Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

  • 186 449
  • 749
  •   1
Отговори
# 375
  • Чехия
  • Мнения: 1 071
Бургас, малко късно се включвам. Трябва да следиш тестото в машината, трябва да е меко, достатъчно за да се лепи за стените, когато е по твърдо се получава това пукане... Също малко преди да почнеш да го печеш  направи няколко реза с ножа за да излезе излишния въздух. Когато правиш черен хляб слагаш ли поне една чаша бяло брашно, то споява добре сместа. Още поне при мен е напълно стига програма от три и половина час за хляб, дори и със закваска, но тестото ми доста меко, дори да не кажа лепящо.

# 376
  • Мнения: 106
ivalex,за хляб от около 870гр.слагам 350 вода,210-бяло,150-пълнозърнесто и 240 типово(със жива мая-от едно купче,слагам 1/8).На този който е на снимката сложих 300 вода и 150 закваска със същите грамажи брашна.Програмата за този хляб и при мен е също около 3.30часа.Много лепеше по стените.Това от закваската ли ?Със мая на тези грамажи не лепи.А за това напукване,аз го сложих да се пече и трябваше да излизаме,така че не съм го гледала.

# 377
  • Чехия
  • Мнения: 1 071
Оле, аз слагам на око и няма как да ти кажа колко е вътре брашно и вода, само че ми с струва че ти емножко водата... умееш ли да месеш на ръка, усети тестото, да е меко, леко да лепне, но да е гладко и еластично това е идеалната конситеснция за машината... Закваската със стоенето втечнява, а и самата с вода...

# 378
  • Мнения: 106
Ами първо сложих 150 закваска и долях вода до 350.Т.е.150 закваска и 200 вода обаче тестото стана на трохи,така че долях до тази мярка.Мога да меся на ръка,може би третия път така ще го направя иииииииииии ще си помисля за четвърти.А за белия-на първото месене стана на топка,не лепеше и когато машината спря за почивката,тестото се отпусна и за второто месене пак лепеше много.

# 379
  • Мнения: 836
по принцип хлябът със закваска (квас) няма нужда от много месене.
аз го меся на ръка около 5 минути и му е напълно достатъчно, а в машината се меси много дълго.
може това да е причината за лепненето.
правя само пълнозърнести, ръжени и грахам хлябове.
не знам как е положението с бял хляб, но би трябвало да е същото.

# 380
  • Мнения: 106
esme_bolger можеш ли да ми напишеш някакви приблизителни грамажи за пълнозърнест хляб.Сигурно си прочела аз какви мерки слагам.Дай някакъв ориентир.Сигурно печеш във фурна.На какви градиси?Бях чела някъде,че трябва фурната да е загрята на силна температура.

# 381
  • Мнения: 573
БУРГАС ДШ, аз винаги печа на 240 за 10-15 мин и после намалявам на 200 градуса, докато се опече. Меся в машината 15 мин., според мен 5 мин. са доста малко, за да се формира добро тесто. Има един тест WindowpaneTest, но не знам как се казва на български. Тестото трябва да изглежда горе-долу така

 , след месене. Тестото трябва да е доста по меко от нормалното и трябва да лепи. Според мен не е проблем да месиш в машината, но за втасването е хубаво поне в началото да става навън, за да го усетиш по-добре и целия процес въобще. Ако е добре омесено няма да се отпусне кой знае колко. Също меся само веднъж, след втасване изкарвам въздуха на тестото чрез прегъване и оформям хляба.  И пробвай първо с бял хляб там е по-лесно.

# 382
  • Мнения: 836
esme_bolger можеш ли да ми напишеш някакви приблизителни грамажи за пълнозърнест хляб.Сигурно си прочела аз какви мерки слагам.Дай някакъв ориентир.Сигурно печеш във фурна.На какви градиси?Бях чела някъде,че трябва фурната да е загрята на силна температура.

с грамажите няма да стане, правя на око.  Embarassed
ще премеря следващия път (ако не забравя)
пека на 170 градуса и слагам хляба в студена фурна, после включвам.
при пълнозърнестите хлябове поради малкото глутен няма нужда от много месене.


Замесване на хляб с квас

За да замесите хляб с квас добавяте количество брашно равно на това, което сте използвали за захранване на кваса докато той достигне своя активен пик. Например, ако сте захранили кваса 4 пъти с по 1 чаена чаша брашно, замесвате готовият квас с 4 чаени чаши брашно. В този момент може да добавите сол по желание - 10 - 15г на кг брашно, но не е нужно както са ни разказвали. Сместта се меси, докато стане на тесто, което не лепне по пръстите и дланите ви. (около 4-5 мин). Самия квас развива глутена на брашното и няма нужда от силово месене (както обикновенно са ни показвали).

В процеса на втасване се оформя глутен който зъдържа въздуха и надува хляба. Ако искате да направите по-твърд и плътен хляб тестото трябва да е по-твърдо. Ако искате по-мек шуплест хляб с твърда коричка и мека сърцевина тестото е по-меко и го печете по-дълго.

от тук http://www.sunmoon.bg/index.php?page=bread_make

# 383
  • Мнения: 106
Много Ви благодаря за обясненията.

# 384
  • София
  • Мнения: 2 649
Здравейте, искам да попитам нещо. Имам желание да си отгледам закваска и да направя хляб с нея. Аз има хлебопекарна и ще го правя там. Сега, обаче като е мног горещо, как да процедирам със закваската и захранването? Нямам по-хладна стая, в която да я държа, апартамента ни е изцяло южен. И нямам друго брашно, освен бяло, толкова ли няма да стане? Четох, че с ръжено било най-лесно, но нямам такова, а искам утре да почна да я отглеждам.

# 385
  • USA
  • Мнения: 675
Здравейте Heart Eyes! Иска ми се и аз да пробвам да направя хляб с такава закваска, но нещо не ми е ясно, та да питам така ли е както съм разбрала
днес смесих 100 гр. вода и 100 брашно, оставям за 48 часа
след това захранвам пак със 100 вода и 100 брашно, оставям 24 ч.
пак захранвам с 200 вода и 200 брашно, оставям, 12-24 ч.
 и чак след като отделя и сложа в хладилника 50-80 мл. се започва наново, нали така? newsm78 Ако е така след това какво правя? Или пак започвам от там , където е началото и така 24 часа и т.н. newsm78 Ето тук не ми се връзва Embarassed newsm78. Моля ви помогнете, много ще съм ви благодарна  bouquet!

# 386
  • USA
  • Мнения: 675
Никой не ми отговори, но в другата темичка го направиха  bouquet!
И така вече 3 дни захранвах, но не ми се удвоява сместта, мирише на кисело и има малки балончета. Въпросът ми е да продължавам да захранвам ли и с какво количество? Свиди ми се да хвърля част, но пък в момента е 400 мл. с пак толкова ли трябва да захраня?

# 387
  • София
  • Мнения: 320
Предварително се извинявам, ако вече е коментирано, но все пак ще попитам.
Може ли да стане квас с брашно от спелта/ шпелта?

# 388
  • USA
  • Мнения: 675
Копирам си поста от друга тема:
С моята закваска нищо не става, много ме е яд. Вече 5 пъти съм я захранила, днес й е 6 ден, но никакъв резултат. Мирише на кисело, но само това  Tired. Ето  я, понеже я разбърках и затова има леки балончета, иначе няма нищо Sad. Моля ви кажете греша ли някъде? Ползвам био ръжено брашно, филтрирана вода, температурата вкъщи е 25 градуса, захранвам с толкова, колкото е закваската, но...

sladka_mama, аз не мога да ти помогна, понеже съм новобранка тук, дано някой с опит се включи по въпроса ти.

# 389
  • Мнения: 573
maimun77, моя съвет е да пробваш рецепта, преди да експериментираш. Аз съм правила тази закваска http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382463.msg11674263#msg11674263 и се получи. Всичко е обяснено подробно и няма къде да сбъркаш!

Общи условия

Активация на акаунт