децата .Дори липсата на тоал.хартия например също е проблем касаещ и двете страни - родител и персонал.Задължението на родителя - няма да обяснявам надявам се,че не приключва с даването на детето на ДЗ или у-ще.
              За сведение на журналиста - всички съществуващи настоятелства към ДЗ са РЕГЛАМЕНТИРАНИ и юридически законни.Длъжни са да се подчиняват на всички финансови и данъчни закони в страната,подлежат на проверки и ревизии от всички компетентни органи извършващи този контрол - данъчни,прокуратури и т.н.Носи се отговорност за всяка получена стотинка / и то трябва да има съответни документи за получаването и/ както и се документира по определения ред и всеки разход.
              И не казвайте,че общината не знае.Всички дарения направени от някого или от организация на ДЗ се обябяват в тридневен срок в  общината.Минават задължително през счетоводството на общината.Да не говоря,че от спонсора се искат толкова  документи вкл.и такъв за произход на парите му  Laughing , че ако веднъж подариш нещо за втория път отказваш и да мислиш.Защото прекарват спонсора през "иглени уши" докато приемат един килим струващ 100 лв.

Абсолютно..
Събрахме пари за разни неща в групата, понеже беше новосформирана и доста неща нямаха децата още..Като ги напазарувахме и занесохме, директорката ми връчи 5 листа да попълня - какво, защо, на кого, и т.н.. На другия ден още някакви попълвах..
И това независимо дали си дал 20 или 200 или 2000лв..
Така, че..ВСИЧКО до стотинка е описано..

# 577
Аз не мога ви разбера, честно  Shocked. Сега и на опашка не искате да се редите?!? А какво искате - да дойде някой и да ви предложи на вратата на жилището ви място в градините? Да ви помоли да си запишете детето и после да се съобрази с всичките ви изисквания (кои от кои по безумни) за отглеждането му - едни искат детето да е с памперс до 5 г, но нито едно друго дете да не му вика бебе, други искат лелята да го научи да ходи на гърне на година и половина, едни искат всеки ден пържоли от месо с познат произход от прасе гледано с екологично чисти смески, чесано зад ухото и убито по хуманен път, други не искат мърша изобщо щото те и отрочето им са хората на новото време, едни искат детето да спи след обяд от 11 други от 15, а трети да не спи, едни искат детето му по цял ден да се учи на полезни неща, други никой да не казва на детето им изобщо какво трябва да прави, че то не е войник, едни искат детето да пее песни, друг да не карат детето му да пее щото то не обича . И най-важното да ви се кланят когато идвате да доведете сутрин от 6:30 до 10:30 детенце и като го взимате след обяд от 15:00 до 20:00. А вие да си роптаете и да сте вечно недоволни и най-важното да не давате допълнително пари и да не ви занимават допълнително с нищо. И най-важното никога да не се забравя че вие сте Родителите и по презумпция знаете кое е най-добре и всеки ден искате отчет. О и да не забравяме искате в група да са по 5 деца с 3 учителки, но сега докато не сте приети може да се раздуе групата и до 50.
Сори  Embarassed !Ама то не са претенции то не са чудеса и все сте недоволни ... ами като искате място в градина за 40 лв на месец ще се наредите 2 дни на опашка, това е начина да приемат децата ви иначе или братя/сестри или тото.
  bouquet  bouquet  bouquet
Шапка ти свалям за прекрасното обобщение! Hug

# 578
Защото, Анна, пред компютъра ще ви подредят по милисекунда  Wink. И ще има много недоволни, както и още съмнения за корупция. Да не говорим, че като нищо ще се започнат и приказки дали пък от Сирма не набутват някой пред друг.
Ако аз трябваше да кандидатствам сега с детето си, предпочитам да спя пред градината, не че не съм го правила, но да съм сигурна от една страна че ще влезе, от друга кой е преди или след мен и не последно място, че нещо зависи от мен.
И да, от това, че ще ограничите безбройните градини, в които  кандидатствате ще се олекотят безкрайните опашки и праз годината на класиранията е твърде вероятно децата от опашката да влязат, а не едни и същи с много точки да са на първите места в 100 градини цяла година.
Да не говорим, че който всъщност не смята да запише детето си и това му е запасен вариант няма да виси по нощите, но и няма да се набута преди вас и да си пази после мястото.
Замислете се дали пък не съм права.

С три ръце подкрепям!

# 579
Ами не ми харесва този начин, никога не съм го приемала, предполагам и доста хора. Пък и пак казвам-никой няма право да ме ограничава къде ще кандидатствам, съответно на колко места.
Така че, колкото и да се замислям, за мен не сте права.

Този начин беше единствения до преди 2008г....Кога имаше време да спре да ти харесва, не знам...
На мен пък не ми харесва да вися на виртуална опашка и да се чудя от къде се визмат всички тия хора преди мен, че и прииждат нови непрекъснато...( може би, ако системата не се беше сринала на 4 февруари, нямаше да мисля така, но...за съжаление сегашните опашки за мен не са приемливи ...) АКО от СИРМА са обезпечили възможността сърварите да издържат...не възразявам и срещу виртуалните опашки...
Въпрос на ..предпочитания..
Но за 1-2 дни веднъж или два пъти в живота, вярвам че и детето си мога да заведа пред градината, ако няма на кого да го оставя и не е безумен студ..(така казвам, защото...ако се налага и в колата може да спи една нощ)..В крайна сметка, на физическите опашки се вижда кой доколко всъщност е заинтересован и "амбициран" да си запише детето..Иначе пред компютъра е лесно..
Аз на 4. февруари миналата година кандидатствах само в 3-те най-близки ОДЗ-та.. Сега ела да видиш...във всички ДГ в околността и достатъчно голям периметър, който мога да обходя с кола за около 20 минути сутрин съм изредила...И ефекта е нулев.
.........
Искам да кандидатствам само в една ДГ. И да зависи от мен дали ще е прието детето ми. Системата приемам,че е за удобство на директорките, Общината и донякъде на родителите (да не ходя през ден да гледам дали детето ми е прието)..
През 90-91г така пазарувахме мляко с купони...И опашки с часове преди да се отворят магазините, защото млякото не стигаше за всички, които имат купони... И ..в онази мизерия нямаше мляко за всички, но хората мръзнеха и си тръгваха без... Но на другата сутрин отиваха по-рано и си тръгваха със...Така, че..всеки си се сърдеше на себе си , а не на по-рано отишлия..
Дано някой ден да има достатъчно места за всички и да не се налага да се стои на опашки по нощите..Ей го сега млякото..стои със седмици по магазините...Но..докато няма..не виждам какъв по-справедлив начин има..

Последна редакция: сб, 14 мар 2009, 21:32 от *щурчо*

# 580

Лично на мен не ми харесва идеята за ограничаване на броя на градините, в които ще може да се кандидатства. А физическите опашки ще направят точно това, след като масово децата ще имат еднакъв брой точки.

Знаеш ли, не физическите опашки ще ограничат броя на желаните градини, а реално това се случва с даването на 3, 2 и 1 допълнителни точки...
Ако за първо желание имаш 7т и няма гаранция ,че ще ти е прието детето, то..за второ желание имаш 6т и още по-малка гаранция, за трето 5т и почти никаква гаранция, пък...за всяко следващо с въпросните 4т... newsm78...и 50 желания да напишещ, все ще си в края на опашката..
Та..реално, единствено по първо желание си заслужава да се редиш  на физическа опашка...според мен..

# 581
  • нейде там, където ....
Цитат
2.1.4. В процеса на кандидатстване е възможно допълване на профила на всяко дете, добавяне и преподреждане  на желанията на родителите /настойниците/ за определени ОДЗ и ЦДГ директно в ИСОДГ или чрез допълнително заявление до директора на ОДЗ или ЦДГ. След записване на детето в ОДЗ или ЦДГ се ограничава въвеждането на нови кандидатури за съответното дете.
......
2.3.9. При постъпване в ОДЗ или ЦДГ всички останали кандидатури на детето отпадат от ИСОДГ и то не подлежи на по-нататъшно класиране.
Това е, което не ми харесва. Означава ли, че ако детето все пак е прието не по първо желание, отпадат и по-горните кандидатури? И ако родителите все пак държат на тях, отново да активират кандидатури, този път на друго място в подредбата, както и да е направена тя?
Физическите опашки все ще ги преживеем.

# 582
Цитат
2.1.4. В процеса на кандидатстване е възможно допълване на профила на всяко дете, добавяне и преподреждане  на желанията на родителите /настойниците/ за определени ОДЗ и ЦДГ директно в ИСОДГ или чрез допълнително заявление до директора на ОДЗ или ЦДГ. След записване на детето в ОДЗ или ЦДГ се ограничава въвеждането на нови кандидатури за съответното дете.
......
2.3.9. При постъпване в ОДЗ или ЦДГ всички останали кандидатури на детето отпадат от ИСОДГ и то не подлежи на по-нататъшно класиране.
Това е, което не ми харесва. Означава ли, че ако детето все пак е прието не по първо желание, отпадат и по-горните кандидатури? И ако родителите все пак държат на тях, отново да активират кандидатури, този път на друго място в подредбата, както и да е направена тя?
Физическите опашки все ще ги преживеем.

На мен пък много ми харесва...
При записване се ограничава...т.е..отпадат по-ниските желания, но остават по-високите...
При ПОСТЪПВАНЕ (септември месец, след като тръгне детето на ДГ), не подлежи на по-нататъчно класиране...

Преместване обаче ще е възможно...
Все още очаквам пълния регламент за да се ориентирам, дали преместването ще е отделно или ще се кандидатства по общия ред, ...т.е с кандидатстване наново по общия ред само за желаната ДГ...
От това, което чета е ясно,че ако има желаещи за смяна и в двете ДГ (от А към Б и от Б към А, ще е възможно по договорка между директорките, но..ако е по-сложна размяната..не съм много наясно как ще се случва..)
НО...това мисля,че е по-добър вариант от досегашната възможност да се кандидатства независимо,че детето ходи на ДГ и няма намвеерение да се мести..., но родителите не им се занимава повече със системата, защото не ги вълнуват грижите на останалите..

# 583
             ....Гост,ако местата са 10,а децата 11 с еднакъв брой точки не мога да кажа как ще реагира системата,но на 100 % ПС и директора ще приемат 11-те. Laughing Тъй като ПС е педагогическия и медицински състав не виждам кой учител / сестра би се пренатоварил с 1 дете повече. Laughing

# 584
  • гр.София
Щурчо, разбираш ли,че заради недостига на места висенето пред градината не решава проблема. Ще си отвися 3 нощи точно пред една градина и точно там няма да се доредя,понеже е много желана. Има смисъл да се редим на опашка за да попаднем на най-доброто за нас място.Но при наличие на достатъчно места за всички.
 А при ситуацията с градините за много от нас ще е важно децата да влязат изобщо някъде. И това е много по-лесно чрез виртуално кандидатстване.

Общи условия

Активация на акаунт