Порасна АПРИЛското човече и втори рожден ден празнува вече

• 17 408
  • 292
  •   1
Отговори
# 150
  • Попово
е готово, само да се "оправя" мултиплея и ще видите фото  Mr. Green
http://pepena.multiply.com/photos/album/27/Photo_Album_2009-03-25#48

Последна редакция: ср, 25 мар 2009, 16:46 от PePeNa

# 151
Слънчеви приятелки, след днешните весели рими искам да споделя малко тревоги с вас и се надявам да получа съвети и препоръки Simple Smile. Та така, става въпрос за Петърко. Нали искам да го преместим още тази есен от яслената група в Іва група на детската градина. Определено не желае да ходи на ясла. Сутрин като го водя ми сочи другият вход, който е за градината и ми повтаря, че не иска на ясла, а иска на градина. Той преди време ме пита и аз така му обясних, че през другия вход влизат големите деца защото там е градината, а ние сме в яслата. И така сутрин като го водя той гледа по-големите дечица къде ходят и иска с тях. При срещата ми с директорката на ОДЗто, преди около месец, тя отказа да го запише на есен в първа група, защото е малък. Казах, че ще й го заведа за да прецени при контакт с детето. Тя отвърна, че ще го наблюдават. И до там. Никакви отзиви повече. Междувременно й казах, че едната лелка ми е казала, че е най-малкия, но е най-напред. Отговора на директорката беше, че лелките един вищ гледат да се отърват от децата. Казах, че това е нелогично, защото на мястото на моето веднага ще дойде ново, но изказването ми остана глас в пустиня. Сега, предвид системата за кандидатстване, директорите трябва да обяват свободните места до 30 март. Т.е. ще са обявени в системата на 30 март, значи те ще ги обяват още по-рано. Вчера се свързах с психоложката на ОДЗто и се срещнахме. Споделих й, че интелектуално Петър определено е за градина, но ме притеснява емоционалната страна на въпроса - дали психически е готов за градина и как това ще му понесе. Вчера психоложката ходила да говори с Пепи и лелките в яслената група. Като си го взимах вечерта лелята каза, че психоложката е идвала и е разговаряла с него, но на нея (самата леля) нищо не й е казала. Разпитах го аз Пепи. Показахме му у дома снимка на психоложката от сайта на ОДЗто и той пък взе, че я разпозна. Каза, че си говорели за мамите, татитата и бебетата. Доколкото разбрах от него го е питала дали "мама бой-бой" в превод от него дали го пердаша. На другият ден се срещнах отново с психоложката, която сподели, че според лелките Петърко не се заигравал с другите деца и си играел сам. Това мноооооого ме тревожи. Преди време имах такива данни от едната леля, но пък другата каза, че той е най-дивия там, в смисъл беснее най-много и с още 2 дечица са най-активните и че нямало такова нещо да си играе сам newsm78. Двете лели си противоречат. А пък като казах на психоложката какво ми е разказал Петър за разговора им, тя леко се пооблещи и после отрече да са си говорили. Само си рисували малко и това било. Но каза още, че за градина имало нужда от умения, които Пепи не владеел - да е без памперс, да яде и да се облича сам. Е това вече крайно ме озадачи, къй като у дома не ползваме памперс отдавна, храни се сам, като борави свободно и с лъжица и с вилица, събува се и се обува сам, а аз инспектирам дали не се е обул наопаки и го загащвам (но блузите още не може да ги облича сам), а за гърнето въобще няма да говоря - щом има нужда отива събува се, пишка, става и си вдига гащите и панталона. Още психоложката каза, че Пепи й бил казал нещо като "мама пляс", за шамарчета става дума явно. Ама тая думичка пляс ние не я употребяваме и предполагам той друго е имал предвид, но може и това да е било де, щото си го поплясквам понякога. Та според психоложката има 2 варианта детето да не е контактно - или да съм твърде взискателна към него, или аз самата да не се срещам с приятелки. Второто е абсолютно вярно, просто така стоят нещата, че през последните 2-3 години почти не съм се виждала с приятелки, а това било важно - детето да вижда примера и ползата от приятествата. Майка ми пък сутринта изказа друга теория - според нея на Петърко просто му е скучно с децата в яслата и за това иска при по-големите. Но независимо коя е причината самия факт за това, че има проблем в контактуването със себеподобни за мен е много тревожен Sad. Иска ми се да влезна в групата и да го наблюдавам скришно от някъде, защото тези противоречиви мнения само ме объркват допълнително. На всичкото отгоре директорката е болна и не се знае кога ще се появи на работа. Не знам какво да правя Praynig.

Ох, извинете ме за дългия пост, но наистина трябваше да го напиша. Сега ще го пусна без въобще да го проверявам. И дано не съм ви отегчила Hug.

# 152
Мелодия, за отегчаване и дума не може да става! Аз вероятно съм най-неподходящия човек да се изказва по темата, защото моето дете почти няма контакти със себеподобни! При редките случаи, когато се среща с две момиченца на неговата възраст, въобще не си играе с тях, а си тича сам напред-назад или си пакости нещо, но самостоятелно! Аз си мислех, че това се дължи на факта, че просто няма контакти с други деца и не знае как да се държи с други дечица. Той по цял ден е с мен и през това време доста се занимава сам! Но сега като те чета, дали пък все още не са малки да се заиграват по двойки? Особено моят син, както не говори, не виждам как ще се разбере с връстниците си! Само танците му са в двойка! Естествено, твоят Петърко е съвсем друга работа, но все пак са на една възраст! Може наистина да не са му интересни децата в групата!  А какви занимания им предлагат лелките?
Пепена, чакаме снимки!
Днес съм досадно активна...на всяка манджа, мерудия!

# 153
Мелодия, мен специално изобщо не ме оттегчи. И веднага се обаждам. Доколкото разбирам твоето априлче е едно от най-напредналите от групата му в яслата. Но това е нормално. Имай предвид, че там са събрани дечица с различна възраст, семейства, условия на живот,... от 1 до 3 годинки, и всички те напредват в различна степен. Всяко от тях има различен генетично /и не само/ заложен интелект, който тепърва ще се разгръща. Но е добре да са заедно, защото са в една възрастова група и колкото и да са различни в напредването си, е добре да общуват със "себеподобни". Ако твоето дете пък не играе като останалите в групата, не смятам, че нещо не му е наред. То просто е различно. Всяко дете е различно и си има свои особености. Помислете добре за това, че ако от сега започне да общува само с по-големи от него, ще се отрази на целия му живот. Кой знае как. А в училище после как ще е? Не може да тръгне на 5 например. Значи пак ще му е скучно. Може би е добре да му измислите някакви външни занимания, които да са му интересни... Е, това измислих досега. С две думи съветът ми е: не бързайте  Simple Smile Животът е пред него. Аз бих заложила на едно дъъълго и слънчево детство, не забързано. Ако имаме различни разбирания, не се сърди  Peace

А моят маймун е някъде в последните редици по напредък в групата  Joy... Баща му ще се начумери ако види как съм го изтипосала  Laughing

# 154
Melodiya,прочетох с интерес изчерпателния ти пост,но проблем не видях.За възрасттта си Петър е изключително развит.Защо се притесняваш излишно  newsm78А за градината-има определени изисквания(най-малкото възрастта на детето),които директорката все пак е длъжна да спазва.За общуването с дечица-ще свикне.Може би тогава няма да му е така скучно в яслата.Не изпреварвайте нещата(в противен случай на 5 ще иска от градина в трети клас).

# 155
  • Beyond the Frontiers
Melodiya, ти си ги хвърлила в тъча хората.  Mr. Green Mr. Green Като гледам яко са се омазали в отговорите и обясненията. Оставам с впечатление, че като питаш за детето си или дават стандартен отговор или те гледат учудено. Shocked Twisted Evil
Според мен няма, за какво да се тревожиш. Ами не му е интересно на детето или пък просто предпочита да прави нещата сам. Характер. Аз повече бих се притеснявала, ако е някое агресивно дете, да се бие, удря и хапе - например. Пък той - добричък, занимава си се. Ако мислиш, че има нужда от допълнителни стимули за занимание и развитие -може би трябва събота неделя да му се предлагат някакви странични занимания.
Колкото за възрастовите изисквания - за съжаление не сме се "дораснали" в нашата държава за такива неща. Доколкото знам в "белите" държави, като се види че детето се развива по-бързо възрастта не е критерий, а се помага то да се развива.

Мен ме сюрпризираха, че ще ми вдигат още таксата в яслата #Crazy Разни завистливи хора пуснали сигнал ... и сега един куп разходи за лицензи ще имат собствениците и така...и майчинските спират другия месец. Освен да планирам следващото дете и да си седя в къщи да си ги гледам  Mr. Green Mr. Green

# 156
Ще ме извините, ама не съм писала от 100 години!Искам да кажа на Мелодия, че всичко е политика на директорката, според мен.Поли ми я взеха на 2 години и 4 месеца в градина, а Ивчо го искаха още сега, но той се чувства добре в ясла и за сега не бързам.Аз живея в малък град, но щом тук може да взимат по-рано децата, значи може и в София.И да споделя, че Поли не се чувстваше добре с по-големите деца в градината, затова изкарахме 2 пъти втора група/ в различни градини/, но всичко си е до дете.Успех!

# 157
Здравейте!

Марини, благодаря за честитката, макар и в аванс. Нищо! Ще си я запазим за събота, когато е Св. Енравот - Боян Български (май беше дядото на княз Борис newsm78). Т.е. именният ден на Боян е на 28 Март.

Съвет към Мелодия не смея да давам, защото се преоткривам донякъде в ситуацията, но не сега, а преди 8 години с баткото (Боянчо си е "тъпунгерче" в сравнение с него)... В последствие се оказа, че от цялото ми майчино "напъване" не е имало никакъв смисъл, защото в крайна сметка здравите деца (имам предвид ментално) на определен етап се догонват едно друго, че дори се и надминават.

Ели, хайде де, значи е време вече за второ  Wink

# 158
Здравейте на всички и от още една безследно изчезнала напоследък мама   Rolling Eyes
Първо искам да честитя рождените дни, които съм пропуснала - Да са живи и здрави и живота им да е изпълнен само с хубави мигове!   bouquet
Тъкмо си казвам, че ще започна да чета и пиша редовно и работата или нещо друго ми обсебва цялото време и пак изоставам с материала. Та затова ви моля да ме извините  Blush
Да се отчета малко за нас - Мерт трета седмица е на ясла  Party Голям рев беше в началото, то и сега още си поплаква, но сестрите казват, че плаче по-малко и почти е свикнал вече. Вчера за пръв път го оставих да спи там. И въпреки моите съмнения, не е противял изобщо и си е сложил пижамките и си поспал към един час. Днес пак е спал, та с това темпо вече се надявам другата седмица да остава за по цял ден на ясла.
Та в тази връзка да питам - Росита, в коя ясла сте? Да не сте в 19 ясла случайно? Че като гледам снимките май се засичахме, но може и да съм се припознала. А и за съвета на Неци да останеш няколко часа в яслата при него... На мен много ми се искаше да оставам с Мерт докато посвикне поне малко, но не ми разрешават даже да влизам вътре.. да не говорим да остана с него... Но се успокоявам, че вече като си го вземам поне не плаче и е спокоен, т.е. и според мен взе да свиква.
Няма да досаждам повече за днес и ще гледам да съм по редовна занапред  Hug
Лека вечер на всички сладурковци и сладурани!

# 159
 emi_ka,да,в 19 сме се.Обаждай се,че особено сутрин не съм много адекватна  HugЩе се радвам да се запознаем лично.В коя група сте(ние сме първа).

# 160
Мелодия, аз също мисля, че е малък все още за градината. Не ме разбирай погрешно, но все пак между дете на 2 год. и такова на 3 има разлика - и физически и психически. Дари също в много отношения е доста напреднала, например в нейната група почти никое дете не говори, а тя напротив си увеличава и увеличава речника.Вчера даже ми преразказа част от филмчето за Мечо Пух, която беше гледала на компютъра. Значи това, че другите не говорят не и влияе назад в развитието. Освен това според мен има и малко субективен фактор. Аз като майка на моето си дете, колкото и да съм обективна, със сигурност виждам повече "гениалности" в него отколкото госпожите в градината. Какво ще стане ако например в 3 клас, ми се вижда, че тя е като за 5-ти? Трябва ли да искам от директорката да я премести по-напред? Колкото до това, че не играе с другите, в книгите които съм чела, навсякъде пише, че децата след 2-годишни почват да се заиграват съзнателно с други деца. Мисля, че не би трябвало да те притесняват тези неща. Всичко ще си дойде според мен на мястото когато му е времето.

# 161
emi_ka,да,в 19 сме се.Обаждай се,че особено сутрин не съм много адекватна  HugЩе се радвам да се запознаем лично.В коя група сте(ние сме първа).
Хи хи знаех си аз  Laughing И ние сме в първа група. Засякохме се първия ден като ви записваха и втория ден като го оставяше пак се засякохме. Ние сме единствените, които плачат все още като ги оставяме, така че май няма как да се объркаме  Party

# 162
Може ли да споделите малко информация за пързалките ?

# 163
  • София
Мелодия, предвид че директорката не е откликнала на молбата ти, вече е преброила каквото е броила - пред свършен факт си Sad
Но погледни от другата страна и го приеми за положително.  Hug
Очевидно сестри, лели, психоложки и т.н гледат да мине деня и не задълбават много в развитието на децата.  Confused А наблюдение на поведението му имаш ежедневно - и на детската площадка и в някое клубче - надали се държи по различен начин в яслата.
Ще потърся къде го имаше черно на бяло - но най-малките играят поотделно, по-големите играят едно до друго, но не заедно, големите дечица играят едно с друго. Психоложката и лелите да ходят да се застрелят някъде Close

Моето мнение съм го казвала и преди - не бих бързала нито с ДГ, нито с у-ще от 6 г., нито с нещо друго. Детството достатъчно им е осакатено, та зорлем да ги набутваме по-рано в трудната част на живота.

И още нещо - иска другия вход, но не знае какво всъщност е там. Всяко дете иска да порасне, това, че си му казала че там са големите за него (и още 99% от децата)  ще е мечта да бъде при големите. Heart Eyes

Във втора яслена имат и обучителна програма, т.е. няма само да ги отглеждат, а ще имат и занимания през деня. Не колкото в градината, но все пак нещо ще правят. Мисля би могла да ползваш и услугите на разните допълнителни занимания - танци, приложни изкуства и каквото друго има. Не биха отказали Wink

Мелодия, сега се усмихни - съдбата ще подреди нещата по най-добрия за Петърко начин. Бъди уверена в това и му предай тези си усещания!!!! Hug

# 164
Това,което исках да напиша на Мелодия,вече го е написала Ара. Peace

.....най-малките играят поотделно, по-големите играят едно до друго, но не заедно, големите дечица играят едно с друго. Психоложката и лелите да ходят да се застрелят някъде Close

.....не бих бързала нито с ДГ, нито с у-ще от 6 г., нито с нещо друго. Детството достатъчно им е осакатено, та зорлем да ги набутваме по-рано в трудната част на живота.

И още нещо - иска другия вход, но не знае какво всъщност е там. Всяко дете иска да порасне, това, че си му казала че там са големите за него (и още 99% от децата)  ще е мечта да бъде при големите. Heart Eyes

Не бих слушала мнението на директорката в случая,нито на "компетентната" психоложка....Не мисли,че детето ти има проблем с приобщаването или с контактуването.Според мен ти се насаждат тези притеснения,не им се поддавай! Hug
Добре завърнали се на hisa и emi_ka.Повече неизвинени отсъствия не приемаме. Wink
Марини,днес и аз съм от активните..... Laughingвтора мерудия... Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт