Благовещение и Освобождение - 20 пъти празнично настроение от ЕЛАДА

• 18 825
  • 300
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, да Ви питам знае ли някой, ако майката не работи, може ли бащата да получава детски и по какъв начин  става? До коя институция в Атина се подава молба и каква е процедурата?
Благодаря  предварително.
Хубава вечер на всички!

От 2000 (май, вече не помня) и двамата родители могат и трябва да получават детски надбавки.
Основното и главно условие е - от счетоводството, където работи мъжът ти да иска удостоверение, че работодателят НЕ внася детските надбавки. След това с едно тесте от документи се отива в ΟΑΕΔ и там се подава молба + упоменатите вече документи. (трябва да видя какви точно бяха), но едното от тях е акт за раждане на детето. Този акт се издава от общината. Ако имаш още въпроси питай..
(и аз ще се разровя за документите...)

Аз не разбрах. В момента заплатата ми се формира като към основната ми се добави надбавката за диплома, надбавката за брак и в един момент като имам бебче и надбавката за дете. По подобен начин се формира и заплатата на съпруга ми. Т.е. когато имаме дете всеки от нас ще получава надбавка към заплатата си за дете. Ако единия от нас спре да работи, другия пак ще получава надбавка за дете. Защо трябва да вземе удостоверение, че съпругът не получава такава надбавка... или по друг начин се формират детските?

Сигурна ли си за тези надбавки? Че реално ги получаваш?

Неки, το επίδομα τέκνων, дали влиза в заплата, мисля, че се определя от συλογική σύμβαση. Утре пак ще проверя и ще ти кажа 100%. Удостоверението е за тези, които НЕ получават детските към заплата. И се взимат т ОАЕД.

Δεν δικαιούνται επίδομα παιδιών οι μισθωτοί, που βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, λαμβάνουν από τον εργοδότη τους μεγαλύτερο ποσό επιδόματος παιδιών από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ (Άρθρο 18 παρ. 4 Ν. 1346/83).

Αν ΔΕΝ λαμβάνεις Επίδομα τέκνων από τον εργοδότη σου δικαιούσαι από τον Ο.Α.Ε.Δ.

Εάν κάποια Σ.Σ.Ε. προβλέπει επίδομα τέκνων, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να το χορηγήσει.
Εκτος αν αμοιβεται με μεγαλυτερο μισθο, ο οποιος καλυπτει και το επιδομα.
π.χ. εργαζομενος ανηκει στην Χ Σ.Σ.Ε. που προβλεπει βασικο μισθο 700,00 συν επιδομα τεκνων 10% 70,00.
Αν εργαζομενος αμοιβεται με συνολικο μισθο 800,00 δεν δικαιουται να ζητησει και επιδομα τεκνων.

Е това горното е разковничето...

Последна редакция: ср, 29 апр 2009, 22:59 от veselinap

# 166
Аз още не взимам детски, на бебчо му трябват още 4 месеца  Simple Smile .
Доколкото разбрах Vess_law пита ако майката не работи, дали бащата може. Според мен дали тя работи или не, той във всички случаи трябва да ги взема.  От текста, който пейстна се вижда обаче, че ако той взема по-висока заплата от основната плюс детските, не взема. Въпросът обаче е за майката. Според мен ако майката не работи и не е регистрирана в ОАЕД тя не взема нищо, и бащата за сметка на нея не може да получи нищо допълнително. Не съм сигурна обаче.
Стана ми любопитно просто.

# 167
  • загубено
Момичета,чули ли сте нещо официално за новият свински грип,има ли случай в
Гърция?
Майка ми ми звънна че в Бг има информация от медиите че има,а
аз снощи гледах новините но за тук не чух да казаха?

# 168
Въпросът обаче е за майката. Според мен ако майката не работи и не е регистрирана в ОАЕД тя не взема нищо, и бащата за сметка на нея не може да получи нищо допълнително. Не съм сигурна обаче.
Стана ми любопитно просто.

да, ако майката не работи, не е записана към ОАЕД като безработна, не получава детски...И бащата не получава тези детски...

# 169
Гърция?
Казаха,за един случай тук....

# 170
Гърция?
Казаха,за един случай тук....
Shockedдано не е вярно...

# 171
Момичета, искам да ви пусна нещо за въпросния свински грип. Дългое, но е интересно и е истина, така че няма нужда от паника.
Тъкмо изядохме лудите крави, ядохме ги сума ти години, и се разболяха пилетата и кокошките. Вярно, не полудяха, но пък хванаха грип. Птичият грип се стовари върху света, като взе 30-40 жертви, починали незнайно от какво, може би и от него. После спря да се говори за него, както наскоро рязко спря да се говори и за озоновата дупка. След като "Рош" (фирма, за която се твърди, че в своята не малка част е собственост на Доналд Ръмсфелд) продаде всичките си налични количества от тамифлу, след като се изтребиха милиони здрави пилета което пък доведе до известно преразпределяне на пазарите за птиче месо, след това за птичия грип се млъкна. Но пък, изглежда, междувременно в "Рош" произведоха нови количества тамифлу и сега актуален стана свинският грип.
От едното голо родолюбие и от единия гол консерватизъм на работното си място аз слушам програма "Хоризонт". От вчера по тази програма, но не само, се говори за свинския грип. Аз свеждам информацията до няколко информационно-тематични гнезда:
- В Мексико има свински грип, който на пръв поглед си е грип като грип.
- На втори поглед, казват лекарите, също си е грип като грип. На тревожните и загрижени въпроси на журналистите, зададени с превъзбудени хрипове в пресъхналите гърла, докторите кротко отговарят, че ако си пиеш лекарствата, ти минава.
- Вчера в болниците бяха умрели 85 души от грип, от които обаче само 20 от т.нар. свински грип, от който днес се разбра, че всъщност нито една свиня не е болна. Интересно, каква е смъртността в мексиканските болници при обикновена грипна епидемия.
- Ужасно! Има болни и в Европа. По-правилно е да се каже "има болен в Европа", защото той е един.
- Обаче: на летищата в Мексико раздават маски.
- Обаче: вече са гласувани неколкостотин милиона долара за справяне с положението.
Точно както гласуваха няколко милиарда за Ню Йорк на 12 септември 2001-ва. Хубавото на тези пари е, че обикновено, който ги дава, повечето ги и взима обратно. Дори да не е под формата на пликче с 50% от сумата, той казва кои фирми ще се наемат за усвояването на парите, това е съвсем официално условие и утвърдена практика. И в повечето случаи фирмите, които задължително трябва да се наемат за борба с неволите, са на този, който дава парите.
Аз съм интелигентен човек. Достатъчно е да ми се подадат първите два-три компонента от една последователност и аз ще я конструирам цялата въз основа на изведената от интелекта ми закономерност. Ето, сега-засега имаме три неща в последователност: 1.) Луда крава; 2.) Птичи грип и 3.) Свински грип. Как ще се развият нещата от тук нататък? Ще ви кажа.
След пилешкия и свинския грип и лудата крава идва агнешкият грип. Той поразява посредством два щама: гергьовски вирус и вирус курбан.
Лекува се с тамифлу. Ще тръгне от България по Великден. Симптомите са подут стомах, повишено отделяне на газове и леко разстройство с несмлян пресен лук от дроб-сармата в съставката. Преди българите да разберат какво става, гърците и румънците ще тръгнат с маски по улиците, а CNN ще съобщи, че имало и един заразен американец, май. Това ще доведе до спешна среща в Швейцария и гласуването на половин милиард за предотвратяването на надвисналата пандемия. Само за начало.
След като се уморим от новините за агнешки грип, ще има известно затишие и тогава ще гръмне новината за рибешкия грип. Той ще удари главно шарана по Никулден, но няма да подмине лаврака, ципурата и фагрито. Добрата новина ще бъде утехата, че грипът се лекува. Лекува се с тамифлу.
Грипът по пресния шпек, добил популярност под името "луд салам", ще доведе до официалната забрана на неговата продажба. Болни ще има, ще има и умрели. Те ще бъдат трима. Първият ще се казва Никанор Потапович Ерменчук и ще почине, след като е ял луд салам и е пил водка, прегазен от московското метро. Втората жертва ще бъде жена от далечен и многолюден Мумбай. Тя също ще почине от луд салам и по-точно от разкъсване на вътрешностите след неговата употреба с еротична цел. Чашата на световната търпимост обаче ще прелее след трагичната съдба на третата жертва. Това е Дебора Обама (съвпадението в имената е случайно), 180-килограмова вашингтонска регулировчица от афроамерикански произход. Един ден след уморителния наряд младата Обама ще седне да хапне хляб и салам. След четвъртата щафета пресен шпек Дебора ще се хване за сърцето, ще припърха и ще притихне. Стига! Стига, ще каже световната общественост и ще приветства гласуването на няколко милиарда за борба с лудия салам. А доколкото лудостта на салама прилича по симптомите си на грип, то тя ще се лекува с тамифлу, така че "надежда всяка тук недейте да оставяте"!
И сега, когато бъдещето на световните пандемии за следващите няколко години ви е ясно, ще ви оставя да се наслаждавате на свинския грип. Разбира се, за всеки случай не купувайте хремави суджуци, но иначе пържоли си яжте. Т-т-т-това е всичко, приятели!
(със съкращения от личния блог на Иван Стамболов)

# 172
# 173
Привет и на вас български мами в Гърция,
макар да сме на една ръка разстояние съм сигурна, че ще ми разкажете интересни неща относно моето малко проучване, което правя съвсем от любопитство и с непрофесионалана насоченост. Интересувам се от приликите и разликите в захранването на децата във възрастта от 0 до 1-2 годинки при отглеждането им в Гръция и в сравнение с България. Ще ви бъда особено благодарна ако споделите опит и впечатления за методологията на отглеждането, която сте ползвали - кърмене, захранване връщане на работа и т.н. Желая късмет и здраве на вас и децата ви и дано нямате случаи на свински грип!  bouquet

# 174
Другите мами с децата могат да ти кажат повече, при мен са просто наблюдение от приятели с деца. В Гърция ако работиш в частна фирма до преди година жената се връщаше на работа 2 месеца след раждането, сега има възможност да получи още 6 месеца допълнително след това. След връщането на работа детето го гледат или бабите, или бавачка.
Направило ми е впечатление ,че при захранването използват много изкуствени храни - мляко, кремове на прах, което не ми се струва толкова здравословно докато племенницата ми в България хапваше повече домашно приготвени сокове и кремове от истински плодове и зеленчуци. Тия прахчета колкото и да изписват всички възможни витамини на опаковката за мен пак са си чиста химия и никой не може да ме убеди, че наистина ги притежават. Направило ми е и впечатление, че децата ги кърмят много малко - 2-3 месеца, максимум 6 и носят памперс до по-голяма възраст, дори и над 2 години. Говоря ти за деца, при които и двамата родители са с гръцки произход.
Днес бяхме излезли с още две семейства да хапнем навън. Едно от семействата има дете на 2 години. Детето яде пържени картофи и пържола, а след това за десерт сладолед и шоколадови пръчици. Стори ми се страшно нездравословно, а доста деца специално тук на Крит на тази възраст ги хранят с подобни неща. Майките говореха, че в началото на всички малки дечица не им харесвал прясно изтискания портокалов  Grinning сок и насила им давали докато привикнат. Що се отнася до айряна например на всички и големи, и малки им се струва нещо супер ужасно.

# 175
Здравейте,
при мен ситуацията е следната. Синът ми се роди в Солун преди 3 години, аз 1/2 гъркиня - 1/2 българка. По това време работех в туризма, където и се запознахме с нашия татко, който е Англичанин. 2 месеца след раждането на Алекс, се преместихме в Сандорини, там пратиха таткото по служба и когато Алекс стана на 9 месеца се върнахме в Б-я. Нали се сещате какъв купон беше с ваксините и със захранването, бях откачила. Не само , че имаше разлика в трите държави, но имаше разлика и в мненията между самите лекари в една и съща държава. В Солун лекарката ни беше казала, че трябва да го захранвам от началото на 4тия месец, а този в Санторини от края на 5тия......За английската пък с.ма въобще реших и да не питам.....Аз междувремено кърмих Алекс до 9тия, но си мисля, че ако и аз трябваше да тръгна на работа на 2рия месец-еми сигурно нямаше да ми е много лесно да си изтисквам не знам си колко хранения. Така, че си мисля, че горките мамита нямат много избор. За захранването и 2те ми деца съм ги захранила с бурканчетата и готовите каши, а Софи е родена и расте в Б-я. Малката горката не можах да я захраня и се мъчихме само 20 дена и после минахме на АМ.  И на двамата съм им давала да опитват от всичко, и двамата съм ги захранвала по един и сьщи начин, с мъжа ми ядем салати на поразия, но Алекс в момента не вкусва зеленчуци, докато Софи яде абсолютно всичко. Онзи ден опита даже и китайски гъби, а любимото и е гръцка салата, не се шегувам, вчера им събра очите на всички клиенти в едно кръчме като си изяде почти сама чиния с маслини и лук !!!!!! А е на годинка и 3 месеца.

# 176
Момичета моля , само вие може да ми помогнете. С мъжа ми сме решили да си спретнем един шопинг в Солун, може ли да ми кажете дали в понеделник 04.05 магазините ще работят (по точно по Егнатия и Цимиски, както и мола Космос). Доколкото знам и при вас през този период има празници и не ми се иска да улуча всички магазини затворени, а по точна информация от вашата няма къде да получа. Благодаря ви предварително

# 177
  • В подножието на планината
  Мисля,че ще работят магазините в понеделник (няма причина да не работят,защото тук Гергьовден не се празнува на 6-ти май и дните през цялата седмица ще са работни).
   Относно захранването-и тук всичко зависи от осведомеността на родителите.Моя приятелка (гъркиня)наскоро ми сподели,че децата и не са опитвали шоколад до 2,5 годишна възраст.Друга позната(пак гъркиня) кърми детето си вече 8 месеца.И двете хранят децата си здравословно-без пържени храни и заведения за бързо хранене,с включени много плодове и зелчуци в менюто на малките.
Моят педиатър от Родос ме беше посъветвал да захраня след 6-я месец.А тъй като Алекс беше едро бебе включихме в менюто му супа(за сметка на кашата),пак по предложение на педиатъра.Това,което ми харесва тук е,че майките се насърчват да готвят сами за децата си и не се препоръчват готовите пюрета от бурканчета(няма и ДК).
 На кърменето определено не се отделя необходимото внимание и майките не се насърчават достатъчно да кърмят.
 За връщането на работа-аз започнах работа ,когато Алекс беше на 9-10 месеца.В яслата,където ходи повечето бебета също постъпват на тази възраст(само информативно-в много ясли приемат бебета след 40-я ден).
 Относно памперса-наистина много от децата носят памперси дори и след 2-годишна възраст.Алекс също все още е с памперс,защото въпреки че, през времето когато сме вкъщи се опитвам да го науча да използва гърне, в яслата няма кой да се занимава с него ,така че усилията ми не дават резултат.

# 178
Ето и моите наблюдения за отглеждането на децата Wink
Захраних късно пос ъвет на педиатъра,след 5,5 месеца,готвя на Йоана всеки ден месна супа,следобеда макарони,траханас или сандвич,почти не яде готови инстатни неща,навън си хапва по малко пиле,опитва един картоф и това е,понякога тост,някоя друга солетка,виж със шоколада е малко по трудно,но е рядко и в малки количества.Памперса в момента го отлазваме.Аз съм на мнение,че е важно първите 3 годинки да си в в къщи детенцето,смятам да си я гледам и евентуално след това на градина,има още време. Wink
На мен ми прави впечатление,че не се изпипсват лекарства за щяло и нещяло,Йоана засега е пила единствено сироп за Т,и едни прахчета за повръщане.

# 179
Много сте мили, че ми обърнахте внимание и се радвам, че има такива подробности.  newsm51
Иначе сте прави - идва една възраст в която всичко става напълно индивидуално в храненето. Сетих се още нещо - дали ви е направило впечатление относно алергиите и от каква храна или пък друго вашите деца направиха реакция. Често срещано мнение е че некърмените бебета са по-податливи на алергии - било то към храни или полени. Като казвате че в гръцко хранят децата си доста с адаптирано мляко забелязали ли сте подобно нещо?

Общи условия

Активация на акаунт