И з р а е л 28

• 19 623
  • 290
  •   1
Отговори
# 75
  • Пловдив
  Петя , лесно ти е на тебе...пусна мухата за иврит и се покри   #2gunfire Хората вече минало време учат ,за какво им е да почват мин аатхала  newsm78

mimkis ,не пренебрегвай уроците заради другите. Като не са разбрали ,ще почакат и после ще им преведеш. Аз се "движех" с 1 урок напред и в час внимавах за нещата,които не са ми ясни или не съм разбра.

Boryana ,Татянка,  и аз измислях "нов иврит ".

Как се купува телешки дроб ,като не знаех как е теле  Joy  ...Кавед ми а йелед шел а пара  Joy /Дроб от детето на кравата /.

А грозде без крадци яли ли сте / ганавим вместо гариним /

Или да кажете ,че има някой в прахосмукачката . Joy           /мишеу вместо машеу

# 76
  • Някъде там...
Ох как се смях с детето на кравата  Joy
Аз си купих цвете ама нещо не върви добре и отивам в разсадника смела смела да питам какво става защо не ми върви цветето и казвам:Йеш ли прахар ка зе авал льо лалехет тов,ма царих майм,шемеш ма???При което мъжа изпада в див смях,но си ме разбра де  Joy Думата прахар никой не я знае тя си е моя за перах  Joy Превод на това изречение който иска да прави аз не мога ...незнам какви съм ги говорила  Joy Joy Joy

Последна редакция: пн, 16 мар 2009, 19:16 от Boryana

# 77
  • Пловдив
Боре, хич да не ти пука , аз съм поправяла   и съм спорила с израелци  и съм им доказвала, че съм права. Лошо им ставаше ,че съм от 5-6 месеца ола хадаша и знам повече от тях.

Сетих се за още една моя ,ама голяма простотия  Embarassed За първи път тръгвам с туристи-израелци и  преди Рилски манастир , спираме в гр.Рила да им покажа гнезда  и щъркели. Смело започвам да обяснявам и се чува следното... Ине ал агаг кен шел хасидим #Crazy Започва бурен смях а аз  Embarassed докато се усятя ...ужас.

П.С. хасида -хасидот   /ж.р.//- щъркел
       хасид-хасидим   / м.р. /-  набожните с черните шапки

Още ще се сетя  ...... ама то така се учи човек и после не бърка.

Лама а хасида ло афа бе шабат ? ....Ки баала хасид .

Последна редакция: пн, 16 мар 2009, 18:34 от perah

# 78
Борянче, да се снимам, ама .... къде съм гледала, ей. все едно съм на плаж. за батьо мароканец - все едно съм гола и сумти тука. Ама намерихме шал де от наличните досега - поне роклята е керемидена, с цветенца - жълти и кремави, така че има с какво да се комбинира. то това деколте, което мислех, че е прибрано,  понеже е с ластици, е правоъгълно, и до свивката на ръцете - при мишниците ръцете е изрязано - точно до ръкавите ... за да се носело и с "паднало рамо"... Представи ли си? И от ръцете - до цялото квадратно е голо. И на гърба е така!  Whistling newsm78 Joy А на дължина е таман - до глезените и широчка.
Ама имам обувки и чанта за тази рокля. Със шал ще е  - няма как!

# 79
  • Някъде там...
Кате аз на последния кораб с такова деколте се изявявах ама не ми и пука да ти кажа а с един религиозен спорех на тема религия-той с всичките религиозни атрибути аз по къса къса поличка и подобие на потниче... bowuu Joy
Перах поне сега покрай теб ще науча как е цвете така,че пиши много за доброто ми е  Peace а за това ,че уча минало време то е защото аз хванах Улпана от средата аз се учих сама да чета и пиша та една тема за иврита би помогнала доста-липсва ми първия месец все пак  Peace

# 80
Цитат
все едно съм на плаж. за батьо мароканец - все едно съм гола и сумти тука
rotfImbo newsm62

# 81
  • Пловдив
 Аз съм  Цветка, но когато започнах да работя като екскурзовод , на израелците им беше много трудно да ми произнасят името и ми измисляха все нови варианти,които не ми харесваха  ,затова реших да използвам ПЕРАХ  ,макар, че на иврит е в м.р.  .   перах - прахим  Голям майтап ставаше, като знаят ,че ще имат гид с име Перах , а се появява жена  Joy

# 82
Ине ал агаг кен шел хасидим #Crazy
 Лама а хасида ло афа бе шабат ? ....Ки баала хасид .

rotfImao rotfImbo rotfImao rotfImbo smile3532

ох, това беше добро... чета ви, време нямам

Пешек  Peace

# 83
  • София-България, Израел - където си поискам
Пешееееееееек стой с нас до събота,не се изкушавай а пък и ние резулата го знаем  Peace само не можем да разберем пола  Hug Hug Hug
Peace напълно съм съгласна с Боряна.Пешек с теб сме и ти стискаме палци fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover thumbsup
до събота Hug

# 84
  • Някъде там...
Е не се сдържах при смеха на Тали да не се опитам да преведа тази шегичка,та при мен прозвуча така:Защо щъркелите не летят през шабат-защото са съпрузи на набожните  newsm78 надявам се да съм права в превода  Peace
Тали накъде сте с реферата на наборката?

# 85
Бубе имаме отсрочка, което е добре дошло за мен, за да мога да се подготвя по- добре. Нямам време да разказвам, но когато привърша ще ви разкажа всичко. Въпреки това, ако някой има нещо на ум да свирка, отворени сме винаги за предложения  Peace.

Браво, за превода. Смисълът е същият, но по- правилно би било- защо щъркелката не лети на шабат- защото съпругът и е набожен

# 86
  • Някъде там...
Талинда,завършила съм история...Започвах сигурно 10 пъти да нахвърлям идеи,но само идеите ми покриват 2-те страници лимит  Rolling Eyes не мога да отделя по-важното всичко ми се струва важно и уж отсявам и накрая трия всичко и айде наново...Аз бих включила-хан Аспарух,Покръстването,Азбуката,Втора световна война...Климат,детска песничка,може игра...За снимки София,Стария град-Пловдив,Крепоста-Велико Търново,Етъра  Peace а иначе за почерпката най-ми хареса идеята за питката като към нея ще прибавиш гвина булгарит и от историята за бациликус булгарикус  Peace

# 87
Минавам много набързо,учих до преди малко. Tired

* Blush *

Вчера пробвах сладките моркови-цимес,нещо не са ми по вкуса.
Свикнала съм да ги ям на салата със сол и зехтин,странни ми бяха. Confused

Пешек,успех! Peace

Връщам се да дочитам. Simple Smile

Последна редакция: пн, 16 мар 2009, 23:17 от Плюшено Мече

# 88
  • T"A
Включвам се за само малко, за Пешек

Пешек, ще чакаме съботата заедно Hug, дано издържиш до тогава, че е голямо разтегляне на нервите  Confused

Кате, честита ти придобивка  Grinning  по нета е така с пазаруването - има риск, но, ако пазаруваш от един и същи сайт, преценката ти ще бъде по-точна следващия път, аз за някои неща съм се научила с течение на времето какви могат да бъдат разликите на екрана и върху мен  Peace

Плюшено мече, сори за цимеса, особен е - няма спор... И "полските" ми девери не всички го ядат, а аз го възприемам като десерт... но иначе започнах да търпя сладко в салатата си, с това се свиква, даже започна да ми харесва (вечерях спаначени листа с портокал  Laughing)

Перах, къде си учила иврит? В кой улпан е имало българка? И за батямския знаех, че има, но тя преподаваше на възрастните, вечерен или следобеден улпан, не съм я засичала...

Тали, как върви подготовката? Избистрихте ли някакъв план?  book

Цани, как си? Не си се разписвала днес...  Hug

На всички поздрави и лека нощ  newsm46

# 89
  • На дивана, под юргана
Анди, изказвам само моето лично мнение - децата във втори клас в Израел едва ли ще запомнят нещо за:
- Аспарух от рода Дуло, щото всяка държава си има такива владетели, които се явяват основатели... и едва ли ще си чупят мозъците с още един.
- първите писани закони в Европа... 10-те заповеди, предадени на Мойсей са ехе-е-е-е по-стари... - няма да се впечатлят с нищо
- Кирил и Методий - ОК!
- спасяването на българските евреи - задължително!
- синагогата в София... чак 3-та... не-е малко, но не е и нещо свръх...
- морски бряг и планини - има ги и в Италия има, и Франция... също не е много впечатлително
- за олимпийската шампионка, предлагам да замълчим, щото нещата отиват на лошо в тази област... дали ще имаме скоро пак... май, не.

За децата ще е по-интересно и ще им останат в главите неща, които са любопитни, интересни или неповторими, а не разни строги, стряскащи и респектиращи царе и закони...

Аз бих добавил още например "Габрово и/или габровците", пословични с тяхната стиснатост/пестеливост (режат опашките на котките... Боряна, ти си от Варна и не правиш такива работи, нали!), както "Розите и розовото масло" - България е най-големият производител в света на розово масло, което е задължителна съставка на всички качествени парфюми.

Общи условия

Активация на акаунт