КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни! (Козуначена тема)

  • 295 688
  • 1 420
  •   1
Отговори
# 750
  • Мнения: 1 394
Малко позакъснях,но ще ви напиша една рецепта за гръцки козунак от моя съседка,която е гъркиня.Става разкошен!Ето я и нея:
1.500кг брашно
4 яйца+3 жълтъка
300гр захар
150мл портокалов сок
150 мл прясно мляко
150 гр масло
1кубче мая/за 2 кг/,1ч.л. сол,30 гр олио
2 ванилии,лимонова кора,бадеми обелени
/махлеби и кокале-ако намерите/
От млякото,малко захар,малко брашно и маята правите опара-кашичка и оставяте да шупне за 15-20 мин.
Слагате брашното в дълбок съд,и всички останали продукти,като от маслото само половината,без 3-те жъртъка,лимоновата кора и бадемите.Накрая слагате и шупналата смес с маята и месите много меко тесто.Оставяте го в съда,в който сте го месили за около 30-40 мин.След това го намесвате с останалите три жълтъка,останалото масло и брашно,да стане меко и гладко тесто.Оставяте за още 20 мин. и започвате да оформяте,като между плитките слагате от настърганата лимонова кора.Оставяте да втасва около 1.30ч /в зависимост от температурата на стаята-ако не е много топло може и повече-докато удвои обема си./Намазвате с белтък и поръсвате с обелените и настъргани сурови бадеми.Печете на 160-170гр в предварително загрята фурна!Бон апети!

Последна редакция: ср, 15 апр 2009, 13:33 от dodyniki

# 751
  • София
  • Мнения: 4 181
Аз имам един въпрос как правите козунака с плънка  newsm78. Предполагам, че не се точи за да не излезе въздуха от тестото. Иска ми се единия да е с микс от сушени плодове, а другия да е с плънка. Отделно и кифлички ще правя, но все пак....

# 752
# 753
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Аз имам един въпрос как правите козунака с плънка  newsm78. Предполагам, че не се точи за да не излезе въздуха от тестото. Иска ми се единия да е с микс от сушени плодове, а другия да е с плънка. Отделно и кифлички ще правя, но все пак....

Аз не точа тестото,действам с обилно намаслени ръце.Разтеглям тестото и слагам плънката(локум,сладко някакво,стафиди,микс от сушени плодове,орехи+захар+канела)и завивам.Ако пък трябва да са фитили,самия фитил леко отварям с пръсти и слагам плънка,но при фитилите предпочитам сухата плънка.

# 754
  • Бургас
  • Мнения: 133
Ох,омесих тестото.Харесах едно оформяне на tanita

за първия козунак става въпрос.Как става???

# 755
  • София
  • Мнения: 4 181
Благодаря   bouquet max-mama ще правя аз няма начин. Всичко отлагам за събота, а на толкова много неща съм хвърлила мерак та да видим аз тях или те мен  newsm53

# 756
  • София
  • Мнения: 1 380
Тук има страшни майсторки, браво бе момичета!!!!  bouquet  bouquet
 Не смея да споделям,защото не съм толкова добра...но ме бива в смелите експерименти. Искам да ви споделя ,че може да се прави козунак
 - с мляко и малко вино добавка,
  - мляко и сок от портокал,
  - разстопен сладолед и вино.
Пробвала съм и с капучино/но става малко кафеникав/ козунака.
 Та течността може да я комбинирате,но задължително едната съставка да е мляко.
 Пробвала съм и с вода и сок от портокал- става пак,но е по различен. Важно е грамажа на течността ,напр.за 1кг брашно-250 гр.  Със сладолед стана страхотен,един мекичък.....


 Е хайде ,пробвайте! Има яйца .....има брашно, само желание.... Simple Smile
  

# 757
  • Бургас
  • Мнения: 133
Пооомощ,спешно.Тестото е в тавата да втасва ,сега поглеждам,не се надува ,а се е разстлало
Фатално ми е ако го премеся с още брашно.Значи,за да съм ясна ,не се е надуло като тестото за питки,а е разлято.
Моля помагайте

# 758
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Пооомощ,спешно.Тестото е в тавата да втасва ,сега поглеждам,не се надува ,а се е разстлало
Фатално ми е ако го премеся с още брашно.Значи,за да съм ясна ,не се е надуло като тестото за питки,а е разлято.
Моля помагайте

Ако го премесиш,няма да има конци,ще стане като хляб.Щом се е разляло тестото,значи тавата ти е широка,трябва по-малка тава,за да втасва нагоре.

# 759
  • Мнения: 1 486
И аз да се оплача-козунака на Лебедуна не ми се получи. Sad
Сплетох го и оставих  да втаса-след половин час нямаше помен от плетка -всичко се беше разляло #Cussing out
Защо стана така???

# 760
  • Бургас
  • Мнения: 133
Пълна издънка съм.Итавата в която втасва тестото ли има значение???
Аууу така бях се надъхала,сега всичко ми сецна.
Ще се надявам да стне чудо

# 761
  • София
  • Мнения: 1 380
Мисля си че е повече течността в козунака,на мен така ми стават без да се личи плетка,като сложа повече течност/мляко или яйцата дойдат по-голями. НО , newsm78нека се включи и накой спец

# 762
  • Разград
  • Мнения: 3 114
И аз да се оплача-козунака на Лебедуна не ми се получи. Sad
Сплетох го и оставих  да втаса-след половин час нямаше помен от плетка -всичко се беше разляло #Cussing out
Защо стана така???

На тестото му е трябвало още брашно в началото.Меко е било тестото и при второто втасване вече превтасва.Така мисля,че се е получило.

# 763
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Пълна издънка съм.Итавата в която втасва тестото ли има значение???
Аууу така бях се надъхала,сега всичко ми сецна.
Ще се надявам да стне чудо

И то голямо за формата на вече изпеченият козунак.Но ако тестото ти е било по-стегнато е можело да стане.

# 764
  • Мнения: 15
dodiniki рецептата ти за козунак много ми хареса. Мисля утре да я изпробвам.
Заинтригува ме и с махлеби и кокале. Предполагам са подправки. Търсих, но нищо не открих за тях. Имам предположение за махлебито, че е арабска смес от подправки, но кокалето ...  newsm78
Много ще съм благодарна, ако ти или някой друг може да даде информация!

Общи условия

Активация на акаунт