Сурогатно майчинство - за или против?

• 31 722
  • 442
  •   1
Отговори
# 375
Не знам дали ни наказва, но ако продължим да се бъркаме в неговите дела може и да ни накаже.
наистина ли така си мислиш?по твоята логика трябва да спрат и всички операции в които се присаждат органи от донор.колко са жестоки хората.много лесно е да кажеш нека да си осиновят!но нима всяка една от вас която е изпитала трепета да имаш собствено дете е достатъчно голям егоист за да окори тези жени които искат да усетят трепета да държиш своята плът и кръв?вие ли сте тези които ще отнемете този шанс на тези жени,ами ако бяхте вие на тяхно място.всичко ли това е бъркане в божествените отношения.трябва ли да спре да се усъвършенства медицината.ако не трябва да се намесваме в божите работи значи ли че всички жени опря ли до ин витро са съгрешили.нима желанието на човека да продължи рода си е грях. ако наистина го приемат този закон аз вече съм видяла жената на която искам да помогна да стане майка.не бъдете такива егоисти.защото не се знае утре вас какво ще ви сполети и кой ще ви подаде ръка.аз отговорих с 1 опция и се замислете дали егоизма ви  не възпира щастието на някоя жена която може да е дори вашата сестра.

# 376
Така го разисквате, все едно СМ е факт и аха-аха ще почнат да се раждат деца от СМ тук...

Повече от логично е, че СМ има някакво право на глас, при положение, че става дума за нейното тяло Tired и родителите взимат решение за детето, примерно.
Но ако кажете, да продължим с предположенията Grinning

Аз си се озадачавам по принцип. Не за тук или за някъде другаде... Какво значение има в коя страна се развива действието? Да имаш "някакви права" за мен си е равно на това да се откажеш от правото си на решение. Моето мнение, просто...

# 377
Не знам дали ни наказва, но ако продължим да се бъркаме в неговите дела може и да ни накаже.
наистина ли така си мислиш?по твоята логика трябва да спрат и всички операции в които се присаждат органи от донор.колко са жестоки хората.

Все трябва да има някаква разлика между животоспасяващи операции и сурогатно майчинство...

# 378
tinoninotananino, поздравления за чудния правопис! Удоволствие е да те чете човек.

Първо, къде видя някой да пише "Осинови си!". Жените само призовават към размисъл... не е толкова обидно май.

Второ, когато обвиняваш жените, че са егоистки, понеже Укоряват момичето, помисли много те моля за детето, което ще се роди и ще бъде изоставено от майка си, за да задоволи генетичните мераци на друга жена.

За "божиите дела" и бъркането в тях, нямам компетентност да се изказвам.

# 379
наистина ли така си мислиш?по твоята логика трябва да спрат и всички операции в които се присаждат органи от донор.колко са жестоки хората.много лесно е да кажеш нека да си осиновят!но нима всяка една от вас която е изпитала трепета да имаш собствено дете е достатъчно голям егоист за да окори тези жени които искат да усетят трепета да държиш своята плът и кръв?вие ли сте тези които ще отнемете този шанс на тези жени,ами ако бяхте вие на тяхно място.всичко ли това е бъркане в божествените отношения.трябва ли да спре да се усъвършенства медицината.ако не трябва да се намесваме в божите работи значи ли че всички жени опря ли до ин витро са съгрешили.нима желанието на човека да продължи рода си е грях. ако наистина го приемат този закон аз вече съм видяла жената на която искам да помогна да стане майка.не бъдете такива егоисти.защото не се знае утре вас какво ще ви сполети и кой ще ви подаде ръка.аз отговорих с 1 опция и се замислете дали егоизма ви  не възпира щастието на някоя жена която може да е дори вашата сестра.

Точно така мисля, не искам да засягам никого. И мисля, че трябва да има някаква божествена граница, която хората да не преминават.
Желанието на човека да продължи рода си не е грях, то е природно заложено.
И никъде не съм казала да си осиновят, защото не го мисля. Осиновяването не е за всеки.
А какво ще кажеш за донорство на органи срещу заплащане? Не съм чула някой да дарява бъбрек само от желание да спаси друг и да го направи щастлив ако не му е изключително близък роднина.
И защо говориш само за щастието да имаш биологично дете, както ти го наричаш "своята плът и кръв", а изобщо не се замисляш за самото дете.
И коя е майката
- чиято е яйцеклетката,
-  която износва плода и го ражда или
-  която се грижи с любов и всеотдайност за детето.

Последна редакция: ср, 25 мар 2009, 17:34 от Dincho

# 380
От кога чакам подобна тема, а сега виждам, че съм я поизпуснала... сигурно всичко вече сте казали  Simple Smile

Като осиновител, бая литература изчетох за травмата от изоставянето... и по тоя случай много съм си мислила за сурогатното майчинство... Не съм била бременна никога и няма как да знам, но си представям, че детето мисли и чувства още докато е в утробата. Разбира се на ниво инстинкт, но тогава с още по-голяма сила... Как мислите расте едно същество със знанието, че ще бъде изоставено от тази, в чиято утроба живее ...
Детето също има свои чувства, които понякога забравяме да уважаваме... защото е малко, защото докато е бебе то е безмълвно, няма как да си каже. Психолозите твърдят, че бебетата истински страдат за рождената им майка най-силно в първите дни, часове, минути... тази болка, страх белязват целия им живот нататък... Ами хайде за секунда затворете очи и си представете, че сте мъничък, още слепичък и безпомощен е отчаяно търсите онази, чиято миризма и глас единствено познавате... а нея я няма. Без мелодрама... само за миг си го представете.

За момент да не мислим за генетичната майка  или за утробната майка, техните страхове и емоции. От моя гледна точка разлика в едното и в другото изоставяне няма. Абсолютно съм съгласна с Янечек

И последен въпрос... не мога да не го задам... кому са нужни тези експерименти...  Hug Защо бе хора... защо... разбирам да живеем в държава, в която изоставени деца няма... спирам дотук  Wink

Fussii, ако прочетеш внимателно още веднъж темата от началото, ще получиш отговор на всичките си въпроси. За майка, която не е раждала, мнението ти е много остро.  Peace

# 381
стига обожествявахте темата.Склони сте да се набъркате в божиите работи и да прекъснете нежелана бременност,а да дадете матка под наем не.Много религиозни станахте.Колко от вас могат да изброят 10-те заповеди,а колко ги спазват?Човек иска да владее живота си а не да се оставя на съдбата.Защо ходихте да раждате в болници и клиники а не видяхте как стават нещата у вас?За едно сме модерни за друго не.Много станахте избирателни.90% от въпросите във форума стигат до скандали защото някой е питал нещо от преди 100 години и веднага всички питат в кой век живеем.Е сега аз ви питам в кой век живеем че се оставяте на съдбата а не търсите изход?

# 382
Гласувах с първа опция. Ако мога да помогна на близък човек да осъществи мечтата си за дете и това е единствения начин, готова съм на такава процедура. Важното е и двете страни да са запознати с правните аспекти. Гледала съм документални филми за жени, които имат 2,3 или 4 техни деца и не искат повече, но са в добра възраст и здраве и правят този жест, да износят нечие бебе, към близки или напълно непознати хора. Смятам че е много хуманно и уникално това изживяване. Не намирам логика в това че детето ще получи каквито и да било психически травми, защото от момента си на раждане ще е в контакт с генетичната си майка. Имам близка приятелка с проблем и затова съм мислила по въпроса, но за съжаление при нея това не решава проблема.

# 383
   Преставам да коментирам за момента, само ще чета, дори незная дали да продължавам да чета.  Sad Изглежда тук има упорити жени, които са си навили нещо на пръста и постоянно го повтарят, независимо, че другите се опитваме да обясним ситуацията. И знаете ли, сигурна съм, че за детето си ще направите всичко и няма да ви интересува нито какво мислят хората, нито никой друг, защото то е част от вас. В момента съм страшно афектирана и наранена, защото в постовете си се опитвам детайлно да обясня как се чувствам и искам да споделя и да получа подкрепа, но след всеки има хора, които говорят все едно и също и не приемат нещата и започват вече да фантазират.
   Няма повече да давам обяснения, няма да казвам защо искам да бъда майка, няма да се съобразявам с никого. Заради единици от народа, всички добри дела се опорочават и всички се страхуват да вдигнат глава и да продължат напред.

Май добрината си отива ...  Praynig

# 384
  • София
Добре де, вече не разбирам за каква добрина говори. Не разбирам и какво очакваш. Поне що се отнася до мен бях доста ясна в един от последните си постове - ако съм на твое място и искам свое дете толкова много и знаех каква е пътеката не бих пускала теми, а бих действала. И изобщо нямаше да ме интересува кой одобрява и кой не, стига да не попадам под ударите на законите на определена държава.

# 385
Душичка, нали темата е "за или против", нормално е да има и друго мнение. Просто за теб е по-емоционално и е разбираемо... Макар че едва ли ще повярваш, мен също сериозно ме вълнува темата, дори и без да имам такъв проблем...
Въпреки, че сурогатното майчинство се практикува в някои страни, аз не мога да го приема за нещо нормално, съвсем честно отговарям. Иска ми се да можеше да има и друг начин да се решават подобни проблеми, защото този е неприемлив за мен.Sad Не гласувах обаче в анкетата, защото "да се примирят със съдбата си" не е това, което бих казала на жените, които не могат да износят дете.

# 386
  • somewhere over the rainbow
Гласувах с втората опция, само защото третата е прекалено крайна - има много други начини, за да не се примириш със съдбата си. Иначе съм против това ... действие. Дори умът ми не може да го побере, от която и страна да го погледна. Не мога. Щете ме колете, щете ме бесете, за мен това е абсолютно немислимо, неприемливо, неморално, неетично и всичко "НЕ".
Това е...

# 387
   Май добрината си отива ...  Praynig
Коя добрина си отива? По твоите критерии ние сме лоши, така ли?! Нима си очаквала всички ние тук да заявим на сто процента готовност да станем сурогатни майки?! И обратното ни прави недостатъчно добродетелни и благородни?!
От сърце ти желая да се сдобиеш с детенце и да бъдеш много щастлива с него.  Hug

# 388
Изглежда тук има упорити жени, които са си навили нещо на пръста и постоянно го повтарят, независимо, че другите се опитваме да обясним ситуацията. И знаете ли, сигурна съм, че за детето си ще направите всичко и няма да ви интересува нито какво мислят хората, нито никой друг, защото то е част от вас.

Значи едните са упорити, че държат на мнението си, а другите се обиждат вместо да направят дори малко услилие да вникнат в думите им. Всички много добре разбираме защо искаш да станеш майка, няма спор. Но теб не те интересува как ще се чувстват другите освен теб. Не искаш да допуснеш, че бебето има чувства към тази, която го носи, не искаш да се замислиш, че то ще страда като го отделиш от майка му, не те интересува защо има хора, които не одобряват сурогатното майчинство. Решила си си, че щом се грижиш добре за бебето, то няма да изпита травама след разделянето, но бъркаш.
За какво пусна темата ако не искаш да чуеш всякакви мнения? Никой не си позволи да се държи грубо, всички отговарят доста сдържано.

пп: за детето си не бих станала сурогатна майка, нито за сестрите си, нито за никого.

# 389
Душичка, ако с нещо моите мнения са те засегнали искрено се извинявам. Ти пускаш тема и питаш за мнения, не разбирам защо се обиждаш. Нали не си очаквала всички да са на твоето мнение. Съчувствието мисля, че го имаш от всички.
Какво да направя като не приемам идеята за СМ, като е несъвместима с разбиранията ми.
Пожелавам ти успех и късмет.

Общи условия

Активация на акаунт