Пролет вече е дошла-Австрийки скоро ще похапват ребърца :) -34

• 14 294
  • 283
  •   1
Отговори
# 210
Рени, има Монтесори градини, които работят до 17:00 часа. Не е до системата, а до градината. Но пак повтарям, че човек трябва да е запознат и убеден в начина на учене, иначе се получава конфликт. Освен това има добри и много скапани Монтесори градини / училища. Името Монтесори не е гарант за качеството на дадената детска градина.

Теди, в Монтесори училищата също не ги карат да учат насила, като видят, че определено дете надраства връстниците си, те го занимават с материала за по-големите, като видят че друго дете има трудности в дадена насока му помагат, но му оставят необходимото време за да се справи само. Също така оставят децата (обикновено в група) да стигнат сами до крайният резултат, като им помагат при нужда. Дъщеря ми например, винаги работеше с горният клас по немски.  По математика понякога учеше с по-малките, докато усвои например деленето с двуцифрени числа.

Жени, мерси за кафето Simple Smile Появи се ти най-после

# 211
LaDolce, има монтесори градини и до 17:00, ама аз 600? и отгоре за градина не давам. Това е цената на Монтесори градината в 22. Бецирк. Вярно английска е, ама какво от това, 600? е просто безумна цена. Но пък имаш право на дърважна помощ ако си под определен доход, ей на това му казвам цинизъм. А все пак да си водя детето в 10 бецирк на детска градина, ми се струва... малко пресилено.
Мен ме притесняват много повеЧе уЧилиЩата отколкото детските градини. Последни публикации и цифри за Виена са повеЧе от ужасни, дано да не сме тука в уЧилищна възраст. #Cussing out

Кола която струва повеЧе от 2000? не бих регистрирала никога в БГ. Едва ли за някой е проблем на Чие име да я регистрира. Проблемите са от съвсем друго естество.

Жени, другото име на късмета е труд. И наистина всеки може да поиска да му е лесно. Аз не се имам за нещо повеЧе от когото и да било и след като съм могла да направя нещо, знаЧи всеки може. Моето лиЧно мнение е Че много хора наистина искат да им е трудно, макар и да не го осъзнават.

# 212
Vjara, детската градина за която аз говоря струва 375 Евро на месец и е от 08:00 до 17:00 часа.
На цена 600 Евро и аз не бих дала детето си в такава, защото няма нищо, което да ги оправдае при едно 3-4 годишно дете. Виж за обучение бих ги дала. И повече бих дала дори.

Кажи за колата какви са причините? Че мъжът ми само това чака  Grinning

# 213
Vjara, детската градина за която аз говоря струва 375 Евро на месец и е от 08:00 до 17:00 часа.
На цена 600 Евро и аз не бих дала детето си в такава, защото няма нищо, което да ги оправдае при едно 3-4 годишно дете. Виж за обучение бих ги дала. И повече бих дала дори.

Кажи за колата какви са причините? Че мъжът ми само това чака  Grinning

Да, има и по-евтини монтесорита, но са малко и не за всеки са удобни. В нашия бецирк обаЧе е само една и тоЧно по принципни съображения не бих платила такива пари.

За колата: ти каква сума би застраховала при българсли застраховател?  Mr. Green И тия тука са скръндзави, ама българските са си направо бандити в костюми. А представяш ли си какви са разправиите ако не дай Боже ти се наложи да ползваш застраховката... Rolling Eyes А представяш ли си пък колко от щетите ще ти изплатят... Rolling Eyes Пък за кола не е толкова невъзможно да опре Човек и до застраховката.

# 214
Да, аз за съжаление нямам абсолютно никакъв опит с тези застраховки.  Rolling Eyes
Аз мислех да е на лизинг и след 3 години да я сменям за нова. Тя тогава май  е автоматично с пълно каско или там каквато е правилната дума.

# 215
Съвсем просто казано, ако австриец ме блъсне ще ми плаща неговата застраховка. Блъскал ме е , плащали са ми. Няма проблеми.
Ако аз блъсна австриец - плаща моята застраховка. След като е допусната кола с БГ регистрация да влезе на територията на Австрия следва, че държавата Австрия приема, съответно и застрахователните фирми в Австрия би трябвало да се съобразят с това , че аз имам застраховка гражданска отговорност  и зелена карта ( сега всичко е гр. отговорност за ЕС), правена в БГ и при евентуална катастрофа, при която е виновен БГ-ия шофьор покриването на щетите ще стане от българския застраховател.
Може би проблем ще има ако срещу БГ шофьор бъде заведен гр. иск за покриване на щети от катастрофата ( убити хора, трайно инвалидизиране итн....) Само че първо трябва да има влязло в сила съдебно решение, а то може да се обжалва итн. итн.  Колко от вас са се блъскали и колко от вас са убили при сблъсъка хора? Вярно, че случките стават, когато най-малко очаква човек, но навсякъде има риск. Въпрос на преценка.

# 216
А, за лизинг не знам как стоят нещата. Но и не знам как ще ти я дадат от тука на лизинг ако притежателят ще е българин, колата с българска регистрация... Трябва да провериш дали при лизинг изобщо е възможно да я регистрираш в БГ. Или искаш да правиш лизинга в България? newsm78 И аз нямам лиЧен опит с български застрахователи, но не ми и трябва. Нали казах, винаги търся лесното и българското застраховане не се вклюЧва в представите ми за нещо лесно.

fat.wombat, изобщо даже не ти трябва да се блъскаш в никой. На нас преди години така зверски ни разбиха колата, Че се наложи да и сменим цялата врата. Струваше някъде над 2000?. Нали се сещате кога ще ми покрие български застраховател подобна щета. И само как ще карам до България с разбитата кола за да отида в сервиза който застрахователя ми е посоЧил... как пък не. Гражданската отговорност е нещо хубаво, по-скъпите щети ги поема каското. И кой ще ти плати когато вината не е установена, както Често се слуЧва?

# 217
Преди 10 години, дъщеря ми беше бебе на 6 месеца, в 5. бецирк един микробус даваше на заден ход в една еднопосочна улица и се натресе директно в мен. Спря, отвори си вратата, погледна назад и тръгна. Аз свирках, святках, нищо. Отидох в полицията, направих анцайге, после ме викаха в магистрата, казаха ми, че това била кола на някаква си фирма и по това време е била в гаража на Маргаретенгюртел  и не ми платиха. Тогава колата ми беше на 4 месеца и моята застраховка покри всичко.
Миналата година ме блъсна камион на Триестерщрасе и ми смачка и разцепи предната лява врата. Записах номера, отидох в полицията, направих анцайге както му е реда. После в нашата община давах показания. Шофьора на камиона отрече, каза че не си спомня да ме блъскал и не ми плати. Вратата е така смачкана, че трябва да се смени. Струва 800 Евро. Може би понеже вече съм патила ми е все тая къде ще ми е застрахована колата.

Да, мисълта ми беше да е на лизинг в България. И да я карам тук. Единственото, което мен ме спира е, че трябва да я карам на преглед/сервиз в България и все пак 1000 км в едната и 1000км в другата посока са ми много. Аз така и така ходя максимум един път в годината до България...  Thinking

Последна редакция: ср, 01 апр 2009, 21:55 от LaDolce

# 218
  • На Дунава
Аз също карам с БГ регистрация - просто, когато се преместих тук, си взех и българската кола с мен да си ми е дружка. До момента не съжалявам ни най-малко!! Колата си е на мое име, не виждам на кого това пречи и кой ще ми го забрани. Внимавам да не правя впечатление тук с глоби и нарушения - до сега имам само 1 глоба за неправилно паркиране за 2 години, мисля, че не е фатална. Колата е застрахована в ДЗИ в България с пълно каско. Ако някой се интересува, при някоя следваща среща ще му донеса книжката какво се покрива и какво не. На кратко: застраховката си важи тук точно толкова, колкото и в БГ. ДЗИ имат партньор-застраховател тук, на който се обаждаш при щета/ПТП. Срещу 5 лв отгоре годишно застрахователят поема транспорта на повредения автомобил до БГ. Звучи ми като добра идея. Проблем би имало само от гледна точка на поркитието на застраховките - тук то е в пъти по-високо, отколкото в БГ. Т.е., ако, недай си Боже нещо стане по мое вина, и ме осъдят, и решението влезе в сила, моят застраховател ще изплати необходимото, но само до размера на застраховката ми (не помня на изуст колко хиляди евро беше, примерно 100.000 - но може и да си измислям). Разликата до сумата, на която са ме осъдили, трябва да платя сама. Удоволствието да карам с Бг регистрация ми струва за моя Сеат Ибиза на 8 години 140 лв годишна гражданска отговорност, 450 лв каско (срещу което при тотална щета ще получа 6000 лв) плюс споменатото вече прибиране в БГ веднъж годишно за минаване на технически преглед (отиване и връщане с пътни такси, бензин и кафета за двама около 300 евро). Въпросното прибиране ми е добре дошло, защото го използвам за лятната си отпуска, плюс оставям колата в БГ на сервиз за смяна на масла, ремъци, филтри и каквито дребни дефектчета са се получили през годината. Ако тези неща ги правя в Австрия, ще ми излезе многократно по-скъпо. На практика разходката с кола до БГ води до немалко спестени парички плюс, поне за мен, удоволствието от екскурзията. Тази година заради малкото човече, което очакваме, няма да има как аз да закарам колата както до сега - но приятели ще го наравят вместо мен, таман ще им излезе безплатен транспорта до Сф. На връщане в БГ пълномощно никой не иска, само на излизане от БГ.
Та исках да кажа, че ако човек е склонен да поеме риска от разликите в изплащаните при щети суми (но, както каза Илияна, не се случва често, чукам на дърво с двете ръце!!!), и ако - като мен в Австрия би имал високо застрахователно Stufe - напълно си заслужава да се регистрира колата в БГ и да се кара така! Нормалните застрахователи изплащат щетите в разумни срокове и в относително реалните размери. Аз лично съм доволна!

# 219
Може би понеже вече съм патила ми е все тая къде ще ми е застрахована колата.

Кой ти поема тия щети? Не е ли застраховката? Питай хора патили в България. Там поЧти няма хора които да не са си имали вземали даване със застрахователи тоЧно по слуЧай на колите. На хартия всиЧко звуЧи супер, какво плащат и след колко време е друг въпрос. Помисли си също какво правиш през времето докато ДЗИ ти превозва колата за ремонт в БГ за 5 лв и ти я ремонтира. Годишните прегледи са си проблем защото аз не бих тръгнала за България с кола, но пак ми се струват най-малкото в слуЧая. Ми ако направо ми дигнат цялата кола, както си е нова и както се слуЧи на мои познати в България с пълно каско. Знаеш ли кога си полуЧиха парите за нея? ТоЧно никога. Ама както си прецениш.

# 220
Яна, мерси за уточнението и цените.

Вяра, разпраната врата не я пое никой. Другата ми кола имаше пълно каско. Мисълта ми е, че в Австрия важи закона на свидетелите. Ако стане нещо и не дай си боже нямаш пълно каско и/или свидетели, другата страна отрича до последно.
Проблема ми е, че аз се знам и от инат няма да ми се ходи всяка година в България  Grinning
Което ме подсеща за нещо:

Облак, разкажи, ако искаш и на лични разбира се, за почивката която сте избрали. Аз все още се чудя, дали да отидем пак в Обзор (вдигнали са цената с 370 Евро, което само по себе си не е проблем, защото бяхме доволни от всичко) или да пробваме нещо различно.

# 221
"Колата си е на мое име, не виждам на кого това пречи и кой ще ми го забрани."
Когато пребиваваш повече от 6 месеца на територията на Австрия, нямаш право да караш , кола на твое име с чужда регистрация. Някъде из законите го пише. Ако поискат могат да ти направят проблем. Знам за българин, когото го бяха нарочили някакви съседи и имаше проблеми за БГ регистрация.

Облак, vencheto-f, давайте майсторите, че мъжът ми разбил вече банята и ме  навива да не се връщам на 21.4, защото в къщи било баущеле Mr. Green

Долче, мерси за инфото, ще знам винаги да си намирам "свидетел" ако потрябва.

# 222
бг-zастраховката и пребиваването от 6 месеца е то4но така, както е описала fat.wombat, има такъв zакон, но сега не ми се търси в RIS.
Dolce, zа свидетелите си права. Или другияt вариант е, и двамата Шофьори попълват и подписват Unfallbericht на място или ако не се спораzумеете (или единия иzбяга) се вика полиция на място и се прави и Fahrerfluchtanzeige.
И ние таzи година Ще отпиШем бг zа по4ивка (няма да ме пуснат с тоz корем tooth). Смятаме да отско4им до Италия, но в края на май, 4е после Ще съм трудноподвижна. И zатова сега усилено търся оферти  book

# 223
  • На Дунава
А не пише ли в закона, че е забранено да караш кола с чуждестранна регистрация повече от 6 месеца в Австрия, а не да притежаваш такава? Има разлика! Защото вече никой не отбелязва на границата кога си влязал. Или, ако решим да сме изрядни, се разхождаме 2 пъти годишно до Братислава, и всичко е ОК.

# 224
Здравейте!

Доста сте се разписали, трябваше ми време да изчета всичко  Simple Smile .

Рени, виж на тези линкове:
http://www.billignet.at/sogehtdas.php
http://www.billigtalk.at/index2.php
http://www.budgetnet.at/rates.php
http://www.telediscount.at/
http://www.fuchstarife.at/rates.php
http://www.happytel.at/Tarife/
http://www.saubilligtelefonieren.at/
http://www.weltrabatt.at/index.php

В момента най-евтиното е 0900029299 - 19 цента на минута от стационарен към мобилен.

Лека вечер желая на всички  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт