- Боров Мед -

  • 34 124
  • 35
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 3 830
Кога и как се прави боров мед?
Знам, че може да се прави от зелени шишарки или от борови връхчета, но не знам как се приготвя. newsm78
Правили ли сте и как?
Дайте рецепти. Peace  bouquet

# 1
  • Мнения: 311
Баба ми правеше навремето такъв.
Берат се борови връхчета /да не са много престарели/ и се прави като сладко - със захарен сироп, вари се до определената гъстота.
Това знам от нея.

# 2
  • Мнения: 279
Зелените шишарки се заливат с вода , колкото да ги покрие и се сваряват.Прецеждат се и получената отвара се смесва със захар 1:1 и се вари докато стане с гъстотата на мед.

# 3
  • София
  • Мнения: 3 789
Мама прави такъв мед и е страхотен, особено добавен към чай от мента
Има само една тънкост- преди да се сложат връхчетата/шишарките да се варят им се цепва долната част, за да си пуснат хубаво смолата.
ПОсле само проблем е миенето на тенджерата

# 4
  • Мнения: 3 830
Зелените шишарки се заливат с вода , колкото да ги покрие и се сваряват.Прецеждат се и получената отвара се смесва със захар 1:1 и се вари докато стане с гъстотата на мед.

А какво е съотношението? Колко шишарки и колко вода? Не че знам колко количество, но примерно 10 бурканчета от пюре. Ми ако мога с борови връхчета, тогава колко вода се слага, колко време се вари?

# 5
  • Мнения: 4 916
Ние правим от борови връхчета - берат се някъде в края на май. Рецептата обаче е във Варна, вероятно ще мога да я взема от майка ми другата седмица. То по същество не е точно мед, по начина на приготвяне си е всъщност "сладко", но е много полезно - за кашлици и белодробни проблеми.

# 6
# 7
  • Мнения: 3 830
Как' Сийка,   bouquet
Хм, в тази тема пък казват, че бил канцерогенен...  newsm78

Значи ще изчакам до Април-Май, когато се образуват новите шишарки и връхчета. Дадени са и точни пропорции.. Няма да правя кой знае колко голямо количество..

Благодаря на всички.  bouquet Hug

# 8
  • София
  • Мнения: 708
Гледам че и за чай от борови връхчета пише. Ефективен ли е колкото и меда?

# 9
  • Plovdiv
  • Мнения: 303
Предишни години ние беряхме шишарките, а мама вареше боровия мед, но тази година понеже беше на море по това време си го сварихме сами и мога да кажа, че стана страхотен  Embarassed Ние в къщи много го обичаме и съм много доволна, че успяхме.
За една доза бяха 40 шишарки, но излизат малко, та спретнахме 2 дозички. За съжаление не си записах рецептата, но аз така или иначе всеки път й звъня, за да питам колко трябва да са шишарките  Embarassed

# 10
  • Мнения: 115
    Да се включа и аз,не съм го правила ,но съм го опитвала и ефект при бронхити и кашлици наистина има.

  Преписвам го директно от стария тефтер:

                                         Мед от млади борови шишарки-берат се до края на май

                      1кг.захар,6 литра вода,80 шишарки
                      Варят се докато остане три литра вода
                     Пецежда се през тензух и се слага 1кг.захар в течноста
                     Отново се заварява  до гъстотата на сладко и накрая се слага 1ч.лъжица лимонтузу

# 11
  • Мнения: 411
в ПИРИН планина в една хижа преди 12 год.ядохме"секс салата"(ов4е кисело мляко с боров мед,който си правеШе хижара)
не каза то4ната рецепта,но каза 4е събира билки,сварява от тях 4ай,изважда ги и тогава слага зелени ШиШарки и захар.и вари докато се полу4и гъстота като мед.
беШе страхотно .

# 12
  • Мнения: 411
имам едно бъпрос4е
може ли да се прави боров мед от кедрови връх4ета,4е тук е пълно с кедрови дръв4ета,но като близнах едно връх4е много гор4и.благодаря предварително

# 13
  • София, Смолян
  • Мнения: 106
  chef

# 14
  • Мнения: 411
неЩо не схванах  отговора на готва4ето

# 15
  • Мнения: 4 916


Бързала е да направи 50 публикации и има поне 20 публикации само с емотикони.

И аз имам въпрос - кога ще берете борови връхчета? Имам някакъв спомен за края на май, обаче да не ги изпусна?...

# 16
  • Мнения: 25 620
Късно е вече, май. Трябва да са дълги около 2-3 см.

# 17
  • Мнения: 4 916
Късно е вече, май. Трябва да са дълги около 2-3 см.


 Thinking
М! Сега вече се замислих сериозно.
Вие кога ги берете?

# 18
  • Мнения: 45
Не е късно за приготвянето на боровия мед аз днес го приготвих.Ето я и моята рецепта.                                                                                                                                                                                                                80броя борови връхчета                                                                                                                                                                                    11/2литър вода                                                                                                                                                                                                    1кг захар                                                                                                                                                                                                             1кафяна лъжичка лимонена киселина                                                                                                                                                               Връхчета се измиват и сеслагат да врат до омекване.След това течноста сепрецежда и на 1литър течност се слага килограм захар.Вари се до сгъстяване на слаб огън,5минути преди сваляне се прибавя лимонена киселина.                                                             Рецептата е мн.сполучлива аз лично я правя от 15 години и съм мн.доволна.

# 19
  • Мнения: 411
само дето не разбрах и бг боровите връх4ета ли гор4ат преди да ги сварите

# 20
  • Мнения: 5 173
Колко е "11/2литър вода    "?
Предполагам, си имала предвид 1/2 л вода.

# 21
  • Мнения: 9 109
един и половина литра е.

# 22
  • Мнения: 25 620
само дето не разбрах и бг боровите връх4ета ли гор4ат преди да ги сварите

Сигурно. Кой ти ги е опитвал?  Laughing

analiq, не хвърляш ли първата вода?  Thinking

# 23
  • Мнения: 411
ами,знам 4е искам много,но ги опитай и ми кажи,
прости4ко е нали.
4е тук Ще презреят докато се наканя да рискувам

# 24
  • Мнения: 9 109
стига бе BIZCOCHO , да хукне жената в гората, само за едната проба на връхчета ли  newsm78

# 25
  • DE
  • Мнения: 971
BIZCOCHO,имам в моата градина много елхи, бор4ета и три кипариса.
Утре сте пробвам какав е вкуса на шишарките и сте ти пиша.
Благодаря за идеята,шишарки много,но не сам се сештала да направа боров мед.

# 26
  • Мнения: 411
питам,4е като не знам дали от вси4ки иглолистни може да се прави да не си изпонатровя дому4адието

# 27
  • DE
  • Мнения: 971
BIZCOCHO,пробвах вкуса и не е гор4иво,поне това което расте в моята градина.
Не знам дали от всяко иглолистно дърво става, порови се из нета. newsm78
Матце

# 28
  • Мнения: 411
благодаря ти.тук болШинството са кедрови дръв4ета,боров мед може и да не си направя но пък се възползвам яко от ядките им

# 29
  • Мнения: 12
Едно предложение и от мен: Преди да наредите шишарките на дъното на тенджерата сложете билки - може пресни /по-добър вариант/, може и сушени. Слагала съм мащерка, кантарион, липа, листа ягода и малина и всякакви други каквито намерите. Вкусът е страхотен.

# 30
  • Варна, морето и сините вълни!
  • Мнения: 2 618
Извинете за простотията ми, но като чета как се прави боров мед, тов апо скоро е борв шербет. Мед е от пчелите и последното нещо което тряваб да има е захар. По мое мнение това чудо изобщо не е здавословно.  bouquet

# 31
  • Мнения: 9 109
Напротив, заради боровите връхчета е много здравословно. Ако знаеш как успокоява кашлицата  Peace
иначе си прави - не е мед, борово сладко е. Просто така го наричат хората.

# 32
  • Варна, морето и сините вълни!
  • Мнения: 2 618
А какво ще се получи ако в мед се сложат борови връхчета?

# 33
  • Мнения: 411
А какво ще се получи ако в мед се сложат борови връхчета?
ако искаШ можеШ да си вариШ изсуШени борови връх4ета на 4ай и да подслаждаШ с мед,съШо е много ефикасно

# 34
  • Мнения: 4 916
А какво ще се получи ако в мед се сложат борови връхчета?

Нищо няма да стане. Боров мед се вари, т.е. е по-близо до сладката, отколкото до истинския мед, който е от пчелите.

# 35
Бяхме в Рила и си набрахме връхчета от клек - едни жени казаха, че ставало страхотно сладко, но нямаше как да запищем рецептата, та сега си имаме връхчеа, но не и сладко  Embarassed . Ако някой знае рецепта, много моля да каже  ooooh! мерси  предварително   Wink

Общи условия

Активация на акаунт