КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни! (Козуначена тема)

• 295 703
  • 1 420
  •   1
Отговори
# 765
Пооомощ,спешно.Тестото е в тавата да втасва ,сега поглеждам,не се надува ,а се е разстлало
Фатално ми е ако го премеся с още брашно.Значи,за да съм ясна ,не се е надуло като тестото за питки,а е разлято.
Моля помагайте

Ако го премесиш,няма да има конци,ще стане като хляб.Щом се е разляло тестото,значи тавата ти е широка,трябва по-малка тава,за да втасва нагоре.

аааа това било зна4и newsm78-понеже оня ден правих 2 козунака-единия не ми харесаха плитките и го премесих наново и наистина стана без конци-въпроса ми е -до кое втасване може да се меси и да се оправя тестото-тоест да се прибавя те4ност или брашно???? и кога ве4е да не се пипа???
и още един въпрос на който никой не ми отговори-понеже ще правя козунака от петък-как да го съхраня мек до неделя-в кърпа???в торби4ка???в хладилник???дайте някаква хитринка моля

# 766
Махлеб не е смес, а си е самостоятелна подправка, продава се в арабските магазини, има я в БГ. Другата не я знам.

# 767
Цитат
Махлеб не е смес, а си е самостоятелна подправка, продава се в арабските магазини, има я в БГ. Другата не я знам.
Да точно така и двете са подправки-миризми някакви-така ми ги е написала жената така ги пиша и аз.Не ги бях чувала преди.Не е задължително да се слагат,затова са в скоби,но ако някой ги намери и двете става по-ароматен козунака.На нея и ги носят от Гърция ,та и поръчах и на мен да даде,та утре ще видя дали са и донесли и да ви кажа ,какво представлява.Но тя каза,че го е правила и без тях,когато е нямала и пак ставал страхотен!

# 768
А на мен ми е любопитен момента след изпичането.

Пръска ли се козунака с вода или го завивате с кърпа (суха , мокра ) ?

# 769
  • София
Здравейте,

и аз се включвам с един въпрос.....Как се прави "яка" за тава?

Обяснявам за който не знае- ако се пече в по- широк съд , за да може да бухне нагоре, се прави, нещо като преградка, което да прегради съда. Това способства за по- рационално използване на пространството ( в тавата могат  да се пекат успоредно 2 козунака) и същевременно за това да бухне.

Тъй като разполагам само с една форма за козунак( кексова), а няма как да изляза да купя още една ,искам да пробвам тази"яка"....чела съм за подобен метод из форума, но като пуснах търсачка нищо не излиза.

Ще съм благодарна на всякакви идеи   bouquet

# 770
http://www.menumag.bg/recipes/view/210
Най-отдолу на страницата има клипче-гледай!

# 771
  • Разград
Пооомощ,спешно.Тестото е в тавата да втасва ,сега поглеждам,не се надува ,а се е разстлало
Фатално ми е ако го премеся с още брашно.Значи,за да съм ясна ,не се е надуло като тестото за питки,а е разлято.
Моля помагайте

Ако го премесиш,няма да има конци,ще стане като хляб.Щом се е разляло тестото,значи тавата ти е широка,трябва по-малка тава,за да втасва нагоре.

аааа това било зна4и newsm78-понеже оня ден правих 2 козунака-единия не ми харесаха плитките и го премесих наново и наистина стана без конци-въпроса ми е -до кое втасване може да се меси и да се оправя тестото-тоест да се прибавя те4ност или брашно???? и кога ве4е да не се пипа???
и още един въпрос на който никой не ми отговори-понеже ще правя козунака от петък-как да го съхраня мек до неделя-в кърпа???в торби4ка???в хладилник???дайте някаква хитринка моля

Всичко става в началото,тръгне ли втасва-край,това е,каквото-такова.Аз поне от там нататък не пипам.

# 772
dodiniki много си бърза!  Благодаря! Като ходим в Гърция ще гледам да си набавя!
Ще докладвам, какво се е получило с козунака утре.

# 773
Към специалистките - тук на работа имаме стол и две жени готвят и те ми дадоха рецептата им за козунак, които наистина е по различен от всичко което съм чела и миналата та и тази година...та ако имате време да я разгледате и да коментирате...
Продукти:
3 ч.ч. прясно мляко
3 ч.ч. захар
1 ч.ч. мазнина (тя каза олио)
това се слага заедно разбърква се и се кипва като заври млякото се отстранява от котлона и се оставя да се охлади.

В това време кубче мая се разбърква с малко топло пр. мляко.
В друг съд се разбиват 8 яйца, настъргана кора лимон и ванилия. Когато маята е готова се пребавя към яйчената смес.
Когато млякото изстине към него се прибавя другата смес. Трябва да е в по голям съд.
Слага се капака, завива се с одеало и се оставя така цяла нощ.
На сутринта в 2 кг - 2,500 кг брашно се прибавя сместа....каза да не се шашкам че ще изглежда като пресечена супа...и се меси.
Втасва, след това се плете пак втасва отгоре се маже с белтък слага се захар и се пече в студена фурна първо на 100гр. след 10 мин се увеличават на 150 гр.

Това е изглежда ми наистина интересно!  Не съм срещала такъв вариант до сега! А вие?  Hug

Последна редакция: ср, 15 апр 2009, 13:40 от galiushana

# 774
  • София
http://www.menumag.bg/recipes/view/210
Най-отдолу на страницата има клипче-гледай!

Благодаря  smile3525 smile3525....златна си! И аз си мислех, че е нещо подобно, ама, като не съм сигурна.

# 775
  • София
   Козунака съхранявам във фризера,щом изстине го слагам в плик плътно и после вадя когато ми трябва. Сега си го замразих и в събота пак ще правя,да имам повече ,че подарявам. Не се плашете,същия си е ,сякаш е токущо изпечен.И хляб така си замразявам като ми е в повече . Simple Smile
   А след изпичане не се пръска с вода ,изстива и се маха от формата. Ако го покрия веднага,се овлажнява.После си го загъвам с кърпа  го слагам в голям плик или опаковачно безцветно фолио.

Последна редакция: ср, 15 апр 2009, 13:57 от мм

# 776
  • Разград
Да кажа и аз,когато се изпече козунака го завивам в памучна кърпа и така го оставям да се охлади,след което го увивам добре с фолио за свежо съхранение.Със сигурност една седмица стои без да изсъхва,не е мекичък като в началото,но не е и сух,за по-дълго време във фризера.

# 777
Аз ще меся козунаците в събота, но от предните си опити знам, че издържат без проблем увити в прозрачно фолио 4 дни. След изпичане не пръскам с вода и не завивам с нищо - чакам да се охлади и вадя от формата. Малко след това увивам във филиото Peace

За втасването - аз също не добявям нищо повече след първото замесване...В брашното като изсипвам продуктите по рецепта наблюдавам каква му е гъстотата, НО регулирам само с брашното. Или поема по-малко, или повече. Добавянето му обаче е премерено и по малко, защото понякога му трябва само 1 лъжица брашно и става чудесно тесто. Не е нужно да се ръси постоянно. освен това с брашно се месят и ръсят хлябовете и питките, а козуначеното тесто иска мазнина. Меси се и втасва на мазнина, самото тесто стои мазно Peace
Ако яйцата са по-големи или по-малки просто имайте едно наум като мерите брашното. Аз като имам много дребни яйца вместо 6 бих сложила 7-8.
Важно е и всички продукти да са с еднаква стайна Т' като за целта аз затоплям в МВ малко млякото, мазнината. Не трябва да са горещи, а леееееееко топли. Високата Т' убива дрождите!

Това се сещам засега...дано съм помогнала на някого... а ето и снимки на последния ми козунак (още снимки тук

# 778
момичета въпросче- коя рецепта е подходяща за съвсем неуки и начинаещи, тази година реших да се престраша за първи път  newsm78

# 779
  • Бургас
Първия козунак е готов newsm47
Много съм доволна от себе си smile3520тихо да не
ми е уроки.
Вярно е ,че тестото стои мазно,аз и за това се бях
отчаила,нооо крайния резултат е добър.
Утре сутринта започвам пак,че ръцете ме сърбят

Последна редакция: ср, 15 апр 2009, 15:27 от KIKI_nik

Общи условия

Активация на акаунт