ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 76 733
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 630
Г-н Джонев, а как стои въпросът когато на единият от родителите са присъдени родителските права за детето (има влязло в сила съдебно решение)? В този случай не е ли редно да се ползва допълнително предимство, защото реално само единият родител полага всички грижи за детето. Законът у нас е такъв, че на практика лишаването от родителските права функционира в изключително редки случаи и след много тежка и дълга съдебна процедура. В масовия случай при проблеми между родителите, реално грижите се поемат само от единия родител, а другия плаща една много символична издръжка и няма никакви задължения по ежедневното отглеждане на детето. Тук също не се касае за съжителство на семейни начала, защото има влязло в сила съдебно решение в полза на единия родител и следователно двамата родители не са в добри отношения и не живеят заедно.
Моля за уточнение на този въпрос.
Г-н Джонев, наистина знам, че въпросът ми не е от най-лесните, но много бих искала да получа отговор! Сигурна съм, че има други в моето положение и затова очаквам отговор!

Джонев няма отношение към критериите и тълкуването на Правилата. Обърни се към Дирекция Образование. В първоначалния регламент имаше процедура за комисия, която да присъжда точки на случаи, които поради спорна доказуемост не са включени в списъка с критерии. Сега не знам дали ще се прилага такава процедура.

Разведени родители не означава непременно родители в лоши отношения или че втория родител не се грижи за детето. Затова и не се включи критерий за това. Много беше обсъждано, но не беше включено. Директорите може и да го предложат като допълнителен критерий, но доколкото разбрах има доста случаи в които разведения родител не отглежда сам детето си и на практика не е в по-лоша житейска ситуация от останалите семейства.

# 631
Предварително се извинявам, в случай че този проблем е разгледан преди.... но с децата сега нямам време за толкова четене...
Имам дъщеря, родена през 2006 г.
Ето какво съобщение има в профила на една от градините, за коите кандидатстваме и кандидатурата и все още не е активна поради ненавършена възраст:
"СЪОБЩЕНИЕ

за родителите на новоприетите деца в новооткритите 2 градински групи /деца родени 2006г/

На 23 март 2009 год. от 17.30 часа ще се проведе родителска среща в сградата на ОДЗ №29 "Слънце" ул. " Тодор Стоянов" №18 .  Присъствието на поне един представител от семейство е задължително.

От ръководство"
Нямам думи...
Естествено попитах и в системата, но отговор няма до момента.

# 632
Предварително се извинявам, в случай че този проблем е разгледан преди.... но с децата сега нямам време за толкова четене...
Ето какво съобщение има в профила на една от градините, за коите кандидатстваме и кандидатурата и все още не е активна поради ненавършена възраст:
"СЪОБЩЕНИЕ

за родителите на новоприетите деца в новооткритите 2 градински групи /деца родени 2006г/

На 23 март 2009 год. от 17.30 часа ще се проведе родителска среща в сградата на ОДЗ №29 "Слънце" ул. " Тодор Стоянов" №18 .  Присъствието на поне един представител от семейство е задължително.

От ръководство"
Нямам думи...

Какво точно те безпокои в съобщението?Доколкото си спомням тези групи бяха смесени и децата от 2006 набор трябваше да са родени до 31 май.

# 633
Хиперактивните деца не са болни деца,но имат нужда от допълнителни занимания и индивидуални програми за обучение.За това има комисия и тя преценява всеки отделен случай.
ВЪзможно ли е хиперактивно дете да е дете,което е по-развито за възрастта си и просто му е скучно сред връстниците му  newsm78
             Теоретично е възможно,но на практика изостава защото не може да се концинтрира и много трудно се привлича вниманието му.Така,че е доста по разсеяно и допуска грешки защото просто не е чул за какво става дума.Имам такова дете и обикновено първата задача изпълнява без грешка,но втората е повторение на първата /говоря за математика/ изобщо не е чул,че става въпрос за изваждане /отнемане/ а прибавя /събира както е първата задача.Има слабо развити задръжни процеси.

Благодаря ти...успокоих се.  bouquet

# 634

Г-н Джонев, а как стои въпросът когато на единият от родителите са присъдени родителските права за детето (има влязло в сила съдебно решение)? В този случай не е ли редно да се ползва допълнително предимство, защото реално само единият родител полага всички грижи за детето. Законът у нас е такъв, че на практика лишаването от родителските права функционира в изключително редки случаи и след много тежка и дълга съдебна процедура. В масовия случай при проблеми между родителите, реално грижите се поемат само от единия родител, а другия плаща една много символична издръжка и няма никакви задължения по ежедневното отглеждане на детето. Тук също не се касае за съжителство на семейни начала, защото има влязло в сила съдебно решение в полза на единия родител и следователно двамата родители не са в добри отношения и не живеят заедно.
Г-н Джонев, наистина знам, че въпросът ми не е от най-лесните, но много бих искала да получа отговор! Сигурна съм, че има други в моето положение и затова очаквам отговор!

Някъде по-напред някой беше отговорил на подобен въпрос, че реално тези деца си имат двама родители и техните отношения не касаят регламента.
Предполага се, че майката знае дали бащата е с адресна регистрация в София..и дали е работещ..независимо от отношенията им.
МОЖЕ БИ (това е само мое предположение) ще може да се изисква служебно информация за това в такива случаи..т.е..когато майката не може да принуди бащата да донесе служебна бележка от работодателя си, или...за адресната регистрация би могло да се вземе информация по неговото ЕГН директно от ГРАО..и пак директно от НОИ да се вземе по ЕГН за това дали е осигурен newsm78..
В този случай...АКО това е възможно да бъде осъществено като комуникация...тия деца няма да бъдат ощетени откъм точки..
Друг е въпроса, че родителите на тия деца, бивайки единствени родители се нуждаят от това да тръгнат на работа заради физическото оцеляване..
Аз също се питах какво стана с тия точки, които Общината имаше идея да може да добавя с комисия...Но като гледам как върви приемането на регламента, накрая няма да има време за комисии изобщо...

Последна редакция: пн, 16 мар 2009, 00:35 от *щурчо*

# 635
"СЪОБЩЕНИЕ

От ръководство"
Нямам думи...

Какво точно те безпокои в съобщението?Доколкото си спомням тези групи бяха смесени и децата от 2006 набор трябваше да са родени до 31 май.
Тези групи не са смесени , а са за набор 2006, НО бяха обявени като градински...За тях децата се набираха измежду кандидатстващите в тази градина, родени преди 31 май. АКО детето е родено след 31 май, вероятно сте получили това съобщение по погрешка..
Аз също имам кандидатура там и понеже сина ми е роден през юли, получих съобщение,че няма да участва в класиранията..
Доста се възмущавах, многократно..след разговор с директорката в който тя ми обясни,че тези деца реално ще са първа група от септември 2009г..т.е..сега са си яслена група, но с педагогически персонал и..за това се води "градинска"..
Задавах въпроси къде ли не..
На практика..не разбрах защо моето дете няма равни права с децата от набора си...Не получих удовлетворителен отговор..
Но..това е положението..

# 636
Следя темата, в общи линии и искам да споделя личен опит, не положителен, свързан с "местене" на дете от една ЦДГ в друга.... По старата система, "висене" пред градините и списъци при директорите бяхме приети в ДГ - не най-близката, но все пак ДГ. Живеем до желана ДГ/където не бяхме приети/ и по пътя към нашата ДГ, минавам покрай още една ДГ /където също не ни приеха/. Не съм се оплаквала, нямаше и защо, напротив детето е супер щастливо почти от първата седмица. В последствие, обаче се запознах с една майка, която, прави същото като мене, само че в обратен ред, т.е. живее до нашата ДГ, минава покрай втората ДГ, за да вземе детето си от близката до нас ДГ... Доста объркано го написах, но дано ме разбирате... Та, запознахме се ние и решихме да си "разменим ДГ-тата, за да не обикаляме квартала. Оказа се, че нашата директорка е склонна, при положение, че и другата е съгласна /след събиране на 1 тон документи, може би/. Уви, обаче, другата директорка отказа категорично /без обяснение/ и така, до ден днешен - двете майки, всяка с по още едно по-малко дете, си водим и вземаме децата от пред блока на другата.... Разбирате ме, че при сегашните обстоятелства на криза с ДГ - пиша това не за да се оплаквам, нито за състрадание... ВЪПРОСЪТ ми е: сега, когато кандидатстваме с вторите си деца - дали ще трябва да избираме на първо място ДГ, където е първото дете /заради евентуалната победоносна точица брат/састра/ или ще е по-"доходоносно" от към точица да избера ДГ зад блока /т.е. най-близката/, като имам предвид, че не съм по майчинство, т.е. работя, нямам задължения към РБ и нито аз или съпругът ми е живял някога в друг град/село ...  ooooh!   И вече ми е смешно, но и ние сме от облагодетелстваните, ако се налага физическо висене пред ДГ - имаме по два броя баби и дядовци, братя и сестри и какви ли още не роднини тук, на място... Grinning /може да ги услужа на някой, от друг район, разбира се... Joy/

Моля за съвет и помощ, че ми е трудно да се ориентирам как се смятат пустите му точки ...  Дано намеря време и аз да седна като хората да изчета тмата ...
Лека нощ Hug

# 637
ivasl, децата един и същи набор ли са? Ако са един набор - опитай още веднъж да разбереш аргументите за отказ на директорката. Ако са различен набор няма как да стане размяна.

# 638

nadetoat, г-н Джонев отговаря за системата, не за избора на критерии, така че въпросът ти не е към него.
Наистина си в тежка ситуация, ако бащата на детето не участва в отглеждането му, но при избора на критерии за допълнителни точки един от показателите беше доказуемост. В ситуация като твоята детето има двама родители, които са длъжни да полагат грижи за него, независимо от отношенията помежду си. Друг е въпросът доколко Семейният кодекс позволява родител, който бяга от отговорностите си, да бъде принуден да ги поеме.

# 639
Следя темата, в общи линии и искам да споделя личен опит, не положителен, свързан с "местене" на дете от една ЦДГ в друга.... По старата система, "висене" пред градините и списъци при директорите бяхме приети в ДГ - не най-близката, но все пак ДГ. Живеем до желана ДГ/където не бяхме приети/ и по пътя към нашата ДГ, минавам покрай още една ДГ /където също не ни приеха/. Не съм се оплаквала, нямаше и защо, напротив детето е супер щастливо почти от първата седмица. В последствие, обаче се запознах с една майка, която, прави същото като мене, само че в обратен ред, т.е. живее до нашата ДГ, минава покрай втората ДГ, за да вземе детето си от близката до нас ДГ... Доста объркано го написах, но дано ме разбирате... Та, запознахме се ние и решихме да си "разменим ДГ-тата, за да не обикаляме квартала. Оказа се, че нашата директорка е склонна, при положение, че и другата е съгласна /след събиране на 1 тон документи, може би/. Уви, обаче, другата директорка отказа категорично /без обяснение/ и така, до ден днешен - двете майки, всяка с по още едно по-малко дете, си водим и вземаме децата от пред блока на другата.... Разбирате ме, че при сегашните обстоятелства на криза с ДГ - пиша това не за да се оплаквам, нито за състрадание... ВЪПРОСЪТ ми е: сега, когато кандидатстваме с вторите си деца - дали ще трябва да избираме на първо място ДГ, където е първото дете /заради евентуалната победоносна точица брат/састра/ или ще е по-"доходоносно" от към точица да избера ДГ зад блока /т.е. най-близката/, като имам предвид, че не съм по майчинство, т.е. работя, нямам задължения към РБ и нито аз или съпругът ми е живял някога в друг град/село ...  ooooh!   И вече ми е смешно, но и ние сме от облагодетелстваните, ако се налага физическо висене пред ДГ - имаме по два броя баби и дядовци, братя и сестри и какви ли още не роднини тук, на място... Grinning /може да ги услужа на някой, от друг район, разбира се... Joy/

Моля за съвет и помощ, че ми е трудно да се ориентирам как се смятат пустите му точки ...  Дано намеря време и аз да седна като хората да изчета тмата ...
Лека нощ Hug
                  Е,ти изби рибата ....и вярата ми ,че нещо в тази система ще се подобри и усъвършенства.Докато има коне с капаци и не могат да вземат дори едно елементарно решение какво ли чакаме да стане!!!  newsm78
                  Чети от тук на татък темата и ще се ориентираш какво да пишеш и как да смяташ!  Peace Въпреки,че вече искрено се съмнявам дали ще има полза от всички това!Всеки ден се сблъскваш с поредната глупост и се чудиш чия глава ще измисли още по-голяма.И от оптимист ставаш все по черноглед докато накрая и ти не можеш да се познаеш! Sick

# 640
  • София
Здравейте Grinning! Имам питане по въпроса с новите критерии, за прием в ОДЗ-та и ЦДГ-та. Доколкото виждам таблицата с предимствата, ние се класираме по 2 параграфа- 1. Постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община  - 2 т. и 2. Работещ родител /или в отпуск по майчинство/, който е социално осигурен - по 1 т. за родител. Това, което не ми става ясно е къде в електронната форма за кандидатстване се отбелязват тези предимства? Това, което намерих и може да бъде променено в профила като предмиства, съдържа само тези: Родител с увреждания над 90%; Брат/сестра, посещаващи същата детска градина; Близнаци; Семейство с 3 или повече деца до 10 г. Rolling Eyes
Другото, което не разбирам е защо пише, че сега в Текуща Ясла 1 (в избраните от мен ОДЗ-та) се приемат деца родени 2007г.. Нали яслите приемат дечица на възраст от 10 месеца до 3 години? Thinking Дъщеря ми е родена 2008 и сега е на 13 месеца, а и кандидатурите й явно са активни, тоест навършила е възрастта, според системата.
Извинявам се предварително, ако това е разисквано вече, но няма как да прочета цялата тема и да намеря нещо по въпроса! Ще бъда благодарна и на препратка към отговорите, ако вече има такива Grinning

# 641
ephrossina, софтуера още не е променен според новия регламент. Новият Регламент дори още не е обнародван в ДВ, плюс това чакаме да измислят доп.критерии от ПС на ДГ. Това, което виждаш в системата в момента, са предимствата от старите миналогодишни правила.
На втория ти въпрос, кандидатурите на дъщеря ти са активни за прием набор 2007, защото в системата още не са качили прием за набор 2008. Дъщеря ти е навършила възрастта за ясла - 10 месеца, затова сега системата я класира автоматично според кандидатстванията, които си посочила. И понеже няма къде другаде да я класира, системата го прави в набор 2007. Надявам се да ме разбра.  Simple Smile

# 642
  • София
Little wingels  Hug
Много ти благодаря за бързият и изчерпателен отговор!

# 643
Уточнение за точките по допълнителните критерии

След внимателен преглед на текстовете от приетите от Столичния общински съвет Правила за прием и консултация с Дирекция „Образование”, бихме искали да направим следното уточнение за точките по допълнителните критерии:

Допълнителните критерии, които ще бъдат определени от педагогическите съвети, ще носят точки, които ще са валидни само за подредбата на групи от деца с еднакъв брой точки.

С други думи, основната подредба ще е само по критериите, определени от СОС. Точките по допълнителните критерии, определени от педагогическите съвети, ще се използват само, за подреждане при равен брой точки. Следователно, ще има основни точки по правилата на СОС и подточки за допълнителните критерии.

Например: Ако получавате, 10 точки по основните правила и 2 точки по допълнителни критерии в някоя детска градина, то ще се подредите в групата с 10 точки, а вътре в тази група ще се подредите с допълнителните 2 точки за тази градина. Ще имате 10.2 точки, а не 12.

Тази интерпретация е логична, защото допълнителните критерии би трябвало да доуточняват основните, т.е. да действат там, където основните оставят неопределеност – именно, при равен брой точки. Освен това, ако допълнителните точки бъдат просто добавяни към основните, то съществува реална възможност смисълът на основните правила да бъде значително изкривен. Ако допълнителните критерии дават само подточки, общо изкривяване не може да се получи.

Допълнителните критерии (и техните поддточки), както и методите за избор при равен брой точки ще бъдат определени и публикувани до края на тази седмица. Допълнителните критерии трябва да са законосъобразни и приложими за класиране чрез системата. Те също трябва да бъдат одобрени от Дирекция „Образование”.

Явор Джонев
Ръководител проект ИСОДГ

Последна редакция: пн, 16 мар 2009, 11:07 от kg.sofia.bg

# 644
  • София
Здравейте. Искам да ви питам вече имат ли право на предимство децата с ТЕЛК. Мойто дете има 100 процента, и на скоро ми отговориха, че няма никакво предимство  а сега прочетох това

2.2.3. Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както  и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК се приемат на място в ОДЗ и ЦДГ съгласно действащата нормативна уредба.

Само да уточня че нямаме специални образователни потребности...

Виж тази тема за конкретната нормативна уредба в момента http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=377940.0
За другите неща вече доста хора са ти дали каквато информация имат.
Конкретната комисия е ЕКПО към РИО (екип за комплекно педагогическо оценяване към регионалния инспекторат по образование), още сега можеш да звъннеш вРИО http://rio-sofia-grad.com/ и да си задвижиш процедурата по оценка и съответно получаване на решение от тази комисия, че детенцето може да бъде интегрирано в масова ДГ.

Общи условия

Активация на акаунт