Кевинчоо.. - Не бе мамо,викаме му Кевчо.

• 24 505
  • 480
  •   1
Отговори
# 120
  • Бургас

Гръцки, библейски, но не и български. И Мария не е българско, и Елена.

Смислени и благозвучни имена има, както и аз споменах, но се броят на пръсти. Не може всички деца да са Албена, Слав и Калина, нали така? Уважавайте свободата хорска и не се тупайте в гърдите с невеж патриотизъм, моля ви.
Е добре да български са. Имат еквиваленти и на други езици, ама са български. Не знам къде им е корена /първо на кой език са се появили/, но цъкни в Укипедията и виж първото изречение. Георги например: " Георги е българско мъжко име. "

# 121
  • sofia
Пра-дядо ми се казваше Нино с фамилия Нинарски, другите бяхо Цеко, Стефан,Мито, пра-бабите Гена, Дона, Велика, Вела (или Въла от Вълкана - не помня точно)

Децата ми беше задължително да имат лесни (за произнасяне) и кратки имена, защото фамилията им е дълга и сложна за произнасяне. Иначе ще се налага половин час да спелуват името си.

Майка ми има приятелка чийто син се казва Борал (кръстен на дядо си Али и дядо си Борис)

Сестра ми се казва Жасмина, от бебе и казваме Джеси.

# 122
Е добре да български са. Имат еквиваленти и на други езици ама са български. Не знам къде им е корена /първо на кой език са се появили/ ама цъкни в Укипедията и виж първото изречение.

Е добре де, не ми се спори сега. Българско име означава име, чийто произход и значение са български, а не адаптирани от какъвто и да е друг език. Ако говорим за имена, чието звучене е побългарено, това е вече друга тема.

# 123
  • пак там
Представете си ,ако през 500-те години чуждо присъствие по нашите земи беше пренебрегвана тази традиция newsm78

И какво от това?!

Ами нарича се асимилация. И сега моят син нямаше да се казва Енчо (на дядо му), а Емин или каквито там турски имена с Е съществуват... Най-лесно се асимилира една нация чрез смяна на вярата и заличаване на историята й.

Петър, Мария, Стефан - тези имена, дори и да не са със славянски или прабългарски произход, са с християнски, тоест те са част от нашата история, от нашата изконна религия. Имена, с които са кръщавани дедите ни векове наред. Така че те отдавна са се превърнали в български.

# 124
Петър, Мария, Стефан - тези имена, дори и да не са със славянски или прабългарски произход, са с християнски, тоест те са част от нашата история, от нашата изконна религия.

Християнски, но и католически  Laughing

# 125
  • Бургас
Е добре да български са. Имат еквиваленти и на други езици ама са български. Не знам къде им е корена /първо на кой език са се появили/ ама цъкни в Укипедията и виж първото изречение.

Е добре де, не ми се спори сега. Българско име означава име, чийто произход и значение са български, а не адаптирани от какъвто и да е друг език. Ако говорим за имена, чието звучене е побългарено, това е вече друга тема.
По таз логика Албена не е съвсем българско все още се чудят за произхода му. И аз спирам до тук. 

# 126

Само прабългарски ли приемаш или и славянски. Преди векове сме имали царе с тези имена - Петър, Борис, Асен.

# 127
  • Бургас

Само прабългарски ли приемаш или и славянски. Преди векове сме имали царе с тези имена - Петър, Борис, Асен.
Народът ни има богата история. От там имената също. Като добавим към горният въпрос и християнските и ето го отговорът. Българските имена са толкова колкото и историята ни. След всяка важна стъпка към имената са идвали и нови. Заедно със славяните, заедно с християнството. Това е цитат от статия:
Българските лични имена са се повлияли много от Историята ни.
Ама, разбира се.
То, кое, не се е.

"Най-стари са славянските имена - Владимир, Владислав, Драгомир и съкратените им форми Драго, Миро, Слав.

С настаняването на Балканския полуостров българските славяни са възприели и тракийските имена. Днес са оцелели, уви, само такива с латински корен. Така и не намерих достоен пример.

С идването на Аспаруховите българи е навлязъл и трети пласт лични имена - прабългарските или имена на нашите ханове и боляри отпреди покръстването и след него, като Тервел, Винех, Сервел. По времето на гръцкото и турско робство почти всички те са изчезнали от българската традиция.

С покръстването на българската държава в 865 г. навлизат масово християнските имена от източноправославния календар - предимно еврейски, защото са взети от Библията. Понеже около 2/3 от календарните светци и мъченици имат гръцки имена, техният брой у нас надминава 200. Латинските имена по онова време се срещат главно при католиците."

История на: Името ИВАН е с произход: от евангелското ioannes, старобългарското ioaнъ, от евр. "Бог е милостив" или "Божия благодат"

Последна редакция: пт, 27 мар 2009, 10:53 от Sesana

# 128
Представете си ,ако през 500-те години чуждо присъствие по нашите земи беше пренебрегвана тази традиция newsm78

И какво от това?!

Ами нарича се асимилация. И сега моят син нямаше да се казва Енчо (на дядо му), а Емин или каквито там турски имена с Е съществуват... Най-лесно се асимилира една нация чрез смяна на вярата и заличаване на историята й.

Петър, Мария, Стефан - тези имена, дори и да не са със славянски или прабългарски произход, са с християнски, тоест те са част от нашата история, от нашата изконна религия. Имена, с които са кръщавани дедите ни векове наред. Така че те отдавна са се превърнали в български.
Мария е име с еврейски произход, въпреки това е едно от най-разпространените имена в света. Както католическо така и християнско и т.н.

# 129
  • пак там
Петър, Мария, Стефан - тези имена, дори и да не са със славянски или прабългарски произход, са с християнски, тоест те са част от нашата история, от нашата изконна религия.

А католиците какви са? Да не са будисти случайно?

# 130
  • Бургас

А католиците какви са? Да не са будисти случайно?
Те тайно са такива, но това е част от общата световна конспирация. За нея не ми е позволено да споделям.

# 131
Интересна тема.
Синът ми се казва Себастиан.
Искахме да му дадем име,което да звучи приятно и на бг и на холандски.
От местните Пим,Кос,Ричард,Ханс,Йон,Тон и подобни еднострични нито едно не ми хареса.

Ако фамилното ни има беше българско и завършва на ов/ова,щях да нарека сина си Константин.

Патрик,Давид и Майкъл имат вариации в различните езици,което на мен ми създава само проблеми,когато попълвам документи в Бг.
Мъжът ми е категорично против да си кръщаваме децата с индийски и еврейски имена,понеже не сме нито евреи нито индийци не знаем какво биха означавали имената на съответните езици.

От българските ми харесват всички имена на цветя без Теменужка.Свилена и Сирма много харесвам,Елисавета също.
 Не ми харесват
 Тотка,Стоянка,Минка,Гергана,Гичка,Жечка,Деля,Велка,Десимира/слава,както и мъжките Станимир,Станислав,Светозар,Светослав и подобни.Двойните имена като Гиомар,Трифон,Денолюб,Благовест,Звезделин,всички,дето имат
Злато-еди кой си не ми звучат добре,както и имената,които свършват на-чо- Пенчо,Генчо,Славчо,Кирчо и др . подобни.

Всеки човек има право да създаде името си.
Тези,които съм посочила,че не ми харесват са на основа на това,че хората ,които съм срещала да ги носят не ми харесват.

# 132
# 133
Рися, ако бяхме асимилирани на никой нямаше да му прави впечатление, че синът ти е Емир, Емин и т.н.
Ако обаче сега го кръстиш с това име всеки ще очаква, че семейството ви има турски произход. Ако нямате, детето ще трябва да се обяснява постоянно. Отделно, че би могло да му донесе и други негативи освен човешко любопитство и подигравки.

Все си мисля, че имената, които даваме на децата си трябва да имат връзка с произхода на семейството. Повярвайте ми, противното много тежи на сърцето.  Peace

# 134
  • пак там
Рися, ако бяхме асимилирани на никой нямаше да му прави впечатление, че синът ти е Емир, Емин и т.н.
Ако обаче сега го кръстиш с това име всеки ще очаква, че семейството ви има турски произход. Ако нямате, детето ще трябва да се обяснява постоянно. Отделно, че би могло да му донесе и други негативи освен човешко любопитство и подигравки.

Все си мисля, че имената, които даваме на децата си трябва да имат връзка с произхода на семейството. Повярвайте ми, противното много тежи на сърцето.  Peace

Тъй де, и аз това казвам.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт