Отговори
# 60
Таш, миличка, как да ми се оправи настроението като цяла Зима не ми е било толкова студено на краката  smile3516 Помръзнах се нещо в тези оранжерии, ама нали да съм полезна, пък и да доказвам колко обичам, за мъжа ми става дума, а вечер пак ми отказва  luvbed  smile3506  smile3516     angel008  Брях, що за мъж съм си взела  Joy
Целувки на шоколадовото човече  lovekiss

Кате, аз мисля, че е напълно нормално  Peace Според мен всички гадорийки се изчистват по този начин - с изтичане навън  Mr. Green При Лилия започна с два дни вдигане на Т, но лека, и малко воднисти сополки. След тези два дни, уж беше по-добре, обаче като ми потекоха едни гъсти зелени сополи  ooooh! от къде се взеха толкова много, не разбрах  ooooh! Вечерта беше кулминацията им - дави се милата 2 часа, след като заспа и накрая повърна  Confused Закашляше се цяла вечер, та започнах да и давам и Проспан и днес вече, да чукна на дърво,  е значително по-добре  Peace Сополки има само сутрин  Peace
Бързо оздравяване на Мимо  Heart Eyes

Катюшче, очаквам скоро да ми звъннеш  callme  lovekiss

Сладурче
, Ивчето как е днес?

Скреч, ти кога и какво си питала за плодовете и ядките? Нещо ми се губи  newsm78

Дес, тя и Лилия е същата  Crossing Arms Всичко тя сама трябва да вкуси  ooooh! Много рядко, явно не и се занимава с глупости  Laughing, ми позволява да я нахраня  Whistling Не, че толкова ми пречи, че се храни сама  Mr. Green , но рядко изяжда необходимото количество, да не кажа никога  Rolling Eyes
А мляко пие или по-скоро аз и правя според това колко е изяла на вечеря. Но при нас война се вдига, ако се забави млякото  fight То си е част от ритуалите ни за "Лека нощ" Не знам как ще я отучвам  Rolling Eyes
За детето, за което разказваш, наистина не е никак приятно  Confused Аз преди доста време ви разказвах, май  Thinking , за едно близо 5 годишно момиченце, което майката гушна като бебе на по-малко от година / с увити около хълбока и крака, ако ме разбирате/ , извади един биберон от джоба си , облиза го и го тикна в устата на девойчето  ooooh! ooooh! ooooh! Всичко това се случи в магазин на Адидас в Пловдив в хотел Санкт Петербург / не знам дали се пише отделно  Embarassed/ . Гледката бе потресаваща! Мисля, че дори не успях да скрия възмущението си  Embarassed

Маруска, направо ме уби с разказа си бе, жена  Joy Вие с Драго направо като тинейджъри си живуркате  Party

Тианка, невероятно красиви неща си сътворила, душка  Heart Eyes

Бакси
, и при нас днес прехвръкнаха няколко снежинки, но за кратко  Rolling Eyes Луда работа! Добре, че поне се изсипа прилично количество дъждец, та да напои черешките  Heart Eyes Спести ни малко работа  Laughing

М, да толкова засега  Flutter

П.п: Ели, като гледам желанието, т.е нежеланието на Лили да сяда на гърне, май ще се насочвам към седалка  Thinking Като я държа над тоалетната чиния , си върши работата чудесно  Peace То и батко и беше същия  Rolling Eyes Та, как да имам кръст сега  Crossing Arms

Последна редакция: нд, 22 мар 2009, 16:34 от Роси_

# 61
И аз да се включа по някои въпроси:
седалка за тоалетна има и аз,но Роси как разбираш кога ще прави нещо,та я държиш?
Мими и аз ще те помоля за повече инфо за ваксината Praynig Съвсем съм объркана...а първия Превенар кога се слага? Защото обмислям варианта Ивчето да ходи на ДГ все пак.

Искам да кажа на Таш,че ми е много приятно като я видя с дълъг пост Hug Flutter
Искам много да пиша,но все нямам време,имах доста работа досега,трябваше да сготвя и да изчистя поне малко,един куп чинии имах за миене,а Ивчето не ме пуска и за секунда пак Tired Само да посмея дори гръб  да и обърна и се почва едно пищене ooooh! Да ви призная честно доста се изнервям,все повече и крещя като истеричка и даже я пляскам по дупето,макар и не силно все по-често....,не мога да се понасям такава,но тя наистина прекалява,постоянно мрънкаааааа Tired Виждам,че иска да е в мен,все мама търси и хем ми е мила и я гушкам,хем като немога даже то тоалетната да ида и подивявам. Сложна работа...
Вечерното мляко си го пие с желание,но аз и давам малко-2-3 лъж.колкото за ритуала Peace
Ако заспи по-рано ще се включа,сега не мога,че и сандвичи трябва утре да правя на мъжо,нали не може да яде навънка каквото и да било Outta Joint

# 62
Ооо, Сладурче, това се случва изключително много рядко  Laughing Когато е спекана и се напъне 2-3 пъти и като не успее да се изака, се сърди, та тогава я държа  Peace Иначе винаги си личи, когато заеме позиция  Joy , но едва ли ще успея да я съблека, преди да си свърши работата  Crazy

# 63
Eли,аз никак не държа да е с биберон,ама нали в леглото го пие и незнам как ще стане със сламка.Както казват момичетата ритуал си е и при нас.
Какво се случи току що.... сложих я в леглото взе си бибата,аз с тайното намерение да не и дам мляко да видя как ще се държи.Повъртя се,погледа ме,хвърли бибата и вика "акУ"(мляко) Joy Веднага и направих,в момента го пие.
Ми незнам вече,хем не ще хем да.....Охххх,ами няма да я спирам пък каквото стане Thinking

Сладурче,да ти кажа май с повечето дечица е така.И аз се чувтвам също като теб на моменти.Сутринта аз правя баница за закуска тя ми увиснала на крачола и мрън мрън,мрън мрън,еййй...Като се разбеснях,тати я хвана чинно и айде долу при баба.Ама аз не трябва хич да се оплаквам,че си имам помощ голяма,особено събота и неделя като и мъжо си е в къщи.
Според мен обаче,да им се ядосваме на мъниците си е напълно в реда на нещата - че и ние сме хора в края на краищата.

Отивам да се готвя за лягане,то кой знае кога ще легна де,но поне да почна с приготовленията Crazy

Успешна седмица на всички и болничките дечица да оздравяват Hug

# 64
Айде, майчета, на сбор като на сбор - по Ино търновско кебапче:

и бирка, разбира се :

Аз много от празник не разбрах. Бях на работа ама направих един тигел по затворената улица. Wink

Деска, Роси, да се включа и аз с една зашеметяваща исторя подобна на вашите. Бях в Плевен и седнахме в едно заведение. На съседната маса седяха майка, явно бабата и около 5-6 годишно момче. То държеше в ръка електронна игра и не отлепи очи от нея, докато майка му най-прилежно...го нахрани. Shocked ooooh! Shocked Бабата му подаваше хлебче в устата. Покъртително. #Crazy

От онзи ден се каня да ви питам какво мислите за метода на приспиване дето май арабелка го пусна? Онзи с пясъчния часовник. Аз го изчетох и като поразмислих го намирам за крайно неприемлиев. Не знам...възпитанието с плач ми се вижда много кофти работа.  Rolling Eyes

Сладурче, Симона е същата лепка. Плътно до мен. Ми ние така си ходим до тоалетна, ти защо се притесняваш. Mr. Green Даже ми е много забавно, защото застава под душа и показва как се къпе тати.  Laughing Но и аз има моменти, когато..просто ми се иска за секунда да ме остави, да си поема дъх, дето се казва.
И тук, между другото, пак има един деликатен момент свързан с рев. Примерно - аз мия чинии, Симона дотърчава и започва да ме тегли нанякъде. Аз й обяснявам, че имам малко работа и ще дойда след малко. При което се започва църкане, което след 15тина секунди преминава в тръшакне и рев. Ко прайм?? newsm78 Обикновено й обяснявам, привидно спокойно, че като измия чиниите ще й обърна внимание. Тя реве. Измивам чиниите стоически и й казвам, че съм нейна. Тя е отново щастлива. Така ли се прави? newsm78 Според мен, тя си мисли, че е надделяла, защото реве, реве и мама изпълнява желанието. Т.е. моите спокойно обяснения, че сега съм малко заета са си отишли на вятъра. Оххх, разбрахте ли ме изобщо? Mr. Green

Хайде лека и мека! Hug

# 65
Момичета,желая ви успешна седмица на всички  Hug Всички болни да оздравяват  Praynig
Живи и здрави,надявам се,че скоро ще се прибера в къщи и при вас  Heart Eyes
Лека вечер   bouquet

# 66
Софинко, Hug Hug Hug

Дита,много добре те разбрах.И май баш тъй се получава на практика.Малтретирани майки сме еййй,от децата си hahaha

# 67
Софи, лека операция , душичко! Чакаме те да се включиш с добри новини  Heart Eyes

# 68
  • София
Стискаме палци, Софи  Hug. Не се притеснявай, всичко ще е наред  Peace .

# 69
То сега ще излезне,че напразно съм се оплаквала от мишлето си Confused Тия дни имаше Т,от два-три дни ми се струваше,че виждам нещо като петънца по коремчето и,ама не съм се вглеждала много-много,защото не я къпя вече всеки ден,нещо като петънца от претопляне,да ама днеска се къпахме и има петънца на шушката и дупето,вътре в свивките...по коремчето и торса,по гръбчето и крайниците няма..не са ясно изразени,но има......какво му има на мишлето ми Cry До утре докато идем до педи ще лудна.. Cry

# 70
  • някъде там
Софи стискам палци да мине леко  Praynig Peace Hug

айде и от мен едно сборско Wink

за АМ редовно си и правя дозата от едно пълно шише 250мл. и всеки път различно изпива, вечерята и винаги е около 19-19.30 супичка със салатка, а после и от нашто си хапва, че след това с баща си понякога хрупат "забранени" храни, със сутрешното май се разделяме обаче, пробужда се към 6-7 и давам каша в шише а понякога и комбинирам каша с АМ после спим до към 9-10 Simple Smile рекорда е 10.45

ще си тегля филмче, че днес се правиш на готвачка с едно зайче и ми се взе здравето но пък стан вкусно   chef

а да забравих Ема си има зъб  tooth явно този мръсник е бил причината за Т миналата неделя

# 71
Софче, лека операция!
Сладурче, да не е някоя шарка? Каквото и да е, бързо да се оправя Ивчето. Утре да пишеш какво е казал доктора.
Дес, при нас мляко е забранена дума  Laughing Само да  чуе и вече иска да й правя. Вечер го приготвям тайно /ако няма кой друг да го направи, докато се оправяме за сън/, защото ако го види, нито мога да я съблека, нито да я облека, трябва да се изпие на мига  Crazy Но, ако е вечеряла добре, й правя само със 120 мл вода и понякога не го изпива до дъно.  
Дита, на мен не ми се струва толкова травмиращ този метод, така както е описан на теория. Все пак не става въпрос да го оставиш да се съдере от рев и да влизаш в стаята с "успокоението": Какво ревеш, бе, нали знаеш, че съм тук /примерно/  Wink. А и си е описано, че не е приложим за всяко дете и ситуация.
Само не съм сигурна дали е толкова лесно изпълним и с лесно достижими резултати  Wink На практика обикновено се получава друго.
Не знам какво имаш предвид под възпитание с рев. Против съм да си оставиш детето да реве, когато е изплашено, когато нещо го боли, когато истински страда.
Аз дори оставям и всякаква работа, за да я успокоя, когато плаче, защото знам, че е още малка, за да ме манипулира с това. Понякога се шегувам, че е инат /то не, че не е с характер  Crazy/, но осъзнавам, че просто е прекалено малка, за да осъзнае, че не мога веднага да откликна нуждите й.
Но има случаи, когато просто не мога да я успокоя и да й отвлека вниманието и я оставям да си пореве. Не го правя с възпитателна цел, просто съм безсилна. Или спира сама или след пет минути, вече успявам да я залъжа с нещо.
Пример: преди няколко дни един дядо люлее внучето си на едната люлка и куклата му на другата. Елица реши, че непременно трябва да се докопа до тази кукла. Само, че никой не й я дава. Тя търчи постоянно към засиленате люлки и се нерви. Как ли не се опитвах да й отвлека вниманието. Е, не стана. Накрая я грабнах, оставих я ревяща в количката /естествено не искаше да сяда, опъва краката, извива се на мост, но нямах избор/ и си тръгнахме. Малко по-късно, успях да й отвлека вниманието с една котка. Но на момента нищо не помогна. Кой знае какво може да са си помислили странични наблюдатели, как го оставям горкото дете да плаче и се налагам, примерно.
Честно казано, понякога и нервите ми не са достигали и съм я оставяла за кратко да си пореве /говоря за не повече от две-три-пет минути/, докато поема глътка въздух и изпусна напрежението  Mr. Green Но то пак е от безсилие, а не с цел възпитание.
Аз съм, принципно, за т.нар. привързано родителство - винаги откликвам на нуждите на децата си, не се притеснявам да си изразявам емоциите, да ги гушкам, да ги целувам, да ги глезя, но от друга страна имам и някакви граници и държа до някаква степен и на личното си пространство. Та от тази гледна точка, не страдам от особени скрупули и вътрешни терзания, ако малко е поплакало, ако съм го оставила за часове /че и дни/ при баба, ако не я взимам да спи при нас, защото не ми е приятно по цяла нощ да ме рита в леглото и да се свивам в ъгъла и т.н.. Естествено важното е детето да не страда истински от това - ако има драми, ако е болно, отпадат всякакви принципи, разбира се, но ще се стремя в удобен момент да се върна към тях. С две думи, не ми е приятно като си подам пръста, да ми налапат цялата ръка. А за това се изисква и известна доза твърдост. Засега се получава и с двете, но с Калина, определено, ни се наложи да поправяме дълго време стари "грешки", докато я вкараме в правия път  Wink Беше ни се качила на главите, не по нейна вина.
Малко объркано стана, утре може да си доразвия по-добре мисълта, ако има нужда  Crazy
Сега отивам да лягам, че много окъснях.
Лека нощ на всички!

# 72
  • София
Софи Стискам палци операцията да мине по най- лекия възможен начин. Praynig

Дес Младежа пие между 180 и 240 мл АМ преди лягане. Преди това вечеря нещо постно. Ще го чакам сам да откаже млякото преди лягане, а и има деца, които продължават с този ритуал до 3-4 годишна възраст. Единственото, което мисля да махна е шишето с биберон, защото не е хубаво за зъбите.

Ditta Няма как да сме на разположение по 24 часа за забавление на децата. Ясно е, че те ще искат да им обръщаме внимание непрекъснато, но това нито е възможно, нито е полезно. Забелязвам, че и моето момче започва да се тръшка и да истерясва по всякакви поводи  ooooh! Ако много се тръшне го разсейвам с нещо, а иначе като теб казвам, че съм заета и го оставям да почака. Като види, че наистина съм заета проявява разбиране. Интересно, че ме приема за най- заета ако домакинствам, но ако съм пред компютъра смята, че се забавлявам и моментало предявява претенциите си.  LaughingИ тая фаза ще мине, но все повече се замислям за ясла от есента, защото следващата зима просто не ми е ясно как ще издържим и двамата затворени в къщи през повечето време заради дъждове, снегове и други. #Crazy

sladurka
Много напрежение и неприятни емоции ти се събират  Hug Вярвам, че в тази ситуация успяваш да направиш най- доброто, което може да се направи за детето. Лесно е да се каже какво и как трябва да се прави с децата, но и ние си имаме нашите преживявания и трябва да се справим първо с тях.

madchen Браво на вас за срещичката! Аз останах с впечатлението, че никой няма да ходи. Нищо друг път ще се включа.

Изпускам много неща, но ужасно ме боли глава и ви оставям. Лека и спокойна нощ!  bouquet

# 73
  • София
Днес ходих до Зита. Там един батко какичка забавляваше Митко  Grinning . Лена категорично отказваше да остави Митко сам с играчките  Wink .После на хлапето ми му се доспа и си тръгнахме, като той заспа в ръцете ми, още преди да сме достигнали крайната дестинация.

Митко също е в тази криза, за която пишете доста от вас- ако не стане на неговото се тръшка, реве, че и не се уморява  Thinking та да млъкне. Само да кръшна до другата стая и той вече е на колене и врещи. Но на мен сърце(и уши  Mr. Green ) не ми дава да го оставя. Гушкам го веднага. Без друго съм свикнала да готвя и чистя заедно с него. Понякога без да настоява си го взимам да го държа, докато бъркам манджата например. Е, понякога го оставям да си пореве малко, ако върша нещо, с което мога да го нараня или просто не е възможно да се върши с една ръка. Опитвам се да го занимая с друго(което често не върши работа  Tired )

Мимоза, голяма прегръдка за Мариян  Hug и бързо възстановяване  Praynig ! Миличкия, чак до антибиотик да се стигне  Sad . Сега и от други места все чувам разкази как тежко им боледуват дечицата, като тръгнат на ясла  Confused . Дано се справи лесно с болестта! И честито ти преименуване  Simple Smile !
Тали, миналата година Митко беше без памперс на плажа. Случваше се по няколко пъти да се изпишква на хавлията, но другите не виждаха, а на мен не ми пречи. Изаквах го на края на плажа, където има храсталаци или камъни(ние все такива плажчета обикаляхме, а не големите курорти).
Дес, аз не  разбрах само от бибероната ли се шашкаш или и от ранната възраст за самостоятелно хранене, защото мисля, че е нормално точно към 10ти месец децата да проявяват огромно желание да се хранят сами. Роси беше пуснала клипче с Лили и аз съм снимала Митко как се храни с вилица 11месечен.
Медхен, на мен не си звъняла  Crossing Arms , освен ако не е било към 10 часа, когато веднага след това аз ти звъннах, но никой не отговори. Аз не ти знам номера. Я го прати на лични.
Роси, питах как да сложа сушени плодове и ядки в кекса така, че да са разпръснати из тестото и да не потъват на дъното. Ако имаш идея, пиши, защото вече няколко пъти се пробвам да направя такъв кекс, но ядките потъват на дъното и загарят.

# 74
Привет, мами!

Оформи се полемика за/против слънчевите очила, което е чудесно. В крайна сметка всяка мама ще направи това, което смята за добро за детенцето си. Колкото офталмолози, толкова и мнения има по въпроса. Някои съветват слънчеви очила да се слагат след 3-4 годинки, когато е ясен диоптричният статус на двете очи и при нужда да се подберат комбинирани очила с диоптри и УВ-защита. Но според повечето офталмолози слънчеви очила е необходимо да се поставят дори от 3-месечна възраст и да се носят през всички сезони, когато е необходимо, като до 4-годишна възраст очилата да са с максимален защитен фактор „4”, а след това – „3”. До 10-годишна възраст очите на децата са много чувствителни към светлината, кристалинът в тях пропуска 75% от ултравиолетовите лъчи. Зениците им се разширяват, а пигментът не ги защитава достатъчно от слънцето. Освен стъкло, доста успешно се използват и други материали като NXT-полиуретан, поликарбонат, с които се постига много добра яснота при гледане и устойчивост. Сивите и зелените цветове са неутрални и такива стъкла само затъмняват цветовете, без да ги променят. Природата преди време се е грижела за нас, ама ние я променяме до такава степен, че днес е нужно да се предпазваме от някои резултати на човешката дейност, като озоновите дупки например. Слагането на очила на местата с ярка слънчева светлина по половин-един час на ден не мисля, че ще даде отражение на светоусещането и координацията, то на брега на морето или в парка лятото като блесне слънцето, с притворени очи светоусещането не е по-различно. Очилата са за  предпочитане пред козирки, сенници, чадъри и др., тъй като предпазват не само от падащата, но и от отразената светлина от водата, снега, асфалтираните пътища, метални повърхности и т.н., която е с още по-вредно въздействие. Затварянето на очите при светли повърхности или невъзможността да се чете списание с лъскави корици си е свойство на окото, а светлите очи са по-уязвими на слънцето, защото съдържат по-малко защитен пигмент. Децата най-добре ще усетят дали очилата им допадат, дали са удобни и полезни да гледат спокойно, така че лятото ще споделим личен опит.

Ванилия, искаше ми се да те попитам сега като си мислиш нещо на ум, на какъв език го правиш? А на какъв език говорите на детето?

Дес, Дари засега с охота си пие АМ, сега пие Нестле Джуниър. Преди него пиеше Милупа, но в един момент отказа да го пие. Нестлето ми изглежда по-рядко, от него в началото изпеваше по 330 мл, сега около 200 мл, но обикновено има интервал след последното хранене най-малко 2 часа. Сутринта също пие толкова АМ около 8 часа и продължава съня си до 10-11-12 часа, различно.

Тали, аз от мераци още миналата година купих на Дари бански, но така и не я заведох на плаж. Добър вариант са тези: http://shop.danet.bg/product_info.php?products_id=1945 .

Дита, за хомеопатичните знам, че се пият, докато отминат проблемите и може да се дават при следваща атака на зъбките. Чела съм, че дори и да не се спират, не е проблем. Калкареата профилактира и рахита.
Дари също е като залепена за мене и дори да си играе с нещо задълбочено, види ли, че излизам от стаята, тръгва и тя. Но в другата стая си намира ново занимание, след малко се връща в стаята с играчките, пак идва при мене и т.н., а понякога остава и се заиграва с играчките и забелязвам, че доста добре се занимава сама – реди си конструкторите, разгръща си книжки и т.н., а аз надничам през няколко секунди да я наблюдавам. От снощи започна да се качва на дивана и не винаги слиза по правилния начин, че сега ще ме е страх още повече. Ако се изплаши от нещо, идва при мене, кляка и си пъха главата между краката ми.   
Честит празник на града, Дита, Рени! Много ми беше готино да посещавам В.Търново преди години, бях записала дистанционна магистатура и ходех за изпитите. А ястията след всеки взет изпит в „Щастливеца” са си направо незабравими. Но така и не улучих досега да гледам шоуто „Звук и светлина”.

Софи, лека интервенция, стискам палци!

Към мамите, ползващи шишенца Avent: случвало ли ви се е шишенцата да пропускат? Аз сменям шишенцата с бибероните на 3-4 месеца и вече поне 3 са се оказали дефектни – преди на тези от 120 мл да не им работеше добре антивакуумната периферия, сега едно 260 мл с биберон с две дупки тече много силно от капачката и цялата я улях, като давам водичка днес. Утре трябва да ходя за ново, възможно ли е да има ментета?

Минутките на мама:
Четете ли приказки на децата? Когато го правите, четете дословно приказката или си украсявате текста с ваши допълнения?

Аз отскоро започнах да чета. Дари не ми обръща внимание и си играе, но аз си мисля, че все пак слуша какво й чета. Аз не чета съвсем дословно, понякога си доукрасявам, сменям интонациите, озвучавам както ми падне. На племенничките ми им четяха много приказки и в един момент ме изумяваха, че приказки от 5-6 големи страници знаеха наизуст и ако при четенео променях някоя дума, ме корегираха. Сега се зачудих дали четенето на приказки оказва някакво влияние върху запомнянето, ако се чете един и същи текст или върху въображението, ако всеки път текстът се променя.  newsm78

Лека вечер!

Общи условия

Активация на акаунт