КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни! (Козуначена тема)

  • 295 696
  • 1 420
  •   1
Отговори
# 810
  • Мнения: 200
.

Последна редакция: ср, 15 апр 2009, 23:41 от milisa

# 811
  • Мнения: 11 607
Момичета, поздравления!

Нарина, Макс, Духи Пухи - разкошни са! Поздравления още един път!  bouquet

# 812
  • Мнения: 2 708
Маме, явявам се на нощна спявка за доклад Laughing Като цяло, не съм очарована, но никак не съм и отчаяна. Wink Напротив, доволна съм, направих си изводите анализите, записах си какво и къде да променя, ако повтарям тези рецепти и не ми се видя страшно.

2 вида рецепти правих. Тази на Лебедуна, която не ми хареса. Не знам защо, но не си я и представях така - сухо ми беше и твърдо. Четох, че и други са имали подобен проблем. Нещо това тесто не прилича нито на другото, което правих, нито на това, което съм сивканала да виждам, мама когато е правила козунаци. Както и да е - стана нещо.
Другото беше тази рецепта на Габи С дето ти ми я показа на Деспенайда ли или както там се казваше момичето (да ме прощава, сложно беше). Това стана разкошно меко, мазничко приятно ми беше да работя с него, хубаво си втаса и венеца и кифличките ми станаха разкошно. Венеца е с маковия пълнеж, който пак ти беше така добричка да ми кажеш Hug Hug Hug А кифличките са с пълнежа на една баба hahaha hahaha hahaha ами така пише де - на бабата на ..... и аз така си го запомних - пълнежа на бабата. Добавих и стафиди в него. И кифличките са невероятни. Аз лично, не обичам козунак, но кифлички съм сигурна, че често ще се правят Laughing Laughing Laughing

Благодаря ти Фиданке мила моя приятелко, за невероятната подкрепа - усещах я, честно докато ги правех. Часовника го гледах дотолкова, доколкото да засичам време по него, пък и часовник имам и на фурната и на микровълновата, та няма отърване от часовника hahaha hahaha hahaha но хич не съм се притеснявала, спокойно си забърквах и месих и си чаках да втасва....... и миришеше хубаво и в този студен ден на мен ми беше топличко и Юютничко Hug Hug Hug Благодаря ти.

Охххх аха да забравя да дам линка:
От ТУК и нататък.

# 813
  • Балчик
  • Мнения: 9 288
Малко спам от мен. С най-добри чувства към новичките в темите за машина за хляб и козунаци. Затова са тези две теми, всичко е описано подробно и има страшно много инфо. Получавам много запитвания на лични,а и втемата гледам също се задават едни и същи въпроси. Не мога да отговарям подробно на всикчи, моля ви четете бе хора. На мен като ми трябва нещо, първо изчитам де що има информация и тогава вече подготвена задавам конкретни въпроси. Пак казвам, моля никой да не се обижда , вкл, тези които ми писаха на лични. Колкото мога- отговарям, но да пиша по 100 пъти неща, които са коментирани много и са написани на първа страница- извинете, но нямам време и нерви. Това е породено от не 2-3 запитвания, не си мислете, че не искам да помогна, но всяко нещо си има граници.

Ето няколко съвета:
На въпроса коя рецепта да избера- която ти хареса, довери се на интуицията си. Всички са почти едни и същи. Ако не се получи, пробваш следващата. Докато намериш идеалната. Как мислите,ч е съм правила аз години наред?

На въпроса каква е технологията за приготвяне накозунак- технологията за приготвяне на теста с мая е една и съща независимо дали е козунак или друго изделие. Разликата е, че  козуначеното тесто изисква малко по-висока температура и малко повече мая от тестото за питка например. Броя на втасвания, премесвания и т.н е същият !

На въпроса дайте изпитана рецепта- на първа страница всички са изпитани от някого.

Ох, вече си казах каквото имах да казвам и ми олекна малко. Не казвам да не ми пишете на лични- не ме безпокоите, пишете ми. Но не за елементарни въпроси,отговорът на които често е на първа страница или в темата, моля.

Козунакът не е шега работа и изисква много време за приготвяне, ако нямате време да изчетете 2 теми, за да сте подготвени теоретически, по-добре не се захващайте с него.

Дано няма обидени след моя пост.  bouquet  bouquet  bouquet

# 814
  • Мнения: 11 607
Лелее, Умницее, много красив венец! Разкошен е! Поздравления!  bouquet

Така......аз ако се престраша да правя козунак май ще е по рецепта на Макс, Джемма или О`Хара, или козунака на Краси(него съм го правила), а козунака на Пина не го скопосах, но и там си записах грешките кои са ми, дари да не се пробвам пак......То като имаш избор е най-лошо......

# 815
  • Мнения: 2 708
Маме, и аз смятам в някой момент, по-нататък пак да пробвам и съм си записала и аз на Джема и на Тандури да пробвам рецептите. Иначе кифличките смятам да ми влязат в по-редовните подвизи Laughing Записвам си най-подробно къда кво може да се добави, намали или промени Laughing Laughing Laughing и смятам да се увеличава файла с бележки за изпробвани рецепти, не само файла с рецепти изобщо да се увеличава. Joy Joy Joy

# 816
  • Разград
  • Мнения: 3 114
duhi_puhi ,чудесни са ти станали козунаците.
Krische ,много са красиви.
Аз трябва да се поупражнявам с плетката,че никак ме няма.Уж добре изглежда като го сплитам,ама като втаса и се изкривил.

# 817
  • Мнения: 58
Джемма, max-mama, много благодаря! Радвам се, че козунакът ми ви е харесал - това е първият ми сполучлив опит и съм много доволна, че се получи.

А какви прекрасни козунаци има тук! Браво на всички! Аз чак се чудя дали да не забъркам и друг, въпреки че тук Великден вече мина. Wink

Моя го правих по рецептата на Tandoori. Спазих я точно, с изключение на това, че сложих 5 яйца и един жълтък по съвета на Джемма за по-малко сух козунак, а белтъка ползвах за намазване.

Миналата година опитах по рецептата на Наталина, но не се получи - стана нещо, което имаше вкус на козунак, но конзистенцията на кекс. Пак се изяде, но не беше козунак. Може и заради мен да е било, защото нямам машина за хляб, а меся на ръка, а тази година месих определено много по-дълго от миналата. Sunglasses

Още веднъж, много благодаря за тази прекрасна тема - страхотни сте!  smile3501

Последна редакция: чт, 16 апр 2009, 00:17 от Patenze

# 818
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 650
Направих днес козунака на Лебедуна, с малки корекции на рецептата - добавих масло, малко повече захар и сложих стафиди, сушени кайсии, орехи. Стана супер  Peace
Ето, само моя не стана. В машина ли го меси?
Да, правих го в машината  Peace
Обаче модифицирах рецептата. Определено и е малко захарта, аз сложих 230 грама за да го докарам на вкус + пълнежи.
Ако ще имам време, ще правя в събота козунаци по моята си пипкава рецепта.
И още нещо - дали може и в петък да се правят козунаци, много ли е грешно? Не знам дали ще успея в събота с всичко, затова питам. 

# 819
  • София, родом- Силистра
  • Мнения: 99
Петяя, ще те помоля да споделиш как правиш сладко от портокалови корички.

# 820
  • Мнения: 832
до преди малко пекох моя първи козунак, изглеждаше супер, но се разчупи като го обръщах да го извадя  Sick явно тавата не е била достатъчно намазана или нещо друго  newsm78
напаснах ги, утре ще пробваме на вкус...
с голям мерак, 4 пъти пресявах брашното, всички се изредихме да месим  hahaha децата най-много се забавляваха
пробвах рецептата на свекървата на нещо бяло, следвах указанията з аначинаещи и сложип във фурната купичка с вода да не съхне и фолио накрая. ще се изяде, надявам се

# 821
  • Мнения: 5 177
Mацки и аз успях..
апарата обаче няма батарея, като заредя ще снимам и покажа
Болна съм и вчера цял машинката меси, а аз лежах

# 822
  • Бургас
  • Мнения: 133
Добро утро мацки!!
вижте на каква рецепта попаднах снощи .Някой правил ли е.Изглежда ми надеждна ,а и ефектна .

Козуначена пита с конфитюр


Продукти:

800 гр брашно
6 бр яйца
250 гр прясно мляко
200 гр прясно масло
200 гр захар на пясък
сол
30 гр мая
50 гр лимон
300 гр конфитюр за плънката
1 бр яйца за намазване
50 гр пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Приготвя се козуначено тесто и след като втаса, се разделя на две равни части. Едната половина се разточва и се поставя в намазана с мазнина тава. Отгоре се разстила равномерно конфитюрът. От останалото тесто се приготвят фитили, които се нареждат на разстояние един от друг в 2 реда върху конфитюра, като се кръстосват така, че да се образуват ромбоиди. Питата се оставя да втаса. Намазва се с яйце и се пече в умерена фурна. Изстиналата пита се нарязва на порции и се поръсва с пудра захар.

# 823
  • Мнения: 79
Нарина,Макс мама,Кики ник,разкошни са ви козунаците! Peace

# 824
  • Мнения: 1 271
Козунак за мързеливи булки

300 мл мляко
100 гр захар
20 гр мая
125 гр масло
2 чйца
1 ванилия
лимонова кора
стафиди

Разъркват се в подходяща купа за разбиване с миксер млякото, маята, лъжичка захар и малко брашно. Разбъркват се и се оставят да втасат, добавят се и останалите продукти и се разбива с миксер. Сместта се изсипва в намаслена кексова форма, оставя се да втаса 40 мин. Пече се в умерена фурна. Поръсва се с пудра заахр или се залива с шоколадова глазура.


а колко е брашното???

Общи условия

Активация на акаунт