КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни! (Козуначена тема)

  • 295 514
  • 1 420
  •   1
Отговори
# 930
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Браво,момичета,браво,страхотни сте-и вие,и козунаците ви. Peace

# 931
  • Мнения: 471
Малее, ми аз къде съм спала бе. Нищо тъкмо се упражних в плетка.
Мах мама, тези в руските сайтове приличат ли на моя  Laughing
Джемма, кранча защо е само с две яйца, заради плънката ли? Мисля да го направя и него. Между другото, направих щолена , това е преди да го поръся с пудра. Така ли трябва да е? Много е сух и го опаковах на тайно място да стои 1-2-3 седмици, дано омекне.

# 932
  • Мнения: 592
KIKI nik ,може ли да ми дадеш рецептата на тази страхотна пита.Просто не мога да смогна да изчета всичко и се извинявам ако я има някъде.
Страшно много ми хареса.Благодаря предварително

# 933
  • Бургас
  • Мнения: 133
KIKI nik ,може ли да ми дадеш рецептата на тази страхотна пита.Просто не мога да смогна да изчета всичко и се извинявам ако я има някъде.
Страшно много ми хареса.Благодаря предварително
Заповядай Grinning
Аз го направих по рецептата на Джемма за традиционен козунак.А идеята за оформянето откраднах от тази рецепта
Козуначена пита с конфитюр


Продукти:

800 гр брашно
6 бр яйца
250 гр прясно мляко
200 гр прясно масло
200 гр захар на пясък
сол
30 гр мая
50 гр лимон
300 гр конфитюр за плънката
1 бр яйца за намазване
50 гр пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Приготвя се козуначено тесто и след като втаса, се разделя на две равни части. Едната половина се разточва и се поставя в намазана с мазнина тава. Отгоре се разстила равномерно конфитюрът. От останалото тесто се приготвят фитили, които се нареждат на разстояние един от друг в 2 реда върху конфитюра, като се кръстосват така, че да се образуват ромбоиди. Питата се оставя да втаса. Намазва се с яйце и се пече в умерена фурна. Изстиналата пита се нарязва на порции и се поръсва с пудра захар.

# 934
  • Балчик
  • Мнения: 9 287
Малее, ми аз къде съм спала бе. Нищо тъкмо се упражних в плетка.
Мах мама, тези в руските сайтове приличат ли на моя  Laughing
Джемма, кранча защо е само с две яйца, заради плънката ли? Мисля да го направя и него. Между другото, направих щолена , това е преди да го поръся с пудра. Така ли трябва да е? Много е сух и го опаковах на тайно място да стои 1-2-3 седмици, дано омекне.

Показала съм ти снимка на руските куличи. Кранчът е с 2 яйца, да- той не е точно козуначено тесто. Щоленът е точно какъвто трябва да бъде. Не очаквай да омекне- той си е твърд и сух сладкиш, но все пак ще станепо-вкусен и малко по-..как да го кажа, не мек, а отлежал, узрял. Не си ли яла купен щолен?

# 935
  • Мнения: 471
Не съм яла, затова и го направих да го опитам.

# 936
  • Мнения: 11 607
Я да задам един път въпрос.....Че ме викнаха спешно точно, когато машинката започваше да меси окончателно козуначеното тесто.......И ме забавиха повече от очакваното и сега ми е каша в главата....Меси се тестото и след това се оставя 1 час да втаса, нали? Или по-малко. Минали са 30 мин. от втасването. Да чакам ли още? Извинете за много, много тъпия въпрос, но не мога да мисля......

# 937
  • ВАРНА морето сините вълни
  • Мнения: 449
момичета невероятни козунаци сте направили браво страшно ви се кефя-надявам се и моите да са успешни
искам да питам -едната ми доза мисля да я направя във висока кръгла йена -как да оформя тестото че досега в нея не съм правила козунаци

# 938
  • Мнения: 2 249
айде метнах го и аз козунака Mr. Green в машината за хляб-по рецептата на Макс-мама-предният път пак по нея правих,получи се и затова не рискувах с друга-само увели4их малко захарта,4е не ми беше достатъчно сладко-ще покажа снимки утре Peaceстискайте палци Praynig

# 939
  • Мнения: 414
елди,не съм казвала,че много сходни рецепти има,но в моето семсйство я правим вече доста години  и винаги става-1к кг брашно,6 яйца,1чзахар,1ч мляко,1ч мазнина(мас или смес от олио,маргарин,масло)лимонова кора и мая-1п суха,или кубче прясна.-,разтворена в малко хладко мляко с щипка захар и 1сл брашно,и задължително ракиена чашка ром или друг алкохол.Меси се,втасва,оформя се,пак втасва и се пече.
момичета поздравления,страхотни вкусотии
Nyala може ли да кажеш на колко градуса и колко време ги печеш,и 30-40 минути достатъчни ли са за втасване,защото смятам да направя тази рецепта
благодаря предварително Peace

# 940
  • Мнения: 592
Много ти благодаря KIKI nik,може в събота да се пробвам да я направя,че много ми хвана окото.

# 941
  • Балчик
  • Мнения: 9 287
Я да задам един път въпрос.....Че ме викнаха спешно точно, когато машинката започваше да меси окончателно козуначеното тесто.......И ме забавиха повече от очакваното и сега ми е каша в главата....Меси се тестото и след това се оставя 1 час да втаса, нали? Или по-малко. Минали са 30 мин. от втасването. Да чакам ли още? Извинете за много, много тъпия въпрос, но не мога да мисля......

Маме, правилото е докато увеличи обема си два пъти. Ако втасва в машината- обикновено е достатъчна програмата, след края и тестото е втасало.

# 942
  • София
  • Мнения: 10 239
Ето го и моят първи козунак за тази година:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=63251&pid=11651152

# 943
  • ВАРНА морето сините вълни
  • Мнения: 449
Валенцето - много интересно изглежда в какво го пече

аз пак да питам -когато правите двойна доза как процедирате -общо ли замесвате или всяка доза поотделно -машинката ми е малка не знам дали ще събера двойна доза и дали няма да се тормози машинката ако може някакъв съвет как да забъркам 2 дози

# 944
  • София
  • Мнения: 10 239
betina33 ,пекох го в тавичка.Но понеже дозата на козунака е малка-този на Дивиана правих-та и тавичката е малка,20см някъде.

Общи условия

Активация на акаунт