КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни! (Козуначена тема)

  • 295 558
  • 1 420
  •   1
Отговори
# 885
  • Балчик
  • Мнения: 9 288
Козунак за мързеливи булки

300 мл мляко
100 гр захар
20 гр мая
125 гр масло
2 чйца
1 ванилия
лимонова кора
стафиди

Разъркват се в подходяща купа за разбиване с миксер млякото, маята, лъжичка захар и малко брашно. Разбъркват се и се оставят да втасат, добавят се и останалите продукти и се разбива с миксер. Сместта се изсипва в намаслена кексова форма, оставя се да втаса 40 мин. Пече се в умерена фурна. Поръсва се с пудра заахр или се залива с шоколадова глазура.


Моля за помо6т,на тази рецепта колко е брашното и меси ли се,или тестото е като кексова консистенция?Благодаря предварително.

Брашното е 500 гр. Peace

# 886
  • Мнения: 145
Цитат
Маx Mama,благодаря,вече ги пека,изглеждат страхотно,ще докладвам после.Уж за леснина ползвах машината,да не се наложи в събота да меся на ръка!

Може да ти се наложи,но то ще е,защото тези ще бъдат изядени.
Дълги години месих на ръка и си мисля,че машинката по-добре се справя от мен.

Ами и аз така,а за събота е повече от сигурно,защото на мен обичайната доза козунак  ми е от 3кг брашно,а машинката прави само 1....
само да кажа,че са бухнали страхотно,и къщата вече замириса на Великден!

# 887
  • Мнения: 2 382
Ех, че е весело и оживено днес в темата Party!
Относно йенските съдове- изпекох 2 козунака и две питки.Станаха фантастични, а за първи път успявам да изпека , без да изгори долната кора и без да  пресуша.
тавите вече ги забравям.

Това днес ли?Не си ни ги представила.

Мише,разкош,браво. Peace

Тц, това е за миналата седмица.Сега чакам събота, защото мъжът ми меси и изпълнява ролята на машина за хляб, а аз давам мъдри наставления hahaha.

Мише, поздравления!

# 888
  • Мнения: 580
Момичета,имам въпросче (въпреки че изчетох темата чинно    Blush ) Избрах си рецепта за козунак и козуначено руло на Габи С ,но искам да попитам два пъти ли по принцип трябва да се премеси тестото ? Преди първото втасване и след него или ? Колко време да се размесва и бие ли се козуначното тесто ,както това за погачи ?
  bouquet  bouquet  bouquet

# 889
  • Бургас
  • Мнения: 133
KIKI_nik това второто изглежда страхотно ИДЕ МИ ДА ГО ИЗЯМ СУРОВО[smilie=smile3525.gif].

Може ли рецептата

Аз го направих по рецептата на Джемма за традиционен козунак.А идеята за оформянето откраднах от тази рецепта
Козуначена пита с конфитюр


Продукти:

800 гр брашно
6 бр яйца
250 гр прясно мляко
200 гр прясно масло
200 гр захар на пясък
сол
30 гр мая
50 гр лимон
300 гр конфитюр за плънката
1 бр яйца за намазване
50 гр пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Приготвя се козуначено тесто и след като втаса, се разделя на две равни части. Едната половина се разточва и се поставя в намазана с мазнина тава. Отгоре се разстила равномерно конфитюрът. От останалото тесто се приготвят фитили, които се нареждат на разстояние един от друг в 2 реда върху конфитюра, като се кръстосват така, че да се образуват ромбоиди. Питата се оставя да втаса. Намазва се с яйце и се пече в умерена фурна. Изстиналата пита се нарязва на порции и се поръсва с пудра захар.

# 890
  • София
  • Мнения: 4 181
KIKI_nik , много благодаря  bouquet. Надявам се да се справя с всичко, което съм си наумила за Великден, а и не спирам да влизам в тази тема и да си харесвам и още и още......

# 891
  • Мнения: 369
Не мога да се стърпя да не се похваля, благодаря на всички за съветите и търпението ви за глупавите ми въпроси.

рецептата е на джема за традиционен козунак.
специални прегръдки за макс мамма и мама цоцоланка Hug
http://www.misheto17.snimka.bg/album.php?album_id=362558&pid=11645918
А каква е тази паничка във фурната????

# 892
  • Бургас
  • Мнения: 133
KIKI_nik , много благодаря  bouquet. Надявам се да се справя с всичко, което съм си наумила за Великден, а и не спирам да влизам в тази тема и да си харесвам и още и още......
Желая ти успех
Когато ги изпека ще метна една снимка Grinning

# 893
  • Мнения: 1 486
 АИЯ ,паничката е с вода,  да не се изсушават козунаците, и ме подсети, че аз пак забравих за нея #Cussing out

# 894
  • София
  • Мнения: 4 181
Когато ги изпека ще метна една снимка Grinning

и да кажеш как е на вкус  chef

# 895
  • Мнения: 466
А когато фурната е с вентилатор пак ли трябва паничка с вода?
Или козунаците се печат без вентилатор?
Благодаря на отговорилите.  bouquet

# 896
  • Разград
  • Мнения: 3 114
А когато фурната е с вентилатор пак ли трябва паничка с вода?
Или козунаците се печат без вентилатор?
Благодаря на отговорилите.  bouquet

Аз ги пека без вентилатор на 170 градуса.

# 897
  • Мнения: 1 486
Аз мисля,че вентилатора повече ги изсушава и бързо прегарят,и никога не го ползвам

# 898
  • Мнения: 466
max-mama,Fior ,мерси за бързите отговори! Hug
Много сте полезни,момичета и темата е чудесна!
Успх на всички!

# 899
  • София
  • Мнения: 717
Момичета, имам пак питане... Този път относно мазнината за козунаците.....Досега слагах масло само, сега ми се ще да опитам и с мас, имам домашна такава. Пак ли се обработва, като маслото или има нещо специфично? Може ли да се смесват - половин масло и половин доза мас? Моята рецепта е с 200гр. мазнина. Ще съм благодарна, ако науча нещо новичко в творението на козунаците.! Ако има желаещи, мога да споделя и аз рецептата си. Но при толкова страхотни рецепти за козунаци, едва ли ще има интерес. Благодаря! Hug

Общи условия

Активация на акаунт