ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 76 797
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте. Искам да ви питам вече имат ли право на предимство децата с ТЕЛК. Мойто дете има 100 процента, и на скоро ми отговориха, че няма никакво предимство  а сега прочетох това

2.2.3. Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както  и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК се приемат на място в ОДЗ и ЦДГ съгласно действащата нормативна уредба.

Само да уточня че нямаме специални образователни потребности.
И друго нали е задължителна предучилищната - какво се прави ако не ни приемат в никоя градинка?
Благодаря ви за отговорите предварително

Идеята беше децата, които изискват повече грижи да се приемат предварително, а не да минават през точкуване и т.н., за да може ПС на градината да прецени колко още деца могат да приемат в групата. Т.е. персоналът колко ще издържи на натоварването. При деца със СОП групата е наполовина. За дете със 100% инвалидност не знам - Дидиа да каже.
Проблемът беше че директорите при делегиран бюджет ще издъхнат с такава група, а ако се приемат обичаен брой деца - ще издъхне персонала. Остана да се уточнява въпроса, но в общи линии идеята е да се иска СО да отпусне средства за откриване на допълнителни щатове в тези групи. Но и ако отпуснат пари - не е ясно дали ще намерят хора. Абе не е ясно нищо.
Но при всички случаи трябва да минете през комисия (Дидиа ти е отговорила) и с документа от комисията - при директора. Но ако групата вече е пълна догоре, директора няма да има избор и отказва. Затова идеята е тези деца да подават документи предварително, но ще чакаме подробни разяснения.

# 601
kamel, прочете ли, че има и детски градини за деца със специални нужди, може да кандидатствате и в такава градина. По-скоро са отделни групи в градините, където е предвиден повече персонал и има по-различна програма за развитието на тези деца. Там шансовете ви са по-големи. Трябва отново да прочетеш подробно и внимателно правилника за кандидатстване и прием, който е публикуван в сайта. Копирам ти част от него:
2.2.8. Класирането на деца за прием в специални детски градини и специални групи /112 Специална детска градина за деца с увреждания - район „Витоша", Логопедична детска градина № 134, ЦДГ № 124 със специална група /деца, болни от диабет/ - район „Красно село", Целодневна детска градина № 56 с логопедични групи - район „Лозенец", ЦДГ № 17 и ОДЗ № 59 със специални групи - район „Младост", ОДЗ № 61 със специална група - район „Слатина", ЦДГ № 13 със специални групи - район „Люлин", ОДЗ № 25 със специална група - район „Банкя"/ се извършва от специализирана комисия. Информация за класираните деца се подава от директора на ОДЗ или ЦДГ в ИСОДГ.

# 602
Да споделя  Cry:
За ОДЗто, което следя отблизо и мисля да посоча като първо желание забелях че, дете, което на миналото класиране е заемало
№ 320 в листата на чакащите, днес е скокнало до номер едно с предимство (т.е изместило е дори другите деца с предимства). Пратих запитване през системата. Утре мисля да звънна и да попитам директорката, тя вероятно има достъп до системата от гледна точка на заявените предимства в поверената й градина.

# 603
С възхищение откривам, че в повечето списъци сме 3_ _ и някой си номер, дори на едно място сме 138. Разбира се, шансовете ни са нищожни, но все пак бяхме 6_ _ или 7_ _  досега.

Проверих и анкетата! Общо взето повечето са отговорили като мен.

# 604
Оп, има нещо неясно за мен...  newsm78
Защо градината, която ни беше първо желание и бяхме 168 сега сме 4_ _? След като сме дръпнали в списъка за друга градина, да преместя ли нея като първо желание?

# 605
  • София
Кандидатствала съм "предварително" за едно ЦДГ, но нямам опция да си я сложа като първо желание  Rolling Eyes

# 606
НИКИ, виждам, че си доста, да не кажа мноого в час с нещата покрай ясли ОДЗ-та и т.н.  Grinning
би ли ми отговорила на няколко въпросчета, които не зная кой всъщност да питам Embarassed newsm78  bouquet

интересува ме, след като детенце е прието в "чиста" ясла и съответно е записано, може ли едновременно с това да си кандитадстваме и да си чакаме ред(ако дойде) в ОДЗ-та за яслени групи, както си му е редът, чрез системата newsm78! Аз до колкото знам, няма условие , което да забранява, но все пак питам..!!т.е. записвайки детенце на ясла, да не ми се губи реда в опашките за ОДЗ-та??
благодаря!

# 607
НИКИ, интересува ме, след като детенце е прието в "чиста" ясла и съответно е записано, може ли едновременно с това да си кандитадстваме и да си чакаме ред(ако дойде) в ОДЗ-та за яслени групи, както си му е редът, чрез системата newsm78! Аз до колкото знам, няма условие , което да забранява, но все пак питам..!!т.е. записвайки детенце на ясла, да не ми се губи реда в опашките за ОДЗ-та??
благодаря!

Може, всичко, което не е изрично забранено, е разрешено.
Чистите ясли са извън СИСТЕМАТА

# 608
                 Относно въпроса на кamel - ако проекта за новия закон вече е приет това значи,че във всяка група ще има минимум 2 деца със СОП.И по решение на общинската комисия може и да са повече.Предишната наредба за броя на децата в групата беше,че при един такъв случай децата трябва да са 12.Сега обаче наредбата е променена и мисля,че няма намаляване на бройката.Така,че идея нямам точно какво ще стане.Ако не се отпусне допълнителен бюджет няма да има и допълнителен персонал /от къде ще го намерят - също не ми е ясно,но това е друга тема/.До сега деца със СОП ние сме откривали и сме предлагали на родителите да минат през комисия за отпускане на ресурсен учител.Колко работа върши - пак друга тема.Два пъти по 30 минути,то голяма помощ и голям напредък.
                 Аз мисля,че закона още не е приет и точно за това все още могат да се направят предложения по въпроса в мейла даден на сайта на МОН.
                 Не ми е ясно какво значи,че детето има 100 % инвалидност и няма СОП ?  newsm78 Има деца,които нямат % инвалидност и имат СОП.Кamel,ако иска да ми пише на ЛС за да и дам съвет дали да търси специализирана градина или да си кандидатства в масова.

# 609
 Какво е СОП?  Embarassed

# 610
  • София
Кандидатствала съм "предварително" за едно ЦДГ, но нямам опция да си я сложа като първо желание  Rolling Eyes
Ако сте кандидатствали предварително само в една ЦДГ, то тя логично си е на първо място. Когато кандидатствате предварително в повече от една, се появяват стрелките, чрез които може да си размествате желанията.

интересува ме, след като детенце е прието в "чиста" ясла и съответно е записано, може ли едновременно с това да си кандитадстваме и да си чакаме ред(ако дойде) в ОДЗ-та за яслени групи, както си му е редът, чрез системата newsm78! Аз до колкото знам, няма условие , което да забранява, но все пак питам..!!т.е. записвайки детенце на ясла, да не ми се губи реда в опашките за ОДЗ-та??
благодаря!
Честно казано и на мен това не ми стана ясно. По напред имаше същия въпрос, но аз отговор от ИСОДГ не видях.

Специални образователни потребности.
Аз обачи имам въпрос към Дидиа, ако може да каже кои заболявания влизат към определението СОП, снощи търдих, но не намерих списък.

# 611
  • София

Ако сте кандидатствали предварително само в една ЦДГ, то тя логично си е на първо място. Когато кандидатствате предварително в повече от една, се появяват стрелките, чрез които може да си размествате желанията.

Ами имаме още 2 миналогодишни кандидатури за ОДЗ-та......тях мога да си ги размествам с въпросните стрелки, но тази предварителната седи в отделно секторче над тях и стрелките не играят роля там  Rolling Eyes Да не би да е защото дъщеря ми няма все още навършени 3 г.?!?

# 612
  • София
Ами имаме още 2 миналогодишни кандидатури за ОДЗ-та......тях мога да си ги размествам с въпросните стрелки, но тази предварителната седи в отделно секторче над тях и стрелките не играят роля там  Rolling Eyes Да не би да е защото дъщеря ми няма все още навършени 3 г.?!?
Значи всичко е наред! ЦДГ не може да слезне при кандидатурите от ОДЗ заради възрастта на децата ни, просто системата позволява само предварително кандидатстване когато няма необходимата възраст детето.
Сега като се приеме окончателно целия регламент ще отворят системата и независимо, че дъщеря ти няма 3 г. /сина ми също ги няма/ ще можеш да си кандидатстваш вече официално във въпросната градина.
А иначе ако кандидатстваш предварително в още ЦДГ, те също ще отидат отгоре при първата и тогава ще се появят стрелките за разместване, но пак предварителните кандидатствания ще си останат отделно.

# 613
Ники, дали можеш да ми отговориш на въпроса?  Hug

След като сме дръпнали в списъка за друга градина, да преместя ли нея като първо желание?

# 614
  • София
Значи всичко е наред! ЦДГ не може да слезне при кандидатурите от ОДЗ заради възрастта на децата ни, просто системата позволява само предварително кандидатстване когато няма необходимата възраст детето.
Сега като се приеме окончателно целия регламент ще отворят системата и независимо, че дъщеря ти няма 3 г. /сина ми също ги няма/ ще можеш да си кандидатстваш вече официално във въпросната градина.
А иначе ако кандидатстваш предварително в още ЦДГ, те също ще отидат отгоре при първата и тогава ще се появят стрелките за разместване, но пак предварителните кандидатствания ще си останат отделно.

Много ти благодаря за изчерпателния отговор  Peace

Общи условия

Активация на акаунт