Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

  • 186 455
  • 749
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 106
От миналата година се каня да пробвам да си направя натурална закваска,но ми се видя много дълъг периода за направата и на закваската и за хляба(както беше писал някой-много дълго работно време).Сега обаче ще пробвам-престраших се.А и щом вече Джемма е пекла хляба във хлебопекарната-това е добре,ще пробвам и аз така.Вчера сутринта сложих 100:100 пълнозарнесто ръжено и вода.Когото се прибрах в къщи-към 20.00 часа-нямаше никакво развитие,само беше се утаила много малко вода отгоре.Сложих още 50:50 типово и вода и разбърках добре.Тази сутрин вече имаше много малки мехурчета и по-особен мирис от снощи.Разбърках пак добре и сложих още 50:50 типово и вода.Тази вечер като се прибера мисля да сложа пак 50:50 но бяло и вода и утре сутринта да пролъжа с бялото.Незнам къкъв "бъркоч" ще стане-ако въоще стане нещо,но нали все пак е експеримант.Бъркам с дървена лъжица,водата е минерална-със стайна температура.Накой правил ли е закваска с три вида брашна ?

# 361
  • Мнения: 2 214
Правих с различни брашна, единствено което не съм пробвала закваска с обикновена вода.
Затова съвет трудно мога да дам относно по горе написаното от теб.
Всъщност те излъгай още в началото(преди 4 години) понеже съпруга ми пазеше диета опитах ръжената закваска само с вода, обаче тя ми хвана мухъл и грам не се надигна.
Затова се отказах тогава да правя хляб със закваска.
Започнах много случайно и ми хареса хляба, но експерементите ми са със яболков сок(най удачната), сок от грозде(има много характерен вкус и е за ценители), правих закваска от кефир и прокиш(страхотна става), също така и от хмел, май и още от нещо ама не мога сега да се сътя, аааааааааааа сътих се от ушаф.
Ето първия ми експеремент.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=491452.msg15265069#msg15265069

# 362
  • Мнения: 106
Снощи когато се прибрах имаше повече мехурчета,но не се беше надигнала.Когато сложих бялото брашно и разбърках,след 1-2 часа се надигна около 1 см.Понеже в рецептата пише,че е хубаво от време на време да се разбърква,преди да си легна разбърках,но сутринта пак си беше на същото ниво.Сутринта сложих последните 50:50 бяло и вода,пак рабърках и докато тръгна за работа,пак имаше пяна около 1см.Миризмата е такава каквато описвате в темата.Даже сутринта ми замириса леко на бира.В рецептата пише,че закваската е готова когато удвои обема си,а моята даже няма и половина на течността.Ако не е мръднала трябва ли да я захранвам още?

# 363
  • Мнения: 2 214
Аз писах че не съм захранвала по този начин за съжаление не мога да дам съвет, можеш да цъкнеш на снимката за да видиш структурата на закваската, и ако твоята изглежда по същи начин значи всичко е ок.

# 364
  • Мнения: 573
Стихийно бедствие, гроздовата закваска как точно я прави, има ли някаква рецепта?

# 365
  • Мнения: 106
Аз писах че не съм захранвала по този начин за съжаление не мога да дам съвет, можеш да цъкнеш на снимката за да видиш структурата на закваската, и ако твоята изглежда по същи начин значи всичко е ок.


Аз снимката я видях още в понеделник когато разглеждах темата.Това което ти си снимала,а и снимките на другите момичета и момчета на закваските са с много и големи мехури,а моята е горе-долу като на бира.

# 366
  • Мнения: 2 214
 kaigi  Гроздовата я правих както и ябълковата, само че без захар.
 Бургас Важното мехури да има, а пък големи или малки май не е важно, абе забъркай един хляб па ще видим кво ще става.

# 367
  • Чехия
  • Мнения: 1 071
Бургас, моята не е с големи мехури, всеки ден я ползвам почти до край оставам в буркана един пръст и смесвам с ново брашно и вода пак почти цял буркан, и нямам грам проблем, от както я пробвах вече мая не слагам никъде. Ето фото ...

http://i55.photobucket.com/albums/g142/mihof33/P1090018.jpg?t=1276803757
http://i55.photobucket.com/albums/g142/mihof33/P1080851.jpg?t=1276803756


Само малко ми е чудно едно нещо, не го оставам цяла нощ, нито повече от нормално тесто. Хляба ми втасва и се изпича за една класическа програма в хлебопекарката, или ръчно месен пак за толкова горе долу. Ако го оставя за цяла нощ, направо прелива.

# 368
  • Мнения: 106
г-жа Стихийно бедствие точно това си мислех тази сутрин,да забъркам един хляб а пък каквото ще да става и да го хвърля няма да ми е за първи път.Та нали и прасенцата на село трябва да си хапнат.
ivalex и аз мисля да го направя в хлебопекарната,даже утре трябва да слагам пълнозърнест хляб,така че ще видим какво "произведение"ще излезе.При мен втасванета е около 2 часа,печенето-1.Твоите хлебчета изглеждат добре и сигурно са вкусни.Някой беше писал,че като се сложи повече закваска,хляба бил леко кисел.При теб как е?

# 369
  • Чехия
  • Мнения: 1 071
Няма такова нещо, не е кисел дори грам напротив има много приятен вкус на хляб печен от фурна от ония едноврешките. Иначе слагам близо, една чаша 250-300гр, за хляб 1200гр. Успех, целозърнестия не се надига толкова колкото белия, на вкус обаче е много богат.
Днес месихме с дечко, бели питчици, чакам сега да втасат. Успех на теб.

Знаете ли какво исках да ви питам, моя баща си спомня закваска във вид на питчици, суха... Баба му ги правила, оставяла ги е някак да съхнат май на слънце, и после ги държала на сухо в торбичка, когато е дошло време за месене ги размеквала във вода и месела... някой чувал ли повече за това.

# 370
  • Мнения: 836
Знаете ли какво исках да ви питам, моя баща си спомня закваска във вид на питчици, суха... Баба му ги правила, оставяла ги е някак да съхнат май на слънце, и после ги държала на сухо в торбичка, когато е дошло време за месене ги размеквала във вода и месела... някой чувал ли повече за това.

Как се съхранява квас?

Веднъж създали квас не е нужно да го използвате веднага. Можете да"го приспите" като добавите брашно докато го превърнете в твърда, неронлива маса. Оформете я на малки, обли топчета (1-2) см, които оставете да изсъхнат на стайна температура. Така правите сух квас.

Квас можете да съхранявате и в хладилника. Добавяте брашно, докато се сгъсти до нетечно състояние и го оставяте да си спи в хладилника.

Независимо дали е сух или съхряняван в хладилник, можете да го съживите винаги, когато пожелаете. Добавете топла вода, докато получите смес с гъстота между тесто за плалчинки и кекс и направите едно захранване, с което да събудите живинките. Когато сместта започне да се движи и балбука можете спокойно да я вложите в хляб.


от тук http://sluncemoon.blogspot.com/2009/11/blog-post.html

# 371
  • Чехия
  • Мнения: 1 071
 Hug еsme_bolger  Hug

# 372
  • Мнения: 573
Аз съм виждала да се продава суха закваска в Био магазините, дори в ДМ има. Веднъж се пробвах, но не останах очарована. Явно не съм успяла да я активирам както трябва.

БУРГАС ДШ, моите балони също не са много големи, но хляба става. В зависимост от начина на приготвяне се получават по малки или по големи дупки в хляба.

# 373
  • Мнения: 106
Ето това са прословутите хлябове с натурална закваска.Пълнозърнестия не се изпече добре ooooh!,но аз съм имала и такива проблеми със живата мая докато улуча дозата,а белия стана.Може би трябва да балансирам количеството закваска и водада.И двата хляба при месенето се залепваха по стените на контейнерчето.Печени са във хлебопекарната,съответно на програма за бял и пълнозърнест хляб.

Последна редакция: нд, 20 юни 2010, 18:57 от БУРГАС ДШ

# 374
  • Мнения: 106
Да Ви се оплача.Снощи реших да пробвам пълнозърнест хляб с по дълъг период на втасване.Сложих го в машината-меси и втасва за час и половина.Изключих машината от тази програма и включих на отложен старт за да бъде готов на сутринта.Беше се надигнал много повече от този който е на снимката НО не се изпече.Не става за ядене.Ще направя още един опит за пълнозърнест хляб и ако не стане ще се откажа.

Общи условия

Активация на акаунт