Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

  • 186 584
  • 749
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 471
Тези Champion, ама мислех че е сокоизстисквачка, незнаех че има и приставка за брашно. Добре ли мели или е по-добре да си е само  мелница, като тези на Schnitzler
За кваса сега намерих записките ми на 500гр. брашно се слага около 150-200гр квас и 300гр вода.

# 346
  • Мнения: 286
Тези Champion, ама мислех че е сокоизстисквачка, незнаех че има и приставка за брашно. Добре ли мели или е по-добре да си е само  мелница, като тези на Schnitzler
За кваса сега намерих записките ми на 500гр. брашно се слага около 150-200гр квас и 300гр вода.

нашата е стар модел и не мели много фино. Не знам новите им модели как са. Затова търсим някаква по-добра от друга марка, коята да мели по-фино.

# 347
  • Мнения: 0
Здравейте. не мога да я докарам тази закваска. Помогнете - какави точно български брашна използвате (тип, марки). Пробвах няколко но не става така на шупли като на снимките, както и хляба ми не втасва. Дали е от температурата на времето ( правя я на стайна температура) или нещо някъде бъркам.

# 348
  • Мнения: 573
Здравейте. не мога да я докарам тази закваска. Помогнете - какави точно български брашна използвате (тип, марки). Пробвах няколко но не става така на шупли като на снимките, както и хляба ми не втасва. Дали е от температурата на времето ( правя я на стайна температура) или нещо някъде бъркам.

Днес съм замесила един хляб с закваска, която майсторих последната седмица и половина. Гледам, че е втасал и то много, ще го слагам във фурната. Дано стане сполучлив. Температурата е стайна, около 23 градуса.

# 349
  • Мнения: 573
Eто малко снимков материал от днешните ми опити. Искам да попитам, защо разрезите от горе останаха вдлъбнати, а не се разпукаха? Предполагам е трябвало по-рано да го сложа във фурната!?  newsm78 Всякакви съвети приемам!





# 350
  • Мнения: 901
kaigi обикновено при недостатъчно втасване на оформеният хляб е причина да имаш долна кора, която е нацепена и горните разрези да не са отворени достатъчни при печенето.

# 351
  • Мнения: 573
marabu, на мен ми се стори много надут, но явно е трябвало да изчакам.   Heart Eyes Hug

# 352
  • Чехия
  • Мнения: 1 071
Привет, момичета вчера за пръв път си спретнахме хляб с натурална закваска, стана супер вкусен и въздушен, но малко се разля и ми е чудно дали тестото ми беше меко... По написаното разбрах че трябва да е малко по-меко, от класическото ,,меко като на ухо,,.
Вие как го правите?
Eто как се получи...но е разлят. Не ми се искаше да ползвам форма.

Последна редакция: вт, 01 юни 2010, 15:09 от ivalex

# 353
  • Мнения: 573
ivalex, чела съм, че ако превтаса по време на предпоследното втасване се получава по-плосък хляб, т.е. разлива се.

# 354
  • Мнения: 11 607
Иве, тъй като тестото се получава меко, трябва да се внимава да не превтаса.....Може би ти е леко превтасал хляба или фурната ти не е била достатъчно загряла и там да се е получило също леко превтасване.......

# 355
  • Чехия
  • Мнения: 1 071
Момичета благодаря за отговорите, вчера пак пробвах само че сладко козуначено тесто( с дечкото плетохме мини козуначета) и не го месих толкова меко, също не го оставах дълго да втасва ...ето резултата. Добре стана, мекички и въздушни.
http://i55.photobucket.com/albums/g142/mihof33/P1080823.jpg?t=1275548757
Днес за първи път ще пробвам нат. закваска в хлебопекарка...
И още един глупав въпрос за закваската, ако си оставя малко от днес захраня я и я оставя навън ще е готова ли до утре за ново месене или са нужни два и повече дни.  Blush Декем да е като вечна закваска.


   bouquet

# 356
  • Мнения: 573
Страхотни козуначета сте направили! Моята закваска я държа в хладилника, но не я ползвам всеки ден. Предполагам, че не би трябвало да има проблем, ако я оставиш отвън. Интересно ми е как процедират фурните, те все пак месят всеки ден.  newsm78
Аз още не съм се престрашила да се пробвам с хлебоперната, все си мисля, че няма да стане сполучлив хляба.  Embarassed

# 357
  • Чехия
  • Мнения: 1 071
Привет пак, не знам мисля че фурните ползват мая само... въпреки че тукашните пекат и с квас...
Иначе и и на мен ми някак съвестно да сложа този жив продукт в машина и някак ме влече да меся с закваската, но време много нямам и вече пуснах един хляб на най-дългата програма.

# 358
  • Мнения: 11 607
Иве, на мен не ми се получаваше хляба със закваска в хлебопекарната.....То може и да има начин, но и аз не го търсих...Защото ми бе по-добре в обикновена фурна да пека хляба......

Как направи козуначено тесто със закваска? Питам те, защото 2 поредни години Джемма се мъчи с едно Панетоне със закваска, всичко е ок, но резултата не и харесва...

Закваската ще е готова според мен, времето е топло, наблюдавай я все пак от време на време, ако се наложи сложи на хладно....Аз мойта я държах в хладилника лятото, защото тук е много топло...Прецени си според Т......

И...смили се и дай поне по 1 кифличка......

# 359
  • Чехия
  • Мнения: 1 071
Ahoj, малко със закъснения пиша.

Мамс, козуначеното тесто малко го правих наслуки, то сега с тази закваска всичко ми е наслуки, следя мекотата само...

 Иначе три яйца + един белтък, 150мл. топло мляко, една ч.чаша закваска, беше рядка и с малки балончета( защото нямах време да я чакам още ден да кваси още, но май това спомогна за мекото и въздушно тесто все едно процеса се забърза), 150 масло, 100-150 грама пудра захар- аз сложих 100 не обичаме да е прекалено сладко, лимонена кора, ванилия, и брашно колкото поеме за меко тесто, месене и премесване поне три пъти и топло у дома, топло да е завитичък като бебе... иначе имам и голяма рецепта за козунак но там става близо три кила тесто и рядко го правя само по Великден. Само неприятно беше че закваската ми беше от черно брашно и малко затъмни като цяло тестото, но нали е само за нас. Другия път ще си приготвя бяла, нали може?

Хляба в пекарната стана добре, черен и добре втасал... но пак сложих по рядка закваска, тя като че ли по бързо прави тестото въздушно. Нямаше на къде да се разлива...  Mr. Green Снимала съм го ама пуст мързел, но тия дни ще кача снимки...

Аз тези дни пак ще правя кифлички, но ще пробвам с бяла закваска... четох за една с кисело мляко...Козунака зависи и от захарта аз от десетина години правя домашен, всъщност от както съм тук и стигнах до извода че при повече захар козунаците стават длетави, затова внимавам с нея.

Общи условия

Активация на акаунт