подсъзнанието може всичко 9

• 36 300
  • 462
  •   1
Отговори
# 255
......
Ролята на WS беше целта на т.н. "семинар", и явно 1-2-3 курса не са достатъчни; струва ми се, че yogin беше споменал, че е ходил на 8 курса ... Не знам колко гордо е да си "имаш" ГУРУ, но както си писала - нищо ново, нищо смислено не чух  Sad

yogin , радвам се за теб, че Шри те прави толкова щастлив!  Ще ми е интересно, ако споделиш какво научи ТИ от НЕГО за тези години ...

Амитола, ти може нищо ново да не си чула от Гуро-то и да  няма какво да научиш, сигурно  защото си убедена, че си много напред в духовното си израстване... В залата обаче може да е имало хора, които за първи път научават за това  и може би това ще им е първата крачка към Просветлението. Хубавото е , че той допринася за това, хората да се откъснат от църковните догми и да намерят себе си като слушат сърцето си.

Аз също преди време бях на негов семинар.Аз отидох от любопитство да видя този човек на живо.Семинара   беше около два часа...там той говори повече. После отговаряше на въпроси, после вървеше между хората...после се молехме заедно.

Така че , този човек  има принос, че насочва хората към истината , как да намерят Мъдростта и Истината  вътре в  себе си. На едни им е достатъчно да четат книги , на други им е нужно да чуят..на трети да видят. Информацията достига до всеки по различни пътища.

Аз изкарах първо ниво на курса " Изкуството да Живееш"и научих страхотни дихателни упражнения, които са много зареждащи и полезни за духа и тялото.

Този човек  обаче пътува около 300 дена в годината и мисля, че това е много изтощително за самия него, обаче той продължава да го прави. И го прави с Любов към хората...Така че е много лесно да седнем сега тука  и да критикуваме отстрани. Wink

Йогин..много хубаво си описал всичко за дейността на ГуруДжи.  Peace Нека някой все пак се замислят, какво прави този човек за света, на какво ни учи...и какво правят църквите, врачките и баячките...те  пък на на какво учат? На кого приноса е по-голям ....на църквата или на този /все пак бих го нарекла/ Духовен Учител.

И не е нужно"сляпо" да го следваме, просто е  достатъчно да сме благодарни, за това,  че той е отдал  живота си да помага на хората !

# 256
Прочетено!    Crossing Arms

# 257
Amitolа, исках само да кажа, че Гурото помага на хората.  Навсякъде където  той пътува, казва едни и същи неща,  но всичко, което казва  е много просто казано, за да достигне по-лесно до слушателя и сърцето...останалото е усещане и чувстване на неговата енергия,която той  раздава... която запълва залата. Простите неща се усещат ...не са нужни речи.  В залата на НДК са били около 4000 човека и  дори  само   на 5% да е помогнал да открият Любовта в Сърцето си...пак е голям принос за човечеството.  Peace

Да, че този човек не говори много, но изпълва залата с едно спокойствие и благовоние. Тиха и кротка Любов и пребиваване малко в тишина. И може би точно от това имаме нужда българите, не много да  говорим, а да чувстваме.
От времето на комунизма сме свикнали да слушаме гръмки речи, да четем лозунги и да слушаме празни обещания на политиците, които не доведоха до нищо. Забравили сме да чувстваме и усещаме тишината... в този забързан и стресиран свят, в който сме затънали и сме забравили  кои сме...

Приятна вечер на всички!  bouquet

Последна редакция: вт, 05 май 2009, 21:59 от ЧервеноВинце

# 258
  • Tам през Атлантическия океан
Amitolа,ЧервеноВинце  Hug

# 259
Да, той все пак каза доста неща-за тенденциите на ума да залепя за миналото и да отива в бъдещето, за ценността на настоящия момент, за връзката между ума, емоциите и усещанията в различните части на тялото, на физическо ниво. Със сигурност хората, които бяха доволни са много повече от 5%. В свои лекции Шри Шри а и на семинара каза следното: "Познавах една жена от САЩ, тя цял живот изнасяше лекции за любовта. Но самата тя нямаше никаква любов, това бяха само думи. Тя три пъти се беше развеждала, та беше толкова объркана! Разбирате ли, ако не чувствате любов колкото и да си изнасяте лекции за любовта другият няма да я почувства. Но ако живеете любовта, всеки ще я усети дори без думи." Казвал е:" Духовен път без любов е много сух, той ви дава само упражнения за интелекта, но не се случва нещо дълбоко във вас. А онова което всички търсим, е любовта, онази стара древна нерушима любов, божествената любов, която е без условия."
Той си е духовен учител, който е гъвкав, той може да представя толкова просто нещата за най-широк кръг хора, и същевременно може да работи на фино ниво неуловимо по време на медитация с всеки присъстващ, да предава енергия, да пречиства. Има си достъп до висшите нива на познание. И не забравя човечността, човешките ценности. Той казва: "Божественото не е нещо свръхестествено, то е съвсем естествено! То е окончателният разцвет на човечността във вас."
Откъс от лекцията "В търсене на Бог" на Шри Шри Рави Шанкар, Калифорния, юни, 1990 г:
Цитат
Имали сте този опит-нещо сте загубили, ключове или някакви книжа сте сложили не на мястото им, и ги търсите навсякъде. Търсите в чекмеджета, бюфета, килера, в джобовете-навсякъде. В този процес на търсене вие понякога се сблъсквате с нещо, което привлича вниманието ви, и започвате да го разглеждате. Наблюдавали ли сте това? Имали ли сте такъв опит? Търсите ключа си, но за известно време забравяте за ключа, вашето внимание е привлечено от някоя книга, писмо или нещо друго, и вие сте заети с това. Случило се е и това, че сте забравили какво търсите. Хм? Често става така, че ние търсим нещо в този свят. Ние търсим нещо-пари, положение в обществото, престиж, духовни практики, разцвет-с всичко това се сблъскваме, но в процеса на търсене на всичко това, вие всъщност търсите едно, т.като животът се движи в една посока. Това е любовта. Ако сте богати, но у вас няма любов, това богатство не струва нищо. Нима това не е истина? Ако сте на духовен път, но не усещате, не чувствате любов, то този духовен път-не е път. Той е много сух. Това остава само на ниво упражнения за интелекта. Или във вашите отношения към някого няма истинска любов. Вие сте се хванали за тези отношения просто по навик. Но не се случва нещо дълбоко вътре във вас. Няма изригващ фонтан, сияние. И тогава няма осъществяване. Нима не е така? Не? Тогава къде можете да намерите осъществяване? Дали то идва при вас в резултат на преследване на вещи? Не. Пробвали сте вече това. Вие сте правили много. Сменяли сте приятелката си, толкова пъти сте променяли своите взаимоотношения с хората, променяли сте работата си, мислейки си:”Тази работа може да ми донесе по-голямо удовлетворение”, но това не се случва. Вие сменяте местоживеенето си. Много хора се преселват от източното крайбрежие на западното, от западното на източното, от север на юг, от юг на север, мислейки, че това ще им донесе някаква радост, удовлетворение, осъществяване. Но това не се случва. Струва ни се, че за известно време това става, но след това се връщаме обратно към едно и също нещо. Както рибата-изскача от водата и си мисли, че ще отиде някъде другаде, но се връща в същата вода. Тогава, къде е тази любов? Изглежда, че е навсякъде. Струва ви се, че обичате предметите. Струва ви се, че обичате хората. Нима не е така? Но вижте, в тази любов има много разновидности. Обичате родителите си. По друг начин обичате приятелите си. Децата си обичате също по друг начин. По друг начин обичате братовчедите си. Любовта ви към животните е различна. Любовта ви към предметите е друга. Даже в любовта има толкова много разновидности. Какво очаквате от хората, независимо от всички тези видове любов? Очаквате, че хората трябва да ви уважават. Желаете вниманието на хората. Винаги така се получава. Изглежда, че това е вътре в нас-огромно кълбо от изисквания. Ако искрено и внимателно се вгледате в това, ще видите, че коренът е скрит някъде дълбоко. Тайната е скрита някъде много надълбоко. Ето какво можем да наречем Божествена любов. Това е тази любов, която е всеобхватна, съвършена, която е осъществена. Тази любов е Божествената любов… всеки търси такава любов, която не умира никога. Времето тече, и изглежда, че любовта умира. Разбирате ли? Любовта умира с течение на времето. Но ние търсим такава любов, която издържа във времето. Старата, древна, силна, могъща любов. Забелязвали ли сте какво говорят влюбените? ”О, аз искам да бъда с теб през цялото време както сега, винаги”. Когато някой е влюбен, той е в настоящия момент. Той казва:”О, това трябва да остане с мен завинаги”. Нима не е така? Ако прогресирате, вие си мислите:”Винаги трябва да съм прогресиращ”. Това “винаги” е дълбоко вкоренено желание. Коя любов може да издържи на времето? Това е Божествената любов. Тя е винаги завършена. Вие сте направени от това вещество, което се нарича любов. Осъзнайте тази любов. Това е безусловното състояние на вашето Същество. В това е уважението, радостта, осъществяването, удовлетворението. Вижте, когато прекалено много изразяваме любовта си, тя също изчезва, умира. Например както, ако сложите семената на повърхността на почвата, а не малко по-дълбоко; те не прорастват. Всяка минута:”О, толкова те обичам, толкова те обичам, обичам те”. Това е само повторение на думи без да са подплатени с чувства. Ако чувстваме нещо, в нас се случва нещо-въвлечен е целият наш организъм. Разбирате ли? Наблюдавали ли сте това? Това се случва и в други подобни диалози. Казваме:”Извинете”. Ние казваме “извинете” толкова пъти, но чувствате ли в действителност, че се извинявате. Казваме “благодаря” толкова пъти. ”Благодаря”. За всичко казваме “благодаря”. Чувстваме ли в действителност това? Ще бъдем изумени, разбирайки, че голяма част от онова, което казваме, всъщност не го чувстваме. Ние не говорим от дълбоко ниво. Ние не живеем в това дълбинно ниво на нашия живот. Всички практики са, за да достигнем това ниво на нашето съществуване. Целта на всички практики, духовни практики, медитации, дихателни практики, Сударшан Крия е да отстранят това, което блокира изразяването на нашата божествена любов, нашето възприятие за красотата, радостта и любовта. Творението, този живот е чудо, чудото не може да бъде разбрано, но може напълно да се преживее. Ето какво обсъждахме вчера, ”agumya” означава непознаваемо. Вие не може да го познаете. Не е възможно да разберем как действа, как функционира Божественото. Това е толкова дълбоко, толкова тайно, и в същото време съвсем ново. Общество, в което присъства безусловна, чиста божествена любов-“durlabha” е трудно да се постигне; ”agumya”-трудно да се разбере, ”amogatcha”-означава прекрасно, фантастично. За това говорихме вчера.
Следващата сутра “Tasmimstajane bhedabhavad”. Ако търсите Бога, погледнете хората около вас. Бог не стои върху облак. Вие може да сте си вкъщи, да отворите прозорците и тогава можете да видите небето. Направо от своя прозорец може да наблюдавате звездите. Даже не е необходимо да се качвате на покрива, за да ги видите. Можете да ги виждате през прозореца. Ето какъв е светеца. Светецът е прозорец. Няма разлика между небето, което виждате през прозореца, и небето, което виждате, когато излезете навън. Небето е същото. Когато някой живее с безусловна любов, тогава какво се отразява чрез него? Чистото пространство.
Животните не се безпокоят. Това е благословия. Човек се вълнува. Човекът е преходен етап. Той е на моста. От една страна е животно, от друга - божественост, просветление, любов. Не мислете, че Божественото е нещо свръхестествено. То е съвсем естествено. Божественото е окончателния разцвет на човечността във вас. Пълният разцвет. Всички ваши цветчета разцъфтяват в любов. Това е Божественото. И така, от една страна вие сте животно, от другата страна на същия мост, другият ви крак е при Божественото. Човекът е по средата. Ето защо той изпитва напрежение. Но законът на природата е такъв, че не можете да върнете процеса назад. По никакъв начин не може да станете напълно животно. Затова макар и човек да се опитва да се върне обратно за няколко часа, даже за няколко дни, но отново го бутат на моста, към средата на моста. Разбирате ли за какво говоря? В процеса на еволюцията няма връщане назад. Възможно ли е да станете малко дете? Можете ли да станете юноша? Или старият човек, би ли могъл да стане млад? Това е невъзможно. Точно така ние сме се придвижили от стадия на животно към човек. Оттук има единствено възможност да завършим нашето пътешествие-да преминем моста. Не стройте своя дом на моста. Не може да построите домът си на моста към Златните Врата. Даже не можете и да оставите там своя автомобил. Ще ви бутат множество други автомобили. Ето какво се случва. Във всички наши взаимоотношения се вкопчваме към средата на моста, тогава няма пълен разцвет в нашия живот. Когато можете да разцъфтите отвътре, вашите взаимоотношения също ще разцъфтят. Ние очакваме от другите безусловна любов. Но хайде да видим, колко хора обичаме безусловно? Младежът казва на приятелката си:”Слей се с мен”. И самият този разговор ги разделя. Но и двамата искат да се слеят един с друг. Човек не може да избегне нещастията, докато не достигне другия край, докато не заживее в състояние на божествена любов, пълна любов. Това не е много трудно. Струва си да се върви по този път. В миналото са ни обучавали по следния начин:”Ако правиш нещо, трябва да получиш. Отхвърли всичко останало, трябва да постигнеш своята цел, трябва да бъдеш такъв и такъв, дисциплиниран…”Не, не. ”Tasmimstajane bhedabhavad”. Няма разлика между Божественото и този, който го е познал. Няма разлика между Него и този който Му е предан. Това е казвал Исус-Аз и Моят Отец-едно сме. Нима това го няма в Библията? Човек е сътворен по образа на Бог, не е различен от Него. Затова Исус е Божественост, Бог. В нашето съкровено Аз, любовта във вас не се различава от Божествената. Ние виждаме Бог навсякъде, но не и в тази наша съкровена област на нашето Същество. Виждайте Бог в себе си. Виждайте Бог в Учителя. Тук Учителят може да ви окаже голяма помощ. Вие можете да видите Бог в Учителя, и Учителят ви помага да видите Бог в себе си и във всеки наоколо. Това е “Tasmimstajane bhedabhavad”. Няма разлика между Божественото и просветления. Няма разлика между небето, което виждате през стъклото, и небето, което виждате без прозорец, т.като прозорецът е прозрачен. Той просто отразява, връща ви към себе си. Това празно пространство, през което може да виждате, може да видите проблясъка на Божественото.

# 260
ЧервеноВинце, няма нужда от догадки кой в какво е убеден. Всеки е свободен да възприема нещата по свой начин.  Grinning И ако реши - да ги изкаже.

Просветлението означава разбиране, че никъде не трябва да се ходи, нищо не трябва да се прави и не е нужно да бъдеш никой друг освен точно този, който си в момента.

Hug

Lilian_V , опитай да премахнеш някои думи от речника си.  Hug Като "проблеми" например.  Wink

Няма "проблеми", има неща, които ние виждаме като "проблеми" в настоящия си етап на еволюция. А и споменавайки тази дума, предизвикваме появата на това, което възприемаме като проблем.

# 261
Просветлението означава разбиране, че никъде не трябва да се ходи, нищо не трябва да се прави и не е нужно да бъдеш никой друг освен точно този, който си в момента.

Благодаря за тези думи, tonimar     bouquet

Много добре си го изразила - просветлението е покой. Затова винаги, когато трябва да действаме или да кажем нещо е хубаво да се запитаме - А това нещо ще ми донесе ли покой? И ако отговорът е "да", да го направим/кажем това нещо. Ако ли пък е "не", то по-добре е да се въздържим от действие/дума  Grinning

# 262
Цитат
Абсолютно вярно и според Шри Шри.

# 263
Цитат
Абсолютно вярно и според Шри Шри.
Е, и не само според него...  Wink

# 264
  • Tам през Атлантическия океан

Lilian_V , опитай да премахнеш някои думи от речника си.  Hug Като "проблеми" например.  Wink

Няма "проблеми", има неща, които ние виждаме като "проблеми" в настоящия си етап на еволюция. А и споменавайки тази дума, предизвикваме появата на това, което възприемаме като проблем.
Споделям  Wink

Примерно аз се старая да заменя тази думичка с думата предизвикателство  Peace

tonimar, mijjjka, yogin Grinning

От мен една китайска поговорка / из "Антология на Фън Шуй" на Джейми Лин/

"Ако има мир в къщата , има мир в нациата.
Ако има мир в нацията , ще има мир в света."

Хубав ден  Flowers Four Leaf Clover

# 265
Много добре си го изразила - просветлението е покой. Затова винаги, когато трябва да действаме или да кажем нещо е хубаво да се запитаме - А това нещо ще ми донесе ли покой? И ако отговорът е "да", да го направим/кажем това нещо. Ако ли пък е "не", то по-добре е да се въздържим от действие/дума  Grinning

mijjjka Peace а най-хубаво е да се запитаме Кои сме ние и какво искаме да бъдем? Да се питаме докато си отговорим. Когато си отговорим - с отговора ще се появи мисълта. След нея идва словото. Защото вече знаейки кои сме и какво искаме да бъдем - ще го изразим с думи. "Аз съм"... това и това... А след като вече го изразим - ще пристъпим към действие! Да направим това, което ние сме и искаме да бъдем! Да насочим усилията си и енергията си единствено към това. Да следим мислите си - да са позитивни е може би най-трудоемката работа за мозъка Grinning Би трябвало любовта да дойде от самосебе си!

мисъл-думи-действие

yogin, и Христос, и Буда, и Кришна, и Ошо... всички са ни казвали през времето същото. Важното е да ги чуем. И след като ги чуем, да предадем нататък!
/Спомням си в момента за един филм - "Предай нататък", когато едно дете написа домашно със заглавие "Предай нататък". Идеята беше тази: Ако всеки от нас направи по три добри неща за трима души и всеки от тия трима души на свой ред направи по три добри дела за други трима... Това дете зарази целия град с тази своя идея! Хората /поне във филма/ станаха по-добри, по-отзивчиви, по отворени към останалите/.

Desss , от мен една африканска поговорка, която прочетох в подписа на съфорумка  Hug

"Когато ритъмът на барабана се променя, променят се и стъпките на танцьорите."
- африканска поговорка

# 266
  • София
Всъщност сте многоооо прави  Hug Много често използвам негативни думички и даже не ги забелязвам... От януари минах през много предизвикателства и благодарение на положителните мисли вървя напред...  

Благодаря ви!   bouquet

# 267
ЧервеноВинце, няма нужда от догадки кой в какво е убеден. Всеки е свободен да възприема нещата по свой начин.  Grinning И ако реши - да ги изкаже.

Да, така е!  Просто се замислих над израза, че ГуруДжи "не казал нищо смислено", е с това не бях съгласна...и исках да се изкажа и аз.
Нали може?!  Grinning

# 268
ЧервеноВинце , може разбира се, но без нападки! Всеки може да бъде нападнат.... от нечия страна. Това ли се иска?

Хайде да не обръщаме темата в лични отношения!

# 269
  • София-в сърцата на моите деца
Нека и днес сме добри!Нека се обичаме! В трудните си моменти чета тук и се зареждам от вас!!!Понякога се чувствам объркана и на кръстопът, но ми е достатъчно да отворя темата и да попрочета  и .....си намирам отговора, за което много ви благодаря!!! HugТолкова е приятно да "пропътуваш" дългото разстояние до истината с добри водачи!!! Благодаря ви от сърце!! Heart Eyes 

Общи условия

Активация на акаунт