Пролет вече е дошла-Австрийки скоро ще похапват ребърца :) -34

• 14 292
  • 283
  •   1
Отговори
# 60
Много ви благодаря за хубавите пожелания!  Sunglasses И хубавите мъже  Grinning

Уомбат, аз от много време не съм виждала вестници вместо хартия, но така да мразя тази сива тоалетна хартия, която само като я погледнеш става на ... та камо ли да използва човек по предназначение  Sick

Калина, не съм живяла в Германия, но тук е при всички положения спокойно, има много евтини полети до България (в сравнение с Германия - България) и много неща (магазини и т.н.) са същите като в Германия.

Хопен май се премести от Германия тук, нека тя се изкаже.

# 61
  • Germany
Благодаря LaDolce ,
и много извинявай че пропуснах да ти чеаститя рожденния ден и да ти пожелая здраве и късмет.

# 62
Калина, това са моите отговори на част от въпросите ти:

Първо да попитам има ли някоя от вас която първо да е живяла в Германия и да се е преместила в Австрия: Да

чудно ми е голяма ли е разликата: Да, голяма е, zа мен беше като връщане в България zащото според мен тук много неща са по_блиzо до българската действителност, отколкото до немската.

После как се живее там, имам предвид до колко е спокойно в такъв голям град, с малки деца?: Достатъчно спокойно, но zависи къде живеете в Германия и с какво сте свикнали. Берлин и някое баварско село не могат да се сравняват толкова лесно.

Има ли евтини полети до българия...: Да

чудно ми е доколко е добре организирано всичко.: Доста по_zле отколкото в Германия. В това отношение приликите с България са много. В Германия вдигаш телефона и всичко е уредено. Тук го двигаш много пъти, след това се принуждаваш да отидеш лично и пак не си си свършил работата.

предполагам че доста неста са ако не същите, то много близки с Германия, но...знам ли  Sad.: Не, не са. Особено големи са раzликите в манталитета на хората.

А също и, тук е нормално да работи само единия, а жената да си стои в къщи (не само докато са малки децата), та ме притеснява и въпроса как е там, изкарва ли се с една заплата.: Нормално е, в смисъл има хаусфрау, никой няма да те гледа странно, но ми се струва че са доста по_малко отколкото в Германия. Колко zаплати ще ви стигат zависи от раzмера им и от стандарта ви на живот. Голямата раzлика във финансово отношение е че тук на практика няма семейно данъчно облагане. Ако ти не работиш, раzликата в zаплатата на мъжа ти ще е 40?/месец и тя по никакъв начин не zависи от броя на децата в семейството или от брутната му zаплата. Има онлайн калкулатори с които можете да видите каква нетна zаплата ще получава мъжа ти и да прецените дали ви стига. Как е в Германия и zащо там жените могат и да не работят, предполагам zнаеш и сама.Отделно брутните zаплати в Германия са около 10_20%  по_високи от тукашните (поне в секторите с които аz съм zапоzната). Нетните не мога да ги сравня zащото тук няма данъчни групи. При нас положението е такова, в Германия бихме могли да живеем с една zаплата доста добре, тук zа да поддържаме същия стандарт трябва да работим и двамата.

скъп ли е много живота. Хранителните стоки са около 10_20% по_скъпи отколкото в Германия. За наем, нищо не мога да ви кажа, zависи дали живеете сега в Мюнхен или някъде в иzточна Германия например. Има някои скрити данъци и такси, които ги виждаш чак като се пренесеш тук. Подръжката на нашата кола (данъци и zастраховки) иzлиzа около 1500?/година по_скъпа тук отколкото в Германия. Бенzинът тук е малко по_евтин, но пък има винетки...

В zаключение мога да ти кажа, че много zависи от това как се чувствате в Германия, какво ви харесва там и какво не, доколко сте адаптирани и къде точно живеете. Когато дойдохме тук, аz се чувствах адаптирана в Германия, България не ми липсваше и zатова много неща тук ме драzнеха, напомняха ми на това от което се бях махнала. Но смятам че zа хора които не са живели дълго в чужбина или България им липсва, Австрия е добра въzможност zа лесна адаптация. От поzицията на времето, ние оценяваме като грешка нашето преместване тук и сме твърдо решени да се върнем в Германия.

# 63
 nbirthday Долче и от мен  newsm67 Да си жива, здрава и много обичана  baloni

# 64
Долче, честит рожден ден, много щастие и любов!

Калина, и аз съм на мнението на Вяра за местене от Германия в Австрия, живяла съм само 3 месеца в Мюнхен, но разликата ми се видя огромна (от към уреденост и подреденост на нещата) Там наемите бяха доста по скъпи - за една стая плащахме колкото тук за апартамента, но пък цените в магазините бяха по добри,ама не покриват разликата Wink. Все пак всичко зависи от това каква оферта сте получили и какво имате в момента в Германия, доста е индивидуално.

# 65
  • Vienna
Долче, вилкомен им клуб. 

Ако не припаднеш от жегата  когато запалят свещите на тортата,значи си още млада!

Джи, ти още не знаеш, но от трийсетака по тази причина палиме само по една свещичка за десетилетие....
На среща няма да мога да дойда. Много ми е мъчно.

# 66
  • Germany
Мдаааа, значи сте на мнение, че в Германия си е по-добре...
а мога ли да ви попитам как са здравните застраховки там? % от заплатата или твърда сума? а също и семейна ли е или на член от семейството се плаща и какво покрива. лекарствата за деца безплатни ли са?
благодаря ви още веднъж за отговорите

# 67
Ла дол4е, овен4е, и от мен 4естит рожден ден. Много zдраве, Щастие и късмет в живота. Tada  party023
Вяра, радвам се да 4уя неЩо от теб.
За zдравното осигуряване , жената и децата се водят към zастраховката на мъжа. ПлаЩа се рецептата, мисля 4,90? zа лекарство. Ина4е осигуровката е % от брутната zаплата и сумата се превежда деректно на zдравната каса. Това инфо важи zа zастраховките към GKK - Gebietskrankenkassa. Някой фирми zастраховат служителите си допълнително 4астно, тогава полzваШ екстри.

# 68
Ла Долче, Честит Рожден Ден и от мен!  bouquet

# 69
Благодаря Свити,
а това за рецептата /4.50 за възрастен ли става въпрос или и за детските? понеже за над 18г и тук се плаща такса на касата от около 4/5Е, но за деца е 100% безплатно.

# 70
Благодаря Свити,
а това за рецептата /4.50 за възрастен ли става въпрос или и за детските? понеже за над 18г и тук се плаща такса на касата от около 4/5Е, но за деца е 100% безплатно.

Тук за деца не е безплатно.
Плаща се колкото и за възрастни.

# 71
  • Виена, Австрия
Долче, честит рожден ден и от мен мила!!!   bouquet

Пожелавам ти да си здрава, много щастлива и винаги обичана!  smile3525
Вдигам тост за твое здраве с едно Просеко!  cheers
Весел празник!

# 72
Свити, хубави новини виждам при тебе. Честито! Да е лека и безпроблемна!

Калина, видях ЛС, ще ти отговоря по-късно, ако не успея днес, утре. Сега само да ти кажа, Че има една голяма разлика в здравното застраховане тук и в Германия. Тук нямаш абсолютно никакъв избор на здравна каса. Работодателят те застрахова в някаква каса и не съм наясно (да кажат другите) дали това е според седалището на фирмата или според твоето местоживеене. При мен двете съвпадат и затова не съм наясно, фирмата е във Виена, живея във Виена и съответно съм към виенската каса. ВсиЧки каси за задължително здравно осигуряване, са държавни. Часто можеш да се застраховаш само като добавка към задължителното застраховане. В такъв смисъл няма никакво знаЧение какъв е процентът за осигуряване защото така или инаЧе нямаш никакъв избор. Касите по принцип плащат тук по-малко услуги отколкото в Германия. например когато аз живеех там, касата поемаше поне 50% от стойността на короните, тук не поема нищо. Също имаше и някаква сума за оЧила, тук е нещо от порядъка на 1-2?, тук няма посещение на безплатни акушерки по домовете след раждането и т.н. екстри. Тези неща веЧе не знам до колко са така и в Германия и дали и там не са поорязали някои услуги междувременно, но акушерски посещения например все още се плащат от касата, за това съм сигурна.
И ако може само да ми кажеш на какъв етап сте в обмислянето, мъжът ти има ли предложение за работа, договорил ли е заплата или все още е на етап кандидатстване за работа.

# 73
Да спирам ли да пия и празнувам или да продължа и тази вечер? Много ви благодаря! Ама много! Така харесвам български пожелания за рожден ден. Това "Аллес Гуте" хич не ме трогва нещо  Grinning

Вяра, като човек с опит и в Германия и в Австрия е права. Аз говоря само от позицията на живееща в Австрия. Но колкото пъти отидем в Германия ми се иска да останем там. Мен като скандалджийка българка малко ме смущава този ред и тази съвестност там, но това е до манталитет.

Хайде наздраве. Просвам се да гледам Germany´s Next Topmodel - да си призная, че много си падам по trash TV.

# 74
Добър ве4ер,дами! Нямам време да 4ета  отпред ,щото ще стане утре.

Първо..
И аз сега по късни доби на свой ред да 4еститя на Ла Дол4е.

Мила Ла Дол4е,,4естит рожден ден! baloni

Пожелавам ти Божиите благословения във всяко твое намерение за времето което ти предстои от сега нататък .Аз ще бъда по-щедра и ще ти пожелая 3 пъти по 35 да празнува6!Наздраве ! cheers

Този концерт е специално за теб:

http://www.jacquielawson.com/preview.asp?cont=1&hdn=0&pv=3111875

http://www.jacquielawson.com/preview.asp?cont=1&hdn=1&pv=3111916

Второ...

Не мога да не отбележа радостта ми ,4е виждам Вяра днес тук. newsm74Вяра,много  ти се радвам   bouquet

Сега отивам да ви до4итам...Лека нощ от мен!

Последна редакция: чт, 26 мар 2009, 22:15 от Sarrah

Общи условия

Активация на акаунт