КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни! (Козуначена тема)

  • 295 634
  • 1 420
  •   1
Отговори
# 825
  • Мнения: 1 440
Unknown lady, ако питаш дали е грешно - грешно е. Ама миналата година помня някои мами си месиха, че няма време в събота за всичко. Аз лично и домакинска работа няма да пипна тогава, но то си е въпрос на лично възприемане на религионите норми Peace

Джемма, подкрепям те за поста ти, защото наистина едно и също се пита и коментира на всяка страница Peace

# 826
  • София
  • Мнения: 1 479
Петяя, ще те помоля да споделиш как правиш сладко от портокалови корички.


Здравей denizaet,
 
малко е   offtopic разбира се , че ще споделя. Много ще съм щастлива ако ти помогна.
Вземат се корите от 2 кг. портокали и се режат на много малки кубчета. Слагат се в дълбок съд със студена вода и се варят  3-4 минути. След това се изсипва водата и се слага отново студена и пак се варят 3-4 минути и така тази процедура са провтаря общо 3 пъти. Това се прави, за да падне горчивото от корите. Изцеждат се. Прави се сироп от около 1кг. захар и 2 чаени чаши захар. Вари се докато стане много гъст сироп. Изцедените кори се изсипват в сиропа. Цялата смес трябва да е много гъста. Слагам ги в бебешки бурканчета и ги стерелизирам 5-10 минути.  След като отвориш бурканчето и ти остане от сладкото, за да не мухляса остатъка от сладкото го слагаш в камерата. Когато ти потрябват пак портокалови корички, изваждаш от камерата сладкото и го оставяш за час - два да се размразят. Ако пак остане, пак го замразяваш. 

По същият начин се прави сладко от зелени смокини. Тук обаче процедурата с изваряването е 5 пъти и смокините са цели. Нарязват се след изваряването.

Още нещо полезно, в случай че не го знаеш, за лимоновата кора. За да имаш винаги лимонова кора под ръка, когато си купуваш лимони, остържи им корите и ги сложе в бурканче, след това сложи малко захар. Така може да си добавяш кори в бурканчето докато не се напълни, а и няма да се притесняваш от къде да намериш лиомнова кора, когато правиш сладкиш или други лакомства.

Дано съм била полезна. Хубаи празници   bouquet   bouquet   bouquet

# 827
  • Мнения: 70
Привет и от мен в тази вкусна тема. Аз днес запретвам ръкави и започвам с подготовката, че в събота няма да ми стигне времето за всичко. Та имам въпрос, някой измислил ли е в какво могат да се приготвят малки козунаци, към 200-300 гр например. Питам защото ми се иска да раздам на колежките и съседките, защото всички са очаровани, пък не им се захваща да месят, а пък аз нямам възможност да направя голями за всички. И  така от сутринта мисля какво мога да пригодя, имам няколко купички от тези металните като в детските градини, като диаметър ме устроиват идеално, но май са с много тънки стени и незнам дали ще се изпече добре козуначето. Много моля ако някой го е измислил да сподели или да даде идея как да направя малки козуначета newsm78

# 828
  • София
  • Мнения: 830
Ето снимки от моите Великденски сладки, поне тези които занесох в офиса, като подарък за колецките:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=297398&pid=11642429

# 829
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Привет и от мен в тази вкусна тема. Аз днес запретвам ръкави и започвам с подготовката, че в събота няма да ми стигне времето за всичко. Та имам въпрос, някой измислил ли е в какво могат да се приготвят малки козунаци, към 200-300 гр например. Питам защото ми се иска да раздам на колежките и съседките, защото всички са очаровани, пък не им се захваща да месят, а пък аз нямам възможност да направя голями за всички. И  така от сутринта мисля какво мога да пригодя, имам няколко купички от тези металните като в детските градини, като диаметър ме устроиват идеално, но май са с много тънки стени и незнам дали ще се изпече добре козуначето. Много моля ако някой го е измислил да сподели или да даде идея как да направя малки козуначета newsm78

Аз съм пекла в дуралексови купички,но малко сух става козунака,усеща се разликата с големия.А за металните купички,мисля,че ще станат.Ако имаш хартия за печене,използвай я.

# 830
  • Мнения: 1 168
Привет и от мен в тази вкусна тема. Аз днес запретвам ръкави и започвам с подготовката, че в събота няма да ми стигне времето за всичко. Та имам въпрос, някой измислил ли е в какво могат да се приготвят малки козунаци, към 200-300 гр например. Питам защото ми се иска да раздам на колежките и съседките, защото всички са очаровани, пък не им се захваща да месят, а пък аз нямам възможност да направя голями за всички. И  така от сутринта мисля какво мога да пригодя, имам няколко купички от тези металните като в детските градини, като диаметър ме устроиват идеално, но май са с много тънки стени и незнам дали ще се изпече добре козуначето. Много моля ако някой го е измислил да сподели или да даде идея как да направя малки козуначета newsm78
Аз например ще правя по 3 козунака в тава, като ги разделям с хартия за печене, а единия дори ще го разделя на 2 по средата. Другото, което се сещам е да направиш на металните купички яка /а може и на дъното/ от хартия за печене, иначе те са малко плитки и ще прелее според мен.

# 831
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 795

Миналата година опитах по рецептата на Наталина, но не се получи - стана нещо, което имаше вкус на козунак, но конзистенцията на кекс. Пак се изяде, но не беше козунак. Може и заради мен да е било, защото нямам машина за хляб, а меся на ръка, а тази година месих определено много по-дълго от миналата. Sunglasses

Още веднъж, много благодаря за тази прекрасна тема - страхотни сте!  smile3501

Здравей!

Хм, не знам защо се е получило така - сещам се за две причини - или тестото не е било втасало добре (това тесто е по-маслено и му трябва по-малко месене, но по-дълго втасване) Другото е, че тестото ти може да е било по-рядко (щом е било с консистенция на кекс... newsm78). Не е от това, че не ползваш машина. Правила съм този козунак поне 50 пъти, като в началото само на ръка.  Thinking

Както и да е, радвам се че си успяла този път!  Изглежда чудесно!:bouquet:

МОмичета страхотни неща показвате! Браво!  bouquet

ПС. Докато съм писала Елспет е показала чудесни сладки! Страхотни са! Hug

# 832
  • София
  • Мнения: 1 341


Привет и от мен в тази вкусна тема. Аз днес запретвам ръкави и започвам с подготовката, че в събота няма да ми стигне времето за всичко. Та имам въпрос, някой измислил ли е в какво могат да се приготвят малки козунаци, към 200-300 гр например. Питам защото ми се иска да раздам на колежките и съседките, защото всички са очаровани, пък не им се захваща да месят, а пък аз нямам възможност да направя голями за всички. И  така от сутринта мисля какво мога да пригодя, имам няколко купички от тези металните като в детските градини, като диаметър ме устроиват идеално, но май са с много тънки стени и незнам дали ще се изпече добре козуначето. Много моля ако някой го е измислил да сподели или да даде идея как да направя малки козуначета newsm78


Имам идея за калените  гювечета или ако имаш дуралексови чинии - дълбоки за супа (свекърва ми там печеше малки пици).

# 833
  • Мнения: 70
.Ако имаш хартия за печене,използвай я.
Купих си вчера, да си призная досега не съм ползвала, никаква  ли друга мазнина да не слагам? На упътването нищо не пише, на кауфланд е.
max-mama замислих се за сухотата на мини козунака и мисля да пробвам идеята irina_vas , за което ще помоля ако има някакъв снимков материал за това разделяне.
Рени55 мерси за съвета.

# 834
  • Разград
  • Мнения: 3 114
За малките купички яка няма да трябва,само трябва да се съобрази количеството тесто,най-много до средата да стига,не по-нагоре.
От гювечетата няма как да се извади готовият козунак(моите са такива),но с дълбоките дуралексови чинии може да стане.Тестото трябва да е по-стегнато,да се сложи по средата,без да изпълва цялото дъно,да има възможност да втасва настрани и нагоре,за да не прелее.

.Ако имаш хартия за печене,използвай я.
Купих си вчера, да си призная досега не съм ползвала, никаква  ли друга мазнина да не слагам? На упътването нищо не пише, на кауфланд е.
max-mama замислих се за сухотата на мини козунака и мисля да пробвам идеята irina_vas , за което ще помоля ако има някакъв снимков материал за това разделяне.
Рени55 мерси за съвета.

От хартията оформяш правоъгълна форма,в която да сложиш тестотото за едно козуначе,долу-горе,не е нужно да е с точни страни,но трябва да са високи,за да се отделят козуначетата.Така в една тава няколко козуначета,но всяко в своята си хартиена форма и след изпичането си е отделно козуначе.
Хубаво е,тавата да е правоъгълна.
Ето така

Последна редакция: чт, 16 апр 2009, 10:27 от max-mama

# 835
  • Мнения: 369
Козунак на Дивиана

малък козунак
10 гр мая (суха)
125 мл прясно мляко (топличко)
100 гр масло (половината олио, половината разтопено краве масло)
500 гр брашно (зависи  много какво ти е брашното)
щипка сол
3 яйца
125-150 гр захар
настъргана лимонова кора
стафиди
бадеми

Слагам в машината първо прясното мляко, след това олиото и разтопеното краве масло, яйцата, брашното, захарта, солта  и маята.
Оставям го да се меси и втасва (ползвам програма ТЕСТО)
След като свърши програмата го изваждам, прибавам настърганата лимонова кора, оформям го и го слагам на топло още веднъж да втаса. Преди да го сложа да се пече го намазвам с жълтък, поръсвам със захар и забождам стафиди и бадеми.
Ще потърся снимка да ти го покажа в готов вид.
Ако искаш голяма доза, удвои продуктите.
Аз миналият Великден правих козунак за първи път и затова започнах с малка доза.
Успех.

Мисля да направя този
Някой да го е правил.....  bouquet

# 836
  • София
  • Мнения: 830
ПС. Докато съм писала Елспет е показала чудесни сладки! Страхотни са! Hug

Aaaa, много ти благодаря, за мен значи много точно ти да ме похвалиш. Предвид, че едни твои Коледни меденки (камбанки) бяха причината да започна с глазурите, укразите и тортите.   bouquet

# 837
  • Мнения: 70
Много се извинявам за досаждането, оформи ми се в главата изгледа как да направя отделни козунаци в една голяма тава, но пак да попитам слагам ли отделно мазнина на хартията? /извинявам се много ако е глупав въпроса, но наистина за първи път ще ползвам и ме е страх да не сгафя/  И второ почти съм си отговорила на този въпрос но само за  да разбера дали съм на правилна посока: вътрешните козуначета няма да имат странична коричка нали?

# 838
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 795
Много се извинявам за досаждането, оформи ми се в главата изгледа как да направя отделни козунаци в една голяма тава, но пак да попитам слагам ли отделно мазнина на хартията? /извинявам се много ако е глупав въпроса, но наистина за първи път ще ползвам и ме е страх да не сгафя/  И второ почти съм си отговорила на този въпрос но само за  да разбера дали съм на правилна посока: вътрешните козуначета няма да имат странична коричка нали?

Добре де, защо не направиш направо козуначени кифлички. не е нужно да ги правиш с пълнеж, просто оплети малки козуначета от тях. ИЛи направи пиленца както съм показала. Peace

Хартията не се намазнява.

# 839
  • София
  • Мнения: 3 878
Unknown lady, на мен също ми се налага до петък да съм направила козунаците и се разравих в интернет относно кога е разрешено да се месят. На няколко места прочетох, че боядисването на яйцата става на Велики четвъртък, а месенето на обредните хлябове и изписването на яйцата на Велики петък.  Днес ще си боядисам яйчицата, а пък утре ще меся козунаците. Hug До сега винаги в събота съм правила всичко, но тази година няма как.

Общи условия

Активация на акаунт